Noi norme privind sporirea transparentei pentru produsele alimentare

Consolidarea increderii in studiile stiintifice privind produsele alimentare - noi norme pentru sporirea transparentei si independenteiLa 27 martie 2021 devine aplicabil Regulamentul privind transparenta si durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor in cadrul lantului alimentar. Propunerea de regulament a Comisiei Europene a fost adoptata in 2019, in urma unei initiative cetatenesti europene. Intrarea in vigoare a regulamentului nu marcheaza doar un important pas inainte in modernizarea politicii UE in domeniul sigurantei alimentare, ci este, de asemenea, un exemplu elocvent al impactului politic direct al unei initiative cetatenesti europene.


Propunerea Comisiei a fost prezentata la 11 aprilie 2018, in urma raspunsului Comisiei Europene la initiativa cetateneasca europeana: Interzicerea glifosatului si protectia oamenilor si a mediului impotriva pesticidelor toxice si a finalizarii unei verificari a adecvarii Regulamentului privind legislatia generala in domeniul alimentar, in conformitate cu Agenda pentru o mai buna legiferare.

Noile norme vor imbunatati transparenta evaluarii riscurilor la nivelul UE in ceea ce priveste produsele alimentare si vor acoperi o gama larga de produse de mare interes pentru cetateni. Regulamentul va consolida fiabilitatea, obiectivitatea si independenta studiilor prezentate Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si va conferi un rol mai important statelor membre in guvernanta EFSA.

Comisarul Stella Kyriakides, responsabila cu sanatatea si siguranta alimentara, a declarat: „Cresterea transparentei activitatii stiintifice a UE in domeniul alimentar va consolida increderea consumatorilor. Aceste noi norme in materie de transparenta raspund in mod direct solicitarilor cetatenilor nostri. Le punem in aplicare intr-un moment in care Comisia si-a asumat un angajament ferm, prin intermediul strategiei „De la ferma la consumator”, de a asigura o mai mare sustenabilitate, astfel incat modul in care producem si consumam alimentele sa fie sanatos nu numai pentru noi, ci si pentru planeta noastra.”

Bernhard Url, directorul executiv al EFSA, a declarat: „Acesta este un moment crucial pentru sistemul UE privind siguranta alimentara. EFSA este recunoscatoare legiuitorilor pentru ca ne-a oferit aceasta ocazie interesanta de a informa cetatenii si partile interesate cu privire la activitatea noastra si de a beneficia de un control mai strict al proceselor si practicilor noastre de lucru. In ultimii ani, am alocat resurse semnificative pentru a ne asigura ca tranzitia catre noul sistem este cat mai lina si mai incluziva posibil pentru toate partile interesate.”

 

Mai multa transparenta

Inca de la inceputul procesului UE de evaluare a riscurilor, toate studiile si datele stiintifice prezentate vor fi facute publice in mod proactiv. Va fi folosit un format usor accesibil intr-o sectiune dedicata a site-ului EFSA (cu exceptia cazului in care acest lucru nu este posibil din motive de confidentialitate justificate in mod corespunzator).

In plus, pentru a identifica daca sunt disponibile alte date sau studii stiintifice relevante, EFSA va consulta publicul si toti ceilalti parteneri implicati inainte de a-si pregati contributia stiintifica.

 

O mai mare independenta

O serie de masuri vor asigura calitatea, robustetea si independenta studiilor prezentate de industrie.

Atunci cand sunt comandate studii pentru a sprijini o viitoare cerere sau notificare de autorizare la nivelul UE, operatorii economici si laboratoarele in cauza trebuie sa notifice aceste studii EFSA in faza premergatoare depunerii. Aceasta masura este menita sa garanteze faptul ca intreprinderile care solicita autorizatii prezinta toate informatiile relevante si nu ascund studiile nefavorabile.

In urmatorii patru ani, Comisia va efectua, de asemenea, misiuni de informare la sediile laboratoarelor pentru a evalua daca acestea aplica standardele relevante pentru testele si studiile prezentate EFSA in contextul unui proces de depunere a cererilor. Aceste misiuni vor permite Comisiei sa identifice si, daca este necesar, sa corecteze orice neconformitate sau deficienta.

In ultimele luni, EFSA si-a ajutat partenerii sa inteleaga mai bine si sa se pregateasca pentru noile dispozitii. Agentia a creat o serie de materiale de sprijin, cum ar fi tutoriale animate, intrebari frecvente si a organizat o serie de sesiuni de formare.

 

O mai buna guvernanta

Statele membre vor juca un rol mai important in imbunatatirea guvernantei EFSA si a cooperarii stiintifice si in asigurarea sustenabilitatii sale operationale pe termen lung.

Reprezentantii tuturor statelor membre, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai societatii civile si ai grupurilor de interese din cadrul lantului alimentar vor fi implicati in guvernanta EFSA. Acestia vor fi reprezentati in consiliul sau de administratie incepand cu 1 iulie 2022.

In plus, legislatia prevede o implicare mai activa a statelor membre in promovarea capacitatii stiintifice a EFSA, prin implicarea celor mai buni experti independenti in activitatea EFSA.

 

Etapele urmatoare

Comisia Europeana, EFSA si statele membre ale UE depun eforturi pentru a pune in practica ultima etapa a regulamentului: elaborarea unui plan general pentru a asigura o comunicare coerenta a riscurilor pe parcursul intregului proces de analiza a riscurilor.

Pentru a marca viitoarea intrare in vigoare a Regulamentului privind transparenta, Comisia Europeana si Presedintia portugheza, in colaborare cu EFSA, vor organiza marti, 30 martie 2021, intre orele 10:00 si 12:30 CET, un eveniment comun online. Evenimentul va fi transmis in direct pe internet aici.

Comisia Europeana

  

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>