Avantajele existentei formelor asociative sunt recunoscute in intreaga lume. Cu toate acestea in prezent in Romania, sub 1% dintre fermierii romani fac parte dintr-o forma asociativa, comparativ cu Uniunea Europeana, unde media de organizare este de 34%. Pentru o dezvoltare durabila a acestui sector, va prezentam in continuare etapele privind infiintarea, organizarea, functionarea si beneficiile cooperarii in cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricola si grupul de producatori.
Cadru legal pentru aceste tipuri de cooperare este Legea Cooperatiei Agricole nr. 566/2004. In functie de statutul membrilor fondatori, cooperativele agricole se impart in: cooperative agricole de grad I, grad II si grad III.
Cooperativele agricole de grad I – sunt persoane juridice constituite din persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale, potrivit OUG nr. 44/2008 coroborat cu Lg nr. 182/2016.
Cooperativele agricole de grad II – sunt persoane juridice constituite din persoane juridice si/sau persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale potrivit OUG nr. 44/2008 coroborat cu Lg. nr. 182/2016.
Cooperativele agricole de grad III – sunt persoane juridice constituite din cooperative agricole de gradul 2 care deruleaza investitii in comun cu respectarea principiilor cooperatiste.
Cooperativa agricola se constituie si functioneaza cu un numar minim de 5 persoane/ membri fondatori. Capitalul social este format din parti sociale de valoare egala, iar valoarea nominala se stabileste in actul constitutiv. Valoarea nominala a unei parti sociale nu poate fi mai mica de 10 lei. Partile sociale pot fi in bani si/sau in natura; aportul in numerar este obligatoriu la constituirea oricarei cooperative agricole.
Clasificarea cooperativelor agricole in functie de domenii si ramuri de activitate:
Cooperativa agricola se infiinteaza, organizeaza si functioneaza pe baza actului constitutiv incheiat sub semnatura privata si atestat de avocat, care cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori, valoarea partilor sociale subscrise de fiecare, insotit de statut.
Cooperativa agricola poate avea sucursale, filiale, agentii, reprezentante si sedii secundare.
Actul constitutiv al cooperativei agricole va cuprinde in mod obligatoriu:
Statutul cooperativei agricole va cuprinde in mod obligatoriu:
Actul constitutiv si statutul cooperativei agricole se semneaza de membrii fondatori. Cooperativa agricola se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala isi are sediul.
Cererea de inregistrare si autorizare ONRC va fi insotita de urmatoarele documente:
Mentiuni speciale:
In cazul in care, cheltuielile aferente sediului social/ profesional sunt suportate de beneficiarul contractului si deduse inainte de plata impozitului pe profit/venit, este recomandata inregistrarea la Ministerul Finantelor Publice si a celorlalte contracte prin care se acorda dreptul de folosinta:
Capitalul social al cooperativei agricole are urmatoarele praguri minime:
Capitalul social se depune de catre membrii fondatori, in nume propriu, in contul deschis pentru cooperative agricola in curs de constituire.
Numarul partilor sociale varsate initial nu poate fi mai mic decat 1/10 din numarul partilor sociale subscrise, iar valoarea unei parti sociale nu poate fi mai mica de 10lei. Restul numarului partilor sociale subscrise (nedepuse initial) se va depune pana cel mai tarziu 12 luni de la infiintarea cooperativei agricole.
Un membru cooperator dintr-o cooperativa agricola poate detine parti sociale in limita si in conditiile prevazute in actul constitutiv, fara a putea depasi 20% din capitalul social al cooperativei agricole.
In cazul cooperativelor agricole pentru administrarea si gestionarea terenurilor agricole, bunurile care se aduc in folosinta in cooperativa agricola, precum si terenurile de orice fel, raman in proprietatea membrilor cooperatori.
Administrarea cooperativelor agricole este asgurata de catre consiliul de administratie. Consiliul de administratie este constituit dintr-un numar impar de membri, dar nu mai putin de 3 membri, care se aleg prin vot secret de catre adunarea generala pentru o perioada de 4 ani. Primii administratori sunt numiti de membrii fondatori. Aspecte importante:
Adunarea generala ordinara alege, o data la 4 ani, de regula dintre persoanele care nu au calitatea de membru cooperator, unul pana la 3 cenzori titulari si unul pana la 3 cenzori supleanti.
Unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil.
Cenzorii sunt obligati, la cel mult o luna de la alegerea lor, sa depuna o garantie baneasca la nivelul a jumatate din cea stabilita pentru administratori (minim 5 parti sociale).
Cenzorii pot fi remunerati cu o indemnizatie fixa stabilita de adunarea generala.
Revocarea cenzorilor se face de catre adunarea generala, conform prevederilor statutului.
Cenzorii au urmatoarele atributii principale: examineaza registrele cooperativei; supravegheaza si verifica gestiunile cooperativei; verifica situatiile financiare anuale; controleaza inopinant casieria cooperativei; verifica situatia partilor sociale; verifica intrunirea cvorumului la adunarile generale; supravegheaza operatiunile de lichidare; participa la adunarile generale si la sedintele administratorilor; verifica depunerea garantiilor, atunci cand este cazul.
Comisia de cenzori este compusa din: doi cenzori care sunt alesi de membrii fondatori pentru o perioada de 4 ani, fiind: Cenzor principal si Cenzor supleant.
Membrii Consiliului director, Presedintele cooperativei, Cenzorii si Directorul general executiv au dreptul la salariu lunar sau la o indemnizatie lunara stabilita de adunarea generala.
Calitatea de membru cooperator se dobandeste prin semnarea actului constitutiv pentru membrii fondatori sau pe baza unei cereri de aderare si cu declararea expresa a recunoasterii actului constitutiv, avizata de consiliul de administratie si aprobata de adunarea generala, pentru solicitantii de dupa infiintarea cooperativei agricole. Poate fi membru cooperator al unei cooperative agricole orice persoana fizica, PFA, II sau IF care indeplineste conditiile legale in vigoare.
La data inscrierii in cooperativa agricola, fiecare membru trebuie sa verse cel putin 30% din valoarea capitalului subscris, iar diferenta in termen de 12 luni de la data inscrierii.
In cooperativa agricola drepturile si obligatiile membrilor cooperatori sunt egale. Indiferent de marimea cotei de participare a fiecaruia la capitalul social, fiecare membru se exprima printr-un singur vot. Membrii cooperatori nu sunt obligati sa presteze munca in cadrul cooperativei agricole. Specialistii si alte persoane pot fi angajati in cooperativa agricola pe baza de contract de munca, in conditiile prevazute de lege si de statut.
Raspunderea patrimoniala a unui membru cooperator se limiteaza la numarul de parti sociale subscrise. Calitatea de membru cooperator inceteaza prin retragere, excludere, deces sau ca urmare a dizolvarii cooperativei agricole.
In cazul incetarii calitatii de membru cooperator, acesta are dreptul la restituirea valorii aporturilor varsate, dupa ce au fost scazute obligatiile acestuia catre cooperativa agricola.
Cooperativa agricola trebuie sa tina:
Registrele trebuie numerotate, sigilate si vizate de catre cenzori. Registrele membrilor cooperatori se pot tine pe suport hartie si/sau in sistem computerizat.
Activitatea cooperativelor agricole beneficiaza de urmatoarele masuri fiscale:
Recunoasterea cooperativelor agricole ca grupuri de producatori pentru a beneficia de toate drepturile prevazute de legislatia in vigoare se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Informatii oferite in cadrul proiectului AGRICOOP destinat cooperativelor agricole
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>