Ce inseamna o cooperativa agricola si care sunt principalele beneficii pentru fermieri?

Asocierea fermierilor in Cooperative agricole - solutie pentru agricultorii din RomaniaApreciem ca unul dintre factorii de progres cert in dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural este reprezentat de infiintarea si dezvoltarea de cooperative agricole performante si echitabile, actori absolut esentiali in constituirea de filiere creatoare de valoare adaugata in agricultura romaneasca, previzibile si perene.


Avem nevoie de promovarea cooperativelor agricole ca model de reusita in structurarea unei mai bune guvernante a agriculturii romanesti pentru a asigura securitatea, suveranitatea, siguranta alimentara a populatiei si creste competitivitatea fermierilor romani pe piata unica europeana.

Sunt dovezi istorice ca, mai ales in perioadele de criza cooperativele sunt alternative de echilibrare economico-sociala si suntem convinsi ca vor continua sa intareasca aceasta convingere si in contextul actualei crize provocate de pandemia de coronavirus. Cooperativele agricole vor avea un impact major in echilibrarea balantei comerciale, cresterii valorii adaugate productiei primare si consolidarii rolului fermierilor in cadrul lantului agricol si alimentar pentru a oferi preturi accesibile pentru consumatori si corecte pentru fermieri, daca respecta legea, functioneaza din punct de vedere comercial, sunt autonome, independente financiar si rentabile.

Prin infiintarea si functionarea cooperativelor agricole, cel mai mult au de castigat membrii - fermieri mici si mijlocii, dar asta nu exclude ca printre ei sa fie si fermieri peste medie care s-au integrat in cooperativa si lucreaza in cooperativa de mai multi ani. Pentru ca membrii cooperatori, fermieri mici si mijlocii sa aibe rezulte, chiar si prin intermediul unei cooperative este nevoie ca acea cooperativa sa aiba o capacitate de negociere mare, sa fie consolidata sau sa fie stimulata sa se consolideze. In caz contrar, experienta ne arata ca vor avea aceleasi rezultate si soarta ca si fermieri mici care le compun.

Conform calculelor interne ale U.N.C.S.V. realizate, urmare a analizarii eficientei activitatii majoritatii cooperativelor de cultura mare functionale din Romania, a rezultat ca este nevoie de unitate si actiune coordonata in cadrul cooperativelor agricole, fiind foarte importanta si marimea cooperativelor (nr. de membri, suprafata membri, active, cifra de afaceri).

Pentru a raspunde intereselor membrilor, principiilor cooperatiste, necesitatilor sectorului agroalimentar si consumatorilor din Romania, dimensiunea minima a suprafetei exploatata de membri unei cooperative de cultura mare rentabile, incepe de la 3500 ha. Totodata aceasta poate fi transformata in U.V.M. pentru sectorul zootehnic si raportata corespunzator la sectorul legume-fructe tinand cont daca productia se desfasoara in camp deschis sau spatii protejate.

,,Cooperativa agricola moderna presupune ca fiecare fermier membru sa isi puna in comun doar mintea.’’ Nicolae SOFONE – Primul Presedinte al U.N.C.S.V.

 

PRINCIPALELE BENEFICII ALE ASOCIERII IN COOPERATIVE:

  • Optimizarea costurilor de productie si eficientizarea in comun a activitatilor agricole prin degrevarea catre cooperativa a achizitiilor de inputuri si comercializarii productiei. Prin aceasta se obtine reducerea costurilor de productie (inputuri, banci), uniformizarea calitatii productiei primare a membrilor si se asigura certitudinea celui mai bun pret raportat la calitate/cantitate in acel moment, la nivel national, precum si informatii comparative privind preturile practicate de traderi.


Prin aceasta se pot obtine:

  • reducere a costurilor pe ha intre 30 – 300 lei;

  • crestere a incasarilor pe productie intre 20 – 100 lei/tona;

  • Cresterea gradului de adaptare a ofertei de produse agricole in plan cantitativ, calitativ si sortimental la cerintele consumatorilor;

  • Realizarea de investitii in comun prin care sa se adauge valoare productiei agricole primare si sa se echilibreze veniturile pe lantul agro-alimentar.

  • Rentabilizarea afacerii pe termen mediu si lung, capitalizarea fermierilor si a cooperativelor prin generarea de valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care, in plus, sa desfasoare o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata si sa se dezvolte durabil.

  • Crearea de branduri, castigarea si mentinerea unei cote de piata.

  • Membrii cooperatori sunt informati, pot sa se implice activ si sa propuna masuri pentru eficientizarii activitatii socio-economice a cooperativei, sa primeasca drepturile ce li se cuvin din desfasurarea activitatii, dupa ce au fost respectate obligatiile catre cooperativa.

  • Controlul democratic si distribuirea echitabila a rezultatelor cooperativei in functie de activitatea economica a fiecarui membru;

  • Cresterea capacitatii de a face fata riscurilor volatilitatii pietelor in comparatie cu desfasurarea activitatilor de valorificare in mod individual de catre fiecare producator.

