Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv:
Lasand la o parte numerosele criterii de administrare a hranei, putem afirma ca hrana de baza a caprelor este alcatuita din furaje fibroase 2/4, siloz 1/4, stiuleti de porumb1/4. Periodica in hrana trebuie sa adaugam graminee, orz, ovaz, leguminoase (mazare, tarate). Iarna caprele consuma furajele obisnuite: paie, coceni, pleava si mai ales frunzare, concentrate, sfecla, mazare. Caprele adulte consuma aproximativ 8-10 kg de masa verde pe zi. Obligatoriu in hrana lor trebuie sa adaugam concentrate cum ar fi: ovaz, tarate, turte, mazare.
Datorita particularitatilor biologice specifice, oile valorifica in mod deosebit furajele bogate in celuloza, fapt care explica ponderea acestora in hrana de iarna. Furajele bogate in celuloza asigura 70-75% din volumul ratiei si 60-65% din valorarea ei nutritiva.
Pierderile cele mai mari de miei, datorita mortalitatii, se produc in primele zile dupa nastere. Pentru prevenirea lor se iau masuri optime de ingrijire. O atentie deosebita se va acorda primului supt si consumarii unor cantitati cat mai mari de colostru in primele 6 ore de la nastere, acordand o mare atentie supravegherii mieilor in acest sens.
Guvernul a prelungit, prin Ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din actuala Lege a vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol si in perioada 6 decembrie 2016 si 24 aprilie 2017.
Fanul lemnos de padure sau ''frunzarul'' se poate realiza in lunile iulie si august prin curatirea diferitelor plantatii sau arbori mai in varsta. Acesta se aduna sub forma de snopi si se poate administra vara pe timp de seceta si criza de fibroase sau in timpul iernii la oi, cai si vaci.
Pentru asigurarea unei hrane gustoase si ieftine pe timpul iernii pentru animalele gospodarului, se practica prepararea nutreturilor murate.
Obsalim este o tehnica de observatie a bovinelor, ovinelor si caprinelor care a fost dezvoltat de un veterinar francez, Dr. Bruno Giboudeau pe o perioada de 15 ani. El a descoperit ca un numar mare de simptome legate de alimentatia la vaci, oi si capre pot fi interpretate ca fiind o reflectare corecta a ratiei de furajare. Astfel, aceasta tehnica se bazeaza pe o serie de cartonase cu simptome, astfel incat fiecare agricultorul poata realiza un diagnostic primar in cazul oricaror probleme aparute, ajustand ratia in consecinta.
Producerea carnii de ovine se realizeaza prin ingrasarea tuturor categoriilor, dar ponderea cea mai mare o detine tineretul. La ovine, exista trei sisteme principale de ingrasare a caror durata este diferita: intensiv, semiintensiv si extensiv (7-8 luni). Caracterul intensiv al ingrasarii este determinat in primul rand de alimentatia aplicata (ce determina viteza de crestere) si de modul de intretinere (care influenteaza productivitatea muncii).
Primele ingrijiri care se acorda dupa nastere constau in indepartarea mucozitatilor, sectionarea ombilicului si ajutarea mielor sa suga.
Durata gestatiei la oi este, in medie, de 150 zile (145-155 zile), fiind mai scurta la rasele precoce (144-148 zile la rasele englezesti cu lana scurta si de 146-149 zile la cele cu lana lunga), la primipare si in caz de gestatie gemelara (cu 2-3 zile). In general starea de intretinere buna a mamelor scurteaza durata gestatiei. In perioada de gestatie, cea mai mare atentie se va acorda hranirii oilor (in special a primiparelor), potrivit cerintelor stabilite in vederea bunei pregatiri pentru fatare si a dezvoltarii normale a fetusilor.
Aplicarea tehnologiilor moderne si performante in cresterea ovinelor si caprinelor trebuie sa tina seama de imbinarea tehnicii de varf cu cerintele fiziologice ale animalelor si sa permita valorificarea in cele mai bune conditii a potentialului biologic productiv al animalelor, avand in vedere progresele din domeniul bioeticii animale si asigurand atingerea dezideratelor privind productivitatea si calitatea produselor animaliere.
