Afaceri cu plante tehnice

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Fermierii campioni la rapita 2024Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia din Europa.

Mai multe>>

Plante oleaginoase: a X-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE – alăturați-vă liderilor regiunii Mării Negre și Dunăre la București pe 15 octombrie

BLACK SEA OIL TRADE 2024UkrAgroConsult este încântată să anunțe organizarea următorului său eveniment – a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE-2024 care va avea loc pe 15 octombrie la București, hotel InterContinental. Conferința va reuni operatori din regiunile Mării Negre și Dunării, Europa de Est și Balcani pentru a crea lanțuri optime de aprovizionare cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele alimentare globale.

Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

Inedit se alatura grupului New Originals Company luandu-si angajamentul de crestere si inovatie in sectorul romanesc al alimentelor pe baza de planteThe New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante.

Mai multe>>

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi, tomate si usturoi

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi tomate si usturoiIn Sedinta de Guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobata schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum”, precum si o Ordonanta de urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate si cultura de usturoi, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Mai multe>>

EuroGrainExchange 2024: Furajele si Grasimile Vegetale la Limita Ofertei si Reglementarilor Excesive?

EuroGrainExchange 2024 - Furajele si Grasimile Vegetale la Limita Ofertei si Reglementarilor ExcesiveIn aprilie, Bucurestiul va fi gazda summit-ului EuroGrainExchange 2024, platforma exceptionala dedicata sectorului de cereale din Europa Centrala si de Est. In cadrul acestuia, in data de 11 Aprilie, ora 10:00, va avea loc Masa Rotunda "Furajele si Grasimile Vegetale la Limita Ofertei si Reglementarilor Excesive?".

Mai multe>>

Agribusiness Masterclass – o initiativa unica in industria agro autohtona

S-a lansat primul masterclass digital care ajuta fermierii sa inteleaga tendintele si sa vada in perspectiva globalaAGRIColumn impreuna cu Godmother anunta lansarea ”Agribusiness Masterclass”. Acesta exploreaza, printre altele, dinamica comertului global cu produse agricole, ajutand astfel fermierii sa isi largeasca orizontul de cunoastere si sa isi ajusteze deciziile despre marfa lor si pretul obtinut in raport cu tendintele globale in piata de agribusiness. Cursurile exploreaza fundamentele principalelor marfuri, grau, porumb, seminte de floarea soarelui, rapita si soia, tensiunile intre stocuri, comportamente de piata, presiunea de recolta, compozitia burselor, s.a.m.d.

Mai multe>>

Se depun cererile pentru grantul de 100 euro/hectar acordat cultivatorilor de cereale si rapita

Se depun cererile pentru grantul de 100 euro pe hectar acordat cultivatorilor de cereale si rapitaAPIA informeaza potentialii beneficiari ca, in perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024 inclusiv, pot depune cereri de acordare a grantului direct producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.

Mai multe>>

Corteva Agriscience, rezultate spectaculoase in fermele TCE Agricultura

Corteva Agriscience - rezultate TCE AgriculturaCompania Corteva Agriscience anunta rezultate spectaculoase in fermele TCE Agricultura la toate cele patru culturi de baza: rapita, floarea-soarelui, porumb si soia. In urma unui an solicitant, cu multe provocari, cu seceta si arsita, nu multi sunt fermierii care se pot lauda cu productii ridicate la toate culturile. Nu acelasi lucru se poate spune despre grupul de ferme TCE Agricultura, din judetul Neamt, care a avut rezultate exceptionale pe tot parcursul anului.

Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Hibrizii Pioneer - Fermierii campioni la floarea-soareluiIntr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice.

Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de conditionare a Corteva din Afumati a produs peste 2 milioane de unitati de seminte in RomaniaStatia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare.

