Ciuperci Pleurotus: Romania are cea mai moderna fabrica de compost din sud-estul Europei

Ciuperci Pleurotus - fabrica de compostLa Nanesti, in judetul Vrancea, functioneaza cea mai moderna fabrica de compost pentru ciuperci Pleurotus din Europa de Sud-Est. Aceasta ofera fermierilor materia prima, respectiv baloti cu compost pasteurizat si insamantat cu miceliu pentru cultura in faza II. De asemenea, detine tehnologii de ultima ora pentru productia compostului, precum si o linie moderna pentru procesarea ciupercilor.


Cooperativa Agricola Compostar a fost infiintata de catre inginerul Matei Mihai impreuna cu alti sase membri fondatori, iar in prezent numara si 32 de membri afiliati. La baza aparitiei cooperativei a stat pasiunea pentru ciuperci. Inginerul Matei Mihai isi aminteste: „Initial, eu mi-am dorit o ciupercarie, dar printr-o intamplare fericita, am ajuns sa deschid o fabrica de compost.”

Intamplarea fericita s-a tradus prin participarea la un seminar european, tinut la Budapesta, pe tema cultivarii si consumului de ciuperci. In timpul discutiilor, inginerul roman si-a dat seama ca prima problema a ciupercariei sale va fi legata de faptul ca in Romania nu exista producator de compost.

„Mi-am pus intrebarea cum o sa ma descurc cu ciupercaria, in conditiile in care va trebui sa import compostul. Asa ca, revenind acasa, mi-a venit ideea sa investesc mai bine intr-o fabrica de compost. Insa investitia era ceva mai mare decat in cazul unei ciupercarii si am inceput sa imi caut asociati. Apoi, studiind masurile de finantare, mi-am dat seama ca cea mai buna forma juridica pentru o astfel de investitie este cooperativa agricola, caci are un plafon mai mare de subventie. Asociatii mei erau toti cultivatori de cereale, si au fost atrasi sa devina membri ai cooperativei pentru ca asa puteau valorifica paiele pentru compost.”

Ciuperci Pleurotus - paie de compost


Urmatorul pas a fost alegerea unui soi de ciuperci. In urma unui studiu de piata, inginerul Matei Mihai a optat pentru ciupercile Pleurotus. „Consumul de ciuperci Pleurotus e in crestere, in comparatie cu alte soiuri de ciuperci, chiar si cu cele exotice ale caror beneficii pentru sanatate au fost deja dovedite. In urma cu mai multi ani, am participat la un simpozion stiintific din Kiev, pe tema tratarii cancerului esofagian si pulmonar prin actiunea sporilor de ciuperci”, explica Matei Mihai.

Pentru ca in privinta compostului nu stiau mai nimic, membrii Cooperativei Agricole Compostar au trecut la etapa documentarii - o perioada lunga, ce a presupus atat cercetare in tara, cat si in strainatate. „Am cautat toate institutiile si toti oamenii de stiinta romani in acest domeniu; au fost amabili si mi-au pus la dispozitie tot ce am avut nevoie, dar tot nu a fost suficient, astfel ca urmatoarele sase luni le-am petrecut documentandu-ma in toata Europa”, afirma inginerul Matei Mihai. La capatul acestei perioade de documentare, Cooperativa Agricola Compostar a reusit sa elaboreze un proiect tehnic de amploare si a apelat la fondurile europene.

Ciuperci Pleurotus - crescatorie de ciuperci


In realitate, nu e foarte greu sa atragi fonduri europene, crede Matei Mihai. Investitia totala s-a ridicat la suma de 3.371.459 de euro, din care 50% au fost bani europeni atrasi prin Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. „Cu toata responsabilitatea, pot afirma ca in executia unui proiect cu finantare europeana nerambursabila nu exista chiar asa multa birocratie, cum se crede. Totul este permis, daca nu este interzis. Atragerea banilor europeni este, de fapt, foarte simpla atunci cand se respecta un proiect deja aprobat si executia este conforma cu acesta.”

