Beneficiile produselor bio în agricultură 

Beneficii produse bio in agriculturaÎntr-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. 

 

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Produsele bio reprezintă o alternativă sustenabilă și sănătoasă la produsele agricole obișnuite, având în vedere atenția crescândă a societății pentru alimentația sănătoasă și protejarea mediului. Acestea sunt produse prin metode ecologice, respectând un set strict de standarde și reglementări, de la utilizarea semințelor naturale, până la interzicerea utilizării de pesticide și substanțe chimice sintetice. Potrivit legislației Uniunii Europene, pentru ca un produs să fie considerat bio, fermierii trebuie să respecte principiile agroecologiei, care pun accent pe diversitatea biologică, ciclurile naturale și sănătatea solului. 

Utilizarea produselor bio în agricultură implică o abordare axată pe respectarea echilibrului natural și utilizarea resurselor în mod eficient. Fertilizatorii naturali, precum compostul și gunoiul de grajd, sunt folosiți pentru a îmbogăți solul cu nutrienți, în timp ce pesticidele bio, precum un fungicid insecto-acaricid Limocide, ajută la protejarea culturilor de dăunători, fără a afecta calitatea produselor sau sănătatea consumatorilor. Un astfel de produs cu ingrediente active naturale acționează direct asupra insectelor și acarienilor, fără a compromite calitatea solului și a plantelor. Modul său de acțiune „all-in-one” (fungicid, insecticid, acaricid) este bazat pe un amestec de ulei de portocale natural, presat la rece și acționează asupra multor specii de dăunători și boli, printre care făinarea, mana, acarieni sau tripși la vița-de-vie, mucegaiul pufos, musculița albă sau tripși la mai multe specii legumicole sau pomicole. 

 

Avantajele agriculturii bio 

Agricultura bio aduce beneficii importante atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori și mediu. În primul rând, contribuie la îmbunătățirea calității solului. Prin practici precum rotația culturilor și folosirea de compost organic, solul devine mai fertil și mai sănătos. Evitarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice îmbunătățește structura solului, păstrează umiditatea și crește numărul de microorganisme benefice care trăiesc în sol. 

În al doilea rând, agricultura bio reduce poluarea, rin evitarea utilizării de pesticide, îngrășăminte chimice și alte substanțe sintetice care pot contamina solul, apa și aerul. Mai mult, contribuie la conservarea biodiversității, prin menținerea și creșterea diversității plantelor și animalelor din ferme. 

Un alt avantaj al agriculturii bio este creșterea profitabilității. Produsele bio au adesea un preț de vânzare mai mare pe piață comparativ cu produsele convenționale, ceea ce poate oferi un venit mai mare pentru fermieri. Agricultura bio poate, de asemenea, reduce costurile prin diminuarea dependenței de îngrășăminte sau pesticide chimice. 

Agricultura ecologică promovează diversitatea culturilor, reducând dependența de un singur tip de cultură și poate crește reziliența la schimbările climatice și la boli. Prin eliminarea utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, produsele bio prezintă un risc mai mic de contaminare cu reziduuri chimice. 

 

Impactul produselor bio asupra sănătății consumatorilor 

Produsele bio sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor chimice, ceea ce reduce semnificativ expunerea consumatorilor la reziduuri de pesticide. Mai mult, produsele bio conțin mai multe vitamine, minerale și antioxidanți, datorită metodelor de cultivare naturale și sustenabile utilizate. 

Produsele bio sunt libere de aditivi alimentari, conservanți, coloranți artificiali și alte substanțe chimice, iar consumul de acestora poate reduce riscul de dezvoltare a afecțiunilor precum boli de inimă, diabet, obezitate sau cancer. În plus, nu conțin antibiotice, astfel încât consumul acestora nu contribuie la rezistența la antibiotice, un fenomen global îngrijorător. 

 

Provocări și soluții în adoptarea agriculturii bio 

În timp ce oferă numeroase beneficii, agricultura bio se confruntă cu unele provocări, dintre care prima o reprezintă prețurile. Trecerea la agricultura bio poate implica anumite costuri inițiale semnificative, inclusiv achiziționarea de echipamente noi, modificarea tehnicilor de cultivare și achiziționarea de semințe bio. Aceste costuri pot fi prohibitive pentru fermierii mici și mijlocii, în special. 

A doua dificultate vine sub forma unei perioade de tranziție necesare. Pentru a obține certificarea bio, fermierii trebuie să își gestioneze fermele în mod organic pentru o perioadă de obicei 2-3 ani, în care ei trebuie să se adapteze la noile metode de cultivare și să suporte costurile fără a beneficia încă de avantajele financiare ale vânzării produselor. Un alt obstacol major este riscul crescut de dăunători și boli. Agricultura bio înseamnă renunțarea la pesticide și insecticide chimice, ceea ce poate crește riscul de atacuri. 

Cu toate acestea, există soluții care pot ajuta fermierii să facă tranziția la agricultura eco. Acestea includ subvenții guvernamentale pentru a ajuta la acoperirea costurilor inițiale, formare și consultanță pentru a ajuta fermierii să se adapteze la noile metode de cultivare și dezvoltarea de strategii de gestionare a dăunătorilor bazate pe metode naturale. 

Tehnologia poate deveni și ea un aliat puternic. De exemplu, utilizarea dronelor pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor poate reduce semnificativ costurile și efortul pentru fermieri. Cu sprijinul adecvat, agricultura bio poate deveni o opțiune viabilă pentru un număr tot mai mare de fermieri, cu un viitor mai verde și mai sănătos pentru consumatori și sol!    

 

Noutati

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>