Agricultura 4.0 in livada: o plantatie bio de cires care face profit si sustine educatia

Agricultura 4-0 in livada - o plantatie bio de cires care face profit si sustine educatiaUn grup de 20 profesori de la liceele agricole au participat la o vizita de studiu care sa le ofere posibilitatea sa experimenteze in mod direct cum sunt folosite tehnologiile si echipamentele specifice pentru Agricultura 4.0. Vizita a fost organizata de catre Fundatia World Vision Romania, prin programul „Crestem prin Educatie Agricola”.

Ciprian Bodescu, inginer agronom cu specializarea in agronomie si Cristinel Bodescu, inginer zootehnist cu specializarea in apicultura au primit grupul de profesori in „Livada cu stupi”, o livada realizata printr-un proiect cu finantare europeana.

 

 

Livada cu stupi – o livada super-intensiva si ecologica

Cei doi frati, Ciprian si Cristinel Bodescu au deschis prima stupina acreditata ca stupina de multiplicare dar si stupina didactica. Odata cu declinul familiilor de albine, fenomen denumit si sindromul disparitiei subite, fratii Ciprian si Cristinel Bodescu au fost nevoiti sa se reinventeze si au luat decizia de a planta o livada.

In 2016, au depus un proiect pentru a accesa fonduri europene pentru a planta 5 hectare de cires, investitia de 660.000 de euro fiind finalizata in anul 2018. Inca de la momentul scrierii proiectului, Cristinel si Ciprian Bodescu si-au propus sa foloseasca cele mai noi tehnologii pentru a pune bazele unei plantatii super-intensive si ecologice. Dupa o documentare asidua, au inclus in proiect multe elemente inovatoare aduse sistemului de plantare, sistemului de sustinere, pomilor, si sistemului de irigatii. Instalarea unui parc fotovoltaic, sistemul de irigare, echipamentele agricole si soiurile de cires au fost atent selectionate astfel incat sa valorifice caracteristicile locatiei si sa produca cel mai bun randament economic. A fost si multa munca: cei doi frati Bodescu au plantat, au recoltat si isi fac in continuare singuri taierile la pomi pentru ca „tehnica formarii coroanei la cires si mugurele de rod inseamna productie”, ne spun cei doi.

Dar fratii Bodescu nu vor sa tina tot ce au invatat doar pentru ei: livada este si o clasa in aer liber unde profesorii si elevii de la liceele agricole sunt bineveniti sa vina, sa vada si sa inteleaga procesul de la pregatirea solului si plantare pana la recoltare sau care e drumul de la o idee pana la realizarea planului de afacere si materializarea lui in camp.

Agricultura 4-0 in livada -  plantatie bio de cires foto 1

 

Agricultura 4.0 – Un capitol care lipseste din manualele scolare din Romania

„Problema cea mai mare din educatia agricola, la momentul actual, este ca profesorii inca mai predau din literatura de specialitate veche, nu dispun de material didactic actualizat. In manuale inca se prezinta pomii asa cum se plantau inainte. Acum, toti pomii vin altoiti. Stropirea se realizeaza cu drone”, explica Cristinel Bodescu. „Putem sta la birou, sa facem munca de birou si din birou sa coordonam toate sistemele care ne ajuta sa intretinem procesele agricole. Ori, manualele scolare nu prezinta acesta realitate.”

Agricultura 4-0 in livada -  plantatie bio de cires foto 2


Profesorii au recunoscut, la randul lor, ca au fost coplesiti de complexitatea informatiilor prezentate si au marturisit ca se simt descoperiti pentru ca nu dispun de instrumentele necesare care sa ii ajute in predarea notiunilor specifice pentru Agricultura 4.0, o realitate a zilei de astazi.

“In urma acestei vizite nu ai cum sa nu pleci acasa cu un bagaj foarte mare de cunostinte”, a declarat unul dintre profesorii participanti. “Vizita de ieri am perceput-o ca pe o lectie practica si tehnica. Totul a fost la superlativ”, este o alta marturie venita din partea profesorilor.

