Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100.
Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania.
Desi taurinele au un indice mai scazut de transformare a furajelor in carne decat alte specii si au un randament mai mic de taiere, daca se analizeaza cota de participare a diferitelor specii de animale domestice la realizarea productiei totale de carne, se observa ca taurinele se gasesc pe primul loc cu circa 35-40%. Acasta situatie se datoreste faptului ca taurinele valorifica resurse furajere care nu intra in alimentatia omului.
Agentia Nationala pentru Zootehnie a aprobat programul de conservare al rasei locale de taurine Sura de stepa, depus de catre Asociatia Crescatorilor de Vaci de Lapte Holboca Iasi. In prezent din rasa Sura de Stepa, mai exista doar un numar de 30 de vaci cu origine cunoscuta, rasa avand un grad critic de risc de disparitie.
Agentia Nationala pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G. K.Constantinescu" a aprobat modificarile la programele de ameliorare, propuse de catre societatea de ameliorare ANGUS-RO, in conformitate cu Regulamentul European nr.1012/2016, pentru urmatoarele rase de taurine exploatate in directia productiei de carne: Aubrac, Highland, Gallowy si Hungarian Grey.
Rasele de animale autohtone au un potential de productie scazut, dar se remarca prin grad mare de adaptare la conditiile de exploatare in sistem extensiv si semi-intensiv, precum si prin rezistenta mare la boli. Pachetul 8 din Masura 10 de agro-mediu si clima are scopul scopul de a incuraja cresterea animalelor din rase locale cu risc de abandon, prin sustinerea crescatori de animale din aceste rase.
Ameliorarea reprezinta modificarea structurii genetice a efectivelor de taurine de la o generatie la alta, in sensul imbunatatirii potentialului genetic care determina insusirile productive. Prin procesul de ameliorare se urmareste ca fiecare generatie noua care se obtine sa se caracterizeze printr-un potential genetic superior fata de generatia parintilor.
De sute de ani, bovinele din rasa rosie traiesc in regiunea belgina Flandra de Vest si in partea nordica a Flandrei Franceze. In anului 1770 exista aici un centru omogen de ameliorare a bovinelor din rasa rosie.
Asociatia Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" tip Simmental (ACVBR tip Simm) a primit Certificatul de recunoastere internationala pentru registrul genealogic, mentinut si condus de aceasta. Romania se aliniaza astfel, la nivel mondial, cu statele care detin registre genealogice pentru rasele din tulpina Simmental si nu numai. Asociatia ACVBR tip Simm este singura entitate din tara noastra care a primit acest Certificat de recunoastere internationala pentru registrul genealogic.
Rasele mixte de taurine sunt un bun inceput pentru crescatorii de vaci, deoarece acestea pot fi foarte versatile. Carnea de vita si laptele obtinut de la acestea ofera beneficii pe tot parcursul lantului de aprovizionare, de la crescatori, la procesatori, comercianti cu amanuntul si consumatori. In continuare va prezentam doua din aceste rase, respectiv rasa Baltata Romaneasca si rasa Bruna.
Rasa Angus este renumita pentru adaptabilitatea crescuta si nivelul minim de investitie necesar in intretinerea bovinelor. Fatarile usoare reprezinta unul dintre atuurile principale ale rasei, asigurand un proces lin, fara complicatii sau necesitatea interventiei umane. Pe langa verificarea viitoarelor mame trebuie sa verificam si taurii. Animalele trebuie sa indeplineasca toate conditiile de sanatate, conform varstei si greutatii individuale, pentru a ne asigura ca avem reproducatori sanatosi, apti de monta.
Sectorul bavarez de reproductie al bovinelor este renumit si recunoscut la nivel mondial. Istoria Fleckvieh, rasa principala folosita la productia de carne si lapte bavareza, incepe cu Max Obermaier si Johann Fischbacher din Gmund am Tegernsee, care in 1837 au importat in Miesbach faimoasa rasa de origine elvetiana Simmental.
Cum s-a adaptat rasa Aberdeen Angus in Romania, cum arata la momentul actual piata, ce oportunitati pot fi accesate si care sunt principalii pioni ai acestui domeniu? Afla la licitatie! In 21 aprilie, pentru al doilea an la rand, Asociatia Aberdeen Angus Romania organizeaza in cadrul targului AGRARIA, Licitatia de Bovine Angus in Romania.