Mai multe>>

Se realizeaza platile catre cultivatorii de cereale si seminte oleaginoase

Fonduri de peste 274 milioane lei in conturile fermierilor din sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoaseAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a finalizat autorizarea la plata a sprijinului de urgenta in sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase pentru un numar de 199.421 beneficiari cu o valoarea a ajutorului de 274.057.212 lei, echivalent a 55.381.013,95 euro, suma defalcata pe surse de finantare dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Estimare KeysFin: 2023 cel mai bun an din istorie pentru agricultura Romaniei

KeysFin - 2023 cel mai bun an din istorie pentru agricultura RomanieiCifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat a doua cea mai mare crestere nominala anuala din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungand la maximul istoric de 68 miliarde de lei in 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evolutia sectorului agricol din Romania”.

Mai multe>>

26 octombrie 2023 - termenul limita pentru sprijinul in sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase

Sprijinul de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase - termen limita de depunere cereri - 26 octombrie 2023APIA reaminteste ca, pana la data de 26.10.2023 inclusiv, pot depune cereri de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase. Potentialii beneficiari sunt invitati la Centrele APIA pe a caror raza teritoriala a fost depusa cererea unica de plata aferenta anului 2022, in vederea solicitarii sprijinului de urgenta.

Mai multe>>

Care sunt conditiile necesare accesarii finantarii prin INVESTALIM ?

AFIR a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile prin INVESTALIMAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.

Mai multe>>

Produsele agricole din Ucraina pot fi importate numai pe baza unui acord emis de MADR

Masuri pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricoleIn sedinta Guvernului din 12 oct. 2023 a fost adoptata ordonanta de urgenta privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Prin acest act normativ se stabilesc masuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, in vederea atenuarii repercusiunilor negative imediate in sectorul productiei primare si al procesarii.

Mai multe>>

S-a propus cadrul legal privind importurile agricole din Ucraina si Republica Moldova

cadrul legal pentru importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica MoldovaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.

Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii campioni la rapita din Transilvania 2023Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis.

Mai multe>>

Se depun cererile de acordare a sprijinului de urgenta pentru cereale si seminte oleaginoase

APIA primeste cereri de acordare a unui sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoaseAPIA informeaza ca pana la data de 26 octombrie 2023 inclusiv, primeste cereri de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase (porumb/orz/floarea-soarelui/rapita). Potentialii beneficiari sunt asteptati la Centrele APIA pe a carui raza teritoriala a fost depusa cererea unica aferenta anului 2022, in vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase.

Mai multe>>

Sprijin de urgenta pentru fermierii cultivatori de porumb, orz, rapita si floarea-soarelui

Sprijin de urgenta pentru fermierii din sectorul vegetalIn Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata Hotararea privind acordarea unui sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase. Valoarea sprijinului unitar exceptional sub forma de grant este de 2 lei/litru de motorina, pentru cantitatea totala de 152.458.321,08 litri de motorina corespunzatoare culturilor de porumb, orz, rapita, floarea-soarelui.

Mai multe>>

Ajutor de stat pentru procesare agro-alimentara: s-a aprobat procedura de implementare a Programului INVESTALIM

A fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIMIn Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPRCatalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate.

Mai multe>>

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato EuropePentru prima data, Romania este reprezentata cu un stand national la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Targul International Potato Europe. Standul tarii noastre a fost vizitat, in prima zi a evenimentului, de vicepremierul Belgiei, dl David Clarinval, responsabil de domeniile agricultura si IMM-uri in guvernul federal belgian, care si-a manifestat aprecierea pentru prezenta romaneasca la eveniment.

Mai multe>>

Se platesc despagubirile de 335 lei/ha pentru fermierii afectati de seceta

Sprijinul pentru fermierii afectati de seceta platit de MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a virat astazi, 31 august 2023, sumele pentru despagubirile aferente culturilor de primavara, afectate de seceta din 2022, catre directiile agricole judetene, urmand ca de saptamana viitoare banii sa inceapa sa intre in conturile beneficiarilor. Suma totala platita este de 280.588.065,59 lei, pentru un numar de 80.315 beneficiari.

