Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato EuropePentru prima data, Romania este reprezentata cu un stand national la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Targul International Potato Europe. Standul tarii noastre a fost vizitat, in prima zi a evenimentului, de vicepremierul Belgiei, dl David Clarinval, responsabil de domeniile agricultura si IMM-uri in guvernul federal belgian, care si-a manifestat aprecierea pentru prezenta romaneasca la eveniment.


Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania, reprezinta interesele fermierilor producatori de cartof la Potato Europe (Tournai, Belgia) in cadrul celui mai important targ international dedicat industriei cartofului. Aceasta participare reprezinta o ocazie excelenta pentru a aduce in atentia publicului si a autoritatilor europene, provocarile si oportunitatile sectorului cartofului la nivel national.

Pe 15 aprilie 2021, cele doua organizatii au semnat un protocol de colaborare cu scopul de a sustine fermierii si de a dezvolta un Plan National Strategic al Cartofului, care sa aduca beneficii semnificative sectorului.

In cadrul targului Potato Europe, avem oportunitatea sa aducem in prim-plan urmatoarele aspecte:

    • Importanta schimbului de bune practici in domeniul cercetarii agricole, in principal, in scopul actualizarii tehnologiilor aferente gestionarii cartofului pentru samanta;
    • Importanta investitiilor in cercetare, inovatie si tehnologie in scopul cresterii productivitatii si competitivitatii fermierilor romani din industria cartofului;
    • Promovarea practicilor agricole moderne si sustenabile specifice sectorului.

 

 

In ceea ce priveste colaborarea dintre cele doua organizatii, enumeram mai jos cateva dintre reusitele in privinta reprezentarii fermierilor cultivatori de cartofi din tara noastra:

    • Alocari bugetare dedicate pentru sectorul de cartof in PNDR 2021-2022;
    • Acordarea unor ajutoare de minimis pentru sustinerea sectorului, dar si un plan de acordare a unui ajutor de stat incepand din 2024, care sa contribuie la utilizarea de samanta certificata autohtona;
    • Alocarea unei masuri de sprijin dedicata sectorului cartofului in cadrul PNS (valori de maximum 2.000.000 euro/proiect din care maximum 500.000 euro/proiect.

 

Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania raman angajate in sustinerea fermierilor si a dezvoltarii sectorului cartofului in Romania. Colaborarea noastra va continua sa vizeze obiectivele comune de promovare a intereselor fermierilor si de dezvoltare a unei industrii a cartofului durabile si competitive.

 

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe - foto stand Romania

 

Federatia Nationala „Cartoful” din Romania

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania este prima Federatie din tara, infiintata in anul 1991 de catre fermieri si cercetatori de la INCDCSZ Brasov, impreuna cu statiunile de cercetare aferente. Membrii federatiei sunt fermieri producatori de cartof din toata tara, atat din zona traditionala de producere a cartofului, cat si din zonele de producere a cartofului extratimpuriu, timpuriu si de vara, procesatori de cartof si comercianti.

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania reprezinta procentual 100% din producatorii de cartof pentru samanta, 90% din producatorii de cartof pentru industrializare si 55% din producatorii de cartof pentru consum, inregistrati la APIA.

Obiectivul principal al Federatiei il reprezinta salvarea cartofului in Romania, cultura aflata in evident declin in ultimii ani, prin: cresterea competitivitatii, eficientei si profitabilitatii sectorului, precum si contributia la securitatea alimentara a tarii, pentru a asigura din productia proprie necesarul de consum intern al acestui aliment de baza.

 

Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si non-guvernamentala a fermierilor din Romania. Clubul se bazeaza pe respectarea principiilor de neafiliere politica, transparenta, management profesionist, orientare catre rezultate concrete, cuantificabile.

Obiectivul principal al Clubului este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si ghidul de bune practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

 

Potato Europe Editia 2023

Potato Europe, targul international dedicat industriei cartofului, este organizat la Kain, langa Tournai, Belgia. de 4 parteneri in 4 tari diferite, dupa ce anterior a fost organizat in Franta, Tarile de Jos si Germania. Targul este dedicat industriei cartofului, iar vizitatorii profesionisti vor putea apela la experti in domeniul cultivarii materialelor saditoare si a utilizarii noilor tehnologii din domeniu.

Potato Europe este o oportunitate excelenta pentru orice companie care doreste sa-si promoveze, la o scara larga si profesionala, expertizasi serviciile. Practic, acest eveniment se adreseaza profesionistilor din industria cartofului, putand vizita urmatoarele zone expozitionale:

    • Targ tehnic de comert: unde este reprezentat intregul lant de productie de cartofi, pornind de la seminte de cartofi si pana la desfacere si procesare.
    • Camp de prezentare: unde companiile pot prezenta cele mai recente rezultate ale cercetarii in materie de cartof pentru samanta, metode de fertilizare, sau produse fitosanitare.
    • Demonstratii: unde se pot vedea in actiune de la combine de recoltat cartofi pana la linii de depozitare, demonstratii practice de tehnici agricole cum ar fi: eliminarea alternativa a vrejului, controlul mecanic al buruienilor sau alte tehnici, in functie de specificul tarii expozante.

  

Noutati

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>