Cele mai virulente boli in cultura de Champignon sunt provoacate de ciupercile parazite

boli cultura Champignon-ciuperci paraziteCiupercile Agaricus bisporus pot fi atacate de virusuri, ciuperci patogene (ce pot fi saprofite sau parazite), bacterii si daunatori. Dintre toate aceste ciupercile parazite provoaca cele mai mari pagube. Bolile frecvente produse de ciupercile parazite sunt putregaiul moale, putregaiul uscat, mucegaiul cenusiu al lamelelor si boala panzei de paianjen.

 

 

 

Putregaiul moale

boli produse de ciuperci parazite 2

Mycogone perniciosa sau putregaiul moale

Produs de Mycogone perniciosa, se manifesta atat pe ciuperci in curs de formare, provocand putrezirea si deformarea butonilor, cat si pe ciuperci ajunse la maturitate, provocand hipertrofii ale stratului himenial. Caracteristic este mirosul cu totul neplacut pe care il raspandesc ciupercile afectate.

Boala este foarte agresiva, daca apare de la primul val de recoltare poate compromite in totalitate cultura.

Se manifesta pe bazidiofructe in toate fazele de dezvoltare.

Simptome: pete brune pe cuticula ciupercilor si pe lamele care devin decolorate. Piciorul si palaria se deformeaza, iar pe suprafata lor apar pete cenusii-albe cu aspect paslos. Butonii se deformeaza si devin ca niste "monstruozitati". Ciupercile se inmoaie, au o culoare brun-negricioasa si secreta picaturi brune, datorate unor bacterii de putrefactie.

Surse de infectie: amestecul de acoperire nedezinfectat optim (termic sau chimic), musculitele, compostul, aerul nefiltrat, nematozii. O ciuperca infectata poate reinfecta un mc. de amestec de acoperire. Conditiile care favorizeaza boala sunt umiditatea relativa a aerului ridicata, lipsa ventilatiei si temperatura peste 18 grade C in perioada recoltarilor.

boli produse de ciuperci parazite 5

Mycogone cervinus pe ciuperci

Combatere: Preventiv prin dezinfectia chimica sau termica a amestecului de acoperire. Se recomanda un tratament cu Mirage 45 EC 0,3% dupa acoperirea cu turba, cu un litru de solutie/mp.

Curativ - dupa acoperirea cu turba se pudreaza cu Benlate sau Benomyl 1 g/mp, cu ajutorul unui aparat special. Se combat insectele vectoare cu aerosoli sau fumigatii cu sulf sau formalina. Se recomanda culegerea ciupercilor atacate in solutie de sulfat de cupru 2% si scaderea temperaturii si umiditatii relative a aerului la aparitia bolii.

Intr-o ciupercarie cu atac de Putregai umed se degaja un miros dezagreabil de putrefactie, caracteristic. Este o boala foarte frecventa si periculoasa. In cazul unei infectii masive nici o ciuperca din primul val de cultura nu scapa nevatamata, iar celelalte valuri nu mai exista.

Se mai recomanda si tratamente cu Bavistin 240 g in 200 litri apa si se aplica imediat dupa acoperire cu turba. Alti specialisti recomanda aplicarea a 2 tratamente cu Bravo, 200 ml la 100 sau 200 litri a de apa, cu aplicare pe turba dar cel de-al doilea sa nu fie aplicat mai devreme de 2 saptamani. Daca nu puteti procura aceste pesticide se poate aplica Sporgon 300 g la 100 litri de apa pentru 100 mp de cultura la 7-9 zile dupa acoperire.

Pentru culturi de ciuperci BIO, in afara tarii, s-au obtinut diferite extracte din plante precum ricin, canepa, eucalipt, lamaie, urzica, laur s.a.


Putregaiul uscat

boli produse de ciuperci parazite 3

Verticillium constantinii

Produs de Verticillium constantinii, se manifesta, de asemenea, pe ciuperci in primele faze, acestea deformandu-se si devenind cauciucate. Caracteristic este formarea unei bilobari a palariei, exfolierea si craparea piciorului.

Simptome: pe ciuperci apar pete brune, neregulate ce produc adancituri unite intre ele si se acopera cu un miceliu alb stralucitor. Piciorul ciupercilor crapa si se exfoliaza. Adanciturile de pe picior au aspect de caverna, ca o rana deschisa, uscata. Deformarile sunt mai putin frecvente fata de boala precedeanta. Piciorul se deformeaza usor. De obicei apare cu putregaiul umed.

Surse de infectie: curentii de aer, amestecul de acoperire si substratul nedezinfectat, temperatura scazuta in ciupercarie in jur de 10 grade C, umiditatea relativa a aerului excesiva si ventilatie insuficienta.

Combatere: la fel ca la putregaiul moale, de altfel ele apar in mare parte, impreuna.

boli produse de ciuperci parazite
Verticilium fungicola pe Agaricus bisporus

 

Boala panzei de paianjen

Este produsa de Dactylium dendroides si Hypomyces rosellus si se manifesta in special in cultura executata in sistemul clasic, in incinte cu ventilatie redusa. Pe suprafata straturilor se formeaza un miceliu ca o tesatura fina matasoasa lucioasa, ca o panza de paianjen alba care acopera butonii. Corpurile de fructificare ale ciupercii de cultura devin rigide si putrezesc.

boli produse de ciuperci parazite 4

Hypomyces rosellus, panza de paianjen

Simptome: Filamentele miceliene apar pe substrat ca niste pete mici, albe, acestea dezvoltandu-se foarte repede si acoperind in intregime toate ciupercile. Acestea se acopera cu miceliu alb si pufos iar apoi devin maro si putrezesc. Mucegaiul isi poate preschimba gradat culoarea, trecand de la rosu-purpuriu la galben in functie de stadiile de dezvoltare. Infectia initiala poate aparea la prepararea compostului (agentul patogen traieste in sol). Totusi, sporii pot fi preluati de imbracamintea angajatilor si transportati in camerele de crestere ale ciupercii Agaricus, intrucat putem regasi agentul si in deseurile din jurul ciupercariei.

Profilaxie: Se presara clorura de sodiu sau se trateaza cu solutie de formalina 0,5% sau oxid de calciu. Acestea nu afecteaza cresterea ciupercilor de Agaricus. Se aplica o ventilatie optima.

Combatere: se recomanda stropire cu Zineb, solutie din 1 kg pesticid la 1000 litri apa, cu aplicare a 5 litri/mp pe turba. Se recomanda si Benlate 50 WP, 240 g/200 litri de apa, cu aplicare pe 100 mp ca prima udare pe turba.

In ciupercarii in afara acestor boli, in unele situatii pot apare si unele deformatii sau anomalii. Acestea au cauze diverse precum poluare cu hidrocarburi, noxe diferite precum fum degajat de la diferite surse de caldura s.a.

Mai multe despre tratamente si tehnologia de cultura puteti gasi in lucrarea:

Ghid de cultura pentru champignon in sistem intensiv - Volumul II.

 


Dr. Ing. Ioana Tudor

Tel. 0745420536
www.totuldespreciuperci.blogspot.ro



Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>