Relatiile de asociere si cooperare sunt diversificate in functie de varietatea legaturilor care se stabilesc intre agricultura si alte ramuri ale economiei nationale, precum si in interiorul agriculturii, intre agentii economici si unitatile de depozitare, prelucrare si desfacere a produselor agricole.
Concentrarea productiei in exploatatii de dimensiuni optime, precum si diversificarea si specializarea productiei agricole sunt strans legate de dezvoltarea relatiilor de asociere si cooperare de-a lungul fluxurilor tehnologice de producere a materiilor prime agricole, dar si de prelucrare si valorificare a produselor.
Conform legislatiei in vigoare, in agricultura exista urmatoarele forme de asociere:
Avand in vedere prevederile OG nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori pentru comercializarea produselor agricole si silvice, formele asociative mentionate anterior pot fi recunoscute ca grupuri de producatori.
Grupurile de producatori sunt persoane juridice cu scop lucrativ si gestiune economica proprie si asociatii de fermieri care comercializeaza la comun produsele obtinute. Aceste grupuri asigura productia planificata si adaptata cererii pietei, conform conditiilor de calitate si cantitate. De asemenea, promoveaza aprovizionarea si plasarea pe piata a produselor obtinute de membrii lor. Grupului ii revine sarcina de a optimiza costurile de productie, de a stabili preturile la producator si de a promova utilizarea practicilor de cultivare, a tehnicilor de productie si a practicilor de gestiune a deseurilor care sa nu dauneze mediului inconjurator.
Membru al unui grup de producatori poate fi oricine detine legal o baza de productie, isi declara in scris intentia de a comercializa productia agricola proprie si plateste cotizatia, in conformitate cu statutul grupului. Membrii sunt obligati sa aplice reglementarile adoptate de organizatia de producatori cu privire la raportarea productiei si protectia mediului inconjurator. De asemenea, trebuie sa faca parte doar dintr-o organizatie de producatori pentru comercializarea unuia sau mai multor produse care fac obiectul organizarii comune de piata, conform legislatiei in vigoare, si sa comercializeze cea mai mare parte a productiei.
Societatea agricola, cea mai importanta forma de asociere in agricultura, este o societate de tip privat, cu capital variabil si un numar nelimitat si schimbator de asociati, avand ca obiect exploatarea agricola a pamantului, animalelor si altor mijloace aduse in societate, precum si realizarea de investitii de interes agricol. Obligatiile societatii agricole sunt garantate cu patrimoniul social, asociatii fiind raspunzatori numai cu partile lor sociale.
Asociatia este subiectul de drept, constituit din trei sau mai multe persoane care pun in comun (pe baza unei intelegeri) si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca, pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interes personal nepatrimonial.
Cooperativa agricola reprezinta o asociatie autonoma de persoane fizice si/sau juridice, dupa caz, persoana juridica de drept privat, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de parti, in scopul promovarii intereselor membrilor cooperatori (in conformitate cu principiile cooperatiste) si al implementarii politicilor agricole de stimulare a asocierii producatorilor din domeniu, care se organizeaza si functioneaza potrivit prevederilor legii.
Cooperativa agricola se constituie si functioneaza cu minimum cinci persoane si exercita o activitate economica, tehnica si sociala destinata furnizarii de bunuri, servicii si locuri de munca, exclusiv sau preponderent pentru membrii ei.
Exista doua tipuri de cooperative agricole:
La intrarea in cooperativa agricola, bunurile mobile si imobile care se constituie ca aport la capitalul social sunt evaluate pentru a se determina valoarea partilor sociale subscrise in natura de membrii cooperatori. In cazul cooperativelor pentru administrarea si gestionarea terenurilor agricole, bunurile care sunt aduse in folosinta si terenurile de orice fel raman in proprietatea membrilor cooperatori, cooperativa agricola avand dreptul de uzufruct.
Activitatile cooperativelor agricole sunt axate indeosebi pe furnizare de servicii, achizitii si vanzari, procesare a produselor agricole, manufacturiere si de mica industrie in agricultura, exploatare si gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole si a efectivelor de animale, finantare, asistenta mutuala si asigurare agricola.
Lipsa formelor de asociere din Romania se explica, in mare parte, prin reticenta si interesul scazut al producatorilor agricoli fata de formele asociative, din cauza nivelului redus de constientizare si a absentei informatiilor cu privire la avantajele rezultate prin asociere, a gradului diferit de pregatire a persoanelor asteptate sa participe la formele asociative (intelegerea diferita a scopurilor si principiilor de functionare ale acestora) si a mentalitatii legate de asocierea obligatorie (de exemplu, fostele CAP-uri).
Dificultatile cu care se confrunta micii producatori agricoli si care justifica necesitatea asocierii sunt determinate de cooperarea dificila cu unitatile prestatoare de servicii, mai ales in cazul in care suprafata pe exploatatie este redusa, precum si de lipsa sau slaba dezvoltare a structurilor de marketing.
Insuficienta dezvoltare a formelor asociative in agricultura se datoreaza mai degraba capitalului social scazut, promovarii insuficiente a initiativelor functionale de acest gen si lipsei unei viziuni legate de sprijinul de care asociatiile ar avea nevoie (consultanta, dezvoltare organizationala, planificarea afacerii).
