Cultivarea inului

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) - Ce sume primesc fermierii pe hectar si pe animale?

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii ANT - Ce sume primesc fermierii pe hectar si pe animaleAu fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT) in sectoarele vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2018. In tabelul de mai jos regasiti cuantumurile stabilite in conformitate cu Hotararea de Guvern.

Mai multe>>

Plafoanele alocate ANT in sectoarele vegetal si zootehnic

plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii - ANT in sectoarele vegetal si zootehnicS-au aprobat plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT) in sectoarele vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2018. Astfel, valoarea plafonului dedicat ajutoarelor natioanle tranzitorii este de 268.466.600 euro, si se distribuie pentru culturile amplasate pe teren arabil, in/canepa pentru fibra, tutun, hamei, sfecla de zahar, schema decuplata de productie pentru bovine de lapte/carne si ovine/caprine.

Mai multe>>

Seminte de cereale, plante tehnice si furajere pentru primavara 2018

Oferta de vanzare seminte de cereale plante tehnice si plante furajere pentru primavara 2018In continuare va prezentam gama de seminte de cereale, plante tehnice si furajere oferite spre vanzare pentru campania de primavara 2018 de institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola. Oferta cuprinde soiuri romanesti de orz, orzoaica, porumb, floarea-soarelui, soia, mazare, fasole, naut, canepa, in, cartof - samanta, lucerna, trifoi, raigras, golomat si mazare furajera din categorii biologice superioare, adaptate conditiilor climatului de la noi, cu indici superiori de calitate.

Mai multe>>

S-au aprobat plafoanele ANT pentru sectorul vegetal

Subventii cultivare plante - S-au aprobat plafoanele ANT pentru sectorul vegetalIn sedinta de Guvern de ieri, 10 ianuarie 2018, s-au aprobat, printr-o Hotarare, plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul de cerere 2017 care se incadreaza in limita sumei de 114.634.650 euro. Suma se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2018 si se distribuie astfel:

Mai multe>>

S-a demarat autorizarea la plata pentru ANT la in, canepa, tutun, hamei si sfecla de zahar

Subventii cultivare plante - plati ANT in canepa tutun hamei si sfecla de zaharAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la faptul ca astazi, 05.05.2017, a demarat autorizarea la plata a femierilor care au solicitat, in cadrul Campaniei 2016, Ajutoarele Nationale Tranzitorii ANT 2 – 6 (in pentru fibra, canepa, tutun, hamei si sfecla de zahar), scheme din Buget National.

Mai multe>>

Evaluarea productiei agricole in luna iulie

Evaluarea productiei agricole in luna iulieLuna iulie este perioada in care se face evaluarea productiei la fasole boabe, floarea soarelui, in, canepa, sfecla de zahar si struguri.

Mai multe>>

Semanatul inului pentru fibra si ulei

Cultura inului - In semanat si rasaritInul se insamnteaza primavara cand in sol se atinge 4-6 grade C, la adancimea de 5 cm, ce ramane constanta timp de 4-5 zile, cu tendinte de crestere.

Mai multe>>

Promovarea inului european

phlacks82017495Inul este cultivat de peste 5000 de ani. Hainele facute din panza de in au fost purtate de faraoni, guvernatori si inclusiv regele Solomon a primit drept cadou o haina egipteana confectionata din in.

Mai multe>>

APIA efectueaza platile finale pe suprafata si platile Ajutoarelor Nationale Tranzitorii in sector vegetal

platile SAPS si ANT vegetalAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca, incepand de astazi, 21.01.2015, a demarat procedurile de efectuare a platii finale pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2014 si va efectua deasemenea incepand de saptamana aceasta, platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (fostele PNDC) in sector vegetal, pentru cererile depuse in anul 2014.

Mai multe>>

S-a aprobat cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul 2014

ajutoarele nationale tranzitorii vegetal 2014Guvernul Romaniei a aprobat cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal, care se acorda pentru anul 2014, initiat de MADR. Astfel, se stabileste pentru anul 2014, un cuantum al ajutoarelor nationale tranzitorii, de 19,81 euro/hectar, iar pentru unele culturi aceste ajutoare se suplimenteaza cu plati de: 17,45 euro/hectar (in si canepa pentru fibra); 335,00 euro/hectar (hamei); 1.280,19 euro/hectar (tutun); 84,78 euro/hectar (sfecla de zahar).

Mai multe>>

MADR supune spre aprobare cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pe 2014

ajutor national tranzitoriu vegetal 2014Ministerul Agriculturii a pregatit spre aprobare lista cuprinzand cuantumul platilor pe hectar pentru anul 2014, care se acorda in sectorul vegetal beneficiarilor platilor efectuate in cadrul schemei de ajutoare nationale tranzitorii. Intre acestea se remarca in pentru fibra (85,47 E/ha), canepa pentru fibra (85,47 E/ha), tutunul (1300 E/ha), sfecla de zahar (135,86 E/ha) si hameiul (335 E/ha).

Mai multe>>

Inul pentru ulei, o cultura de care te poti indragosti !

linseed east of ewerby 2006 resizePrima data, am facut cunostinta cu inul, in anul 1981, la Supurul de Sus, in judetul Satu Mare, unde ca fermier stagiar, am infiintat 100 de hectare de in pentru fibra.

Mai multe>>

Importanta canepei si a inului pentru economia nationala

Canepa si inul se utilizeaza pentru extragerea fibrelor prin topirea si melitarea tulpinilor si a uleiului extras din seminte.

Mai multe>>

Realizari in crearea de soiuri si hibrizi la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Suceava

GRAU, ORZOAICA, SECARA, TRITICALE, PORUMB, CARTOFI, IN, MAZARICHE, TIMOFTICA...

Mai multe>>

Inul pentru fibra

In cadrul culturilor tehnice un loc important il ocupa inul pentru fibra. In nordul tarii aceasta cultura beneficiaza de un climat racoros, mai ales in primele faze de crestere.

Mai multe>>

Cultura inului pentru ulei

 

    Linum usitatissimum

Tehnologia de cultura a inului pentru ulei

.

Mai multe>>

Noutati

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>