Comisia Europeana a prezentat in data de 25 martie 2021 un Plan de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice. Scopul sau general este de a stimula productia si consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030, precum si de a dezvolta in mod semnificativ acvacultura ecologica.
Productia ecologica aduce o serie de beneficii importante: campurile cultivate in mod ecologic prezinta cu circa 30 % mai multa biodiversitate, animalele crescute in mod ecologic se bucura de un grad mai mare de bunastare si primesc mai putine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari si sunt mai rezilienti, iar consumatorii stiu exact ce obtin, datorita logoului UE pentru produse ecologice. Planul de actiune este in conformitate cu Pactul verde european, cu strategia „De la ferma la consumator” si cu Strategia privind biodiversitatea.
Planul de actiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja in crestere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25 %. El propune 23 de masuri structurate in jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea productiei si imbunatatirea in continuare a sustenabilitatii sectorului – pentru a asigura o crestere echilibrata a acestuia.
Comisia incurajeaza statele membre sa elaboreze planuri nationale de actiune privind agricultura ecologica, pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel national. Intre statele membre exista diferente semnificative in ceea ce priveste ponderea terenurilor agricole utilizate in prezent pentru agricultura ecologica, care variaza de la 0,5 % la peste 25 %. Planurile nationale de actiune privind agricultura ecologica vor completa planurile strategice PAC nationale, instituind masuri care nu se limiteaza la agricultura si la ceea ce se ofera in cadrul PAC.
Cresterea consumului de produse ecologice va fi esentiala pentru a-i incuraja pe fermieri sa se orienteze catre agricultura ecologica si, astfel, sa isi sporeasca profitabilitatea si rezilienta. In acest scop, planul de actiune propune mai multe masuri concrete menite sa stimuleze cererea, sa mentina increderea consumatorilor si sa aduca alimentele ecologice mai aproape de cetateni. Printre acestea se numara: informarea si comunicarea cu privire la productia ecologica, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizari sporite a produselor ecologice in cantinele publice prin achizitii publice si sporirea gradului de distribuire a produselor ecologice in cadrul programului UE pentru scoli. De asemenea, masurile vizeaza, de exemplu, prevenirea fraudelor, sporirea increderii consumatorilor si imbunatatirea trasabilitatii produselor ecologice. Sectorul privat poate juca si el un rol semnificativ, de exemplu prin recompensarea angajatilor cu „bonuri bio” pe care le pot folosi pentru a achizitiona alimente ecologice.
Circa 8,5 % din suprafata agricola a UE este cultivata in mod ecologic in prezent, iar tendintele arata ca, in contextul ratei actuale de crestere, UE va atinge un procent de 15-18 % pana in 2030. Acest plan de actiune ofera setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar si a se ajunge la 25 %. In timp ce planul de actiune se axeaza in mare masura pe „efectul de atractie” al cererii, politica agricola comuna a UE va ramane un instrument esential pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologica. In prezent, un procent de circa 1,8 % (7,5 miliarde EUR) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice. Viitoarea PAC va include programe ecologice care vor fi sustinute de un buget de 38-58 de miliarde EUR, pentru perioada 2023-2027, in functie de rezultatul negocierilor privind PAC. Programele ecologice pot fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologica.
Dincolo de PAC, printre instrumentele esentiale se numara organizarea de evenimente de informare si crearea de retele pentru schimbul de bune practici, certificarea mai degraba a grupurilor de fermieri decat a fiecarui fermier in parte, activitati de cercetare si inovare, utilizarea tehnologiei blockchain si a altor tehnologii pentru a imbunatati trasabilitatea, sporind transparenta pietei, consolidarea prelucrarii la nivel local si la scara redusa, sprijinirea organizarii lantului alimentar si imbunatatirea nutritiei animalelor.
Pentru a sensibiliza publicul cu privire la productia ecologica, Comisia va organiza anual o „Zi a produselor ecologice” la nivelul UE, precum si premii in cadrul lantului alimentar ecologic, care sa recunoasca excelenta in toate etapele lantului alimentar ecologic. De asemenea, Comisia va incuraja dezvoltarea retelelor de turism ecologic prin intermediul „biodistrictelor”. „Biodistrictele” sunt zone in care fermierii, cetatenii, operatorii turistici, asociatiile si autoritatile publice colaboreaza in vederea gestionarii sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor si practicilor ecologice.