Asocierea in agricultura este un fenomen in crestere, insa exista multe bariere care trebuie depasite (Tabelul de mai jos). Cu toate ca asocierea se bazeaza pe relatiile interpersonale, capitalul social pus la dispozitie de membrii cooperatiei este scazut. Comunicarea slaba intre agricultorii din aceeasi comunitate, lipsa de informatii privind beneficiile asocierii si absenta sprijinului din partea autoritatilor locale sunt doar trei dintre problemele care incetinesc procesul de asociere si, dupa cum sugereaza Centrul Roman pentru Politici Europene, ar trebui ca acestea sa aiba prioritate la rezolvare prin intermediul unor politici publice in agricultura. Aceste initiative ar trebui sa sprijine dezvoltarea capacitatilor formelor asociative si cooperatiste prin actiuni de instruire si consultanta, sa includa asociatiile rurale in programele de sustinere a economiei sociale, sa infiinteze departamente specializate in cadrul camerelor agricole, sa finanteze depozitele si pietele de proximitate, sa sustina lanturile scurte de productie si sa asigurare facilitati fiscale directe.
La inceputul anului 2015, Romania se situeaza mult in urma tarilor din Vestul Europei in privinta dezvoltarii sectorului asociativ in domeniul agriculturii, atat in ceea ce priveste diversitatea, cat si prezenta pe piata.
BARIERE IN ASOCIERE |
SOLUTII PENTRU DEPASIREA LOR |
Mentalitatea: lipsa de practica democratica, neincrederea, aversiunea fata de fiscalitate (inclusiv plata cotizatiilor), dificultatea de a vedea dincolo de interesul propriu, lipsa de viziune. |
Sisteme de revizie, control si asigurare a transparentei, sarcini foarte clare pentru membri, modele de bune practici, vizite de studiu, educatia de la varste mici, mai multa informare. |
Insuficienta cunostintelor legate de asociere. |
Structuri de suport care sa ofere informatie si facilitare pentru asocierea in agricultura (de exemplu, proiectul finantat de RAF, Camerele agricole, RNDR, ONG-uri, institutii publice); Folosirea mass-media; Instruirea managerilor de cooperative (de exemplu, curs sustinut de COGECA); Diseminarea de bune practici prin studii si publicatii. |
Insuficienta cunostintelor cu privire la managementul afacerii. |
Structuri de suport care sa ofere consultanta cu privire la managementul afacerii; Plata motivanta pentru angajatii cooperativelor. |
Insuficienta fondurilor pentru formarea si finantarea cooperativelor. |
Accesarea de finantari si acordarea de facilitati fiscale (stimulente). |
Dubla impozitare (se impoziteaza mai intai tranzactia intre membrul cooperator si cooperativa, apoi si vanzarea catre terti). |
Redefinirea relatiei dintre membrul cooperator si cooperativa, prin schimbarea legislatiei. |
Lipsa incurajarilor din partea autoritatilor. |
Infiintarea altor structuri de suport ale formelor asociative (de exemplu, ONG-uri, finantatori privati). |
Afilierea redusa la organizatii nationale si internationale (taxele de afiliere la organizatiile internationale sunt foarte mari). |
Subventionarea de catre stat a cotizatiilor pentru afiliere la retelele europene (de exemplu, COPA- COGECA). |
Dificultatea de a concura cu produsele din import (acestea vin la preturi foarte scazute, mai ales pe filiera multinationalelor). |
Marketing comun cu celelalte cooperative; Crearea de lanturi scurte de distributie; Sprijin financiar (subventii). |
Distorsiunile provocate de fondurile europene (de exemplu, terenuri trecute din circuitul pomicol in circuitul agricol pentru a obtine subventii). |
Mai multe informatii cu privire la finantarile europene si de alte tipuri. |
Insuficienta liderilor in agricultura. |
Masuri pentru a face din cooperative si alte forme asociative adevarate pepiniere de lideri; Sesiuni de instruire a liderilor privind managementul afacerii si alte teme de interes. |
Nerespectarea intelegerilor din cooperativa de catre membrii acesteia. |
Reguli stabilite de comun acord, penalitati, sanctiuni. |
Varsta medie ridicata a fermierilor. |
Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, transferul exploatatiei (integral). |
Constituirea producatorilor agricoli in forme asociative deschide noi oportunitati de dezvoltare economica, prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale, si foloseste puterea colectiva in scopul cresterii prosperitatii membrilor, a familiilor lor si a comunitatilor din care fac parte. Indiferent de forma de organizare de care apartin (asociatii, cooperative sau grupuri de producatori), membrii formelor asociative au drepturi stabilite democratic, iar acesta reprezinta unul dintre cele mai mari beneficii.
In conditiile mediului puternic concurential, aceste aspecte, carora le pot fi adaugate si altele, pot duce la cresterea veniturilor producatorilor agricoli si la constientizarea de catre ei a responsabilitatilor pe care le au ca factori cu drepturi si obligatii pe piata.
ECONOMICE:
SOCIALE:
POLITICE:
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
06-06-2025 Cercetare agricola
Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>
06-06-2025 Invatamant agricol
● 3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia● Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>
13-05-2025 Cercetare agricola
Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>