Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele.
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024.
Incepand cu luna iulie 2023, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR preia presedintia rotativa a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC). Alianta este in prezent formata din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, respectiv Asociatia Forta Fermierilor – AFF.
In perioada 15-16 Decembrie a.c., a avut loc sedinta Adunarii Generale a Uniunii Nationale de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., unde au aderat 11 noi cooperative agricole in echipa, ajungand la 51 de cooperative agricole functionale din sectorul vegetal. Cooperativele agricole reunite in U.N.C.S.V. insumeaza peste 750 de persoane juridice si 150 fizice. Membri afiliati in cooperativele agricole din uniune, exploateaza suprafete intre 1.5 ha si 1900 ha.
Asociatia Granarii Iasi ii invita pe fermieri sa se inscrie in cea mai importanta structura asociativa din regiunea Moldovei si lanseaza un apel la unitate intr-o formula care sa le reprezinte cel mai bine interesele.
O delegatie a Asociatiei Granarii Iasi a efectuat, saptamana trecuta, o vizita de lucru la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a discuta cu Ministrul Adrian Chesnoiu despre cele mai importante probleme cu care se confrunta fermierii din regiunea Moldovei.
In perioada 26-29 octombrie 2021, RWA Raiffeisen Agro Romania a organizat un schimb de experienta cu cooperativele membre RWA, la sediul din Korneuburg Austria, pentru reprezentantii a 27 de cooperative agricole afiliate si colaboratoare UNCSV (Uniunea Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal). Obiectivul principal al deplasarii a constat in intelegerea necesitatii consolidarii cooperativelor agricole din Romania si realizarii de investitii colective direct de catre acestea, care sa aduca valoare adaugata recoltelor membrilor sai.
In aceste zile se hotaraste soarta agriculturii Europene - pe data de 18 oct. 2021 va avea loc o sesiune plenara a Parlamentului European privind „Farm to Fork”, in acest sens, Asociatia „Granarii – Da-te pe Brazda” considera ca agricultura romaneasca in ansamblul ei, cu atat mai mult cea din zona Moldovei, nu poate face fata acestor rigori si ca vom fi condamnati la faliment si infometare.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - U.N.C.S.V. isi propune sa fie varf de lance pentru cooperativele din Romania, continuand sa se implice activ in indrumarea cooperativelor agricole pentru eficientizarea activitatii. Dorim sa reamintim pe aceasta cale tuturor cooperativelor agricole din Romania, ca prin modificarile si completarile aduse la Legea Cooperatiei Agricole nr. 566/2004, acestea au avut obligatia actualizarii actelor constitutive conform prevederilor nou introduse si inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului pana la 20 mai 2021.
In data de 8 iunie 2021, Asociatia Producatorilor Agricoli Dobrogeni (APAD) a semnat acordul de aderare la Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, devenind membra cu drepturi depline a acesteia. Organizatia profesionala a fermierilor dobrogeni a fost infiintata in conditiile de seceta fara precedent ale anului 2020, care au afectat tot sud-estul Romaniei, dar cu deosebire zonele agricole din judetele Constanta si Tulcea.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., reaminteste membrilor cooperatori si cooperativelor agricole ca entitatile infiintate si functionale in baza prevederilor Legii 566/2004, actualizata si Legea 1/2005, actualizata, fiind constituite din membri fondatori si actionari, persoane fizice si juridice, care se supun prevederilor acestora, sunt obligate sa detina parti sociale de maximum 20%.
Apreciem ca unul dintre factorii de progres cert in dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural este reprezentat de infiintarea si dezvoltarea de cooperative agricole performante si echitabile, actori absolut esentiali in constituirea de filiere creatoare de valoare adaugata in agricultura romaneasca, previzibile si perene.
Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania ,,PRO AGRO” si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR” au decis semnarea unui Acord de Colaborare Inter-Organizationala intitulat ,,Pactul pentru Agricultura Si Progres”. Acest demers important va permite promovarea in mod unitar, in contextul european, prioritatile strategice nationale in conformitate cu interesele fermierilor din Romania.
Avantajele existentei formelor asociative sunt recunoscute in intreaga lume. Cu toate acestea in prezent in Romania, sub 1% dintre fermierii romani fac parte dintr-o forma asociativa, comparativ cu Uniunea Europeana, unde media de organizare este de 34%. Pentru o dezvoltare durabila a acestui sector, va prezentam in continuare etapele privind infiintarea, organizarea, functionarea si beneficiile cooperarii in cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricola si grupul de producatori.
Asocierea in cooperative agricole este singura modalitate de obtinere si mentinere a unei cote de piata si contracare a multinationalelor si importurilor. Urmand exemplul colegilor fermieri din alte state trebuie inceput cu constituirea de cooperative agricole de grad I formate din persoane fizice, sau cooperative agricole de grad II din persoane juridice, ca sa beneficieze de fonduri europene si subventii pentru centre de colectare, sortare, procesare, ambalare si comercializeze atat prin spatii proprii cat si prin mica distributie si retail.
