Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis.
Primul fermier campion din Transilvania este domnul Gabor Lehel. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Santionlunca, judetul Covasna, lucreaza 180 ha de teren, dintre care rapita, hibridul PT303 Sclerotinia Protector, a semanat pe 40 ha si a obtinut o productie de 5.350 kg/ha. “Am semanat rapita pe parcele unde am avut culturi de grau si cartof. Imediat cum am recoltat graul sau cartofii, terenul a fost discuit, apoi lasat asa aproximativ o luna, apoi pregatit si am semanat, in data de 20 august. In toamna am facut doua treceri cu erbicid si doua cu insecticid. In ceea ce priveste fertilizarea, am aplicat mai intai ingrasaminte complexe – 200 kg/ha, apoi in primavara am dat nitrocalcar, mai intai 300 kg/ha, apoi 200 kg/ha. In primavara am avut mai multe treceri cu insecticide, cred ca au fost 4 treceri, am aplicat si doua ingrasaminte foliare pe baza de bor sau sulf, iar la inflorit am aplicat si un fungicid. Productia a fost foarte buna, am fost multumit si de aceea anul acesta am semanat tot PT303 pe 40 ha”, a declarat fermierul campion.
Domnul Peter Kiss-Bartha este urmatorul fermier campion din Transilvania. Acesta este din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, lucreaza 500 ha si a obtinut o productie de 5.250 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector. “Am avut 115 ha cu rapita semanata dupa grau, astfel ca am intrat cu discul, cred ca in doua treceri, iar la pregatirea patului germinativ am aplicat ingrasaminte 5.10.15 – 300 kg/ha, dupa care am semanat in perioada 20-25 august. In toamna am aplicat un insecticid si un regulator de crestere cu tebuconazol. In primavara, in jurul datei de 20 martie, am fertilizat cu nitrocalcar – 250 kg/ha, apoi am aplicat insecticid, ingrasamant foliar pe baza de bor si microelemente, dar si tebuconazol. La final de aprilie am mai fertilizat o data cu nitrocalcar – 150 kg/ha, iar la inflorit am mai aplicat un fungicid. Am recoltat in 18-19 iulie, o productie foarte buna, pot spune ca hibridul s-a comportat bine. Toamna asta am semanat deja 40 ha de rapita cu hibrizi Pioneer, a si rasarit si arata bine. Am ales din nou hibridul PT303, dar si alti 5 hibrizi in testare”, a punctat domnul Kiss-Bartha.
In judetul Mures isi desfasoara activitatea urmatorul fermier campion, domnul Ciprian Birlean. Acesta a obtinut productii foarte bune la rapita, respectiv 5.180 kg/ha cu hibridul PT298/Agile si 4.900 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector.
Domnul Istvan Bartok din Tirgul Secuiesc, judetul Covasna, a devenit fermier campion la rapita datorita hibridului PT303 Sclerotinia Protector care i-a oferit o productie de 4.900 kg/ha. “Lucrez 242 ha, am avut rapita pe 12 ha si am semanat dupa cartof. Am pregatit terenul, apoi am fertilizat cu ingrasaminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha, apoi am semanat, insa inainte am efectuat o lucrare cu freza, asa este dotata masina de semanat. Semanatul a avut loc in jurul datei de 25 august, iar in toamna am erbicidat si am administrat un ingrasamant foliar pe baza de alge. In primavara am aplicat ingrasamant foliar pe baza de bor, iar la final de aprilie, inceput de mai, am fertilizat cu ingrasamant pe baza de sulf – 300 kg/ha. Am administrat Korvetto si trei treceri cu insecticid. Atat am administrat si am recoltat intre 15-20 august. Pot spune ca hibridul PT303 s-a comportat exceptional, de aceea l-am semanat si in aceasta toamna pe 14 ha, a rasarit si arata foarte bine”, a afirmat fermierul campion.
Urmatorul fermier campion a ales tot hibridul PT303 Sclerotinia Protector si a recoltat 4.730 kg/ha. Este vorba despre domnul Botond Csegzi din Balauseri, judetul Mures. “Lucram 180 ha, rapita am avut 20 ha si am semanat dupa grau si orz. Dupa recoltarea cerealelor terenul a fost arat, apoi am intervenit cu discul intr-o trecere, am imprastiat ingrasamant triplu 15 - 280 kg/ha, apoi am efectuat o lucrare cu grapa rotativa si am semanat pana in data de 5 septembrie. In toamna doar am erbicidat, apoi in primavara mai intai am aplicat un insecticid, in jurul datei de 10 martie am fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasamant 20.20.0, apoi la final de martie am administrat un insecticid impotriva gandacului lucios. La inceputul lunii mai, am fertilizat din nou, de aceasta data cu azotat de amoniu – 250 kg/ha, dupa care, atunci cand aproximativ 70% din flori erau cazute, am administrat un fungicid si un insecticid. Recoltatul a avut loc intre 12 si 14 iulie si pot spune ca am obtinut o productie foarte buna”, a precizat domnul Csegzi. Acesta a mai adaugat faptul ca la finalul recoltarii, media obtinuta pe ferma a fost mai mare, respectiv 4.945 kg/ha, a fost multumit de acest rezultat, motiv pentru care anul acesta a ales doar hibrizi Pioneer - PT303, PT298 si PT314 si a semanat 18 ha.
