Distributia si procesarea produselor vegetale

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Analiza a dinamicii complexe de pe pietele de cereale din Balcani si regiunea Marii NegreConferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate.

Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Grain Academy 2024Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur.

Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

Sumele alocate prin Programul pentru Scoli 2024-2025APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Vinuri romanesti - import - exportPotrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 de tone.

Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Ilustratie 1 -Comunicat de Presa - Lild RomaniaLidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură.

Mai multe>>

Plante oleaginoase: a X-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE – alăturați-vă liderilor regiunii Mării Negre și Dunăre la București pe 15 octombrie

BLACK SEA OIL TRADE 2024UkrAgroConsult este încântată să anunțe organizarea următorului său eveniment – a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE-2024 care va avea loc pe 15 octombrie la București, hotel InterContinental. Conferința va reuni operatori din regiunile Mării Negre și Dunării, Europa de Est și Balcani pentru a crea lanțuri optime de aprovizionare cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele alimentare globale.

Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

Inedit se alatura grupului New Originals Company luandu-si angajamentul de crestere si inovatie in sectorul romanesc al alimentelor pe baza de planteThe New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante.

Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat de GRAMPET Group la frontiera cu Ucraina dupa o investitie de 10 milioane de euroGRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si de a sprijini reconstructia Ucrainei.

Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

Cererea care a salvat sezonul - Africa de Nord Turcia Italia si Grecia - EuroGrainExchange 2024In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. Flota de camioane cu cereale care inunda centrul UE.

Mai multe>>

EuroGrainExchange 2024: Furajele si Grasimile Vegetale la Limita Ofertei si Reglementarilor Excesive?

EuroGrainExchange 2024 - Furajele si Grasimile Vegetale la Limita Ofertei si Reglementarilor ExcesiveIn aprilie, Bucurestiul va fi gazda summit-ului EuroGrainExchange 2024, platforma exceptionala dedicata sectorului de cereale din Europa Centrala si de Est. In cadrul acestuia, in data de 11 Aprilie, ora 10:00, va avea loc Masa Rotunda "Furajele si Grasimile Vegetale la Limita Ofertei si Reglementarilor Excesive?".

Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Fonduri epuizate pentru procesare ferme de bovine ovine-caprine si pasari de curteAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Mai multe>>

EuroGrainExchange Bucuresti 10-11 aprilie 2024 | Un punct central pentru industria cerealelor din Europa Centrala si de Est

Bursa Europeana de Cereale din Primavara 2024 - 2 zile de oportunitati de Networking de neegalat cu o Agenda si o Expozitie de topBucurestiul va gazdui din nou in aprilie 2024 un eveniment exceptional dedicat industriei prospere pentru cerealele din Europa Centrala si de Est. EuroGrainExchange 2024 este oportunitatea de a te scufunda in inima acestui sector dinamic, unde comerciantii, fermierii, furnizorii de inputuri si profesionistii din industrie se intalnesc pentru a vorbi despre continua evolutie a piatei cerealelor.

Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Interes major pentru investitiile in procesare - Solicitari de finantare din fonduri europene de peste 1 miliardFondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada.

Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Craita Merelor infloreste in afaceri cu Corteva AgriscienceProiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”.

Mai multe>>

Acord semnat intre MADR si reprezentantii fermierilor din sectorul vegetal

Acord semnat intre MADR si reprezentantii fermierilor din sectorul vegetalMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut Barbu, a avut astazi, 15 ianuarie 2024, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor de fermieri din sectorul vegetal. Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme cu care membrii acestora se confrunta in activitatea desfasurata: plata subventiilor APIA si rambursarea de TVA, acordarea creditelor subventionate pentru agricultura, concurenta cerealelor ieftine din Ucraina, schimbarile climatice.

Mai multe>>

Corteva Agriscience, rezultate spectaculoase in fermele TCE Agricultura

Corteva Agriscience - rezultate TCE AgriculturaCompania Corteva Agriscience anunta rezultate spectaculoase in fermele TCE Agricultura la toate cele patru culturi de baza: rapita, floarea-soarelui, porumb si soia. In urma unui an solicitant, cu multe provocari, cu seceta si arsita, nu multi sunt fermierii care se pot lauda cu productii ridicate la toate culturile. Nu acelasi lucru se poate spune despre grupul de ferme TCE Agricultura, din judetul Neamt, care a avut rezultate exceptionale pe tot parcursul anului.

