Incepand cu luna iulie 2023, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR preia presedintia rotativa a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC).
Alianta pentru Agricultura si Cooperare a fost infiintata in anul 2020 ca raspuns la necesitatea dezvoltarii unei colaborari stranse inter-organizationale pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol romanesc pe plan national si european, in conditiile in care la nivelul mediului asociativ din acest sector se inregistreaza o lipsa a dialogului civil cu decidentul public, fapt care se reflecta in incoerenta documentelor de pozitie si in lipsa unei abordari sistemice a problematicii sectoriale.
Alianta este in prezent formata din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, respectiv Asociatia Forta Fermierilor – AFF.
Obiectivul Aliantei este de a promova interesele comune, dar si complementare, ale organizatiilor partenere in domeniile in care activeaza membrii acestora (producatori agricoli, cooperative agricole, industria alimentara si serviciile conexe), la nivel national si european.
De altfel, incepand cu data de 9 iulie 2020, organizatiile reunite in cadrul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au devenit membre ale organizatiei europene COPA – COGECA, cea mai importanta structura a fermierilor si a cooperativelor agricole din UE, reprezentand peste 22 de milioane de fermieri si familiile acestora, dar si aproximativ 22.000 de cooperative din spatiul european.
Organizatiile membre ale Aliantei asigura conducerea acesteia prin mandate asumate pe o perioada de un an, in cadrul mecanismului de presedintie rotativa instituit prin acordul de colaborare semnat de cei patru parteneri. Astfel, Nicu Vasile, Presedintele LAPAR, a fost desemnat de Comitetul de Coordonare al Aliantei sa preia mandatul de reprezentare legala a acesteia incepand cu luna iulie 2023.„Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR este un partener de dialog la nivel national si european al autoritatilor responsabile pentru agricultura si este implicata activ in reprezentarea intereselor fermierilor si derularea de programe care vizeaza profitabilitatea si sustenabilitatea afacerilor agricole. In calitate de detinatori ai presedintiei Aliantei, ne propunem sa ne concentram pe modificarea regulamentelor europene si nationale care vizeaza aplicarea neonicotinoidelor, pe dezvoltarea unor masuri de agromediu care sa previna pierderile economice suplimentare pentru fermierii care sunt afectati de efectele fenomenelor meteorologice extreme si de scaderea preturilor sub costurile de productie, dar si pe adoptarea unor masuri fundamentate din punct de vedere stiintific pentru refacerea naturii.”, afirma Nicu Vasile, Presedintele LAPAR si reprezentantul legal al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.
”In timpul mandatului LAPAR, ne vom ocupa de organizarea si pregatirea Conferintei bianuale Copa-Cogeca, programata sa aiba loc in Romania in luna octombrie 2024. Pentru noi este o onoare si mandrie sa avem responsabilitatea organizarii acestui eveniment la care vor participa reprezentanti ai conducerii Copa-Cogeca si ai asociatiilor membre, fermieri, autoritati europene si nationale, asociatii din Romania si din UE, alti parteneri implicati activi in aceasta organizatie.”, adauga Nicu Vasile.In perioada 2022-2023, presedintia Aliantei a fost asigurata de Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, prin Mircea Baluta, Presedintele Uniunii: ”Ne-am asumat cu responsabilitate mandatul de Presedinte al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare in perioada iulie 2022 – iunie 2023 si am derulat actiuni care sa conduca la atingerea obiectivelor propuse de cele 4 organizatii la momentul lansarii parteneriatului nostru. Dintre cele mai importante realizari, nominalizez aici demersurile facute pentru interzicerea importurilor din Ucraina si avansarea considerabila in cadrul discutiilor la nivel european privind regulamentele SUR si NGT. Ne-am implicat activ in furnizarea de solutii alternative eficiente inainte de interzicerea substantelor autorizate, pentru a asigura controlul bolilor si daunatorilor fara a afecta economia si preturile agricole. Totodata, am urmarit adoptarea unor reglementari agricole echitabile, avand in vedere ca sustinem imbunatatirea regulilor care sa intareasca pozitia fermierilor si a cooperativelor agricole in echilibrarea veniturilor in lantul alimentar.”
Printre directiile de actiune ale Aliantei pentru Agricultura si Cooperare se numara sustinerea reciproca pentru realizarea obiectivelor asumate, in interesul fermierilor; participarea activa la lucrarile COPA-COGECA; reprezentarea si sustinerea comuna a intereselor membrilor in cadrul Planului National Strategic – PAC 2021-2027; colaborarea si implicarea in activitati de cercetare-dezvoltare; elaborarea unui pact legislativ care sa stea la baza implementarii unei strategii agricole nationale.
La momentul infiintarii, cele patru organizatii profesionale reunite in cadrul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare insumau aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta pentru Agricultura si Cooperare cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.
LAPAR este o organizatie profesionala, neguvernamentala si independenta, constituita in anul 2001 prin asocierea voluntara dintre asociatii profesionale si societati comerciale. LAPAR reprezinta interesele producatorilor agricoli in relatia cu organele Administratiei centrale, precum si cu alte asociatii si federatii, interne si internationale, responsabile cu gestionarea politicilor si programelor pentru agricultura, respectiv cu atragerea fondurilor destinate activitatii din agricultura. LAPAR este membru fondator OIPA Cereale, co-fondator Alianta pentru Agricultura si Cooperare si membru in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Pentru informatii suplimentare, va rugam vizitati: www.lapar.ro
UNCSV (Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal) este o organizatie profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatia cu autoritatile statului, organisme nationale si internationale. Scopul ei primordial este sustinerea si promovarea valorilor cooperatiste, inclusiv prin exemple de succes si schimburi de experienta, a mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a cooperativelor agricole, de specializare, dezvoltare, consolidare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole autohtone pentru a contribui concret la echilibrarea pozitiva a balantei comerciale cu produse agroalimentare din Romania. Informatii suplimentare: www.uncsv.ro
PRO AGRO Federatia Nationala PRO AGRO este o organizatie profesionala infiintata in anul 2012 de si pentru producatorii din agricultura, industria alimentara si servicii conexe din Romania, in vederea promovarii, reprezentarii, sustinerii si apararii intereselor membrilor organizatiilor profesionale reprezentative la nivel national in raport cu institutiile europene si nationale, publice sau private. Scopul Federatiei Nationale PRO AGRO este atins prin participare activa ca si partener de dialog in procesul de legiferare, dar si prin initierea de acte normative atunci cand se impune. Informatii suplimentare sunt disponibile pe www.federatiaproagro.ro
Asociatia Forta Fermierilor (AFF) este o organizatie profesionala legal constituita si care reprezinta interesele tuturor categoriilor de producatori agroalimentari din Romania, indiferent de marime, sector sau regiune. AFF se lupta pentru drepturile si interesele legitime a peste 20.000 de membri inscrisi direct sau care fac parte din organizatii afiliate la Asociatia Forta Fermierilor. AFF acorda gratuit membrilor consultanta juridica si pentru accesarea fondurilor europene, precum si suport mediatic si de petitionare pentru toate problemele sesizate de catre membri. AFF este partener de dialog institutional al autoritatilor publice centrale si locale, pentru atingerea obiectivului membrilor nostri de a pune agricultura in ofensiva. Datele de contact ale AFF sunt disponibile pe www.fortafermierilor.ro
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
06-06-2025 Cercetare agricola
Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>
06-06-2025 Invatamant agricol
● 3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia● Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>
13-05-2025 Cercetare agricola
Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>