Furajarea vacilor

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunatConform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv:

Mai multe>>

Suprematia inoculantilor Fiber Technology din portofoliul Corteva Agriscience

Fiber Technology este tehnologia inglobata in inoculantii pentru porumb lucerna si graminee dezvoltati de compania Corteva Agriscience pentru a asigura o digestibilitate imbunatatita a fibrelor din silozul de porumb lucerna si de cerealeCalitatea furajelor insilozate poate fi pastrata si imbunatatita cu ajutorul inoculantilor furajeri Pioneer®, astfel incat intreaga energie colectata in camp si conservata in silozuri sa ajunga in hrana animalului. Inoculantii Pioneer® au fost testati in ferme in conditii optime de recoltare, iar rezultatele experientelor arata ca acestia imbunatatesc calitatea insilozarii si scad pierderile, chiar si atunci cand conditiile de mediu si de recoltare ale culturilor nu sunt foarte bune.

Mai multe>>

Cum conservi crimpingul - una dintre cele mai importante surse de energie din hrana vacii

Cum conservi crimpingul - una dintre cele mai importante surse de energie din hrana vaciiPorumbul crimping sau porumbul HM (high moisture = umiditate ridicata) sau pasta de porumb furnizeaza animalului aproape 80% din nevoile lui energetice si circa 50% din cele proteice. Iar, acest „aliment” esential in furajare, isi poate pastra in timp (pana la 2 ani), nealterate toate proprietatile, daca este depozitat in silobag.

Mai multe>>

Furajele pentru taurine de finisare obtinute prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® ofera avantaje clare

Studiu cu privire la furaje pentru taurine de finisare - Universitatea de Stiinte Aplicate Osnabruck confirma avantajele tehnologiei SHREDLAGE pentru taurinele de finisare - hranirea taurinelor utilizand tehnologia SHREDLAGE ofera avantaje clareDe la lansarea procesului SHREDLAGE® in 2015 in Europa (2010 in America de Nord), avantajele procesarii intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de taiere intre 26 si 30 de mm au cucerit multi producatori de lactate. Prin aceasta tehnologie sunt obtinute furaje de porumb cu o proportie ridicata de particule grosiere din reziduurile de planta si este realizata zdrobirea completa si intensa a boabelor de porumb.

Mai multe>>

Află experiențele fermierilor care au depozitat furaje în silobag

Află experiențele fermierilor care au depozitat furaje în silobagFermieri importanți care activează în sectorul zootehnic din România și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Crește-ți profitul în fermă. Alege depozitarea în silobag!”, organizat de Grain Bags România, pe 17 februarie 2021. Acesta a putut fi urmărit în mediul online, pe Zoom și pagina de Facebook a companiei. Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag de către crescătorii de animale, au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags România, punându-se accent pe beneficiile acesteia.

Mai multe>>

Calitatea culturilor furajere in UE: Risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine

Evalurea recoltelor furajere din vara anului 2020 - arata ca exista un risc general moderat pana la ridicat de contaminare cu micotoxine in UE - Rezultatele la orz, grau, porumb, siloz de porumb, siloz de iarba, lucerna, fan, iarba, mazare, ovaz, srot floarea-soarelui, triticale si soiaConditiile meteorologice au fost variabile in intreaga Europa de-a lungul sezonului agricol 2020 si au avut un impact direct asupra prezentei mucegaiurilor si micotoxinelor specifice in diferite regiuni. Micotoxinele sunt produse de anumite specii de mucegaiuri si sunt o preocupare pentru crescatorii de animale din cauza capacitatii lor de a influenta negartiv calitatea furajelor si ulterior, sanatatea si performanta animalelor.

Mai multe>>

Exploatarea taurinelor pentru productia de carne

Cresterea taurinelor pentru productia de carneDesi taurinele au un indice mai scazut de transformare a furajelor in carne decat alte specii si au un randament mai mic de taiere, daca se analizeaza cota de participare a diferitelor specii de animale domestice la realizarea productiei totale de carne, se observa ca taurinele se gasesc pe primul loc cu circa 35-40%. Acasta situatie se datoreste faptului ca taurinele valorifica resurse furajere care nu intra in alimentatia omului.

Mai multe>>

Ingrasarea taurinelor adulte reformate

Ingrasarea taurinelor adulte reformateDupa reformare, pentru imbunatatirea carnii, se impune reconditionarea acestor animale mai ales atunci cand sunt slabe. Reconditionarea taurinelor adulte dureaza 80-100 zile, in functie de starea de intretinere initiala a animalelor, dar si de felul si calitatea furajelor folosite.