Asocierea producatorilor agricoli este un factor competitivitate si progres economic adesea neglijat de fermieri. In data de 23 martie 2018, s-a desfasurat la Iasi un eveniment legat de asocierea in domeniul agro-alimentar, organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. La acest eveniment au participat un numar mare de fermieri si asociatii de fermieri, fiind prezentate modele de succes de cooperare pe lantul valoric agro-alimentar, atat sub forma unor cooperative cat si sub forma unor clustere.
Parteneriatul dintre LAPAR - Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si AOAMP - Asociatia Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, a fost semnat astazi 12 martie a.c, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie lansata platforma unica de informare, comunicare, promovare si consiliere a agricultorilor din Republica Moldova si Romania www.ufmr.eu, care va reprezenta inceputul unor noi proiecte si parteneriate pentru reprezentantii sectorului agricol din cele doua tari.
Ne face o deosebita placere sa va informam ca Miercuri, 14.02.2018 a avut loc sedinta de inaugurare si operationalizare a Uniunii Nationale de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal — U.N.C.S.V., prima de acest gen din Romania. Aceasta reuneste pentru inceput 8 cooperative agricole, membri fondatori, care au o cifra de afaceri insumata de peste 100 milioane de lei si acopera o suprafata de aproximativ 150.000 hectare, aflata in continua extindere.
Cu ajutorul Asociatiei de dezvoltare intercomunitara AgroSic, Cooperativa Agricola Kezdi Lacto Coop a depus, in aceste zile, o propunere de proiect spre finantare, in valoare de 100.000 euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 16, masura prin intermediul careia se acorda sprijin financiar pentru a facilita cooperarea dintre fermieri, procesatori si comercianti, pentru dezvoltarea unor lanturi scurte de aprovizionare, precum si pentru dezvoltarea pietelor locale.
In contextul elaborarii de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile a pozitiei sectorului agricol din Romania fata de comunicarea Comisiei Europene privind 'Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii', asociatia Eco Ruralis a transmis in data de 2 februarie 2018 comentariile sale pe marginea textului comunicarii.
Asociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental, a fost infiintata in anul 2011, in baza legii asociatiilor si nu a legii 31 privind societatile comerciale, cu scopul de a dezvolta interesul general al cetatenilor din Romania, pentru cresterea de vaci de lapte si carne din rasa Baltata Romaneasca.
Inca de la inceputul acestui an Consiliul Director al Asociatiei Romane a Carnii a luat in discutie necesitatea informarii si constientizarii consumatorului cu privire la eforturile depuse de industria de procesare a carnii pentru gasirea unor solutii alimentare inovante si naturale pentru dezvoltarea unor produse cat mai sigure si de calitate superioara care sa se inscrie in conceptul de “eticheta curata” si sa raspunda astfel exigentelor consumatorilor.
Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt si Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia a organizat ieri, 11.04.2017, o intalnire cu reprezentantii CRFIR si OJFIR din Regiunea Sud-Vest Oltenia, in vederea clarificarii anumitor aspecte din Ghidurile solicitantului aferente sM 6.1 si sM 6.3. In cadrul intalnirii au fost dezbatute mai multe aspecte vis-a—vis de problemele pe care le-am intalnit pe parcursul celor doi ani de derulare si implemetare a PNDR 2014-2020.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director.
Avand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara.
Federatia Nationala PRO AGRO reprezentativa pe sectorul agricultura si industria alimentara, la solicitarile insistente ale membrilor sai solicita institutiilor abilitate ale statului sa verifice cu fermitate respectarea prevederilor legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare modificata si completata de legea 150/2016 si sa asigure un echilibru pentru consumator si producator in relatia cu lanturile de magazine.
Asociatia pentru Cercetarea si Promovarea Produselor Agroalimentare „Crisana” reprezinta initiativa unui colectiv format din fermieri, cadre didactice universitare si oameni de afaceri din Oradea care au constientizat necesitatea de a infiinta o structura asociativa pentru potentarea sectorului agroalimentar din Crisana.
Asociatia Romana a Carnii, in parteneriat cu Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati si partenerul transnational din Spania Instituto de Formación Integral – IFI, au implementat in perioada aprilie 2014 - octombrie 2015 Proiectul „Pregateste-te pentru viitor! - stagii de practica pentru studenti in domeniul agroalimentar”, avand drept obiectiv general imbunatatirea competentelor profesionale in randul viitorilor absolventi de studii superioare si asigurarea tranzitiei de la scoala la viata activa, in vederea cresterii gradului de ocupare pentru absolventii din invatamantul superior.
Produci lapte crud de vaca pe care il livrezi catre un cumparator autorizat? Asociaza-te in organizatii de producatori de lapte de vaca si incheie un contract avantajos de livrare cu un cumparator autorizat. Orice livrare de lapte crud pe teritoriul Romaniei, efectuata de un producator catre un prim cumparator de lapte crud, trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre parti. Contractul incheiat intre parti inainte de livrare trebuie sa aiba o durata de minimum 6 luni.
Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) este o asociatie cu caracter profesional, fara scop lucrativ, nonguvernamentala, autonoma, cu personalitate juridica, construita pe criteriul specificului activitatii de ramura avicola. Uniunea desfasoara activitati si servicii profesionale, tehnice, economice si stiintifice, de interes comun pentru membrii sai, astfel incat activitatea acestora sa devina cat mai profitabila.
In anul 2014 a inceput o noua perioada de programare, care ofera oportunitati pentru dezvoltarea micilor pomiculturi, pentru care este nevoie de un dialog constant intre producatori, consultanti si autoritati.
In data de 18.03.2015, Asociatia Judeteana a Crescatorilor si Lucratorilor in Reproductia Animalelor s-a intrunit pentru o prima runda de discutii, la sediul Directiei pentru Agricultura Bihor, in vederea constituirii unui grup de lucru in sectorului zootehnic.
BelOrta este cea mai mare cooperativa de vanzarea a legumelor si fructelor prin licitatie din Belgia si lider pe piata europeana.
Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) este o organizatie profesionala care are in componenta 32 de asociatii judetene de crescatori de vaci, precum si asociatia fermierilor care distribuie lapte prin dozatoare. Membrii federatiei detin 67% din efectivul total de bovine din Romania. Aceasta a aparut ca o necesitate a crescatorilor de bovine de la noi, pentru a se bucura de sprijin in obtinerea beneficiilor acordate de legislatia europeana stabilita prin Politica Agricola Comuna (PAC) si pentru a face fata concurentei de pe piata.
Relatiile de asociere si cooperare sunt diversificate in functie de varietatea legaturilor care se stabilesc intre agricultura si alte ramuri ale economiei nationale, precum si in interiorul agriculturii, intre agentii economici si unitatile de depozitare, prelucrare si desfacere a produselor agricole.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a formulat o serie de recomandari in urma controalelor ex-post realizate la formele asociative care au accesat Programul National Apicol si la furnizorii acestora.
Asociatia Romana a Carnii, institutia reprezentativa a industriei carnii din Romania, are o noua conducere. Incepand de joi, 20 noiembrie 2014, functia de presedinte al ARC este ocupata de catre Radu Timis, presedintele Cristim. Obiectivul principal al noii conduceri este continuarea campaniei de reducere a TVA la carne si la preparatele din carne la 5%. In acest sens, in perioada urmatoare va fi intensificat dialogul cu institutiile statului abilitate sa ia acesta decizie.
Incepand cu data de 20 martie 2014, orice livrare de lapte crud pe teritoriul Romaniei, efectuata de un producator catre un prim cumparator de lapte crud, trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre parti, sau prim cumparatorii trebuie sa faca o oferta scrisa de a contracta.
In data de 22 octombrie 2014 a avut loc Adunarea Generala a Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole – O.N.I.V., care a avut pe ordinea de zi, pe langa proiectele de acte normative care stabilesc modul de accesare a masurilor din cadrul Programului National de Sprijin pentru viticultura in perioada 2014-2018 si alegerea noii conduceri a organizatiei.
Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate - ANFNC, singura organizatie de profil din Romania afiliata la Federatia Europeana a Fabricantilor de Nutreturi Combinate - FEFAC a implinit un an de la infiintare. Infiintata in vara anului trecut, ANFNC este astazi o organizatie functionala care reprezinta interesele membrilor sai, fabricanti de nutreturi combinate si care detin 48-50 la suta din volumul total al productiei de nutreturi combinate obtinute in sistem industrial in Romania.
Fermierii cu exploatatii agricole mici ar trebui sa gaseasca o formula de asociere, de infiintare a unor intreprinderi comerciale care sa fie viabile pe piata, pentru a crea o afacere profitabila si care sa poata atrage finantari bancare, a afirmat Adrian Lisandru, director comercial la BRD, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture.
Femeile din Republica Democratică Congo (RDC), putinii bani pe care ii castiga din cafea ii investesc in medicamente, animale si carti scolare pentru copii lor.
Obiectul activitatii Consortiului AGROALIMENT, recunoscut de MADR prin scrisoarea din 23 iulie 2014, il constituie derularea dialogului civil periodic ale membrilor Consortiului cu organizatiile si autoritatile europene si cu Comisia Europeana in legatura cu toate aspectele legate de Politica Agricola Comuna, inclusiv dezvoltarea rurala.
Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) si Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) sunt cei mai noi membri ai Federatiei Nationale PRO AGRO, intarind astfel pozitia federatiei in raport cu administratia nationala si cea europeana. Astfel, PRO AGRO este formata astazi din 16 organizatii reprezentative in sectorul agricol.
Rolul organizatiilor rurale este in primul rand acela de a creea o agricultura moderna ce va duce si la dezvoltarea comunitatilor locale, inclusiv in Pakistan.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>