In luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni - Arges, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Buzau, Targu-Jiu, Iasi, Branesti - Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timisoara, Focsani), au participat la programul de pregatire practica si teoretica in domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educatie pentru Gastronomie Sustenabila, sub coordonarea lui chef Florin Kiss.
„Carrefour Romania abordeaza intr-un mod holistic initiativele de sustenabilitate, angrenate in jurul alimentatiei sanatoase, localizarii si impactului asupra mediului. In ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, programul global Act For Food introduce notiunea de tranzitie alimentara, care incurajeaza consumul responsabil. Cu sprijinul organizatiilor partenere, desfasuram in mod constant actiuni de educatie si promovare a unui stil de viata sanatos. Alaturi de WorldSkills Romania, prin proiectul „Educatie pentru Gastronomie Sustenabila” introducem o noua disciplina in curricula scolara, gastronomia sustenabila, o borna educativa de importanta nationala, cu impact pe termen lung. Vom continua sa propunem initiative de prevenire si combatere a risipei alimentare – un proces care necesita eforturi sustinute, pe multiple fronturi”, Alina Gamauf, Membru in Comitetul Executiv, Carrefour Romania.
„Pe parcursul zilelor de curs, profesorilor le-au fost prezentate, atat teoretic, cat si practic, metode inovatoare de a pregati si promova preparate delicioase, sanatoase, de sezon si cu impact redus asupra mediului, urmand principiile gastronomiei sustenabile si modul in care acestea pot fi integrate in activitatea din bucatarie, indiferent ca este vorba despre mancaruri ce se fac la restaurant sau acasa. Ne dorim ca aceasta initiativa sa fie un catalizator pentru schimbarea in scoli, prin profesorii care vor impartasi elevilor cunostintele dobandite, formand astfel practicieni responsabili cu mediul si instruiti in acord cu tendintele de pe piata muncii si tranzitia catre o economie verde”, a declarat Evelina Balu, Program Director, WorldSkills Romania.
Proiectul Educatie pentru Gastronomie Sustenabila vizeaza dezvoltarea de Centre de Excelenta in domeniul gastronomiei sustenabile, in cadrul liceelor de specialitate partenere, in care elevii sa poata fi pregatiti de cadrele didactice aliniate la standardele internationale din domeniu, sa aiba acces la resurse pentru activitati practice de formare si la curriculum aliniat la nevoile actuale din industrie, cu focus pe dezvoltarea competentelor cerute pe piata muncii.
„Gastronomia sustenabila nu este doar un trend, ci o necesitate intr-o lume in continua schimbare. Saptamana trecuta, in cadrul proiectului Educatie pentru Gastronomie Sustenabila, am avut ocazia sa lucrez alaturi de un grup de profesori de specialitate din toata tara. Am abordat o varietate de subiecte relevante, precum impactul productiei alimentare asupra mediului inconjurator, gestionarea responsabila a resurselor, alegerea ingredientelor durabile si metode inovatoare de reducere a deseurilor. Prin activitatile derulate direct in bucatarie, dublate de aspecte teoretice, am demonstrat ca putem adopta practici sustenabile in bucatarii si restaurante, fara a compromite calitatea si creativitatea cand vine vorba de preparatele culinare. Ma bucur sa stiu ca toate acestea vor ajunge si la elevi, colegii profesorilor sau agentii economici implicati in acest proiect, astfel incat, intr-o masura mai mica sau mai mare, sa reusim sa apropiem mai mult scoala de tendintele actuale si de nevoia curenta din piata muncii.”, a declarat Florin Kiss, Executive Chef.
Cele 14 scoli reprezentate in programul de pregatire in domeniul gastronomiei sustenabile au fost selectate la inceputul anului, din 44 de licee aplicante la nivel national. Suplimentar, pe baza pregatirii online, a suportului de curs dezvoltat in cadrul proiectului si a practicii derulate in laboratoarele scolare si la agentii economici parteneri, alti 19 profesori de specialitate din 17 licee vor introduce noua disciplina de studiu, pentru a le oferi elevilor oportunitati de invatare ce corespund cerintelor actuale ale angajatorilor.
