CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentareComisia Europeana actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare pentru a raspunde mai bine nevoilor consumatorilor si pentru a tine seama de sustenabilitate. Pe 21 aprilie, Comisia a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele si legumele, sucurile de fructe si gemurile, mierea, pasarile de curte sau ouale.


Revizuirile propuse ar trebui sa ajute consumatorii sa faca alegeri in cunostinta de cauza pentru o alimentatie mai sanatoasa si sa contribuie la prevenirea risipei de alimente.

Standardele de comercializare ale UE sunt menite sa asigure mentinerea calitatii produselor la un nivel ridicat, protectia consumatorilor si coerenta standardelor pe piata UE. Ele faciliteaza, de asemenea, comertul cu tarile terte, deoarece sunt in concordanta cu standardele existente la nivel international incepand cu anii 1950. In ultimul deceniu pietele produselor alimentare au evoluat semnificativ, ca urmare a inovarii, dar si a schimbarii preocuparilor societatii si a cererii consumatorilor. Propunerile de astazi vor garanta ca, in conformitate cu Strategia „De la ferma la consumator” si cu obiectivele de dezvoltare durabila ale ONU, standardele de comercializare pot contribui la promovarea si utilizarea produselor sustenabile, raspunzand in acelasi timp noilor nevoi ale consumatorilor si ale operatorilor.

Pentru a fi introduse pe pietele UE si vandute consumatorilor, majoritatea produselor agroalimentare trebuie sa respecte standardele de comercializare ale UE sau standardele stabilite la nivel international. Standardele de comercializare se refera la calitatile externe ale produselor si la calitatile invizibile care rezulta din anumite procese de productie, cum ar fi continutul de fructe in gemuri. Ele se aplica in egala masura atat produselor UE, cat si produselor importate.

Comisia a prezentat, printre altele, urmatoarele propuneri:

    • Indicarea originii pe eticheta: norme mai clare si obligatorii privind indicarea originii pe eticheta pentru miere, fructe cu coaja lemnoasa si fructe uscate, banane coapte, precum si fructe si legume curatate, prelucrate si taiate (cum ar fi frunzele de salata ambalate). In cazul amestecurilor, tara sau tarile de origine vor trebui sa figureze pe eticheta. Enumerarea tarilor de origine va spori transparenta pentru consumatori. Acest lucru ar trebui, de asemenea, sa promoveze productia acestor produse in UE.
    • Risipa de alimente: revizuirile propuse vizeaza risipa de alimente si deseurile de ambalaje. De exemplu, asa-numitele fructe si legume „urate” (cu defecte externe, dar care sunt inca adecvate pentru consumul local/direct) vandute la nivel local si direct de catre producatori consumatorilor ar fi scutite de respectarea standardelor de comercializare. Valorificarea lor in stare „proaspata” le-ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunitati de a cumpara fructe si legume proaspete la preturi mai accesibile si ar putea aduce beneficii producatorilor activi in lanturi scurte de aprovizionare. Anumite produse afectate de dezastre naturale sau de alte circumstante exceptionale pot fi, de asemenea, vandute, daca sunt sigure pentru consum.
    • Ambalaje: produsele destinate donarii pot fi exceptate de la principalele cerinte de etichetare. Acest lucru va reduce formalitatile administrative si in materie de etichetare si, prin urmare, va facilita angajamentul operatorilor in ceea ce priveste donatiile.
    • Sucurile de fructe: sucurile de fructe vor putea purta mentiunea „fara adaos de zaharuri” pentru a clarifica faptul ca, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot contine, prin definitie, adaos de zaharuri – o caracteristica pe care majoritatea consumatorilor nu o cunosc. In plus, pentru a raspunde cererii tot mai mari a consumatorilor de produse cu un continut mai mic de zaharuri, in cazul unui suc de fructe reformulat s-ar putea indica pe eticheta „suc de fructe cu zaharuri reduse”. In scopul adaptarii la preferintele consumatorilor si al simplificarii, termenul „apa de nuca de cocos” ar putea fi utilizat in paralel cu termenul „suc de nuca de cocos”.
    • Gemuri si marmelade: continutul de fructe al gemurilor va creste de la minimum 350 de grame la minimum 450 de grame (550 de grame pentru produsele de calitate superioara) pe kilogram de produs finit. Odata cu cresterea continutului de fructe in general, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai putine zaharuri libere si cu mai multe fructe decat in prezent. Termenul „marmelada”, autorizat pana in prezent numai pentru gemurile de citrice, ar putea fi utilizat in cazul tuturor gemurilor, oferindu-se astfel posibilitatea adaptarii denumirii produsului la practicile cele mai utilizate pe plan local.
    • Oua: panourile solare vor putea fi amplasate in zonele exterioare utilizate in cadrul sistemelor de productie a oualor de gaini crescute in aer liber. Acest lucru va stimula furnizarea unei cantitati mai mari de energie din surse regenerabile. Marcarea oualor ar fi efectuata, de asemenea, direct la ferma, ceea ce va imbunatati trasabilitatea.

 

Etapele urmatoare

Propunerile privind fructele si legumele proaspete, ouale si pasarile de curte fac obiectul unor acte delegate si de punere in aplicare. Textele vor fi disponibile pentru feedback din partea publicului timp de o luna. Ulterior, actele delegate vor fi adoptate si transmise Parlamentului European si Consiliului pentru o perioada de examinare de doua luni. Comisia le va publica la sfarsitul acestei proceduri. Propunerile referitoare la gemuri, marmelade, sucuri de fructe si miere sunt incluse in directive, iar acestea vor urma procesul colegislativ obisnuit al Parlamentului European si al Consiliului inainte de publicarea si intrarea lor in vigoare.

In paralel, Comisia trimite un raport Parlamentului European si Consiliului in vederea adoptarii, intr-un viitor apropiat, a unor noi standarde de comercializare pentru cidru de mere si cidru de pere, precum si pentru indicarea pe eticheta a originii leguminoaselor. In prezent, aceste produse nu fac obiectul niciunui standard de comercializare prevazut in Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor.

Comisia Europeana

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>