Inter-Bio & Proecologic Sistem: Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, demersuri tardive si putin coordonate

Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica demersuri tardive si putin coordonate - Un punct de vedere comun al Asociatiilor clusterelor INTER-BIO si Asociatiei Proecologic SistemMiercuri, 22 septembrie a.c., a avut loc intalnirea de lucru a membrilor Asociatiei si Consortiului de clustere INTER-BIO impreuna cu membri ai Asociatiei Proecologic Sistem. Scopul evenimentului a fost acela de a dezvolta un punct de vedere comun cu privire la Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, aflat in momentul de fata in etapa de discutii incipiente, opinii, propuneri la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).


Pentru ca este nevoie de coagularea eforturilor intr-un flux concentrat si comun, intalnirea a urmarit realizarea unui plan care sa aiba in vedere realitatile sistemului „de la firul ierbii”, adica sa fie luate in calcul nevoile tuturor actorilor implicati sau care pot sprijini dezvoltarea coerenta si durabila a agriculturii ecologice in Romania.

Din discutii au rezultat urmatoarele: elaborarea unui plan strategic national, de o astfel de anvergura, trebuie sa porneasca de la analiza nevoilor fermierilor din sector, a constrangerilor existente si de la necesitatea alinierii la obiectivele si tintele europene in domeniu, cu interventii pe axele convenite deja la nivel european, astfel: stimularea cererii si asigurarea increderii consumatorilor; stimularea conversiei si consolidarea intregului lant valoric; stimularea ofertei, modele ecologice care sa conduca la imbunatatirea contributiei agriculturii ecologice la durabilitatea mediului.

S-a evocat lipsa de interes pentru tranzitia la sectorul ecologic al celor care isi desfasoara activitatea in agricultura conventionala, desi Romania este una dintre tarile europene cu cel mai mare potential de dezvoltare a sectorului. Mai mult, producatorii care au investit in sistem ecologic se confrunta cu probleme de desfacere dar si cu costurile ridicate pentru energie, pentru testarea produselor la laboratoare din strainatate, transport sau bariere de promovare pe pietele internationale.

De asemenea, se considera ca finalul anului este un termen nerealist pentru elaborarea documentului, Romania pierzand pana acum timp in demararea documentului. Un plan serios ar trebui sa aiba la baza o structura de management, respectiv cea care va ajuta la implementarea Planului, in care sa se regaseasca atat reprezentanti ai MADR cat si ai celor implicati, cu putere de decizie in dezvoltarea sectorului ecologic (ministere, agentii specializate, asociatii, clustere, autoritati locale,etc.)

“Propunerile noastre, dar si ale celorlalte asociatii ar trebui sa aiba la baza un proces consultativ, iar preocuparile legate de cercetare si inovare in domeniu ar trebui sa fie integrate in strategie, reflectate in actiuni concrete organizate si desfasurate de unitatile de cercetare – dezvoltare – inovare din sectorul de stat si cele private” a declarat Damian Dragomir, manager Bio Concept Valea Prahovei Cluster.

„Ar trebui sa pornim de la motivarea fermierilor care, dupa cum stim, este scazuta. Ar trebui sa sustinem si sa solicitam introducerea in achizitiile verzi a produselor ecologice, precum si infiintarea unei burse de produse ecologice” a declarat Catalin Maxim, presedinte BioNEst Cluster, Iasi.