„Limpurger Rind” este cea mai veche dintre rasele de bovine din regiunea Württemberg care mai exista in prezent. Aceasta bovina autohtona apartine unei rase domestice care este pe cale de disparitie, iar prezenta acestor animale, care fac parte din patrimoniul istorico-cultural regional, si-a lasat amprenta pana in prezent asupra peisajului in care isi au originea.
Asociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental, a fost infiintata in anul 2011, in baza legii asociatiilor si nu a legii 31 privind societatile comerciale, cu scopul de a dezvolta interesul general al cetatenilor din Romania, pentru cresterea de vaci de lapte si carne din rasa Baltata Romaneasca.
Asociatiile profesionale ale crescatorilor si operatorilor de insamantari artificiale din Romania au organizat, in zilele de 1 si 2 septembrie la Targu Mures, cea de-a doua editie a Zilei Nationale a Baltatei. Cu acest prilej, Romania a fost invitata, in premiera, sa adere la Asociatia de Baltata din Europa, invitatie primita si pe fondul eforturilor fermierilor romani de a pastra si dezvolta aceasta rasa, care a ajuns la 60% din ponderea populatiei bovine din tara.
Fermierii alaturi de familiile lor, crescatorii de baltata din toata tara, imbraca straie de sarbatoare si isi dau intalnire la Mures, pentru a sarbatori impreuna, pentru a se bucura impreuna. Rasa Baltata, o istorie de peste 150 de ani, scrisa de catre inaintasii nostri, la care se adauga inca doua pagini de istorie scrise in 1 – 2 septembrie pentru cea mai frumoasa rasa, pentru cea mai iubita vaca – baltata cu rosu.
Asociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental a predat ieri catre Semtest Craiova primii taurasi din rasa Baltata Romaneasca nascuti in Romania. Taurasii provin din mame de taur atent selectate conform programului de ameliorare al asociatiei. Taurasii au trecut de etapa de testare a performantelor proprii, fiind evaluati si bonitati de catre comisia de bonitare. Sporul mediu zilnic a fost de peste 1,75kg/zi, taurasii avand la varsta de 1 an o greutate de 570kg.
In conformitate cu etapele programului de ameliorare al rasei Baltata Romaneasca recent Asociatia Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" tip Simmental a demarat etapa de selectie a taurasilor proveniti din mame de tauri, in vederea testarii acestora dupa performante proprii si dupa descendenti.
De curand a fost lansata o platforma online cu totul noua pentru Romania si anume primul online shop care comercializeaza carne de vita Angus produsa in Transilvania. Prin magazinul online toti consumatorii de carne de vita din tara au posibilitatea de a achizitiona, printr-un singur click, carne de vita Angus direct de acasa, din fata calculatorului sau chiar de pe smartphone, tableta, din orice locatie din tara noastra.
Evenimentul international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje, Agromalim, dezvolta parteneriate in beneficiul crescatorilor de animale in cadrul editiei de anul acesta. Interesul crescut al vizitatorilor pentru expozitia de animale de rasa din cadrul targului Agromalim organizata cu sprijinul Agentiei Nationale de Zootehnie Bucuresti si nevoia de informare a acestora a impus dezvoltarea colaborarii cu asociatiile de crescatori de animale.
Charolais de Bourgogne este o carne de vita si manzat provenita de la animale din rasa Charolais crescute intr-o serie de regiuni agricole mici, dar foarte fertile din Franta, unde s-a dezvoltat un sistem extensiv de crestere a animalelor. Aproape patru cincimi din suprafetele agricole sunt reprezentate de pajisti si pasuni.
Indicatia geografica protejata "Vitelloni Piemontesi della coscia", Italia, este rezervata pentru carnea obtinuta in urma sacrificarii bovinelor de rasa piemonteza. Consumatorii asociaza carnea Vitelloni Piemontesi, cu o valoare incontestabila din punctul de vedere atat al calitatii produsului, cat si al calitatii procesului de productie.
