Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa.

Editorial de Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO):

Ziua Mondiala a Alimentatiei din acest an sarbatoreste una dintre cele mai pretioase resurse ale planetei: apa. Este esentiala pentru viata pe Pamant. Aceasta acopera o mare parte din suprafata planetei, reprezinta peste 50% din corpul nostru, ne ajuta sa ne hranim, sustine mijloacele de trai si este fundamentala pentru atingerea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila si a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD). Asadar, cum ar trebui sa abordam aceasta provocare complexa de a proteja resursele de apa dulce existente si sistemele acvatice de poluare si de impactul crizei climatice, asigurand totodata ca oamenii sa aiba acces egal la resursele de apa?

Avand in vedere ca aproximativ 70% din apa dulce este utilizata in agricultura, este foarte importanta schimbarea modului in care ne producem hrana si alte produse agricole. Acesta este si domeniul in care lipsa unor actiuni va genera consecintele cele mai grave.

Apa dulce nu este infinita si trebuie sa incetam sa o consideram ca fiind garantata. Luati in considerare faptul ca, in ultimele doua decenii, fiecare dintre noi a pierdut aproximativ o cincime din apa dulce disponibila. Pentru unele persoane, realitatea este mult mai dura. De fapt, in unele regiuni, pierderile se apropie de unu la trei.

Daca nu actionam urgent, suntem pe calea de crestere a consumului de apa cu peste 1/3 pana in 2050 la nivel global, avand in vedere cresterea numarului populatiei, ceea ce inseamna ca riscam sa ajungem intr-un punct fara cale de intoarcere.

Cresterea rapida a populatiei, urbanizarea, industrializarea, dezvoltarea economica si criza climatica au afectat in totalitate resursele noastre de apa. Impreuna cu poluarea apei, supra-exploatarea si lipsa unei gestionari coordonate, aceasta genereaza o combinatie complexa de provocari suprapuse. Evenimentele meteorologice extreme, seceta si inundatiile afecteaza considerabil ecosistemele, avand consecinte ingrijoratoare asupra securitatii alimentare la nivel mondial. Micii producatori, cei aflati la limita subzistentei, femeile, tinerii, popoarele indigene, migrantii si refugiatii, sunt cei mai vulnerabili.

 

Solutii pentru o provocare complexa

La baza actiunilor pentru abordarea acestor provocari complexe trebuie sa fie asigurarea unei cantitati suficiente de apa pentru agricultura, luand in considerare in acelasi timp si necesitatile de apa ale altor activitati economice, in special odata cu accelerarea urbanizarii.

O buna guvernanta este cruciala pentru alocarea durabila si echitabila a apei, printr-o abordare integrata si incluziva cu toti partenerii. Administrarea si drepturile de proprietate asupra resurselor de apa, stabilirea preturilor la apa, reglementarile si masurile de stimulare sunt necesare pentru a genera schimbari si a asigura un acces echitabil la resurse de apa curate si sigure. Este nevoie sa implementam gestionarea integrata a resurselor de apa prin dezvoltarea si administrarea coordonata a apei, terenurilor si resurselor conexe, in vederea maximizarii bunastarii umane, fara a compromite durabilitatea ecosistemelor vitale.

Pentru aceasta, avem nevoie atat de proiecte la nivel national, cat si regional. Investitiile in practici inovatoare si eficiente de gestionare a apei sunt vitale, inclusiv in tehnologii moderne de irigatii si stocare si solutii bazate pe stiinta pentru a aborda scaderea resurselor de apa disponibile si gestionarea inundatiilor; astfel incat sa construim o societate care economiseste apa si este rezilienta, inclusiv prin gestionarea mai eficienta a interdependentei apa-alimente-energie.

 

Actiune in teren

Avem capacitatea si depunem eforturi pentru a face aceste lucruri posibile. De exemplu, in Sahel, FAO ofera agricultorilor oportunitati de mecanizare pentru a-si imbunatati infrastructura de apa si sprijina femeile din zonele rurale si familiile lor sa aiba acces la apa. La nivel global, terenurile irigate produc 40% din alimentele de pe 20% din terenurile arabile - totusi acest potential inca nu este valorificat in totalitate.

Pentru a contribui la realizarea acestui potential, FAO dezvolta o metodologie globala de cartografiere a necesitatilor si a potentialului de irigare, si urmeaza sa conlucram cu statele lumii pentru a o implementa. Mecanismele adecvate de finantare si investitii, la o scara potrivita si extinsa, sunt cheia construirii si mentinerii infrastructurii intensive din punct de vedere al capitalului. Solutiile bazate pe rezilienta sunt esentiale.

Prioritizarea infrastructurii verzi si albastre pentru promovarea agriculturii si pescuitului poate imbunatati calitatea apei, mentine biodiversitatea si oferi alte beneficii sistemelor agroalimentare si zonelor rurale. In Sri Lanka si Zambia, de exemplu, FAO piloteaza campuri multifunctionale pe care aditional productiei de orez sunt crescuti pesti si creveti. O astfel de infrastructura cu valoare adaugata aduce beneficii prin reincarcarea apelor subterane, controlul inundatiilor si furnizarea serviciilor de ecosistem.

 

Este nevoie de implicarea tuturor

Avem capacitatea si este nevoie sa ne implicam mai mult, impreuna, cu toti cei care aduc contributii distincte, dar interconectate. Guvernele trebuie sa elaboreze politici bazate pe stiinta si dovezi, care sa valorifice datele si inovatia, si sa coordoneze intre sectoare pentru a planifica si gestiona mai bine resursele de apa. Apa, energia si hrana sunt interconectate, si pentru ca politicile sa aiba succes, este important ca interesele adesea concurente sa fie gestionate fara a compromite sanatatea ecosistemelor.

Producatorii agricoli trebuie sa devina agentii gestionarii resurselor de apa si sa fie echipati cu instrumentele potrivite pentru a indeplini aceasta functie in mod durabil. Producatorii agricoli, cei care depind de resursele forestiere, crescatorii de animale si cei care lucreaza in domeniul pescuitului si acvaculturii deja gestioneaza resursele de apa in activitatea de zi cu zi. Sustinerea si incurajarea lor de a prelua rolul de initiatori in gasirea si implementarea solutiilor legate de apa reprezinta solutia cea mai logica si inteligenta. Companiile de business trebuie sa devina “avocati” ai apei, ceea ce inseamna asumarea angajamentelor concrete de imbunatatire a eficientei utilizarii apei si reducerea poluarii pe tot lantul de aprovizionare. Aceasta nu aduce beneficii doar naturii si societatii, ci si afacerilor. Abordarea serioasa a gestionarii resurselor de apa poate imbunatati reputatia si profiturile afacerilor si le poate ajuta sa evite riscurile pe care penuria de apa, inundatiile si poluarea le-ar putea genera in viitor.

Vreau sa subliniez din nou faptul ca toti trebuie sa renuntam la a considera apa ca fiind garantata. Adoptarea deciziilor informate privind produsele pe care le cumparam, reducerea risipei de apa si prevenirea dezastrelor de inundatii si a poluarii sunt moduri usoare prin care toti putem contribui la actiuni pozitive pentru un viitor prosper pentru oameni si pentru planeta. Acestea sunt aspecte esentiale pentru a realiza ceea ce la FAO numim Cele Patru Masuri de Imbunatatire: o productie mai buna, o nutritie mai buna, un mediu mai bun si o viata mai buna - pentru a ne asigura ca nimeni nu este lasat in urma.

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023 - FAO

FAO
Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>