“Este absolut necesara implicarea agentilor economici care lucreaza in domeniul Agriculturii 4.0, sa se implice in actul educational, stabilind parteneriate care sa asigure transfer de cunostinte atat in randul elevilor cat si al profesorilor”, a continuat Cristinel Bodescu. “Noi vom continua sa sprijinim atat scolile cat si liceele, sa efectueze vizite de studiu in livada. Am avut alaturi de noi, in cadrul acestei vizite, reprezentanti de la companiile care comercializeaza sisteme si echipamente specifice pentru Agricultura 4.0, tocmai pentru ca ne dorim sa incurajam implicarea acestora in sprijinirea tinerilor si elevilor. Ne-am bucurat sa vedem ca in urma acestei vizite, am facilitat un alt parteneriat realizat intre o companie care realizeaza software pentru drone de stropit si liceul agricol. Acestia vor continua sa colaboreze pentru a oferi profesorilor si elevilor mai multe oportunitati de invatare.”

Desi suntem in era Agriculturii 4.0, calificarile, materiile si manualele au ramas neschimbate de zeci de ani, fara sa fie actualizate cu continuturi referitoare la noile tehnologii si echipamanente, digitalizare sau automatizare.

“Oferim liceelor know-how pentru a atrage tineri motivati si a-i pregati pentru agricultura moderna. Doar asa liceele agricole vor reusi sa formeze fermierii 4.0 de maine.” a declarat Crenguta Barbosu, Senior Program Manager in cadrul Fundatiei World Vision Romania.

“Tinerii nu inteleg ca munca in agricultura nu se mai realizeaza cum se realiza inainte. Poti sa fii agricultor si sa lucrezi din birou, intr-un mediu curat, folosind programe care automatizeaza toate procesele agricole”, explica Cristinel Bodescu. „Sfatul nostru pentru tinerii care isi doresc un viitor in agricultura este sa porneasca ceva pe cont propriu, sa puna bazele unei mici ferme sau a unei livezi, sa creasca treptat prin accesarea de fonduri structurale. La fel de important este ca, pentru inceput, sa inceapa sa faca practica in ferme dezvoltate si sa fie mai preocupati de cunostintele pe care le vor dobandi decat de formele de recompensare financiara.”

Agricultura 4-0 in livada -  plantatie bio de cires foto 3

 

Despre pachetul educational „Calatorie spre anul 2050”

World Vision Romania, in cadrul Consortiului „Crestem prin Educatie Agricola”, a elaborat un modul educational inovator despre agricultura durabila si agricultura 4.0. Pachetul educational se adreseaza celor 56 de licee cu profil agricol din Romania si este deja in implementare in 10 licee. „Calatorie spre anul 2050 vorbeste copiilor despre sustenabilitate si tehnologie si raspunde la intrebarea: „Cum vom hrani 10 miliarde de oameni in anul 2050?”. Planurile de lectie, insotite de filme si prezentari familiarizeaza elevii cu cele mai importante concepte ale agriculturii durabile. Pachetul educational este disponibil pe site-ul Programului CEA: www.educatieagricola.ro

Vizita de studiu a profesorilor a fost finantata de ROMSAD SRL.

 

Despre Programul „Crestem prin Educatie Agricola”

Programul „Crestem prin Educatie Agricola” (CEA) pune la aceeasi masa invatamantul agricol cu noile tehnologii si mediul de business, pentru a sustine performanta profesorilor si managerilor din cele 56 de licee agricole din Romania.

Programul este finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat de un consortiu de organizatii din care fac parte: Fundatia World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila si Centrul Roman de Politici Europene.

Agricultura 4-0 in livada -  plantatie bio de cires foto 4

Crestem prin Educatie Agricola

 

Noutati

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>