Asocierea in cooperative agricole este singura modalitate de obtinere si mentinere a unei cote de piata si contracare a multinationalelor si importurilor.
Urmand exemplul colegilor fermieri din alte state trebuie inceput cu constituirea de cooperative agricole de grad I formate din persoane fizice, cooperative agricole de grad II din persoane juridice, iar cooperativele agricole de grad I si grad II sa infiinteze cooperative de grad II care sa fie capitalizate, sa beneficieze de fonduri europene si subventii pentru centre de colectare, sortare, procesare, ambalare si comercializeze atat prin spatii proprii cat si prin mica distributie si retail.
Conceptul de cooperativa agricola are la baza urmatoarele principii:
Prioritati ale cooperativelor agricole din Romania:
Pentru infiintarea unei cooperative agricole este necesara formarea unui nucleu de baza. Acest nucleu poate fi format din fermieri entuziasti, cu experienta in conducere si organizare, care sa aiba capacitatea de a trezi interesul colegilor de breasla si de a-i cointeresa. Este nevoie de persoane cu buna reputatie in zona si in conducere sa fie persoane cu capacitatea de a fi lider.
Simultan cu initierea miscarii de coagulare, comitetul de initiativa trebuie sa planifice si sa urmeze mai multi pasi pentru a ajunge la realizarea scopului propus.
Pasul I convocarea si sustinerea sedintelor de analiza a situatiei locale si zonale, in vederea gasirii raspunsurilor la intrebari legate de: numarul persoanelor si a tipului cooperativei, serviciile oferite de cooperativa si in ce nisa, modul de functionare a serviciilor si/sau imbunatatirea lor, exemplul bun luat de la alte cooperative, disponibilitatea comunitatii in privinta potentialului membrilor si a liderilor.
Pasul II stabilirea unui “grup de initiativa”. “Grupul de initiativa” reprezinta acea echipa de oameni care crede in ideea de cooperativa si care este dispusa sa-si aduca aportul in procesul de organizare al cooperativei. Grupul de initiativa este principalul factor in reusita organizarii cu succes a cooperativei. Acesta asigura instruirea membrilor cooperatori in viitor, generand premize pentru dezvoltarea cooperativei.
Pentru ca un grup de initiativa sa functioneze cu bune rezultate este necesar:
Grupul de initiativa se defineste ca fiind acel grup de oameni care cred in ideea de cooperativa si care este dispus sa isi aduca aportul in procesul de organizare al cooperativei.
Pasul III formarea comitetului promotor, membrii acestui comitet fiind, de regula, si membrii fondatori ai cooperativei. Componenta comitetului promotor trebuie sa fie redusa ca numar si are obligatia sa stabileasca indatoririle si obligatiile actualilor si viitorilor membrii.
Pasul IV consta in informarea oamenilor din zona despre ideea de baza a grupului de initiativa privind organizarea unei cooperative si care este scopul acesteia, urmand initierea relatiei cu autoritatile locale.
Pasul V analizarea fezabilitatii (oportunitatea), studierea unor aspecte din anumite domenii cum ar fi: economic, juridic, social, educational, in scopul inceperii unei activitati productive de tip cooperatist si modalitatea optima de transpunere practica a acestora.
Comitetul promotor, trebuie sa aiba in vedere gasirea raspunsurilor referitoare la nevoile economice si sociale ale fermierilor; identificarea resurselor fermierilor la momentul incipient (materiale, non-materiale) dar si posibilitatea ca fermierii sa isi sporeasca resursele (in mod individual, prin cooperatie sau prin ambele modalitati).
Pasul VI Recrutarea membrilor. Aceasta se efectueaza prin discutii individuale si comune, ce sunt urmate de intalniri care au rolul definirii principalului scop pentru care ia nastere asocierea, modalitati de actiune si pregatirea materialelor ce tin de infiintarea cooperativei.
Pasul VII se axeaza pe planificare si organizare in cadrul carora se urmareste elaborarea unui plan de afaceri detaliat care sa contina variante de finantare precum si identificarea optiunilor de amplasare a sediului cooperativei si a spatiilor de productie, respectiv servicii.
Pasul VIII il reprezinta intocmirea actului constitutiv, a statutului si inregistrarea cooperativei in Registrul Comertului conform legii cooperatiei agricole, nr. 566/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si a legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, actualizata.
Potrivit reglementarilor in vigoare, actul constitutiv se incheie sub semnatura privata de catre toti asociatii si trebuie sa cuprinda: datele de identificare ale asociatilor; forma (insotita de sintagma „societate cooperativa/cooperativa”), denumirea si sediul social; obiectul de activitate al societatii; capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, asociatii care reprezinta si administreaza societatea si/sau administratorii/directorii neasociati, datele lor de identificare; durata societatii precum si modul de dizolvare si de lichidare al societatii.
Statutul va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: datele de identificare a cooperativei (nume/denumire,domiciliu/sediu); exprimarea vointei de asociere si a scopului propus; durata de functionare a cooperativei (pe termen determinat-cu indicarea termenului de functionare sau pe termen nedeterminat), capitalul social; explicarea scopului si a obiectivelor cooperativei, atributiile organelor de conducere, administrare si de control; procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control; semnaturile asociatilor, etc.
Pasul IX este marcat de asigurarea finantarii cooperativei, in paralel cu organizarea productiei, identificarea surselor de finantare (fonduri nerambursabile, capital social, credite si alte fonduri financiare proprii), promovarea produselor si serviciilor oferite.
Pasul X asigurarea conditiilor ce tin de calitate si etichetare, in vederea obtinerii si livrarii unor produse si servicii de calitate. Pentru ca un produs sa intre in circuitul economic, trebuie sa treaca prin mai multe controale si anume: controlul calitatii, inspectia pe fluxul de fabricatie, verificarea prin esantionare, verificarea finala.
Cu respect,
Florentin BERCU
Presedinte COOP RO - Asociatia Nationala a Cooperativelor Agricole din Romania
Nicolae SOFONE
Presedinte UNCSV - Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>