In perioada 6 - 9 Aprilie 2017, in localitatea Jucu, judetul Cluj, a avut loc anul acesta Targul International de Agricultura, Industrie Alimentara si Zootehnie, AGRARIA. Ajuns la cea de a 23-a editie, AGRARIA a fost un important loc de intalnire pentru fermieri, specialisti, manageri, asociatii acreditate pentru efectuarea Controlului Oficial al Productiilor, asociatii conducatoare ale registrelor genealogice rasiale si autoritati din domeniul agriculturii.
In Bavaria, Germania, se cresc in mod traditional vaci din rasa bruna, in mod special in zona geografica Allgäu. Aceasta este o rasa clasica cu dubla utilizare, atat pentru productia de lapte cat si pentru cea de carne, caracterizata de asemenea prin longevitate si fecunditate.
Descopera totul despre o afacere Angus: de la ferma la farfurie. Nu ratati seria de evenimente dedicate zootehniei organizate de Asociatia Aberdeen Angus Romania in cadrul targului de zootehnie Agraria 2017! Noutatea este faptul ca in fiecare zi de pe parcursul targului desfasurat in perioada 6 – 9 aprilie 2017, venim cu ceva deosebit atat in intampinarea iubitorilor de carne de vita cat si a celor care vor sa isi dezvolte o afacere cu bovine de carne Angus.
Plata compensatorie realizata prin Pachetul 8 din Masura 10 - Agro-mediu si clima reprezinta un sprijin pentru cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon. Beneficiarii acestor plati sunt fermierii care detin animale femele de reproductie de rasa pura locala in pericol de abandon de Taurine, Bubaline, Ovine, Caprine, Ecvidee si Porcine prevazute in PNDR, inscrise in Registrele genealogice ale raselor – sectiunea principala – condus de asociatii acreditate de Agentia Nationala pentru Zootehnie – ANZ.
Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente:
In sedinta Guvernului din 5 octombrie 2016 a fost aprobata, printr-o Hotarare, schema 'Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline si/sau tauri de reproductie din rase de carne'. Valoarea totala a schemei este de 18.150.000 lei si se asigura integral de la bugetul de stat.
La inceputul lunii octombrie Semtest BVN Mures a fost gazda unui eveniment de interes national pentru multi crescatori, specialisti si iubitori de bovine. Aproape 1500 de invitati au sosit din toate judetele tarii pentru a participa la Editia a XV –a a Paradei Taurilor din Singeorgiu de Mures, eveniment unic in Romania organizat de catre unitatea de selectie si ameliorare a taurilor de reproductie Semtest BVN.
Fermierii crescatori de vaci pot solicita numai in luna Septembrie a fiecarui an, inscrierea animalelor in Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesati in acest sens, trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor la lapte/carne (COP), din judetul de resedinta.
Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la rasele BR si MO Fermierii solicitanti, trebuie sa transmita catre A.C.V.BR-SIM in forma scrisa sau scanate pe e-mail urmatoarele documente:
Consiliul European a adoptat norme noi privind conditiile aplicabile ameliorarii, comertului si importurilor in UE a animalelor de reproductie si a materialului lor genetic. Noul regulament va oferi un ansamblu de dispozitii unice si simplificate pentru speciile bovina, porcina, ovina, caprina si ecvina, reglementand diferite aspecte, printre care: recunoasterea organizatiilor de ameliorare si a intreprinderilor private, aprobarea programelor acestora, inscrierea animalelor in registre genealogice si zootehnice specifice, precum si testarea performantelor si evaluarea genetica.
Asociatia Aberdeen Angus Romania organizeaza in cadrul editiei de anul acesta a targului Agraria din data de 21 – 24 Aprilie 2016 un eveniment special dedicat fermierilor de bovine de carne din Romania: „Angus din Romania, pentru intreaga Europa”. Cu acest prilej se vor oferi raspunsuri la multe dintre intrebarile si problemele practice in cresterea bovinelor de carne. De asemenea se vor oferi clarificari despre controlul oficial al productiei si registrul genealogic la rasa de carne.
Asociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmnetal lanseaza concursul cu tema "Cea mai reusita poza din ferma Dumneavoastra". Cea mai buna poza va fi premiata cu un tauras cu certificat de origine.
