Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania.
In Sedinta Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este mandatat in demararea negocierilor pentru mentinerea activitatii fabricii de zahar de la Ludus – SC TEREOS RO SA. Mandatarea are loc in contextul deciziei Grupului Tereos, care detine una dintre ultimele doua fabrici de procesare a zaharului din sfecla din Romania, de a inchide fabrica situata in Ludus, judetul Mures, ce functioneaza de peste 60 de ani.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut luni, 28 martie 2022, o discutie in format online cu reprezentantii sectorului sfecla de zahar. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfecla de zahar si cu reprezentanti ai Patronatului Zaharului si ai Federatiei Cultivatorilor de Zahar a avut loc in contextul deciziei Grupului Tereos, care detine una dintre ultimele doua fabrici de procesare a zaharului din sfecla din Romania, de a inchide fabrica situata in Ludus, judetul Mures, ce functioneaza de peste 60 de ani.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara - EFSA si-a finalizat evaluarile privind autorizatiile de urgenta acordate de 11 state membre ale UE pentru utilizarea insecticidelor pe baza de neonicotinoide pentru sfelca de zahar in 2020 si 2021. Evaluarile acopera 17 autorizatii de urgenta pentru produsele de protectie a plantelor care contin neonicotinoide acordate de Belgia, Croatia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germanis, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Spania.
Comisia Europeana a raspuns la interpelarea eurodeputatei Carmen Avram, referitoare la amenintarile si provocarile din industria europeana a zaharului, in contextul acordului comercial cu Mercosur. Conform raspunsului oferit chiar de Comisarul European pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, eventualele perturbari ale pietei, daca sunt cauzate de acordul comercial, vor fi evaluate si se vor adopta masuri de la caz la caz.
Romania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maxim 92 de zile a produsului CRUISER 350 FS (350 g/l tiametoxam) pentru combaterea daunatorilor de sol (Bothynoderes punctiventris, Tanymecus dilaticollis, Chaetocnema tibialis si Agriotes spp.), la cultura de sfecla de zahar in primavara anului 2019, furnizand informatii detaliate privind situatia de urgenta.
Producatorii de sfecla de zahar pot beneficia de ajutor national tranzitoriu si sprijin voluntar cuplat, daca fac dovada incheierii unui contract cu o fabrica de zahar recunoscuta de MADR. Astfel, au fost recunoscute ca operatori economici care desfasoara activitati de fabricarea zaharului urmatoarele fabrici:
La 19 februarie 2018, Consiliul UE a decis recalcularea cotizatiilor la productia de zahar pentru anii 1999/2000 si 2000/2001. Regulamentul adoptat prevede ca producatorii de zahar si cultivatorii de sfecla de zahar sa primeasca rambursari pentru sumele excedentare platite in mod eronat intre 1999 si 2001.
Melasa reprezinta un lichid vascos, negru, care este produs in urma proceselor de rafinare a trestiei si sfeclei de zahar. In acest moment, melasa reprezinta o materie prima folosita la scara larga in industria alimentara si cea a furajelor pentru hrana animalelor. Grupul Lesaffre crede cu tarie ca un ingredient ce este folosit in industria alimentara, umana sau animala, nu ar trebui folosit in industria biocombustibililor.
In judetul Neamt se cultiva 40% din suprafata de sfecla de zahar a Romaniei. 2016 este primul an in care se cultiva in Romania sfecla ecologica pe suprafata de 250 de hectare, iar in anul urmator se va dubla suprafata semanata.
Semantul sfelei de zahar incepe primavara cand in sol se atinge 4-5 grade C, timp de trei zile consecutive, la adancimea de semanat.
Organizatia Interprofesionala Nationala ZAHARUL din Romania – OINZR saluta initiativa Directiei Generale a Vamilor de a limita, la frontierele externe ale comunitatii europene, cantitatile de zahar rafinat pe care calatorii le pot introduce, in bagajele personale, pe teritoriul Romaniei.
Un fermier din satul Grigoresti, comuna Siminicea, judetul Suceava a reusit sa obtina o productie record de sfecla de zahar pe cele 270 de hectare.
Minnesota si Dakota de Nord cultiva impreuna 720.000 hectare de sfecla de zahar iar beneficiile lor economice includ 1,1 miliarde de dolari efecte directe, plus 2 miliarde dolari efecte secundare.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a aprobat Ordinul nr.707/24.07.2013 privind repartizarea cotei de productie de zahar din sfecla de zahar, incepand cu anul de comercializare 2013-2014, pentru societatile comerciale acreditate producatoare de zahar.
Prea mult zahar poate dauna sanatatii dar pe de alta parte, studiile demonstreaza ca exista o metoda prin care acest aliment ne poate salva viata.
Corporatie germana independenta KWS cu activitate economica in 70 de tari dispune de cercetare proprie cu productie de hibrizi si seminte de culturi agricole.
Una dintre cele mai reprezentative fabrici din judetul Mures este fara indoiala Zaharul Ludus.
Sfecla care cantareste 63,96 de kilograme.
Romania poate cultiva 150.000 hectare de sfecla de zahar, fata de doar 20.000 ha in prezent, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture
Industria zaharului traverseaza, in prezent, o etapa confuza in ceea ce priveste capacitatile acesteia de a se dezvolta, dar si de a se mentine la standardele europene.
Radacinile de sfecla de zahar reprezinta o materie prima pentru industria extractiva a zaharului, motiv pentru care, ca orice materie prima, trebuie sa intruneasca o serie de caracteristici minimale.
Hibrizii KWS de sfecla de zahar: Belinda; Bianca; Chiara; Clementina; Evelina; Lavina; Leila; Snezana.
Cultura sfeclei de zahar (Beta vulgaris L.) are o veche traditie in Romania. Introducerea ei in cultura este mentionata de vechile tratate de agricultura inca din anul 1832 in Cluj si Brasov. Cadrul legislativ publicat in 1873 a condus la dezvoltarea acestei culturi (pe cca 14.000 ha) si la infiintarea primelor fabrici de zahar la Sascut si Chitila in anul 1876, urmate de alte doua fabrici in Transilvania: Bod in 1889, Targu Mures in 1895 si una la Marasesti in 1897.
.15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
09-04-2024 Rapita
Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>
25-01-2024 Plante tehnice
Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>
23-12-2023 Floarea soarelui
Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>
24-10-2023 Floarea soarelui
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>
29-09-2023 Rapita
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>
03-08-2023 Rapita
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>
14-05-2023 Rapita
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>
25-04-2023 Sfecla
Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>
15-03-2023 Floarea soarelui
In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>