Mai multe>>

Raport Vinul.ro: Ce factori influenteaza major piata de vin a Romaniei?

Raport Vinul-ro 2022 - piata de vin a Romaniei - industria de vin din RomaniaComparativ cu alte tari cu suprafete similare, Romania a produs, in 2022, o treime din cat a produs Chile si putin mai mult de jumatate din cat a produs Portugalia. Portugalia a exportat de 18 ori mai mult, iar Chile de 50 de ori. Cu o productie de numai 37% fata de cea a Romaniei, Republica Moldova a exportat de 5 ori mai mult decat tara noastra.

Mai multe>>

Din 8 ianuarie 2024 se lanseaza sesiunea DR 15 – 'Investitii in exploatatii pomicole' (PS PAC 2027)

MADR lanseaza sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR 15 Investitii in exploatatii pomicole din cadrul Planului Strategic PAC 2023  2027Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va lansa sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-15 - Investitii in exploatatii pomicole, o interventie esentiala din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Aceasta initiativa contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, infiintarea, modernizarea si/sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.

Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE pentru a stimula vanzarileIn fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor.

Mai multe>>

Din 20 dec. 2023 se lanseaza sesiunile pentru investitii in sectorul zootehnic si in procesare

DR 20 si DR22 - MADR anunta lansarea a doua sesiuni importante de finantareMADR va lansa in data de 20 decembrie 2023 doua sesiuni de finantare pentru interventii din cadrul PS PAC 2023-2027, astfel: Interventia DR 20 - „Investitii in sectorul zootehnic” si Interventia DR 22 - „Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole”.

Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Un start-up romanesc este printre cele mai bune din Europa Centrala si de Sud-Est la BASF Innovation HubStart-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare.

Mai multe>>

O poveste de succes de la Livada de Poveste

Corteva sustine femeile din agricultura romaneasca - O poveste de succes de la Livada de PovesteIn peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.

Mai multe>>

Estimare KeysFin: 2023 cel mai bun an din istorie pentru agricultura Romaniei

KeysFin - 2023 cel mai bun an din istorie pentru agricultura RomanieiCifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat a doua cea mai mare crestere nominala anuala din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungand la maximul istoric de 68 miliarde de lei in 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evolutia sectorului agricol din Romania”.

Mai multe>>

O noua piata pentru exportul de grau romanesc: Indonezia

ANSVSA a deschis o noua piata pentru export - grau in IndoneziaEforturile Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) s-au concretizat in acest sens. Presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu a primit confirmarea de la Ambasada Republicii Indonezia, printr-un mesaj al Ministrului Agriculturii de Jakarta, in ceea ce priveste exportul diferitelor produse agricole, in special grau, din Romania catre Republica Indonezia.

Mai multe>>

DSV Road: 2023, cel mai bun an pentru import si export in agricultura din Romania. Cererea pentru transportul de ingrasaminte si utilaje agricole a crescut cu 30%

DSV Road - 2023 cel mai bun an pentru import si export in agricultura din RomaniaIn 2023 a fost inregistrata o activitate de import si export intensa pentru firmele din agricultura, cu o crestere de 30% a cererii pentru servicii de transport de marfuri specifice domeniului, ingrasaminte si utilaje agricole, raporteaza DSV Road, parte din grupul danez DSV, a treia cea mai mare companie de transport din Europa. Importul de ingrasaminte bio a crescut si pe fondul secetei acute de anul acesta. Astfel, 2023 este cel mai bun an pentru importul si exportul de marfuri pentru agricultura romaneasca.

Mai multe>>

F-label: solutie pentru etichetarea electronica a vinurilor si vinurilor spumante, conform noilor cerinte UE

O noua lege pentru producatorii de vinuri si vinuri spumante intra in vigoare pe data de 08 decembrie 2023 - Eticheta digitala - e-label qr code pentru vinuri si vinuri spumanteNoua lege impune ca, incepand cu data de 08 decembrie 2023, toti producatorii, distribuitorii si importatorii oricarui tip de vin sau bautura pe baza de vin sa ofere consumatorilor informatii despre ingredientele, valorile nutritionale, alergenii si continutul energetic al produselor. F-label, reprezentat de pahardevin.ro in Romania, este un produs al Euvino Gmbh, oferind o solutie inovatoare pentru etichetarea electronica a vinurilor si vinurilor spumante.