Mai greu i s-a parut inginerului Matei Mihai partea de cofinantare. In urmatoarele 18 luni, nu mai putin de 32 de banci au refuzat sa imprumute Cooperativa Agricola Compostar. Abia a 33-a banca a oferit imprumutul. In prezent, fabrica de la Nanesti este nu doar unica de acest gen din Romania, ci si cea mai moderna din Europa de SudEst.

„Inainte sa punem fabrica de compost in functiune, am atras in Consiliul de Administratie un partener din Olanda. Acesta detine o fabrica asemanatoare, iar noi am ales sa apelam la producatorul sau de utilaje", mentioneaza Matei Mihai. Au cumparat cele mai noi utilaje de pe piata si au beneficiat si de un stagiu de pregatire a personalului chiar in Olanda. „Personalul nostru de executie a urmat un curs de specializare in Olanda, atat in fabrica de utilaje, cat si in fabrica de compost a asociatului nostru olandez. In prezent, avem 26 de angajati, dar numarul lor va creste cu mult peste cel prevazut prin proiect, datorita diversificarii activitatilor.”

Compostul pentru ciupercile Pleurotus se obtine din resturi vegetale pe baza de substante organice; in cadrul fabricii Compostar, se folosesc paie de grau, leguminoase, orz si coceni de porumb. „Cea mai importanta etapa a procesului de obtinere a compostului este pasteurizarea si inocularea cu miceliu. In hala de insamantare si ambalare, avem conditii de igiena demne de salile de operatie ale unui spital.”

 

Clientii fabricii de compost din Nanesti

Ciuperci Pleurotus - compost


Fermierii romani sunt cei mai avantajati de existenta fabricii Compostar, pentru ca au costuri reduse la transport (cu circa 30% mai mici fata de achizitionarea de compost din strainatate), dar si pentru ca beneficiaza de sprijinul tehnic al echipei fabricii din Nanesti.

„Avem clienti din tara si din Republica Moldova, iar in urmatoarea perioada vom exporta in Grecia. Solicitari pentru export sunt mai multe, doar ca nu suntem noi pregatiti. Abia dupa ce ne-am asociat cu olandezii am aflat ca, pe distante mari, transportul se face cu compost incubat (miceliu deja impanzit in sac, ceea ce impune amenajarea unei incaperi de incubare). Va trebui sa facem un supliment de proiect pentru extindere; cu o investitie minima, vom dubla veniturile prevazute in proiectul initial”, marturiseste Matei Mihai.

 

Retete speciale pe baza de ciuperci la fabrica de procesare a cooperativei

Ciuperci Pleurotus - procesare


Visul de a avea o ciupercarie s-a materializat si el, tot in cadrul Cooperativei Agricole Compostar, unde s-a infiintat si o fabrica de procesare a ciupercilor. Sunt procesate atat ciuperci obtinute in regim propriu, cat si cantitati preluate de la fermierii carora li se livreaza compost. „Am ales cateva retete traditionale de pregatire a ciupercilor din zona montana Soveja, urmand ca in viitorul apropiat sa scoatem pe piata produse care nu exista la momentul actual. Nu ma refer la banalele retete de zacusca, ci produse din ciuperci, fara conservanti, obtinute pe baza de apa minerala sarata sau miere de albine", afirma Matei Mihai.

 

O noua fabrica de compost, in Romania

„Suntem in curs de infiintare a unui grup de producatori de ciuperci la nivel national ce se va ocupa de preluarea, sortarea si distributia ciupercilor catre piata interna si cea externa. In calitatea mea de nou presedinte al Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din Romania, am cunostinte ca deja din aceasta toamna se va finaliza si o fabrica de compost pentru ciupercile Agaricus. Asadar, Romania urmeaza sa devina o forta pe piata de ciuperci in viitorul apropiat, dar totul depinde de modul in care vom sti sa ne organizam si sa ne asociem. Trebuie sa fim uniti.”

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>