  • Contribuirea la relansarea si stabilizarea socio-economica a zonelor rurale favorizand dezvoltarea unor structuri agrare integrate fluxurilor de piata si eficiente economic;

  • Furnizarea de servicii si informatii de specialitate membrilor care ar fi mult prea costisitoare daca ar fi obtinute in mod individual.

  • Facilitati fiscale pentru membrii cooperatori si cooperative. Gasiti aici ghidul de accesare a acestora: https://www.uncsv.ro/images/cooperative-agricole/UNCSV-GHID_ACCESARE_FACILITATI_FISCALE-aug2019.pdf

 

PRINCIPALELE OBLIGATII ALE MEMBRILOR COOPERATIVELOR:

  • Verificarea posibilitatii indepliniri calitatii de membru, respectiv: obligatiile legale, statutare si cele suplimentare asumate de/fata de cooperativa in relatiile cu membrii/tertii, inclusiv, inainte de aderarea ca membru, conflictele de interese si incompatibilitatea/imposibilitatea respectarii unor obligatii asumate anterior de potentialul membru.

  • Valorificarea prin/catre cooperativa a minimum 50% din productia comercializata anual de membri, daca prin statut nu se prevede mai mult.

  • Obligativitatea mentinerii activitatii cooperativei si obligatiilor asumate pentru cel putin dublul perioadei pentru care au avut beneficii/facilitati.

  • Sa fie membru intr-o singura cooperativa pe acelasi sector de activitate.

  • Sa puna la dispozitia cooperativei informatiile solicitate.

  • Sa plateasca contributiile financiare stabilite de adunarea generala pentru functionarea cooperativei.

  • Respectarea legii cooperatiei agricole nr. 566/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, prevederilor actelor constitutive si deciziile adunarii generale ale cooperativei, unde sunt membri.

 

PRINCIPALELE OBLIGATII ALE COOPERATIVEI:

  • Stabileste o strategie de piata in scopul echilibrarii raportului cerere-oferta, precum si garantarii unor venituri certe si echilibrate membrilor sai.

  • Elaboreaza si aplica unitar tuturor membrilor, reguli comerciale specifice activitatii cooperativei.

  • Coordoneaza direct activitati operationale de logistica, achizitii, administrativ, planificare.

  • Realizeaza centralizarea necesarului de inputuri, organizeaza licitatia si aprovizioneaza membri( fertilizanti, seminte, pesticide, carburanti), optimizand costurile de productie ale acestora.

  • Ofera informatii constante privind preturile practicate de traderi, asigurand certitudinea celui mai bun pret raportat la calitate in acel moment, incheie contracte si tranzactioneaza productia membrilor cooperativei agricole.

  • Se asigura ca maximul de parti sociale detinute de un membru este de 20%.

  • Efectueaza operatiuni de colectare, vanzare si procesare a productiei primare pentru membri de minimum 70% din cifra de afaceri aferenta fiecarei operatiuni.

  • Sa previna conflictele de interese.

  • Tinerea registrelor speciale, suplimentare prevazute de lege, sigilarea si vizarea anuala de catre cenzor.

  • Asigura si raspunde de intocmirea darilor de seama, a proiectului bugetului de venituri si cheltuieli, a executiei bugetare si a situatiilor financiare anuale, sau ori de cate ori i se solicita acest lucru de catre organele de conducere.

  • Promovarea valorilor corporatiste in toate relatiile profesionale, prin conduita si luarile de pozitie exprimate.

  • Transmite lunar Consiliului de Administratie raport de activitate financiara completat de contabilitate.

  • Raporteaza saptamanal Adunarii Generale, Consiliului de Conducere cu privire la activitatea depusa.

 

CE INSEAMNA O COOPERATIVA ?

Cooperativa agricola este o organizatie economica formata prin asocierea liber consimtita a unui grup de persoane pentru producerea, cumpararea, desfacerea in comun a unor produse, pentru prestarea unor servicii in interesul privat al membrilor sai respectand principiile cooperatiste:

  1. principiul asocierii voluntare si deschise, potrivit caruia cooperativele sunt entitati juridice voluntare care se constituie pe baza liberului consimtamant si sunt deschise tuturor persoanelor capabile sa utilizeze serviciile lor si care sunt de acord sa isi asume responsabilitatile calitatii de membru cooperator, fara nici un fel de discriminare pe criterii de nationalitate, origine etnica, religie, apartenenta politica, origine sociala sau sex;

  2. principiul controlului democratic al membrilor cooperatori, potrivit caruia cooperativele sunt organizatii democratice care sunt controlate de catre membrii cooperatori care participa la stabilirea politicilor si adoptarea deciziilor. Persoanele care activeaza ca reprezentanti alesi sunt raspunzatoare in fata membrilor cooperatori;