Fermier campion a devenit in acest an si domnul ing. Ioan Benea din localitatea Harman, judetul Brasov, care a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector si a obtinut o productie de 4.630 kg/ha.
Tot in judetul Brasov isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion, domnul Cristian Nan. Acesta lucreaza 260 ha, rapita a avut pe 50 ha si a obtinut cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector o productie de 4.600 kg/ha. “Am semanat rapita dupa grau, astfel ca am scarificat si am semanat pana in data de 20 august, atunci am si fertilizat cu ingrasamant triplu 15 si sulf – 250 kg/ha si am aplicat si un ingrasamant foliar pe baza de bor. In toamna am aplicat un insecticid, dupa caz am si erbicidat unde a fost nevoie, dar am aplicat si un tratament cu fungicid ce are si rol de regulator de crestere. In martie am aplicat 200 kg/ha de uree, am mai administrat si un ingrasamant foliar pe baza de bor, dar si un insecticid. Au mai urmat si doua interventii cu fungicid si insecticid, la una dintre interventii am adaugat si ingrasamant foliar pe baza de bor si a mai fost o fertilizare la inflorit cu sulfat de amoniu – 200 kg/ha. Am recoltat dupa data de 25 iulie, media obtinuta pe ferma a fost de 4.600 kg/ha, un rezultat bun in final. In aceasta toamna am semanat rapita pe 100 ha, am ales hibrizii PT303 si PT298 care in acest moment se prezinta foarte bine”, a declarat fermierul campion.
In judetul Cluj, localitatea Viisoara, fermier campion a devenit domnul George Mursoi. Acesta lucreaza 2.000 ha, rapita a semanat pe 370 ha, iar pentru 80 ha ales hibrizii PT303 Sclerotinia Protector si PT298/Agile care i-au oferit o productie de 4.000 kg/ha. “Planta premergatoare pentru rapita a fost graul. De aceea terenul a fost dezmiristit, apoi lucrat cu combinatorul si la pregatirea lui am si fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasaminte complexe cu sulf si magneziu. Am semanat in jur de 15 august, apoi am intrat cu un tavalug si am erbicidat. La rasarit, in stadiul de 2-4 frunze, am aplicat un insecticid si un graminicid, la ceva timp a mai fost nevoie de un insecticid, iar in faza de 6-8 frunze am aplicat un fungicid care are si rol de regulator de crestere, dar si ingrasamant foliar pe baza de bor. In primavara am inceput cu fertilizatul, la inceput de martie am aplicat uree - 150 kg/ha, apoi am aplicat un insecticid si un fungicid, dupa aceea am aplicat erbicidul Korvetto. La alungirea tijei am fertilizat din nou 150 kg/ha de uree, la aparitia butonului floral am administrat un ingrasamant foliar, precum si un fungicid si un insecticid prietenos cu albinele. La inflorirea deplina am mai dat un biostimulator, impreuna cu un fungicid si un insecticid. Am recoltat in jurul datei de 10 iulie si am fost destul de multumiti de productia obtinuta si am achizitionat si anul acesta hibridul PT315 pentru 40 ha”, a precizat domnul Mursoi.
In zona, fermierii au obtinut rezultate foarte bune campania trecuta si s-a dovedit ca in fermele in care au fost alesi hibrizii potriviti, productiile peste asteptari nu au intarziat sa apara. Care au fost alegerile castigatoare ale fermierilor timisoreni? Hibrizii PT298/Agile si PT303 Sclerotinia Protector, bineinteles.
Primul fermier campion din judetul Timis este domnul Mihai Dan, societatea Transfime. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Fibis, lucreaza 800 ha si a obtinut o productie de 5.300 kg/ha cu hibridul PT298/Agile. “Campania trecuta am avut 260 ha cu rapita, iar productia obtinuta cu hibridul PT298 pe o suprafata de 22 ha a fost de 5.300 kg/ha. Hibridul a fost semanat dupa orz, asa ca am discuit de doua ori pentru ca a fost foarte mare seceta. Apoi am primit cateva ploi, am intervenit si am pregatit terenul, am fertilizat cu ingrasamant 15.40 – 200 kg/ha si am semanat la final de august. Am erbicidat preemergent, iar in stadiul de 8 frunze am administrat un fungicid si un ingrasamant pe baza de bor. Prima interventie in primavara a constat in fertilizare cu uree - 200 kg/ha, am mai administrat in jurul datei de 15 martie 100 kg/ha de uree, iar la inceputul lunii aprilie am aplicat ingrasamant pe baza de azot si sulf – 180 kg/ha. In ceea ce priveste tratamentele, am administrat mai intai un fungicid simplu, apoi constant am intervenit cu insecticide, foliare si aminoacizi, cred ca o data la 10 zile am intervenit, probabil ca au fost 5-6 treceri, ultima data am mai administrat un fungicid si un insecticid. Cultura a fost in neirigat, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii iunie, inceput de iulie si am fost multumit de productia obtinuta. In aceasta toamna deja am semanat rapita, hibridul PT298 pe o suprafata de 40 ha, iar PT315 pe 20 ha”, a declarat fermierul campion.
