PAC dupa 2020 trebuie sa devina un demers de tranzitie catre un model agricol sustenabil

Politica Agricola Comuna dupa 2020 trebuie sa devina un demers de tranzitie catre un model agricol sustenabilIn contextul elaborarii de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile a pozitiei sectorului agricol din Romania fata de comunicarea Comisiei Europene privind 'Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii', asociatia Eco Ruralis a transmis in data de 2 februarie 2018 comentariile sale pe marginea textului comunicarii.


Noua Politica Agricola Comuna ar trebui sa devina o politica agricola puternica si ambitioasa, care sa o depaseasca pe cea actuala.

Ar trebui sa adopte drept obiectiv central sprijinul pentru sistemele agricole capabile sa produca hrana de buna calitate, accesibila tuturor cetatenilor, incluzand pe aceia afectati de catre crizele financiare. De asemenea, ar trebui sa constea in asigurarea unui venit corect pentru tarani si sa produca inceperea unei tranzitii in agricultura.

Mai apoi, este esentiala definirea unor modele agricole, alimentare si de comercializare care sa integreze sisteme alimentare sustenabile, adica sa asigure o productie de hrana sanatoasa, nutritiva si gustoasa, cu respect fata de mediu si bunastarea animalelor, care contribuie la lupta impotriva schimbarilor climatice si genereaza locuri de munca in mediul rural si promoveaza o relatie de respect si colaborare intre consumatori si comunitatile rurale. Acest model este modelul agriculturii sustenabile, taranesti si de familie, bazat pe si definit de tarani.

Viitoarea Politica Agricola Comuna ar trebui de asemenea sa se bazeze pe un nucleu de principii la nivel european pentru a defini orientarea agriculturii europene catre o tranzitie agricola si suveranitate alimentara. Respingem o renationalizare a PAC sau o politica agricola de-a gata, cu si mai mare subsidiaritate, in loc sa aparam o agricultura puternica COMUNÄ? si o politica alimentara care respecta orice particularitate teritoriala datorita capacitatii sale de adaptare.

Echitate in subventionarea agriculturii — plafonarea subventiilor prin plati directe si sustinerea taranilor activi prin sprijin al venitului. Sustinem eliminarea efectelor perverse aduse de platile directe pe suprafata agricola. In Romania consideram ca este necesara o redistribuire a bugetului PAC prin plafonarea platilor primite de fermele industriale si cresterea platilor catre fermele de subzistenta si semi-subzistenta si pentru a reduce decalajul de venit dintre agricultura si celelalte sectoare ale economiei. In prezent, platile directe nu contribuie la realizarea obiectivelor PAC, ci maresc decalajul intre producatorii mici si cei mari sau foarte mari; in acelasi timp, determina concentrarea terenurilor pe care se practica un model agricol in monocultura, care deterioreaza mediul si finanteaza actori precum banci sau fonduri de investitii in detrimentul producatorilor activi.

Protejarea taranilor de volatilitatea preturilor si intarirea pozitiei lor pe piata: Avand in vedere ca cel putin 70% dintre veniturile agricultorilor este generat de catre piata, este necesar sa abordam volatilitatea preturilor prin instrumente ale Politicii Agricole Comune. Ne opunem gestionarii riscurilor prin instrumente financiare care ar trimite fonduri PAC catre institutii bancare si asiguratori, pentru ca acestea nu abordeaza problema puterii de negociere scazute a taranilor in fata industriei alimentare sau a lanturilor de distributie din ce in ce mai concentrate.

Garantarea participarii asociatiilor care reprezinta interesul taranilor, inclusiv a celor de subzistenta si semisubzistenta, in procesul de elaborare a planurilor strategice privind PAC, precum si in monitorizarea implementarii si a respectarii obiectivelor europene si nationale. Fara o astfel de metodologie, procesul ei de dezvoltare si adoptare ar fi netransparent si nedemocratic.