  3. principiul participarii economice a membrilor cooperatori, conform caruia membrii contribuie in mod echitabil la constituirea proprietatii cooperativei agricole, exercitand asupra acesteia un control democratic. Cel putin o parte a acestei proprietatii este indivizibila. Membrii cooperatori primesc, de regula, o compensatie limitata in bani sau in natura, din profitul stabilit pe baza situatiei financiare anuale si a contului de profit si pierdere, proportional cu participare fiecaruia la profitul realizat de catre cooperativa la care este membru. Membrii cooperatori aloca din profitul net al cooperativei agricole sumele necesare realizarii urmatoarelor scopuri: dezvoltarea cooperativei agricole, recompensarea membrilor cooperatori in raport cu participarea la activitatea cooperativei agricole sau sprijinirea altor activitati aprobate de catre membrii cooperatori;

  4. principiul autonomiei si independentei cooperativei, potrivit caruia cooperativele sunt entitati juridice autonome bazate pe autoajutorare si sunt controlate de catre membrii lor. Intrarea in raporturi juridice cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv cu Guvernul, ori atragerea de finantare din surse externe se face cu asigurarea controlului democratic al membrilor cooperatori si cu mentionarea autonomiei cooperativelor;

  5. principiul educarii, instruirii si informarii membrilor cooperatori, conform caruia cooperativele asigura educarea si instruirea membrilor lor, reprezentantilor alesi, directorilor executivi sau angajatilor, astfel incat acestia sa poata contribui efectiv la dezvoltarea cooperativelor agricole din care fac parte;

  6. principiul cooperarii intre cooperative, potrivit caruia cooperativele servesc membrii proprii si consolideaza miscarea cooperatista.

  7. principiul preocuparii pentru comunitate, conform caruia cooperativele actioneaza pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor din care fac parte, prin politici aprobate de membrii lor.


Pentru infiintarea unei cooperative agricole este necesar formarea unui 
nucleu de baza. Acest nucleu trebuie sa fie format din fermieri entuziasti, corecti, transparenti, cu experienta in conducere si organizare, care sa aiba capacitatea de a trezi interesul colegilor de breasla si de a-i cointeresa. Este nevoie de persoane cu buna reputatie in zona, iar in conducere sa fie persoane cu capacitatea de a fi lider.

O cooperativa de succes trebuie sa functioneze si sa aibe rezultate pe termen scurt, mediu si lung.

Pentru asigurarea premizelor unei cooperative functionale, trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

  • desfasurarea activitatilor de informare si consiliere;

  • realizarea de documente tip pentru buna functionare;

  • organizarea activitatii de crestere a unitatii si omogenitatii grupului;

  • angajarea un director executiv/comercial cu capacitate, experienta, atributii si obiective clare fixate de membrii;

  • teritorialitatea membrilor cooperativei;

  • intelegerea, asumarea si aplicarea principiilor cooperatiste;

  • educarea, informarea si perfectionarea continua a presedintelui, membrilor consiliului de administratie, a angajatilor si a membrilor cooperatori;

  • reguli, proceduri, contracte corecte si transparente aplicate unitar de toti (minimum pe 5 ani);

  • reinvestirea profitului cooperativelor(minimum 10 ani) si distribuirea de dividende conform participarii fiecarui membru in cifra de afaceri a cooperativei;

  • gandire strategica pe termen lung;

  • rolul critic, de perspectiva, al cooperativelor agricole in constituirea lanturilor de valoare productie-procesare-consumator, in realizarea de parteneriate public-private in domeniul cercetarii si dezvoltarii agricole aplicate.


Ca sa putem vorbi de o cooperativa de succes pe termen mediu si lung este nevoie ca:

  • activitatea curenta sa se desfasoare in optim;

  • membrii cooperatori sa fie implicati activ in viata si activitatile cooperativei;

  • cooperativa sa achizitioneze inputurile pentru membri si comercializeze productia;

  • cooperativa sa demareze investitiile in comun;

  • membri sa delege alte sarcini, servicii catre cooperativa;

  • sa genereze valoare adaugata productiei primare si membrilor sai din punct de vedere economic;

  • sa reziste in timp;

  • sa aibe o strategie sustenabila de dezvoltare.


Este important sa fie incurajate si promovate cooperativele agricole serioase, transparente, cu rezultate economico-sociale, cu istoric si care distribuie echitabil rezultatele cooperativei in functie de activitatea economica a fiecarui membru.

Agricultura si fermierii din Romania au in continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hartie, ci in cooperative agricole care sa isi indeplineasca menirea – aceea de a genera valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care in plus sa aiba o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata si sa se dezvolte.

Romania are nevoie de cooperative agricole autentice de succes!

Pentru orice aspecte legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole, va invitam sa ne contactati prin email: [email protected]

Impreuna pentru viitor!

Echipa U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

06-06-2025 Cercetare agricola

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

13-05-2025 Cercetare agricola

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>