Mai multe>>

O productie crescuta, pe termen lung, la vacile de lapte: Endulac® CLA de la BASF reduce perioada balantei energetice negative

O productie crescuta de lapte pe termen lung - Endulac CLA de la BASF combina beneficiile suplimentelor nutritive cu acizii linoleici conjugati reducand perioada balantei energetice negative la vacile de lapteEste deosebit de important ca, in perioadele cu preturi scazute la lapte, fermierii sa poata beneficia, pentru cat mai mult timp posibil, de productia maxima pe care vacile de lapte o pot oferi. In acest sens, bunastarea animalelor joaca un rol esential. BASF a dezvoltat Endulac® CLA, care combina intr-un singur produs beneficiile suplimentelor nutritive cu acizii linoleici conjugati. Endulac® CLA este potrivit atat pentru fermieri, cat si pentru producatorii de furaje mixte.

Mai multe>>

Sorgul in furajarea animalelor

Sorgul - o solutie sigura pentru hrana animalelorSorgul are atuuri semnificative pentru hrana animalelor. Are o compozitie chimica similara porumbului, dar cu un nivel de proteine si o valoare energetica usor superioare. Prin urmare, sorgul poate fi integrat in ratiile majoritati fermelor de crestere a animalelor.

Mai multe>>

Sistemul semiintensiv de ingrasare a viteilor

Sistemul semiintensiv de ingrasare a viteilorSistemul semiintensiv de ingrasare a tineretului taurin se utilizeaza atunci cand valorificarea se face la o varsta mai mare de 18 luni. In conditiile valorificarii la aceasta varsta, regimurile de hranire se bazeaza pe folosirea la maximum a nutreturilor fibroase si suculente, a reziduurilor industriale si a unor cantitati moderate de concentrate.

Mai multe>>

Noi reglementari privind pasunatul animalelor

Noi reglementari privind pasunatul animalelorPasunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada intregului an crescatorilor care sunt proprietari sau detin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pasuneaza.

Mai multe>>

Porumbul-siloz: cum realizam o ratie optima, la deschiderea silozului

Porumbul-siloz - cum realizam o ratie optima la deschiderea silozuluiCunoasterea calitatii furajere a fiecarui element component al ratiei este un aspect-cheie in productia de lapte. Gratie continutului energetic ridicat, porumbul-siloz este pe drept cuvant considerat elementul de baza al ratiilor furajere. Pe de alta parte, din cauza continutului sau proteic, vitaminic si mineral mai scazut prin comparatie cu alte furaje, porumbul trebuie suplimentat.

Mai multe>>

Tetania de lactatie a viteilor

Tetania de lactatie a viteilorTetania de lactatie a viteilor este o afectiune caracterizata prin accese de tetanie, intalnita la vitei de diverse varste, de la sugari pana la cei care au trecut la alimentatia suplimentara cu concentrate si fanuri. Frecventa este mare in timpul iernii si primaverii, fiind foarte rara in timpul verii.

Mai multe>>

Pregatirea vacilor gestante

Pregatirea, intretinerea si hranirea vacilor gestanteObtinerea unor produsi sanatosi si vigurosi si a unei productii mari la lactatia urmatoare nu sunt posibile fara o ingrijire si o hranire speciala a vacilor gestante. Dupa un interval de peste 300 de zile de lactatie continua, rezervele organice ale vacii se epuizeaza. In acest timp, cresterea fatului inregistreaza un ritm deosebit de activ, care solicita organismului femelei cantitati insemnate de substante proteice, grasimi si saruri minerale.

Mai multe>>

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din Bavaria

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din BavariaIn Bavaria, Germania, se cresc in mod traditional vaci din rasa bruna, in mod special in zona geografica Allgäu. Aceasta este o rasa clasica cu dubla utilizare, atat pentru productia de lapte cat si pentru cea de carne, caracterizata de asemenea prin longevitate si fecunditate.

Mai multe>>

CLAAS JAGUAR cu tehnologie SHREDLAGE® primeste premiul „Utilajul anului 2017”

CLAAS JAGUAR cu tehnologie SHREDLAGE - Utilajul anului 2017 SIMA ParisLa ceremonia de decernare a premiilor „Utilajul anului 2017” organizată în cadrul SIMA, CLAAS a primit premiul special al juriului pentru utilajul JAGUAR echipat cu tehnologia de procesare a materialului recoltat SHREDLAGE®. Un public numeros a urmărit ceremonia de decernare a premiului la standul revistei agricole din Franța, „Terre-net”.