Obiectivele noii reforme agricole europene trebuie sa aiba in vedere problematicile economice, sociale si de mediu, care sa fie abordate impreuna, avand in vedere impactul agriculturii asupra sanatatii mediului si a schimbarilor climatice. Obiectivele sociale, economice si de mediu ar trebui sa includa: egalizarea veniturilor fermierilor la venitul mediu al populatiei, oprirea pierderii taranilor in Europa si atragerea de noi persoane in agricultura, intarirea economiilor locale prin diversificare productiva, relatii directe producator — consumator, dezvoltarea tranzitiei catre productie si comercializare la scara redusa, atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv.Adaptarea si eforturile impotriva schimbarilor climatice ar trebui abordate prin intermediul modelului alimentar si agricol, stabilind conformitatea agendei cu evolutia modelului.

Oprirea disparitiei producatorilor agricoli si incurajarea instalarii de noi tarani care sa practice un model agricol sustenabil si diversificat. Un obstacol din ce in ce mai important in instalarea noilor tarani il constituie accesul la pamant; avem nevoie de instrumente si cadre legale favorabile noilor veniti in agricultura si care sa stopeze acapararea terenurilor.

Intarirea economiei rurale prin diversificare productiva, lanturi scurte de aprovizionare intre consumator si producator si implementarea de instrumente colective de procesare, comercializare s.a.m.d a produselor agricole.

Promovarea prosperitatii rurale si imbunatatirea considerabila a calitatii vietii si accesului la bunuri publice in mediul rural.

Cercetarea si inovarea in sectorul agricol trebuie sa implice taranii, astfel salutam intentia Comisiei, exprimata in comunicare, de a desemna cercetarea si inovarea drept una dintre prioritati, de a implica fermierii in aceste domenii si sublinierea nevoii de a concentrare pe fermele de subzistenta si semi-subzistenta pentru democratizarea accesului la cercetare si inovare.

Migranti: PAC trebuie sa aiba in vedere situatia lucratorilor agricoli migranti, precum si cauzele migratiei. Prin intensificarea competitiei dintre fermierii europeni, PAC a promovat deteriorarea conditiilor de munca si formelor de angajare in agricultura. De aceea, in principiile sale, PAC trebuie sa recunoasca valoarea muncii agricole si sa consolideze respectul pentru drepturile si demnitatea tuturor muncitorilor, indiferent de statutul lor (tarani, salariati, muncitori sezonieri sau muncitori permanenti).

Abordarea preocuparilor cetatenilor legate de sanatate, calitatea hranei, nutritie si risipa alimentara. Momentan sistemul alimentar este dominat de industrie, care creeaza alimente puternic procesate, cu ingrediente artificiale si care pun in pericol sanatatea umana pe termen mediu si lung. Pentru majoritatea consumatorilor accesul la hrana sanatoasa si nutritiva a devenit un lux, motiv pentru care PAC trebuie sa sustina producerea de hrana sanatoasa disponibila si accesibila tuturor cetatenilor, indiferent de nivelul de venit, in acelasi timp asigurand un venit decent familiilor de agricultori.

Abordarea Romaniei pentru PAC post 2020 trebuie sa ia in considerare specificul national si contextual al sistemului nostru agricol si ca atare sa puna in centru taranii si fermele de familie pentru care sa dezvolte masuri adaptate problemelor cu care se confrunta:

    • Accesul si controlul inechitabil asupra pamantului, asupra resurselor genetice si altor resurse naturale;
    • Accesul din ce in ce mai restrans la piata si la mijloacele de productie pentru asigurarea unui trai decent;
    • Politici agricole create in favoarea unei elite restranse de mari fermieri si alti actori implicati in agricultura si sistemul alimentar industrial.


Textul integral al pozitiei asociatiei Eco Ruralis fata de comunicarea Comisiei Europene privind 'Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii — pentru o politica agricola comuna flexibila, echitabila si sustenabila' este disponibil aici

Asociatia Eco Ruralis

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>