Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate.
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ecologice.
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu sunt suficient luate în considerare.
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur.
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură.
Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări strategice cu marile rețele de distribuție din România.
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fermier, organizata de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, Bucuresti.
Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana.
Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator.
In Sedinta de Guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobata schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum”, precum si o Ordonanta de urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate si cultura de usturoi, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.
AGRIColumn impreuna cu Godmother anunta lansarea ”Agribusiness Masterclass”. Acesta exploreaza, printre altele, dinamica comertului global cu produse agricole, ajutand astfel fermierii sa isi largeasca orizontul de cunoastere si sa isi ajusteze deciziile despre marfa lor si pretul obtinut in raport cu tendintele globale in piata de agribusiness. Cursurile exploreaza fundamentele principalelor marfuri, grau, porumb, seminte de floarea soarelui, rapita si soia, tensiunile intre stocuri, comportamente de piata, presiunea de recolta, compozitia burselor, s.a.m.d.
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience.
Bucurestiul va gazdui din nou in aprilie 2024 un eveniment exceptional dedicat industriei prospere pentru cerealele din Europa Centrala si de Est. EuroGrainExchange 2024 este oportunitatea de a te scufunda in inima acestui sector dinamic, unde comerciantii, fermierii, furnizorii de inputuri si profesionistii din industrie se intalnesc pentru a vorbi despre continua evolutie a piatei cerealelor.
APIA informeaza potentialii beneficiari ca, in perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024 inclusiv, pot depune cereri de acordare a grantului direct producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.
Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”.
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut Barbu, a avut astazi, 15 ianuarie 2024, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor de fermieri din sectorul vegetal. Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme cu care membrii acestora se confrunta in activitatea desfasurata: plata subventiilor APIA si rambursarea de TVA, acordarea creditelor subventionate pentru agricultura, concurenta cerealelor ieftine din Ucraina, schimbarile climatice.
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024.
Compania Corteva Agriscience anunta rezultate spectaculoase in fermele TCE Agricultura la toate cele patru culturi de baza: rapita, floarea-soarelui, porumb si soia. In urma unui an solicitant, cu multe provocari, cu seceta si arsita, nu multi sunt fermierii care se pot lauda cu productii ridicate la toate culturile. Nu acelasi lucru se poate spune despre grupul de ferme TCE Agricultura, din judetul Neamt, care a avut rezultate exceptionale pe tot parcursul anului.
Fermierii din Statele Unite ale Americii care au cultivat hibrizi de porumb de marca Pioneer® de la Corteva Agriscience au obtinut performante dovedite in camp, cu rezultate castigatoare in concursul anual de randament al Asociatiei Nationale Americane a Cultivatorilor de Porumb (NCGA) din 2023. David Hula din Charles City, Virginia, a stabilit un nou record mondial de 39.2 t/ha cu ajutorul hibridului de porumb P14830VYHR de la Pioneer®. Hula a depasit propriul sau record mondial anterior de 38.7 t/ha stabilit in 2019 cu cu hibridul de porumb marca Pioneer® P1197.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va lansa sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-15 - Investitii in exploatatii pomicole, o interventie esentiala din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Aceasta initiativa contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, infiintarea, modernizarea si/sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.
Elena-Larisa Naie Stoicescu, o femeie fermier din Buzoesti, satul Buzoesti, judetul Arges, si-a extins semnificativ plantatia de capsuni prin proiectul Sunshine Berries, sustinut de compania internationala agricola Corteva Agriscience. Aceasta initiativa vizionara a fost sustinuta printr-o bursa in cadrul proiectului de burse educationale TalentA, unde Elena-Larisa a iesit pe locul al treilea in editia din 2022. Cu un an in urma, a triumfat cu proiectul sau, avand ca scop optimizarea spatiului disponibil si imbunatatirea afacerii prin construirea unui nou solar.
Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare.
In peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a finalizat autorizarea la plata a sprijinului de urgenta in sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase pentru un numar de 199.421 beneficiari cu o valoarea a ajutorului de 274.057.212 lei, echivalent a 55.381.013,95 euro, suma defalcata pe surse de finantare dupa cum urmeaza:
Cifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat a doua cea mai mare crestere nominala anuala din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungand la maximul istoric de 68 miliarde de lei in 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evolutia sectorului agricol din Romania”.
APIA reaminteste ca, pana la data de 26.10.2023 inclusiv, pot depune cereri de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase. Potentialii beneficiari sunt invitati la Centrele APIA pe a caror raza teritoriala a fost depusa cererea unica de plata aferenta anului 2022, in vederea solicitarii sprijinului de urgenta.
Carrefour Romania continua investitiile in dezvoltarea sortimentului de produse locale si incheie parteneriate cu sase noi cooperative agricole din mai multe regiuni ale tarii: Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti. Odata cu extinderea portofoliului de produse din Romania, retailerul atinge pragul de zece furnizori strategici de legume si fructe de provenienta locala, ce pot fi regasite in toate magazinele Carrefour sub eticheta „Gradina Noastra”, personalizata in functie de origine. Aceasta masura se afiliaza misiunii globale Act for Food de promovare a unei alimentatii curate.
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis.
In data de 23 septembrie, Asociatia Inter-Bio, in colaborare cu Primaria Orasului Breaza (Prahova), a celebrat ZIUA EUROPEANA A PRODUSELOR ECOLOGICE, prin organizarea unui seminar cu tema “Rolul educatiei, cunostintelor, cercetarii si inovarii in promovarea agriculturii ecologice”, insotita de o prezentare de produse ecologice, la sediul Primariei orasului. In cadrul evenimentului a fost sarbatorita productia ecologica, un tip de agricultura durabila prin care productia alimentara se realizeaza in armonie cu natura, biodiversitatea si bunastarea animalelor.
APIA informeaza ca pana la data de 26 octombrie 2023 inclusiv, primeste cereri de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase (porumb/orz/floarea-soarelui/rapita). Potentialii beneficiari sunt asteptati la Centrele APIA pe a carui raza teritoriala a fost depusa cererea unica aferenta anului 2022, in vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase.
In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata Hotararea privind acordarea unui sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase. Valoarea sprijinului unitar exceptional sub forma de grant este de 2 lei/litru de motorina, pentru cantitatea totala de 152.458.321,08 litri de motorina corespunzatoare culturilor de porumb, orz, rapita, floarea-soarelui.
Clubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Prim-ministru, semnaland necesitatea unei abordari sistemice de raspuns la crize in vederea revitalizarii sectorului agricol si cresterii competitivitatii fermelor romanesti, in contextul tranzitului si exportului cerealelor din Ucraina.
In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023 - 2024 si pentru modificarea art.8 din Hotarare Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru anul 2023.
Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a virat astazi, 31 august 2023, sumele pentru despagubirile aferente culturilor de primavara, afectate de seceta din 2022, catre directiile agricole judetene, urmand ca de saptamana viitoare banii sa inceapa sa intre in conturile beneficiarilor. Suma totala platita este de 280.588.065,59 lei, pentru un numar de 80.315 beneficiari.
Agricultura, constructiile, industria alimentara si IT-ul sunt domeniile care, din aceasta toamna, vor pierde facilitatile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajatilor, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contributiilor pentru sanatate.
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>