Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ...
APIA informeaza potentialii beneficiari ca, in perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024 inclusiv, pot depune cereri de acordare a grantului direct producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.
Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme.
Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Verben™ este cel mai nou si mai puternic fungicid special creat si lansat de Corteva Agriscience in 2022 pentru a asigura protectia cerealelor inca de la primul tratament din primavara.
Sezonul de toamna, lung si calduros, a favorizat raspandirea masiva a afidelor. Afidele apar sub forma de colonii pe frunze si tulpini, pe care le inteapa si absorb sucul celular. Plantele nu se mai dezvolta, zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc. Afidele sunt si vectori pentru virozele care produc piticirea si ingalbenirea plantelor, fenomenul fiind deosebit de periculos, mai ales la orz!
Denumit popular Gandacul balos, Lema melanopa este unul dintre cei mai importanti daunatori ai orzului, ovazului si graului. Daunatorul prezinta o generatie pe an si ierneaza in stadiul de adult in liziera padurilor, sub resturi vegetale ramase in camp. Acestia sunt de culoare albastra cu reflexii verzui metalice cu capul pronotul, femurele, tibile sunt de culoare rosiatica.
Primul tratament impotriva bolilor se efectueaza primavara, la reluarea vegetatiei, cand plantele sunt in crestere activa (inceputul alungirii paiului si aparitia frunzei stindard). Acest prim tratament este deosebit de important, intrucat multe dintre bolile foliare ataca in prima faza de vegetatie a plantelor. De asemenea, aplicarea tratamentului depinde si de conditiile de camp, insa este recomandat ca acesta sa fie facut cat mai devreme posibil, preventiv, pentru a elimina aparitia si dezvoltarea agentilor patogeni inca din prima faza.
Dupa realizarea lucrarilor de intretinere a culturilor insamantate in toamna anului anterior (orz, grau, rapita, triticale, secara, ovaz de toamna, etc.), se da startul campaniei agricole de vara prin care se recolteaza plantele ajunse la maturitate si se pregateste terenul pentru infiintarea culturilor de toamna.
Beneficiile varietatilor de cereale mai putin cultivate, cum ar fi secara, ovazul, orzul, orzoaica, sorg, hrisca, alac, spelta si emmer au un interes tot mai mare pentru o alimentatie sanatoasa si pentru cresterea biodiversitatii, oferind alimente naturale si hranitoare. Nu este deloc surprinzator faptul ca producatorii ecologici, consumatorii de alimente bio si chiar fermierii conventionali acorda, din ce in ce mai mult, o atentie mai mare acestor culturi.
Iowa este unul din statele zonei cunoscuta sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii, cu o agricultura puternic dezvoltata, in special pe porumb si soia, unde culturile de acoperire pentru protectia solului pe timp de iarna s-au extins de la 4 mii hectare in 2009 la 250 mii de hectare in 2016. Ca plante de acoperire, cel mai frecvent se folosesc ovazul si secara de toamna.
In conditiile din tara noastra, doua specii de Septoria produc daune importante in culturile de cereale paioase, Septoria nodorum (septorioza tulpinilor si spicelor) si Septoria trtici (septorioza frunzelor). Pagubele produse de cele doua septorioze pot determina pierderi de productie de peste 50%.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni Judetul Neamt transmite producatorilor agricoli oferta de seminte cu insusiri biologice superioare. In fiecare an se produce samanta din soiuri si hibrizi de plante care s-au dovedit a fi cei mai productivi. Avand in vedere solicitarile producatorilor agricoli, oferta pentru 2017 include seminte de porumb, ovaz, orzoaica, mazare, fasole, soia, floarea-soarelui si canepa.
Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda ofera seminte de grau, ovaz, orz, porumb, soia, mazare, trifoi si porumb zaharat pentru insamantarile de primavara 2017.
Institutele si statiunile de cercetare – dezvoltare agricola din tara, ofera spre vanzare pentru campania de toamna 2016, seminte de cereale (grau, orz, orzoaica, triticale, ovaz) din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate. Orice societate comerciala sau fermierii si producatorii agricoli interesati in achizitia de seminte, pentru infiintarea culturilor de toamna, pot apela direct unitatile respective.