Mai multe>>

Programe profitabile de furajare a animalelor

Programe profitabile de furajare a animalelor - Valorificarea pasunilor si a culturilor de plante furajereFurajele constituie mai mult de jumatate din cheltuielile de productie in cresterea animalelor si au un impact major asupra veniturilor. Producerea furajelor si utilizarea eficienta a acestora sunt esentiale in tehnologiile profitabile de crestere a animalelor.

Mai multe>>

Hranirea viteilor

Hranirea viteilor la nastere si dupa perioada colostrala pana la intarcareViteii sunt hraniti in perioada de la nastere pana la intarcare cu colostru, avand o importanta deosebita pentru sanatatea si dezvoltarea ulterioara a vitelului. Dupa prima saptamana de viata, in functie de scopul urmarit in crestere, modul de hranire a viteilor este diferit. Se poate opta fie pentru un sistem de hranire traditional al viteilor, fie pentru un sistem modern (industrial-intensiv) de hranire.

Mai multe>>

Metode de alaptare a viteilor

Metode naturale artificiale si mixte de alaptare a viteilorIn organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta.

Mai multe>>

Premiul pentru inovatie EuroTier 2016 pentru 25 de produse inovatoare

EuroTier 2016 - utilaje instalatii si echipamente zootehnice inovative premiate la targul international de zootehnie de la HanovraUn comitet independent de experti numit de DLG (Societatea Germana pentru Agricultura) a stabilit castigatorii premiului pentru inovatie EuroTier dintre cele 251 de cereri aprobate pentru inovatii de produs. Premiile au fost atribuite unor produse inovatoare printre care: suplimente alimentare pentru pasari, pistol de curatare de inalta presiune, simplificarea sistemului de identificare a exemplarelor de bovine, module de monitorizare si hranire a viteilor, rularea automata a acoperisului pe silozuri mobile, monitorizarea in timp real a omogenitatii amestecurilor furajere, podele inovative pentru vite, noi sisteme de alimentare a purceilor, software 3D pentru cantarirea porcilor si multe altele.

Mai multe>>

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

Hranirea intretinerea ingrijirea si exploatarea taurinelor pentru efortIn hranirea taurinelor de tractiune trebuie avut in vedere ca din energia chimica, fiziologica utila, din ratia de productie, numai 1/3 (31-33%) se transforma in lucru mecanic util, diferenta fiind degajata sub forma de caldura, ca rezultat al proceselor metabolice ce au loc la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Desigur valoarea acestui indice de conversie in lucru mecanic util prezinta limite mai largi de variatie, intre 20-40%, in functie de particularitatile individuale, de starea fiziologica, de conditiile de desfasurare a efortului si de antrenamentul fiecarui animal.

Mai multe>>

Frunzarul - Fanul lemnos de padure

Frunzarul - Fan lemnos de padureFanul lemnos de padure sau ''frunzarul'' se poate realiza in lunile iulie si august prin curatirea diferitelor plantatii sau arbori mai in varsta. Acesta se aduna sub forma de snopi si se poate administra vara pe timp de seceta si criza de fibroase sau in timpul iernii la oi, cai si vaci.

Mai multe>>

Rolul algelor marine in hrana omului si animalelor

Rolul algelor marine in hrana omului si animalelorApa marii contine 3,5% compusi anorganic, dizolvati, iar algele transforma acesti compusi minerali in substante organice. Mineralele pe care le absorb algele in cantitati mari, sunt prezente in stare coloidala organica si usor de folosit de catre corpul omenesc si de animalele in special de pasari si vitei.

Mai multe>>

Pasunatul holistic planificat, sau cum poti produce mai mult cu mai putin

Pasunatul holistic planificat - model de afacere fara bani si fara terenDeclarat de multi cel mai inovator fermier din lume, Joel Salatin a implementat cu succes la ferma sa modelele naturale pe care le utilizeaza pe o scara comerciala. Pasunatul realizat in aceasta maniera ofera pe langa o sursa superioara de hrana si o refacere a peisajului. Astfel ferma sa produce pe hectar mult mai mult decat prin modelele industriale.

Mai multe>>

Hranirea si adaparea vacilor

Pasunat vaci - hrana bovine - adaparea vacilorPe timp de vara este obligatoriu ca toate fermele sa dispuna de nutret verde, acesta reprezinta 80-100% din valoarea nutriva a ratiei, in functie de productia zilnica. Baza hranirii este pasunea si conveierul verde din primavara pana in toamna. O pasune foarte buna sau masa verde de calitate poate asigura necesarul de principii nutritive pentru productii medii zilnice de 12-15 Kg/lapte, fara concentrate. Daca vacile produc si cantitati mai mari se dau si concetrate.