„Planul de actiune are ca scop sa sprijine cresterea sectorului de agricultura ecologica, impreuna cu schimbarile viitoare ale cadrului legislativ, in special prin explorarea unui mediu nou si posibilitati pe termen lung pentru solutii la provocarile legate de cerere si oferta. Una din problemele generale cu care se confrunta sectorul ecologic este sa asigure cresterea constanta a aprovizionarii si a cererii, pastrand, in acelasi timp, increderea consumatorilor. Este esential sa se garanteze credibilitatea sistemului si valoarea adaugata intr-o perspectiva pe termen lung. In prezent actiunile de constientizare a consumatorilor privind beneficiile pe care produsele ecologice le au pentru sanatate, precum si contributia agriculturii ecologice la un mediu curat, sunt aproape inexistente. Este necesar intensificarea acestor actiuni, in scopul cresterii consumului de produse ecologice. Sunt necesare actiuni pentru cresterea gradului de informare a consumatorilor privind sectorul productiei ecologice, precum si informatii privind piata si comertul. Pentru a ajuta fermierii in depasirea lacunelor tehnice ale productiei ecologice este necesar sa se dezvolte cercetarea si inovarea in acest domeniu, iar rezultatele obtinute sa fie distribuite operatorilor. In conformitate cu legislatia comunitara si nationala din acest domeniu, responsabilitatea pentru elaborarea Planului National de Actiune revine autoritatii competente, respectiv MADR, in consultare cu toti actorii implicati in aceasta filiera: operatori, procesatori, comercianti, organisme de inspectie si certificare, consultanti, universitati agricole, statiuni si institute de cercetare, asociatii si fundatii pentru agricultura ecologica, asociatii pentru protectia consumatorului si altii. Consider ca un PNA coerent, elaborat cu toti actorii din filiera de agricultura ecologica, pornit de la o analiza SWOT a situatiei prezente, va fi o contributie majora la dezvoltarea acestui sector in Romania” a declarat Teodora Aldescu, presedinte Asociatia Proecologic Sistem, Prahova.

„Avem nevoie de intermedierea de catre stat a dialogului structurat cu marile retele de magazine pentru a reusi sa avem acces cu produse de calitate ecologice romanesti la raft” a declarat Petre Ion, presedinte Bio Concept Valea Prahovei Cluster, Ploiesti.

„Pentru ca vocea noastra, a clusterelor fermierilor ecologici sa se faca auzita si sustinuta, avem nevoie de un comitet consultativ, alcatuit din toti actorii privati implicati in procesul de dezvoltare a agriculturii ecologice la nivel regional, dupa modelul Consiliului Consultativ SUERD. De asemenea, un astfel de plan trebuie sa fie asumat si implementat de guvern, sub forma unei conventii interministeriale care sa puna in practica un comitet interministerial, avand in vedere complexitatea unor obiective care necesita implicarea si a altor ministere alaturi de MADR, respectiv Ministerele Educatiei, Economiei, Sanatatii, Finantelor Publice, etc.)” a declarat Valentin Mitrica, presedinte Bio Oltenia Cluster, Craiova.

„MADR ofera solutii punctuale, dar acest lucru nu reprezinta ceea ce ar insemna o strategie sustenabila a sectorului ecologic national” a declarat Madalina Giurescu, presedinte Cooperativa Agricola Bio Catina, Dambovita.

„Implicarea componentei de cercetare, prin intermediul laboratoarelor vii, regionale, sau prin practici de agricultura regenerativa in scopul reducerii emisiilor de carbon si obtinerii unei bucle de feedback pozitive pentru mediu, trebuie sa se regaseasca in acest plan”, a declarat Edward Bratfanof, presedinte Bio Danubius Cluster, Tulcea.

„Azi am facut un pas inainte in efortul si dorinta noastra de a sustine sectorul agricol ecologic din Romania si planul strategic al ministerului, desi suntem constienti ca am fost angrenati tarziu, pe 16 septembrie, in aceasta dezbatere. Vom face propuneri coerente care sa vizeze dezvoltarea pietei, respectiv cererea, oferta si aspectele de facilitare si de dezvoltare la nivel regional, care trebuie insa bine argumentate si bugetate. Exista un mare risc al minimalizarii ambitiilor in acest plan strategic, pe motiv ca nu putem certifica atat de accelerat, ca sa ajungem de la un procent mediocru, neonorant de suprafete certificate, comparativ cu tarile UE, la unul care sa ne situeze acolo unde ar trebui sa fim, dupa potentialul pe care il avem. Si ca sa inchidem cercul vicios, ne putem automultumi ca nu avem piata ecologica si pentru asta sa nu reusim conversie in masa. Cei care nu doresc schimbarea ar dori sa ramanem o ultima reduta a pesticidelor, organismelor modificate genetic si a agriculturii de tip intensiv care ne va distruge solurile. Vrem sa sustinem depasirea unor astfel de abordari care ne-au adus in impas” a declarat Costin Lianu, presedinte Asociatia Inter-Bio.

Inter-Bio

  

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>