Cultura Shiitake - Lentinus edodes, ciuperca longevitatii

Cultura Shiitake Lentinus-edodesO noua afacere profitabila cu ciuperci: Ghid practic pentru incepatori si avansati.
In ultimii 40 de ani, productia globala de shiitake a crescut de peste 30 de ori. Liderul mondial in productia de shiitake de-a lungul anilor a fost Japonia, urmata de China si Coreea. Principala productie este concentrata in tarile din Asia de Est. In Statele Unite, a inceput sa fie cultivata la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, iar acum se produc peste 3 mii de tone pe an.In prezent, mai mult de doua treimi din productia mondiala de shiitake este obtinuta prin tehnologia de productie extensiva - adica in aer liber.


In ultimele decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Germania, Franta, Olanda, Spania, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Finlanda, Suedia, Austria si Ungaria. Completarea tarilor cultivatoare este facuta de catre Rusia, Ucraina si Belarus si in total se pare ca se cultiva in cca. 40 tari. In mai mica masura cultura a inceput sa fie abordata si in tara noastra.


Shiitake este o ciuperca din estul Asiei, saraca in grasimi, dar bogata in proteine, vitamine, minerale, aminoacizi, fibre solubile si in polizaharide. In ultimii 40 de ani, productia globala de shiitake a crescut de peste 30 de ori. Liderul mondial in productia de shiitake de-a lungul anilor a fost Japonia, urmata de China si Coreea.


Principala productie este concentrata in tarile din Asia de Est. In Statele Unite, a inceput sa fie cultivata la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, iar acum se produc peste 3 mii de tone pe an. In prezent, mai mult de doua treimi din productia mondiala de shiitake este obtinuta prin tehnologia de productie extensiva - adica in aer liber.

In ultimele decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Germania, Franta, Olanda, Spania, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Finlanda, Suedia, Austria si Ungaria. Completarea tarilor cultivatoare este facuta de catre Rusia, Ucraina si Belarus si in total se pare ca se cultiva in cca. 40 tari. In mai mica masura cultura a inceput sa fie abordata si in tara noastra.

Datorita acestor calitati, ciuperca Shiitake este un aliat al longevitatii, un remediu dovedit in boala canceroasa si osteoporoza. Cercetatorii japonezi, chinezi si americani au valorificat ciuperca in numeroase preparate naturiste, eficiente in combaterea unor boli grave, cum ar fi: scleroza multipla, cancerul de san si de colon, hepatitele B si C, diabetul si psoriazisul.

Mai este denumita si „ciuperca medicinala” sau „ciuperca neagra”, „regele ciupercilor” sau „ciuperca neagra de padure”.

Cel mai interesant lucru de retinut la acest aliment este ca are capacitatea de a intari sistemul imunitar si, implicit, ajuta enorm organismul sa lupte impotriva infectiilor, a virusurilor si altor nenorociri care-ti pot strica o zi frumoasa (sau mai multe).

Daca mai punem pe lista aceasta beneficiile pe care consumul regulat de shiitake le are asupra inimii si a combaterii bolilor cardiovasculare, incusiv arteroscleroza, primul lucru care trebuie sa-l faceti dupa ce cititi acest articol este sa vedeti cum faceti rost de aceste ciuperci magice.

Proaspete sau uscate, shiitake sunt folosite adesea in mincarurile vegetariene din China sau sunt adaugate in supa miso din Japonia. Nu contine zaharuri, sare sau grasimi, dar sunt pline de fibre. De mai bine de 6000 de ani asiaticii folosesc aceste ciuperci ca ingredient pentru minunanta lor bucatarie si ca medicament natural pentru sanatate si longevitate.

Sunt excelente surse de vitamina B2, B5 si B6; de proteine, magneziu si vitamina D si a altor sase minerale foarte importante pentru mecanismele organismului: magneziu, fosfor, potasiu, selenium, cupru si zinc.de aceea, pentru ca toate aceste fantastice proprietati sa nu se piarda este recomandat ca ciupercile shiitake sa nu fie tinute pe foc mai mult de 7 minute.

De asemenea, acest soi de ciuperci sunt recunoscute ca o foarte buna sursa vegetariana de fier. Cel mai recent studiu despre shiitake a determinat faptul ca fierul existent in acest soi de ciuperci este chiar mai bun pentru organism decit suplimentele de fier din farmacii.

Astfel ca, vegetarienii sau cei care consuma foarte putina carne si sunt in cautarea unei proteine care sa suplineasca lipsa carnii, au un aliat de nadejde in shiitake.

Cartea este un ghid practic, folositor atat celor incepatori cat si celor avansati.

 

Din cuprins:

Capitolul 1. Denumirea stiintifica si populara
Capitolul 2. Sinonime
Capitolul 3. Incadrare sistematica
Capitolul 4. Istoricul shiitake
Capitolul 5. Specii inrudite
Capitolul 6. Descrierea ciupercii. Morfologie si fiziologie
Capitolul 7. Nutritie
Capitolul 8. Factorii biologici de crestere

    • Temperatura
    • Umiditatea
    • Aerul, ventilatia si concentratia de CO2
    • Lumina
    • Substantele nutritive
    • Raportul C/N – carbon/azot
    • pH-ul substratului

Capitolul 9. Tulpini de shiitake
Capitolul 10. Tehnologia de cultura a speciei lentinus edodes

    • Tehnologia de cultura pe butuci de lemn sau extensiva
      • Alegerea si fasonarea lemnului
      • Inocularea butucilor
      • Izolarea orificiilor sau penelor cu ceara
      • Incubarea sau impanzirea miceliului in lemnul butucilor
      • Inducerea formarii fructificatiilor
      • Perioada de repaus si refacerea butucilor
    • Tehnologia de cultura pe rumegus sau intensiva
      • Materii prime, auxiliare si amendamente
      • Retete de substraturi pentru shiitake
      • Pregatirea substratului
      • Repartizarea in recipienti
      • Sterilizarea sau pasteurizarea substratului
      • Incubarea sau cresterea miceliului in substrat
      • Formarea ciupercilor si recoltarea
      • Boli, daunatori, malformatii, prevenirea si tratarea lor
        • Boli la shiitake
        • Daunatori la shiitake
        • Anomalii la shiitake

Capitolul 11. Calitatea ciupercilor, sortare, racire, deshidratare, conservare, pastrare
Capitolul 12. Importanta alimentara
Capitolul 13. Importanta medicinala
Capitolul 14. Retete culinare cu shiitake
Capitolul 15. Masuri de protectie a muncii in cultura de shiitake si situatii negative semnalate
Glosar de termeni
Lista de figuri
Bibliografie



Detalii carte:
Autor: Dr. ing. Ioana Tudor
Editura: Gramen
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 194

Livrare direct de la autor, prin posta sau curier, in toata tara:

Pret 40 lei
www.totuldespreciuperci.blogspot.ro
tel. 0745420536
Dr. Ing. Ioana Tudor



Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>