Mai multe>>

Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia solicita prelungirea masurilor UE asupra importurilor agricole din Ucraina

Reuniune la Varsovia in vederea prelungirii masurilor preventive ale UE privind anumite produse originare din UcrainaMinistrul Florin-Ionut Barbu a participat miercuri, 19 iulie 2023, la Varsovia, la intalnirea ministrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, Romania, Slovacia. La reuniune a fost prezent si premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Tema principala a reuniunii a vizat situatia de pe pietele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si masurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE si tarile candidate.

Mai multe>>

Ordonanta de urgenta pentru stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de baza

Guvernul a adoptat actul normativ privind stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de bazaIn Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.

Mai multe>>

Programul INVESTALIM finanteaza constructia unitatilor de procesare agroalimentara

Programul INVESTALIM - 600 milioane euro pentru finantarea unitatilor de procesare agroalimentaraAstazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.

Mai multe>>

Recolta 2023 – Se prevede o crestere generala a productiei agricole in UE, in ciuda secetei excesive

Recolta din 2023  Cifrele Copa si Cogeca surprind o crestere generala a productiei de culturi in ciuda secetelor severeExpertii din Grupurile de lucru Copa si Cogeca „Cereale” si „Oleaginoase si proteaginoase” prevad o crestere generala a productiei UE de cereale, oleaginoase si proteaginoase in 2023, in ciuda unei scaderi importante a productiei anticipate in Spania. Productia de cereale a celor 27 de tari din UE ar trebui sa ajunga la 277 milioane de tone (+4,6 % fata de recolta din 2022). Se asteapta o evolutie asemanatoare pentru oleaginoase (34,1 milioane de tone, +8,2 %) si culturi proteice (3,9 milioane de tone, +5 %).

Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

ONE SMART SPRAY de la Bosch si BASF - instrument inteligent de aplicare a produselor de protectie a plantelor exclusiv asupra buruienilor care ofera economii maxime de erbicide fara a compromite controlul buruienilorIeri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor.

Mai multe>>

Centrala de cogenerare Expur de la Slobozia produce energie regenerabila folosind cojile de floarea soarelui

Expur producatorul uleiului Untdelemn de la Bunica porneste motoarele centralei de cogenerare o investitie de peste 15 mil euro la fabrica din SloboziaCompania romaneasca Expur, producatorul uleiului Untdelemn de la Bunica, subsidiara a grupului francez Avril, inaugureaza centrala de cogenerare in fabrica din Slobozia in urma unei investitii impresionante de peste 15,6 milioane de euro. Instalatia va produce energie regenerabila folosind cojile de la semintele de floarea soarelui, o tehnologie inovatoare si unica pe piata din Romania.

Mai multe>>

Ajutor de 200 euro/ha pentru productia de cartof de consum

Productia de cartof va fi sustinuta in anul 2023 prin acordarea unui sprijin din partea statuluiIn Sedinta de Guvern din data 04 mai 2023 a fost adoptata o Hotarare prin care se aproba schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum", in anul 2023. Scopul vizeaza acordarea unui sprijin pentru sustinerea productiei de cartof de consum. Suma totala alocata este de 14.800.000 lei, reprezentand echivalentul a maximum 2.960.000 euro, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/ha.

Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar - Carmen AvramRazboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania.

Mai multe>>

Petre Daea se intalneste cu omologul din Ucraina pentru a discuta exporturile catre Romania si monitorizarea tranzitului catre statele terte

Masuri suplimentare de monitorizare a tranzitului restrictionarea exportului catre Romania si controale in vama pentru toate produsele din Ucraina discutate de Petre Daea cu omologul din Ucraina - Cei doi oficiali se intalnesc vineri la BucurestiMinistrul Agriculturii Petre Daea a avut astazi, 19 aprilie 2023, o discutie in format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, avand ca subiect masurile pe care Romania le va lua pentru protejarea fermierilor romani ca urmare a comertului cu cereale si seminte oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit sa aiba o intalnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti.

Mai multe>>

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>