„Participarea la programul de formare in domeniul gastronomiei sustenabile a avut un impact pozitiv, atat asupra mea, cat si asupra abordarii mele didactice in ceea ce priveste gastronomia sustenabila. Am invatat despre impactul alegerilor noastre alimentare, modul in care utilizam materiile prime si cum influenteaza ele mediul inconjurator. Am inteles, astfel, cat de importanta este promovare unei alimentatii sustenabile in scoli si comunitati. Faptul ca am putut discuta cu experti in domeniu si colegi din tara, prin acces la resurse educationale de inalta calitate, a fost cu adevarat inspirational. Am avut ocazia sa schimbam idei si sa impartasim experiente despre modul in care putem integra conceptele gastronomiei sustenabile in diferitele noastre practici didactice. Am invatat despre abordari inovatoare, exemple de bune practici si am fost incurajati sa ne gandim la felul in care putem transmite aceste cunostinte elevilor nostri. Sunt extrem de recunoscator si sunt hotarat sa impartasesc si sa implementez in continuare cunostintele dobandite in beneficiul elevilor mei si al comunitatii in care activez. Recomand cu caldura acest program de formare tuturor celor interesati de gastronomia sustenabila si de promovarea unui stil de viata sanatos si respectuos fata de mediu”, a transmisIoan-Gabriel Bunea, profesor la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brasov.
Astfel, incepand cu anul scolar 2023-2024, in cele 31 de licee implicate in proiect va fi introdusa o noua disciplina de studiu, care va imbina notiuni teoretice cu sesiuni de practica in cadrul laboratoarelor liceelor, restaurantelor si firmelor de catering partenere. Din toamna, peste 900 de elevi vor derula activitati ce le vor permite sa-si dezvolte abilitatile si cunostintele specifice gastronomiei sustenabile, sub indrumarea profesorilor, a specialistilor din restaurantele si firmele de catering partenere si a voluntarilor Carrefour Romania.
Proiectul isi are finalitatea in toamna, la Olimpiada Nationala WorldSkills de Bucatari, bazata exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoastere celor care au atins nivelul de excelenta in formarea profesionala si de a sublinia importanta acestor meserii si de a evidentia valoarea profesionistilor din acest domeniu.
Detalii despre proiect sunt disponibile la: https://www.worldskills.ro/educatie-pentru-gastronomie-sustenabila/
Despre Carrefour
Carrefour Romania ofera clientilor sai un univers de posibilitati de a face cumparaturi in siguranta: direct in cele peste 400 de magazine din tara, unde, cu aplicatia Carrefour si casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapida si usoara sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasa sau Click & Collect: www.carrefour.ro si platformele BRINGO si Glovo, disponibile gratuit in Google Play si App Store.
Carrefour sustine comunitatile in care activeaza prin programe si initiative nationale pe termen lung, cu impact pozitiv in societate: Cooperativa Agricola Varasti, prima de acest gen fondata de retailer in Romania, Deschidem Vinul Romanesc si Crestem Romania BIO, in cadrul careia a introdus in premiera in Romania, eticheta “in conversie la bio”. Totodata, a lansat programul Act For Good, care transforma cumparaturile intr-o experienta personalizata cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping si nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot si beneficia de reduceri si oferte personalizate.
Carrefour Romania opereaza in Romania prin patru entitati juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL si Supeco Investment SRL.
Despre Fundatia WorldSkills Romania
Fundatia WorldSkills Romania sustine performanta profesionala in randul tinerilor, pentru succesul personal si dezvoltarea Romaniei prin:
Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tanar isi descopera si dezvolta potentialul profesional, contribuind astfel la o lume mai buna.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>