Mai multe>>

Avantajele si dezavantajele fermelor de vaci de lapte din Romania

Avantaje si dezavantaje ferme de vaci de lapte din RomaniaCosturile de exploatare in Romania sunt printre cele mai mici din UE, in special datorita hranei pentru animale, fiind cea mai ieftina din UE, conform unui raport al fermelor de vaci de lapte din UE realizat pe baza ultimelor date disponibile din reteaua de date contabile agricole (RICA) pentru 2013.

Mai multe>>

Prepararea nutreturilor murate in micile gospodarii taranesti

Prepararea nutreturilor muratePentru asigurarea unei hrane gustoase si ieftine pe timpul iernii pentru animalele gospodarului, se practica prepararea nutreturilor murate.

Mai multe>>

Cum sa ameliorezi consumul de furaje la vaci, oi si capre. Sfaturi practice de la un veterinar cu experienta

Recomandari hrana animale - furajare bovine ovine si caprineObsalim este o tehnica de observatie a bovinelor, ovinelor si caprinelor care a fost dezvoltat de un veterinar francez, Dr. Bruno Giboudeau pe o perioada de 15 ani. El a descoperit ca un numar mare de simptome legate de alimentatia la vaci, oi si capre pot fi interpretate ca fiind o reflectare corecta a ratiei de furajare. Astfel, aceasta tehnica se bazeaza pe o serie de cartonase cu simptome, astfel incat fiecare agricultorul poata realiza un diagnostic primar in cazul oricaror probleme aparute, ajustand ratia in consecinta.

Mai multe>>

Sindromul vacii grase

Sindromul vacii graseSindromul vacii grase este o combinatie de tulburari metabolice, digestive si de reproductie care afecteaza vacile periparturiene obeze. Boala are o frecventa rara si apare in unitatile in care, datorita greselilor la intocmirea ratiilor, se creeaza posibilitatea consumului excesiv de nutreturi de buna calitate, cu un continut energetic crescut, dar pe un fond de ratii dezechilibrate.

Mai multe>>

Cresterea viteilor sugari

 vitel2Informatii privind calitatea colostrului, ingrijirea vitelului la fatare, hranirea viteilor sugari pana la intarcare, spatiul pentru intretinerea viteilor sugari, etc.

Mai multe>>

Tetania de repaus (Tetania de grajd) la vitei

Tetania de repaus - Tetania de grajd - Tetania de nutritie la viteiTetania de repaus a fost denumita in mai multe feluri, fie tetania de grajd, tetania de iarna etc, dar credem ca denumirea corecta a bolii ar fi ''tetania de nutritie" a tineretului taurin supus ingrasarii. Factorii alimentari sunt reprezentati de iarba tanara, luxurianta, consumul de foi si capete de sfecla, de turte bogate in albumine, porumb in exces asociat cu tarate de grau, tarate de grau asociat cu faina de ciocalai, srot de macese, taitei de sfecla, melasa si uree, etc.

Mai multe>>

Noutati

Sigma CVM Romania sarbatoreste prima livrare SILOKING in tara

07-06-2023 Furaje / hrana animale

Sigma CVM Romania sarbatoreste prima livrare SILOKING in tara

Sigma CVM Romania, un furnizor de top de utilaje agricole, este incantata sa anunte vanzarea cu succes a primului sau mixer de furajare Siloking. Aceasta realizare de referinta marcheaza un succes semnificativ pentru companie, intrucat isi extinde oferta de produse si isi stabileste o prezenta solida in industria cresterii animalelor. Mai multe>>

Ajutor de stat de 10 mil. EUR pentru fabrica Alconor Company de hrana pentru animale companie, intermediat cu succes de REI

02-10-2022 Furaje / hrana animale

Ajutor de stat de 10 mil. EUR pentru fabrica Alconor Company de hrana pentru animale companie, intermediat cu succes de REI

REI, unul dintre cele mai mari grupuri de companii specializat in atragerea de finantari nerambursabile din Romania, cu peste 80 de consultanti in 12 birouri la nivel national, a reusit, cu succes, intermedierea unui proiect de finantare nerambursabila destinat extinderii capacitatii de productie a fabricii existente, specializata in hrana pentru animalele de companie pentru Alconor Company SRL din judetul Satu Mare. Mai multe>>