Ploile din preajma recoltatului la cerealelor paioase, au favorizat dezvoltarea accentuata a tuturor speciilor de buruieni. O data cu cresterea buruienilor, se acumuleaza si o reserva semnificativa de seminte ale acestora in sol. Astazi, aplicarea erbicidelor totale pe miristi, a devenit o lucrare agricola importanta pentru fiecare fermier.
Ovazul se coace neuniform si este mai sensibil la scuturare decat celelalte cereale. Pentru a se putea recolta cu combina in conditii bune, ovazul trebuie sa aiba tijele uscate, iar boabele sa fie la inceputul maturitatii depline, in acest caz semintele scuturate pe platforma ajung in combina si nu se pierd.
Ovazul (Avena sativa) este una dintre cerealele cele mai bogate in vitamine si minerale, benefice pentru organism.
Compusii allelopatici din radacini si plantele verzi tocate de ovaz pot impiedica cresterea buruienilor pentru cateva saptamani.
Institutele si statiunile de cercetare – dezvoltare agricola, din cadrul ASAS Bucuresti, ofera spre vanzare pentru campania de toamna 2015, seminte de cereale (grau, orz, orzoaica, triticale, ovaz) din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate. Orice societate comerciala sau fermierii si producatorii agricoli interesati in achizitia de seminte, pentru infiintarea culturilor de toamna, pot apela direct la unitatile respective.
Laboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor comunica tratamentul II pentru combaterea bolilor foliare la cerealele paioase. Se mai combat: plosnite, afide, tripsi.
EFFEKTIV este un soi de ovaz ce are o capacitate de productie de peste 5 tone/ha.
Wiland este un soi timpuriu de ovaz de toamna adaptat conditiilor din tara noastra.
Vineri, 22 august 2014, Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat, in judetul Mehedinti, la demararea campaniei de recoltat la floarea-soarelui, actiune in cadrul careia oficialul MADR a anuntat si productiile la principalele culturi recoltate vara aceasta.
Dupa o toamna lunga si calduroasa, la culturile insamantate in aceasta toamna au aparut si primele probleme cauzate de diferiti patogeni, fie ca vorbim de boli, fie de insecte daunatoare.
Unul dintre fenomenele pe care le intalnim in fiecare an si care ne pot produce dimunuari semnificative de productie la cerealele paioase, este acela de cadere la pamant in vetre al plantelor. Se cunoaste ca in perioada verii apar furtuni si varteje, care ne pot produce aceste probleme. Pentru a le evita, va recomandam urmatoarele:
In conformitate cu previziunile publicate de FAO in luna mai, se prevede o crestere puternica pentru grau la nivel mondial, dar este de asteptat si un nou record pentru orz, ovaz si sorg in 2013.
Cerealele ce trebuiesc semanate primavara, in urgenata I, sunt ovazul si orzoaica de primvara, care se caracterizeaza, prin faptul, ca au nevoie de multa umiditate in sol, pentru a germina.
Potrivit traditiei, la targul de tara de la Botiz, in perioada de toamna in special, sosesc si agricultori pentru a-si vinde produsele.
Amestecul de mazare si ovaz asigura un nutret de calitate la inceputul verii.
S-au intrunit conditiile atmosferice si de sol care favorizeaza aparitia la cerealele paioase a unui complex de boli foliare dar si a gandacului ovazului (Lema melanopa) si a plosnitelor cerealelor (Eurigaster spp.).Tratamentul se executa pana in faza de burduf. La aparitia adultilor hibernanti – peste 3 adulti/mp.
Recoltarea graului;
Recoltarea secarei;
Recoltarea ovazului.
Principalele elemente privind semanatul cerealelor de primavara sunt urmatoarele:
.
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
10-06-2024 Cereale
Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>
09-04-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>
06-03-2024 Cereale
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>
05-03-2024 Cereale
Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>
21-02-2024 Porumb
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>
16-02-2024 Cereale
Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>
16-02-2024 Porumb
Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>
12-02-2024 Cereale
Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>
26-01-2024 Grau
In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>
26-01-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>