Mai multe>>

Agriangel, compania specializata in fumigarea cerealelor si DDD, urmareste dublarea cifrei de afaceri

Compania antreprenoariala romaneasca Agriangel - Servicii profesionale de Fumigare Cereale si DDD - l-a numit CEO pe George Alexe si tinteste dublarea cifrei de afaceriAgriangel SRL, companie antreprenoriala romaneasca activa in domeniul fumigarii cerealelor, anunta numirea lui George Alexe in pozitia de CEO. George are un istoric de succes ca antreprenor, precum si o experienta solida in calitate de managing director in companii multinationale. Printre obiectivele mandatului sau se numara dublarea cifrei de afaceri in urmatorii trei ani. Pentru 2023, Agrinagel mizeaza pe o cifra de afaceri de 10 milioane de lei, nivel similar cu cel inregistrat in 2022.

Mai multe>>

Cele mai importante repere ale targului SITEVI 2023 | 28>30 Noiembrie | Montpellier, Franta

Cele mai importante repere ale targului SITEVI 2023Concentreaza-te pe cele mai importante momente care nu trebuie ratate la SITEVI 2023 - Targul international pentru sectorele vinului, vitei de vie, fructelor si maslinelor . In fata unor piete aflate in schimbare profunda, SITEVI se pozitioneaza cu hotarare ca un deschizator de drumuri, un decriptator... pentru a va sprijini si a va oferi raspunsuri concrete. SITEVI 2023 va fi plin de evenimente si de momente importante!

Mai multe>>

Carrefour Romania lanseaza parteneriate cu sase noi cooperative agricole

Carrefour Romania isi extinde amprenta locala prin parteneriate cu sase noi cooperative agricoleCarrefour Romania continua investitiile in dezvoltarea sortimentului de produse locale si incheie parteneriate cu sase noi cooperative agricole din mai multe regiuni ale tarii: Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti. Odata cu extinderea portofoliului de produse din Romania, retailerul atinge pragul de zece furnizori strategici de legume si fructe de provenienta locala, ce pot fi regasite in toate magazinele Carrefour sub eticheta „Gradina Noastra”, personalizata in functie de origine. Aceasta masura se afiliaza misiunii globale Act for Food de promovare a unei alimentatii curate.

Mai multe>>

Care sunt conditiile necesare accesarii finantarii prin INVESTALIM ?

AFIR a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile prin INVESTALIMAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.

Mai multe>>

SERSPAR - Sistemul electronic de raportare a stocurilor de produse agroalimentare din Romania a devenit operational

SERSPAR  Sistemul electronic de raportare a stocurilor de produse agroalimentare din Romania a devenit operationalMADR, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a dezvoltat sistemul electronic de raportare a stocurilor de produse agroalimentare din Romania-SERSPAR, avand in vedere prevederile Legii nr. 105/ 2023 privind reglementarea modalitatii de raportare a stocurilor la produsele agricole si alimentare.

Mai multe>>

Produsele agricole din Ucraina pot fi importate numai pe baza unui acord emis de MADR

Masuri pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricoleIn sedinta Guvernului din 12 oct. 2023 a fost adoptata ordonanta de urgenta privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Prin acest act normativ se stabilesc masuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, in vederea atenuarii repercusiunilor negative imediate in sectorul productiei primare si al procesarii.

Mai multe>>

S-a propus cadrul legal privind importurile agricole din Ucraina si Republica Moldova

cadrul legal pentru importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica MoldovaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.

Mai multe>>

CFRO solicita actiuni concrete pentru fermierii romani in contextul transitului si exportului cerealelor din Ucraina

CFRO - Propuneri pentru revitalizarea sectorului agricol si cresterea competitivitatii fermelor romanesti in contextul tranzitului si exportului cerealelor din UcrainaClubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Prim-ministru, semnaland necesitatea unei abordari sistemice de raspuns la crize in vederea revitalizarii sectorului agricol si cresterii competitivitatii fermelor romanesti, in contextul tranzitului si exportului cerealelor din Ucraina.

Mai multe>>

Ajutor de stat pentru procesare agro-alimentara: s-a aprobat procedura de implementare a Programului INVESTALIM

A fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIMIn Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPRCatalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate.

Mai multe>>

Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>