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

30-04-2022 Furaje / hrana animale

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv: Mai multe>>

Recomandari privind producerea si distributia furajelor pentru animale

10-08-2021 Furaje / hrana animale

Recomandari privind producerea si distributia furajelor pentru animale

Principiul de baza al politicii Uniunii Europene si nationale, privind siguranta alimentara, este aplicarea unei abordari integrate de tipul "de la ferma la consumator" sau "de la furca la furculita", care sa acopere toate sectoarele lantului alimentar. In cadrul acestor politici europene, o strategie importanta are la baza implementarea legislatiei privind siguranta alimentelor si a furajelor. Mai multe>>

Hrana animalelor controlata de ANSVSA

08-08-2021 Furaje / hrana animale

Hrana animalelor controlata de ANSVSA

Conceptul Uniunii Europene "de la ferma la furculita" aplicat si in tara noastra implica verificarea fiecarei verigi a lantului alimentar, de la hrana animalelor pana la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului. Furajele pentru animale sunt o veriga esentiala a lantului alimentar si influenteaza direct atat sanatatea si bunastarea animalelor, cat si siguranta alimentelor. Mai multe>>

Agroland a preluat fabrica de nutreturi combinate de la Caransebes. Fabrica va fi certificata non-GMO, pentru furaje nemodificate genetic

25-07-2021 Furaje / hrana animale

Agroland a preluat fabrica de nutreturi combinate de la Caransebes. Fabrica va fi certificata non-GMO, pentru furaje nemodificate genetic

Agroland a decis preluarea activitatii fabricii de nutreturi combinate din municipiul Caransebes, de la Lipoplast SRL. Investitia totala se va ridica la 1.300.000 euro si include achizitia propriu-zisa, precum si repornirea proceselor de productie. Reprezentantii Agroland au in plan obtinerea certificarii non-GMO (organisme nemodificate genetic) pentru furaje, fabrica din Caransebes devenind prima astfel de unitate din Romania, cu aceasta certificare. Preluarea fabricii face parte din strategia ... Mai multe>>

Furajele pentru taurine de finisare obtinute prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® ofera avantaje clare

08-06-2021 Furaje / hrana animale

Furajele pentru taurine de finisare obtinute prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® ofera avantaje clare

De la lansarea procesului SHREDLAGE® in 2015 in Europa (2010 in America de Nord), avantajele procesarii intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de taiere intre 26 si 30 de mm au cucerit multi producatori de lactate. Prin aceasta tehnologie sunt obtinute furaje de porumb cu o proportie ridicata de particule grosiere din reziduurile de planta si este realizata zdrobirea completa si intensa a boabelor de porumb. Mai multe>>

Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic

20-04-2021 Furaje / hrana animale

Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic

Cei patru antreprenori proprietari ai retelei de peste 70 de magazine agricole Agri.Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic, destinat gospodariilor si micilor fermieri, in urma unor investitii de peste 40.000 euro. Produsul este 100% romanesc, atat furajul cat si soia nemodificata genetic folosita pentru a obtine acest furaj fiind produse la noi in tara. Mai multe>>

Află experiențele fermierilor care au depozitat furaje în silobag

04-03-2021 Furaje / hrana animale

Află experiențele fermierilor care au depozitat furaje în silobag

Fermieri importanți care activează în sectorul zootehnic din România și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Crește-ți profitul în fermă. Alege depozitarea în silobag!”, organizat de Grain Bags România, pe 17 februarie 2021. Acesta a putut fi urmărit în mediul online, pe Zoom și pagina de Facebook a companiei. Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag de către crescătorii de animale, au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags România, pun... Mai multe>>

Seceta in Europa: Masuri pentru a ajuta fermierii europeni in privinta furajelor pentru animale

03-09-2018 Furaje / hrana animale

Seceta in Europa: Masuri pentru a ajuta fermierii europeni in privinta furajelor pentru animale

Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta fermierii europeni afectati de seceta in aceasta vara, Comisia Europeana continua sa actioneze pentru a oferi sprijin practic in acest sector. Se va acorda o flexibilitate mai mare pentru a ajuta fermierii sa aiba suficienta hrana pentru animale. CE a prezentat recent un pachet suplimentar de actiuni menite sa creasca disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, aceasta fiind una dintre principalele provocari cu care se confrunta fermier... Mai multe>>

Furajele medicamentate: Consiliul UE da unda verde pentru pachetul privind medicamentele pentru animale

03-07-2018 Furaje / hrana animale

Furajele medicamentate: Consiliul UE da unda verde pentru pachetul privind medicamentele pentru animale

La 27 iunie 2018, reprezentantii permanenti reuniti in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) au confirmat acordul in legatura cu un regulament privind furajele medicamentate, si anume furajele care contin medicamente in scopul tratarii sau controlului bolilor la animalele de ferma, speciile de acvacultura si animalele de companie. Mai multe>>