In data 14.03.2016, a avut loc la sediul I.B.N.A. Balotesti, o intalnire de lucru organizata de Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, care a avut ca tema elaborarea pe baze stiintifice a programelor de ameliorare din zootehnie la nivel national si implementarea acestora. La aceasta intalnire au participat cadre didactice din mediul universitar de specialitate, reprezentanti ai asociatiilor acreditate pentru conducerea registrelor genealogice in Romania pentru speciile bovine ovine si caprine, conducerea si specialisti ai A.N.Z.
A devenit deja o traditie, ca la inceputul fiecarui an, Asociatia Crescatorilor de Taurine Bistrita-Nasaud si Biagen Select, organizatie a crescatorilor de taurine, sa desfasoare o sedinta de analiza a activitatii de reproductie si ameliorare la specia taurine pentru anul precedent. Astfel, vineri, 8 ianuarie 2016, in prezenta prefectului Ioan Tintean, a avut loc sedinta de bilant pentru anul 2015.
Regulamentul privind ameliorarea animalelor se va aplica reproductiei selective, comertului si intrarii in UE a vacilor, porcilor, oilor, caprelor si cailor destinati reproducerii, porcilor de reproductie hibrizi si materialului germinativ al acestora. Propunerea Comisiei Europene se va referi la conditiile zootehnice si genealogice aplicabile comertului in cadrul Uniunii si importurilor in UE de animale de reproductie si de material germinativ provenit de la acestea.
In ameliorarea vacilor se acorda mai multa atentie taurilor datorita numarului mare de produsi pe care il dau. Faptul ca prin folosirea taurilor testati s-au obtinut rezultate deosebite in ameliorarea taurinelor, nu inseamna ca selectia vacilor de prasila trebuie neglijata. Pentru a obtine in fiecare generatie tauri valorosi care sa ridice in continuare nivelul rasei, este necesar sa existe vaci-mame de tauri cu valoare genotipica si fenotipica ridicata.
Principalul mijloc in ameliorarea taurinelor in conditiile actuale il constituie exercitarea presiunii de selectie prin intermediul taurilor folositi in reteaua de insamantari artificiale. Se stie ca masculul, prin fiii si ficele sale, are o pondere mult mai mare asupra progresului genetic al rasei, ajungand pana la 70%, restul revenind femelei. De aici rezulta un fapt deosebit de important pentru ameliorare si anume, necesitatea producerii dirijate a generatiilor de taurasi, selectia acestora pentru a depista pe cei cu valoare genotopica ridicata, care sunt in mod sigur amelioratori si folosirea lor intensa la insamantarile artificiale.
Asociatia crescatorilor de vaci BALTATA ROMANEASCA de tip Simmental, cu sediul in Harman - judetul Brasov, anunta toti fermierii interesati de inscrierea vacilor din rasa Baltata Romaneasca in Registrul Genealogic, in vederea beneficierii pentru anul 2016 a subventiei de 70% pentru serviciile de COP si 100% pentru Registrul Genealogic, conform dispozitiilor legale in vigoare.
Agentia Nationala pentru Zootehnie “Prof. Dr. G. K. Constantinescu” a respins solicitarea Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, pentru acreditare in vederea conducerii Registrului Genealogic la rasele Baltata Romaneasca tip Simmental si Baltata cu Negru Romaneasca.
In perioada 10 - 13 septembrie 2015 a avut loc cea de a XXVI-a editie a celui mai mare targ de agricultura din Vestul tarii, AGROMALIM. Aceasta expozitie de animale de rasa s-a desfasurat la Expo Arad. In urma bonitarii s-au acordat premii si au fost admirate cele mai valoroase exemplare din rasele de vaci si oi de lapte si de carne.
Traditionala expozitie de taurine din rasa Baltata Romaneasca, eveniment ajuns la editia a XIII-a, s-a desfasurat sambata, 29 august, cu ocazia „Zilelor Sarmasene 2015”, manifestarea fiind si de aceasta data una de succes.
Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, Asociatia de Control Oficial a Productiilor – ACTJM Targu Mures si Organizatia Nationala de Insamantari Artificiale din Romania va invita la Congresul International al Rasei Baltata tip Simmental. Evenimentul va avea loc in data de 08 august 2015 cu incepere de la ora 10.00 in spatiul Depozitului de armasari din str. Parc Sportiv Municipal nr.11, Targu-Mures, jud.Mures.
