Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor RomaniIncepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024.


Schimbarea la nivel de conducere a avut loc in cadrul mecanismului de Presedintie rotativa instituit de organizatie in 2021, pentru a asigura democratizarea conducerii asociatiei, pentru a intelege mai bine nevoile cu care se confrunta fiecare dintre cele 10 regiuni agricole ale tarii (conform organizarii teritoriale a Clubului) si pentru a putea realiza o mai buna reprezentare a intereselor regiunilor in agenda de lucru a organizatiei.

Practic, Clubul la nivel de organizare nationala gestioneaza 11 regiuni, 10 regiuni agricole si 1 regiune a tinerilor dedicata programelor de formare ale organizatiei, precum si a Think Thank-urilor Agrinovator. In acest sens, pentru a consolida activitatea de informare si reprezentare, in luna noiembrie, Clubul a creat o structura de coordonare la nivel national formata din membrii fondatori si cate alti doi reprezentanti locali la nivel de regiune, fermieri performanti din toate regiunile tarii. Acest demers va determina incepand din 2024 o mai buna operationalizare a actiunilor Clubului la nivel local, precum si stabilirea prioritatilor si gestionarea directiilor strategice la nivel national.

Fermierul Vonica Maniu - presedinte Clubul Fermierilor Romani„In calitate de membru fondator al Clubului, ma declar, astazi, dupa 5 ani de activitate, mandru sa fac parte dintr-o familie de fermieri cu interese comune, cu experiente diferite, antrepreprenori proveniti din toate regiunile tarii, alaturi de care am creat nu o Asociatie, ci un Club al oamenilor de afaceri care administreaza societati agricole competitive intr-un moment in care acest domeniu de activitate nu ofera premisele unei reusite pe termen mediu si lung.” a declarat Vonica Maniu, Presedinte Clubului Fermierilor Romani.

Presedintia asigurata de Vonica Maniu va urmari continuarea proiectelor de interes national pe care Clubul le-a lansat si urmarit in ultimii 5 ani, precum si concentrarea eforturilor pentru urmarirea unor obiective specifice:

    1. Promovarea unei initiative de politica publica: Politica Agricola Integrata a Romaniei – un angajament transpartinic, de lunga durata, al Parlamentului si Guvernului Romaniei, stabilind prioritatile agriculturii, indiferent de componenta politica a Guvernului si de durata ciclurilor electorale.
    2. Organizarea si desfasurarea unor sesiuni de informare a fermierilor romani privind intelegerea si gestionarea eficienta atat a transpunerii noii Politici Agricole Comune la nivel national, cat si oferirea de informatii relevante referitoare la oportunitatile oferite de politicile nationale din domeniu.
    3. Realizarea unei strategii dedicate antreprenorilor din sectorul agricol privind posibilitatea diversificarii activitatii curente, precum si oferirea unor perspective de business complementare (venituri provenite din actiuni de protejare a mediului si solului care sa contribuie la cresterea randamentului agricol al fermei, din dezvoltarea unor surse regenerabile de energie – nu doar utilizarea panourilor fotovoltaice, din realizarea unor perdele agroforestiere in conditii generatoare de venit pe termen mediu si lung, din valorificarea certificatelor de carbon, a biomasei vegetale etc.)
    4. Continuarea demersurilor pentru Crearea unui Centru European de Excelenta pentru Formarea si Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultura - cu rol principal in formarea tinerilor fermieri prin programe specializate, menite sa faciliteze schimbul generational, leadership-ul la nivel de ferme si implicarea proactiva in dezvoltarea comunitatii si a spatiului rural.


„Implicarea si sprijinul acordat Clubului din partea domnului Vonica Maniu s-a dovedit a fi extrem de utila de-a lungul timpului, dansul oferind o perspectiva practica si o viziune antreprenoriala care a raspuns nevoilor fermierilor membri, concomitent cu identificarea unor solutii sustenabile de politici publice pe care organizatia noastra le-a propus institutiilor abilitate. Mai mult, dansul este un promotor al educatiei continue, la o varsta respectabila a participat activ la cursurile aferente programului de perfectionare manageriala Antreprenor in Agricultura 4.0, fiind apreciat atat de catre colegi, cat si de partenerii educationali implicati in acest proiect.” a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Romani.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>