Hibrizii Pioneer PT298 si PT303 au oferit rezultate foarte bune si fermele familiei Tarziu din Cenad, respectiv TSV Bilagri si Agrobilan. Domnul inginer Silviu-Vasile Tarziu a obtinut 5.200 kg/ha cu hibridul PT298/Agile, pe o suprafata de 22 ha, iar domnul Vasile-Lucian Tarziu a obtinut 4.400 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector, pe o suprafata de 85 ha. Ce tehnologie au aplicat cei doi si cat de multumiti au fost de rezultatele obtinute, ne-a specificat domnul inginer Silviu-Vasile Tarziu: “Cultura de rapita a fost semanata dupa grau si in cazul ambilor hibrizi a fost aplicata aceeasi tehnologie. Mai intai terenul a fost dezmiristit la 25-30 cm, apoi am intervenit cu un disc fin pentru maruntire, dupa care am intervenit cu un tavalug cu pinteni, am fertilizat cu 5 zile inainte de semanat, atunci am administrat 150 kg/ha ingrasaminte NP cu sulf, apoi am semanat, in perioada 1-10 septembrie, si am aplicat erbicid preemergent. In luna octombrie, dupa rasarirea frunzelor reale, am administrat 250 kg/ha de nitrocalcar, precum si un tratament cu fungicid si ingrasamant foliar pe baza bor. In primavara am fertilizat cu 250 kg/ha de uree si am mai fertilizat o data in luna aprilie cu nitrocalcar -150 kg/ha. In ceea ce priveste tratamentele, pot spune ca au fost trei la numar. Prima oara am intervenit in luna martie cu un tratament pe baza de tebuconazol, amestecat cu protioconazol, impreuna cu un insecticid sistemic. Al doilea tratament a fost compus din protioconazol cu procolaz, iar in luna iulie, dupa caderea florilor, am aplicat strobilurina impreuna cu tebuconazol. Bineinteles, din cauza aparitiei daunatorilor, am aplicat insecticide sistemice si de contact, in total au fost 3 treceri. Am recoltat la final de iunie, inceput de iulie. In aceasta toamna situatia este mai dificila din cauza lipsei umiditatii din sol, speram sa avem parte de precipitatii pentru ca am semanat PT298 – 154 ha si PT303 – 120 ha.”
In cadrul societatii Maragro din Giera, judetul Timis, domnul inginer Sergiu Curchi se ocupa de o suprafata de 7.000 ha, dintre care, campania trecuta, rapita a fost semanata pe 180 ha, dupa grau. Hibridul PT303 Sclerotinia Protector s-a comportat foarte bine in aceasta ferma, media obtinuta fiind de 4.277 kg/ha. “In ferma au fost semanate 2.500 ha cu rapita, hibridul PT303 ocupand o suprafata de 180 ha. In functie de specificitatea terenului, ori am scarificat, ori am intervenit cu un utilaj topdown, apoi am fertilizat cu ingrasaminte complexe triplu 15 cu 11% sulf – 200 kg/ha, dupa care am efectuat o lucrare cu combinatorul si am semanat dupa data de 20 august, la 1.5 cm adancime, 50.000 - 55.000 b.g/ha. Am erbicidat preemergent si dupa rasarire am administrat un tratament pe baza de tebuconazol, ingrasamant foliar pe baza de bor si insecticid de contact. Dupa 1 martie am fertilizat cu uree 200 kg/ha, apoi a urmat o trecere cu insecticid si bor, apoi a urmat primul tratament cu tebuconazol si protioconazol, dar am folosit si un ingrasamant NPK cu aminoacizi – 3 kg/ha, de specificat ca la fiecare interventie adaugam ingrasamant foliar pe baza de bor sau sulf. A mai urmat o administrare de ingrasamant cu azot si sulf, iar la inceputul infloritului am facut un tratament cu strobilurina si boscalid, impreuna cu insecticid sistemic si de contact. Recoltatul a avut loc la inceputul lunii iulie, iar productiile au fost multumitoare”, a specificat domnul Curchi. Acesta a mai adaugat faptul ca si in aceasta toamna hibrizii Pioneer PT298 si PT303 au ocupat un loc importat in alegerile din ferma, suprafata totala ocupata de acesti doi hibrizi fiind de 600 ha.
Corteva Agriscience Romania
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
09-04-2024 Rapita
Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>
25-01-2024 Plante tehnice
Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>
23-12-2023 Floarea soarelui
Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>
24-10-2023 Floarea soarelui
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>
29-09-2023 Rapita
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>
03-08-2023 Rapita
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>
14-05-2023 Rapita
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>
25-04-2023 Sfecla
Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>
15-03-2023 Floarea soarelui
In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>