Obiectivul proiectului MULTISWARD este de a sprijini dezvoltarea si inovarea in utilizarea pasunilor si managementul acestora in diferite sisteme de crestere din Europa (inclusiv sistemele durabile si organice), pentru a consolida rolul pajistilor la nivel de ferma sau de peisaj, pentru a limita deteriorarea biodiversitatii si pentru a optimiza avantajele economice, agronomice si nutritionale in dezvoltarea sistemelor de productie inovatoare si durabile pentru rumegatoare.
Camera Agricola Judeteana Botosani, in colaborare cu Compania Cargill – hrana si nutritie animala Sibiu, va invita sa participati vineri, 23.01.2015, ora 10, la o intalnire de lucru la care vor fi prezentate noutati in furajarea bovinelor, ovinelor si caprinelor cu produse din gama PURINA, precum si prezentarea masurilor „Instalarea tanarului fermier” si „Modernizarea exploatatiilor agricole” din cadrul PNDR 2014 – 2020 ca si a altor informatii de interes din domeniul agricol de catre reprezentantii CAJ.
Un regim alimentar adecvat pentru o crestere si o productie optima a oilor trebuie sa includa apa, energie (carbohidrati si grasimi), proteine, minerale, si vitamine. In unele conditii poate fi nevoie de substante nutritive suplimentare.
Furajele de pe campie furnizeaza cantitati insuficiente de proteine, energie si fosfor. Aceste deficiente se agraveaza pe masura ce furajele se apropie de maturitate sau stagneaza in dezvoltare. Din acest motiv, se recomanda adaugarea fosforului in amestecul de sare mineralizata ceea ce imbunatateste semnificativ productivitatea.
In general, randamentul productiei de lapte se atinge la sase - noua saptamani de la debutul lactatiei, dar cresterea consumului de hrana va fi mult mai tarziu. Astfel, exista o perioada spre sfarsitul lactatiei timpurii - inceputul lactatiei de mijloc, in care animalul se afla intr-o stare de echilibru energetic negativ. Prin urmare, rezervele corpului - grasimile si proteinele - trebuie sa fie folosite pentru a compensa acest deficit de energie.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 25 iunie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
In data de 3 iunie 2014, in Plenul Parlamentului a fost votata legea referitoare la aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, care este transmisa spre promulgare catre Presedintia Romaniei.
In zonele de campie si colinare o insemnatate prioritara o prezinta crearea de pajisti cultivate, alcatuite din amestec complex de graminee si leguminoase perene, fara de care in viitor nu este posibila rentabilizarea oilor.
Desi pasunatul este este cea mai putin costisitoare solutie pentru hrana ovinelor, obiectivul crescatorilor ar trebui sa fie maximizarea aportului de verdeata consumat de animal.
Elcomex, grup de firme specializat pe furnizarea de produse si servicii pentru sectorul energetic, va investi 30 de milioane de euro intr-o afacere integrata in agricultura, dorind sa deschida o ferma de capre, sustinuta de o fabrica de nutreturi, in judetul Constanta.
Furajarea si implicit procesul de absorbtie al hranei produce o acumulare a "rezervei metabolice" care sprijina o serie de scopuri: cresterea in greutate, dezvoltarea sarcinii, productia de lapte, etc. Pe scurt, cu cat cerintele de tesut sunt mai mari (cerintele nutritive), cu atat mai multi metabolitii vor fi eliminati din sange.
In Romania doua treimi din teritori este situat in zonele colinare in care predomina pasunile naturale si fanetele iar pentru utilizarea eficienta a pajistilor naturale sau cultivate exista tehnologii semiintensive de ingrasare a mieilor.
Din capul locului trebuie retinut faptul ca o importanta biologica si economica a speciei o reprezinta valorificarea superioara a tuturor categoriilor de nutret.
Cartea prezinta diferite metode de ingrasare a oilor, fiind recomandata tuturor crescatorilor de ovine interesati in maximizarea profitului. Limbajul este unul usor de inteles si pentru nespecialisti.
Simpozion organizat pe data de 20.03.2009 de IBNA Balotesti.
Cresterea tineretului ovin pentru reproductie are o mare importanta pentru crescatorul de ovine deoarece contribuie la inlocuirea efectivului matca reformat sau la cresterea numerica a oilor mame din ferma.
.