Luni, 29 iunie, in cadrul primului targ de zootehnie al Romaniei – ZEFA, Expozitia Internationala de Animale de Rasa si Echipamente pentru Zootehnie, au fost decernate premiile pentru cele mai valoroase exemplare de animale de rasa. Un numar de 50 de crescatori de animale din intreaga tara au inscris in competitie peste 200 de animale de rasa prezentate la eveniment. In cadrul festivitatii de premiere au fost acordate 23 de premii la cele 6 categorii principale din concurs: categoria „Tauri”, categoria „Vaci de lapte”, categoria „Vaci pentru carne”, categoria „Ovine”, categoria „Caprine”, categoria „Cabaline”.
Agentia Nationala pentru Zootehnie„Prof. d r. G . K . Constantinescu” (ANZ) este o unitate bugetara, cu personalitate juridica, care functioneaza in baza H.G. nr. 1188/2014, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta Agentie reprezinta autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, inspectia de stat in zootehnie, controlul la producatorii si prim-cumparatorii de lapte, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice animale.
„Traditional Ayrshire Dunlop” (Marea Britanie) este o branza cu pasta tare fabricata din laptele integral crud sau pasteurizat al vacilor din rasa Ayrshire.
Rasa Baltata Romanesca este o rasa locala de taurine mixta si s-a format prin incrucisarea de absorbtie a taurinelor de rasa Sura de stepa, varietatea transilvaneana cu rasa Simmental.
Dupa ce in 2013 unitatea de selectie si ameliorare a taurilor de reproductie Semtest BVN a reusit primul export de material seminal din Romania catre Republica Chineza, iata ca 2015 aduce o noua performanta pentru aceasta unitate. In ianuarie 2015 un numar de 50 000 dz de material seminal congelat au fost comandate si livrate catre China, constand in 6 din taurii de varf ai unitatii noastre: Watnox, Valencia, Malfina, Manling, Mailer si Weinfur care au fost selectionati din oferta bogata a SEMTEST BVN de partenerii din China.
Animalele din aceasta rasa sunt foarte rezistente la boli, sunt nepretentioase, se adapteaza usor la exploatarea pe pasune, au o maturizare rapida si o conversie foarte buna a furajelor in carne. Avantajele cresterii vacilor din aceasta rasa sunt:
Prin schema de minimis „achizitionarea de catre producatorii agricoli de berbeci de reproductie din rase specializate si de juninci din rase specializate”, adoptata astazi de guvern se urmareste ameliorarea valorii genetice a septelului de animale din Romania. Valoarea sprijinului financiar, care urmeaza a fi acordat incepand cu data de 2 decembrie 2014, este de maximum 2.500 lei/cap berbec de rasa specializata si maximum 5.000 lei/cap juninca din rasa specializata.
Parada taurilor a ajuns la a-13-a editie, ocazie cu care avem deosebita placere sa invitam la acest eveniment. Intalnirea a sute de fermieri, specialisti din agricultura, iubitori de animale la SEMTEST-BVN din Singeorgiu de Mures, in fiecare prima sambata a lunii octombrie, a devenit un eveniment al anului.
In cadrul dicutiilor dintre Consiliul Judetean Cluj si o delegatie a oamenilor de afaceri italieni, o atentie deosebita a fost acordata unui proiect care isi propune incrucisarea unei rase pure de vaca de carne din Italia cu o rasa romaneasca.
Rasa South Devon care dateaza din anii 1800, este una din cele mai mari bovine din Marea Britanie, renumita pentru temperamentul sau docil.
Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental, din Brasov, lanseaza programul national "Achizitia de juninci gestante, cu valoare genetica ridicata".
Actul normativ adoptat de Guvern reglementeaza ca schemele de ajutor de stat pentru ameliorarea raselor de animale, instituite prin HG nr. 756/2010, prin HG nr. 920/2010 si prin HG nr. 207/2011, sa se aplice pana la 31 decembrie 2014.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in 27.06.2014 a efectuat plata aferenta ajutoarelor de minimis pentru conservarea raselor locale de animale in pericol de abandon.
Karpaten Meat cauta parteneri de incredere pentru a pune bazele unei retele de productie de bovine Angus la nivel national.
Branza „Strachitunt” DOP, Italia protejata la nivel europeana este produsa din lapte integral si crud in proportie de 90 % de la vaci din rasa Bruna.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>