De asemenea, planul de actiune constata ca productia de acvacultura ecologica ramane un sector relativ nou, dar cu un potential semnificativ de crestere. Viitoarele noi orientari ale UE privind dezvoltarea sustenabila a acvaculturii din UE vor incuraja statele membre si partile interesate sa sprijine dezvoltarea productiei ecologice in acest sector.
In fine, se urmareste si imbunatatirea in continuare a performantei agriculturii ecologice in ceea ce priveste sustenabilitatea. Pentru realizarea acestui lucru, masurile se vor axa pe imbunatatirea bunastarii animalelor, pe asigurarea disponibilitatii semintelor ecologice, pe reducerea amprentei de carbon a sectorului si pe reducerea la minimum a utilizarii materialelor plastice, a apei si a energiei.
De asemenea, Comisia intentioneaza sa sporeasca ponderea activitatilor de cercetare si inovare si sa dedice cel putin 30 % din bugetul aferent actiunilor de cercetare si inovare din domeniul agriculturii, al silviculturii si al zonelor rurale pentru teme specifice sectorului agriculturii ecologice sau relevante pentru acesta.
Comisia va monitoriza indeaproape progresele inregistrate printr-o monitorizare anuala, impreuna cu reprezentanti ai Parlamentului European, ai statelor membre si ai partilor interesate, prin rapoarte bianuale privind progresele inregistrate si printr-o evaluare la jumatatea perioadei.
Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Agricultura este unul dintre principalii factori determinanti ai declinului biodiversitatii, iar declinul biodiversitatii reprezinta o amenintare majora pentru agricultura. Trebuie sa restabilim urgent echilibrul in relatia noastra cu natura. Acesta nu este un aspect cu care se confrunta doar fermierii, ci implica intregul lant alimentar. Prin acest plan de actiune, intentionam sa stimulam cererea de produse ale agriculturii ecologice, sa ajutam consumatorii sa faca alegeri in cunostinta de cauza si sa sprijinim fermierii europeni in tranzitia lor catre agricultura ecologica. Cu cat dedicam mai multe terenuri agriculturii ecologice, cu atat mai bine protejam biodiversitatea pe aceste terenuri si in zonele inconjuratoare.”
Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Sectorul agriculturii ecologice este recunoscut pentru practicile sale sustenabile si pentru utilizarea sustenabila a resurselor, ceea ce ii confera un rol central in realizarea obiectivelor Pactului verde. Pentru a atinge obiectivul de 25 % din terenuri dedicate agriculturii ecologice, trebuie sa ne asiguram ca cererea stimuleaza cresterea acestui sector, tinand seama, in acelasi timp, de diferentele semnificative dintre sectoarele agriculturii ecologice din fiecare stat membru. Planul de actiune privind agricultura ecologica ofera instrumente si idei care sa insoteasca o crestere echilibrata a acestui sector. Dezvoltarea va fi sprijinita de politica agricola comuna si de activitatile comune de cercetare si de inovare, precum si de cooperarea stransa cu actorii esentiali de la nivelul UE si de la nivel national si local.”
Comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Agricultura ecologica aduce numeroase beneficii mediului, contribuind la sanatatea solurilor, la reducerea poluarii aerului si a apei si la imbunatatirea biodiversitatii. In acelasi timp, deoarece cererea a crescut mai rapid decat productia in ultimul deceniu, sectorul agriculturii ecologice aduce beneficii economice actorilor sai. Noul Plan de actiune privind agricultura ecologica va constitui un instrument esential pentru stabilirea traiectoriei in vederea realizarii obiectivelor de a dedica 25 % din suprafata agricola agriculturii ecologice si de a dezvolta in mod semnificativ acvacultura ecologica, obiective consacrate in Strategia privind biodiversitatea si in strategia «De la ferma la consumator». Pe langa aceasta, noile orientari strategice pentru dezvoltarea sustenabila a acvaculturii in UE, care urmeaza sa fie adoptate in curand de Comisie, vor promova si mai mult acvacultura ecologica.”
Comisia Europeana
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>