07-06-2023 Furaje / hrana animale
Sigma CVM Romania, un furnizor de top de utilaje agricole, este incantata sa anunte vanzarea cu succes a primului sau mixer de furajare Siloking. Aceasta realizare de referinta marcheaza un succes semnificativ pentru companie, intrucat isi extinde oferta de produse si isi stabileste o prezenta solida in industria cresterii animalelor. Mai multe>>
02-10-2022 Furaje / hrana animale
REI, unul dintre cele mai mari grupuri de companii specializat in atragerea de finantari nerambursabile din Romania, cu peste 80 de consultanti in 12 birouri la nivel national, a reusit, cu succes, intermedierea unui proiect de finantare nerambursabila destinat extinderii capacitatii de productie a fabricii existente, specializata in hrana pentru animalele de companie pentru Alconor Company SRL din judetul Satu Mare. Mai multe>>
30-04-2022 Furaje / hrana animale
Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv: Mai multe>>
10-08-2021 Furaje / hrana animale
Principiul de baza al politicii Uniunii Europene si nationale, privind siguranta alimentara, este aplicarea unei abordari integrate de tipul "de la ferma la consumator" sau "de la furca la furculita", care sa acopere toate sectoarele lantului alimentar. In cadrul acestor politici europene, o strategie importanta are la baza implementarea legislatiei privind siguranta alimentelor si a furajelor. Mai multe>>
08-08-2021 Furaje / hrana animale
Conceptul Uniunii Europene "de la ferma la furculita" aplicat si in tara noastra implica verificarea fiecarei verigi a lantului alimentar, de la hrana animalelor pana la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului. Furajele pentru animale sunt o veriga esentiala a lantului alimentar si influenteaza direct atat sanatatea si bunastarea animalelor, cat si siguranta alimentelor. Mai multe>>
25-07-2021 Furaje / hrana animale
Agroland a decis preluarea activitatii fabricii de nutreturi combinate din municipiul Caransebes, de la Lipoplast SRL. Investitia totala se va ridica la 1.300.000 euro si include achizitia propriu-zisa, precum si repornirea proceselor de productie. Reprezentantii Agroland au in plan obtinerea certificarii non-GMO (organisme nemodificate genetic) pentru furaje, fabrica din Caransebes devenind prima astfel de unitate din Romania, cu aceasta certificare. Preluarea fabricii face parte din strategia ... Mai multe>>
08-06-2021 Furaje / hrana animale
De la lansarea procesului SHREDLAGE® in 2015 in Europa (2010 in America de Nord), avantajele procesarii intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de taiere intre 26 si 30 de mm au cucerit multi producatori de lactate. Prin aceasta tehnologie sunt obtinute furaje de porumb cu o proportie ridicata de particule grosiere din reziduurile de planta si este realizata zdrobirea completa si intensa a boabelor de porumb. Mai multe>>
20-04-2021 Furaje / hrana animale
Cei patru antreprenori proprietari ai retelei de peste 70 de magazine agricole Agri.Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic, destinat gospodariilor si micilor fermieri, in urma unor investitii de peste 40.000 euro. Produsul este 100% romanesc, atat furajul cat si soia nemodificata genetic folosita pentru a obtine acest furaj fiind produse la noi in tara. Mai multe>>
04-03-2021 Furaje / hrana animale
Fermieri importanți care activează în sectorul zootehnic din România și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Crește-ți profitul în fermă. Alege depozitarea în silobag!”, organizat de Grain Bags România, pe 17 februarie 2021. Acesta a putut fi urmărit în mediul online, pe Zoom și pagina de Facebook a companiei. Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag de către crescătorii de animale, au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags România, pun... Mai multe>>
03-09-2018 Furaje / hrana animale
Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta fermierii europeni afectati de seceta in aceasta vara, Comisia Europeana continua sa actioneze pentru a oferi sprijin practic in acest sector. Se va acorda o flexibilitate mai mare pentru a ajuta fermierii sa aiba suficienta hrana pentru animale. CE a prezentat recent un pachet suplimentar de actiuni menite sa creasca disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, aceasta fiind una dintre principalele provocari cu care se confrunta fermier... Mai multe>>
03-07-2018 Furaje / hrana animale
La 27 iunie 2018, reprezentantii permanenti reuniti in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) au confirmat acordul in legatura cu un regulament privind furajele medicamentate, si anume furajele care contin medicamente in scopul tratarii sau controlului bolilor la animalele de ferma, speciile de acvacultura si animalele de companie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>