Astazi, Comisia Europeana a dezvaluit cei opt castigatori, de la fermier la restaurant, ai primelor Premii Ecologice ale UE. Provenind din Austria, Belgia, Croatia, Franta, Germania, Italia, Spania si Suedia, toti castigatorii reprezinta cresterea si inovarea sectorului ecologic european si a lantului valoric, precum si contributia acestuia la reducerea impactului agriculturii asupra climei si mediului. Primele premii UE pentru produse alimentare ecologice marcheaza a doua sarbatorire a Zilei europene a agriculturii ecologice, lansata anul trecut de Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana.
Intrucat cererea in crestere a consumatorilor pentru produse ecologice este esentiala pentru stimularea productiei ecologice, Comisia Europeana isi sporeste eforturile pentru a promova caracteristicile si beneficiile productiei ecologice. Piata ecologica a UE a crescut constant in ultimii ani, datorita cresterii consumului si productiei interne, dar si cu importurile de produse vizate. Potrivit celui mai recent raport de piata privind importurile UE de produse alimentare ecologice publicat astazi de Comisie, in 2021 UE a importat 2,87 milioane de tone de produse agroalimentare ecologice, in principal fructe tropicale si cafea si ceai.
Premiile Ecologice ale UE aduc recunoastere diferitilor actori din lantul valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator si durabil, care are ca rezultat o valoare adaugata reala pentru productia si consumul ecologic in Europa. Premiile sunt organizate in comun de Comisia Europeana, Comitetul Economic si Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA si IFOAM Organics Europe, cu implicarea Parlamentului European si a Consiliului in juriul decernarii premiilor.
Au fost acordate opt premii:
Cea mai buna agricultoare ecologica pentru doamna Nazaret Mateos Álvarez din Spania. Doamna Mateos Álvarez administreaza o ferma de productie ecologica a ciupercilor in nordul Spaniei. Ea a dezvoltat o metoda unica de cultivare, maximizand calitatea produsului, minimizand in acelasi timp aportul si reducand drastic consumul de apa.
Cel mai bun agricultor ecologic pentru domnul David Pejić din Croatia. Domnul Pejić conduce cea mai veche ferma ecologica din apropiere de Zagreb, in Croatia, cultivand peste 60 de culturi diferite. Ferma este angajata in activitati de educatie, formare si consiliere, cu o brutarie si un restaurant.
Cea mai buna regiune ecologica pentru regiunea Occitania din sudul Frantei. Ecologia este o prioritate pentru dezvoltarea Occitaniei. In prezent, 19% din totalul terenurilor agricole se afla in agricultura ecologica, implicand 608 285 hectare si 13 265 ferme. Obiectivul este practicarea agriculturii ecologice pe o suprafata de 30% din totalul terenurilor agricole pana in 2030. Se adopta o abordare extensiva, care implica o guvernare regionala incluziva si intregul lant valoric de la productie pana la consum.
Cel mai bun oras ecologic a fost desemnat Seeham din Austria. Acest oras, situat in nord-vestul Austriei, este membru al „Organic Cities Network Europe”. Cantinele publice din oras, gradinitele si scolile gatesc si servesc alimente 100% organice. Exista si o colaborare intensa cu infrastructurile turistice, aducand produse agroalimentare ecologice in gastronomie si hoteluri.
Cel mai bun eco-district pentru Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia. Eco-districtul Cilento investeste in productia durabila si locala de alimente, legand si initiativele turistice, cum ar fi eco-plajele si eco-traseele. Acest lucru avantajeaza crearea de locuri de munca, coeziunea sociala si revitalizarea zonei.
Cel mai bun IMM ecologic pentru The Goodvenience.bio din Germania. Cu cei zece angajati ai sai, aceasta intreprindere produce bulion, supe, sosuri, condimente si uleiuri artizanale si organice. Pune un accent puternic pe productia sustenabila, circulara si inovatoare si pe promovarea dietelor sanatoase prin intermediul unui blog de retete si videoclipuri de gatit.
Cel mai bun comerciant cu amanuntul de produse alimentare bio se acorda La ferme à l’arbre de Liège din Belgia. Acest supermarket la scara mica, situat la o ferma, vinde produse ecologice precum carne si faina din intreaga regiune, inca din 1978. Cu un accent puternic pe productia sustenabila si circulara, compania foloseste, de asemenea, energie verde, evita ambalarea si limiteaza emisiile din transport prin concentrarea privind achizitiile locale.
Cel mai bun restaurant ecologic pentru Lilla Bjers din Suedia. Situat pe insula Gotland din Marea Baltica, Lilla Bjers este o ferma ecologica si un restaurant care functioneaza sub conceptul „de la samanta la farfurie”. 300 de culturi diferite sunt cultivate intr-o ferma care pastreaza biodiversitatea si nu utilizeaza combustibili fosili. Restaurantul a devenit un hub pentru formarea tinerilor fermieri ecologici si bucatari.
Cererile pentru primele premii ecologice ale UE au fost deschise in perioada 25 martie - 8 iunie 2022, iar cei 24 de finalisti selectati pe lista scurta au fost anuntati in iulie 2022. Acestia au fost alesi dintr-un grup de peste 200 de propuneri din 26 de state membre. Juriul pentru premii a fost format din reprezentanti ai Comisiei, Comitetului Economic si Social European, Comitetului European al Regiunilor, COPA-COGECA si IFOAM Organics Europe precum si reprezentanti ai Parlamentului European si ai Consiliului UE. Au fost invitate solicitari de la orice actor sau institutie de-a lungul lantului valoric ecologic si au fost revizuite in functie de criteriile de excelenta, inovare, durabilitate si posibilitatea de a replica proiectul in alta parte a UE, contribuind astfel la o mai mare accesibilitate si la preturi abordabile a produselor ecologice in UE.
Planul de actiune pentru productia ecologica in UE stabileste calea de urmat pentru atingerea obiectivului ca 25% din terenurile agricole ale UE sa fie utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030 si pentru o crestere semnificativa a acvaculturii ecologice. O productie mai ecologica inseamna o utilizare mai redusa a ingrasamintelor chimice, a pesticidelor si a antimicrobienelor si efecte pozitive asupra climei, mediului, solului, apei, biodiversitatii si bunastarii animalelor, toate obiectivele-cheie ale Pactului verde european, ale Strategiei "De la ferma la consumator" si ale Strategiei in domeniul biodiversitatii.
Comisia Europeana
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>