După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național.
Comisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a facut parte din delegatia condusa de secretarul de stat Adrian Pintea, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a efectuat o vizita de lucru in Regatul Maroc. Pe intreaga durata a vizitei, delegatia romana a fost insotita de ambasadorul Romaniei la Rabat, Excelenta Sa, Maria Ciobanu.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.
In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.
Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket).
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita.
Grupul de firme AGRICOLA a inregistrat in primele 6 luni ale anului o cifra totala de afaceri de aproximativ 567,651 mil. lei (aproximativ 115 milioane eur), cu 13% mai mult fata de prima parte a anului precedent. Vanzarile de carne de pasare ale companiei AGRICOLA au depasit usor in volum 25.000 tone, cu 8,68% mai mult fata de perioada similara a anului 2022, iar cifra de afaceri inregistrata de Agricola International SA Bacau in semestrul I 2023 inregistreaza 11,8% crestere.
In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
Astazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.
Ca urmare a demersurilor Autoritatii Natioanale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat in Romania in perioada, on-line si la fata locului, a concluzionat ca sistemul romanesc de inspectie a carnii si produselor din carne este organizat astfel incat sa ofere controlul final, supravegherea si aplicarea legislatiei.
Elit, parte a grupului Smithfield, a achizitionat 70 de vehicule IVECO DAILY, ca parte din planurile de reinnoire a flotei de transport. Achizitia se inscrie in sirul de investitii constante in dezvoltarea flotei. Compania Elit are o divizie dedicata transportului si distributiei produselor care insumeaza peste 600 de vehicule, dintre care 150 sunt IVECO DAILY si detine mai multe centre logistice plasate strategic pe teritoriul Romaniei.
O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com.
Cu finantarea asigurata din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in perioada 2015 – 2022, s-au realizat in Romania 585 de unitati de procesare a produselor agricole si pomicole, 228 investitii pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne si oua, 58 de unitati pentru procesarea laptelui si 47 de investitii pentru procesarea produselor pomicole.
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100.
Ieri a avut loc o intalnire tehnica la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), coordonata de vicepresedintele dr. Ioan Oleleu, cu reprezentantii ANSVSA, DSVSA Bacau si Prahova si reprezentantii managementului si managerii de calitate ai unitatilor producatoare de Salam de Sibiu SC SALBAC SA din Bacau si SC Recunostinta Prodcom Impex SRL din Prahova.
Vinul servit la masa trebuie sa se potriveasca perfect cu mancarea din farfurie, iar carnea este unul dintre ingredientele in functie de care se face alegerea soiului adecvat. Regula principala este ca felurile de mancare care au ca baza carnea alba sa fie insotite de vinuri albe, in timp ce preparate cu/din carne rosie sa fie servite in compania unui vin rosu.
La Romanian Beef Master gatim si degustam exclusiv carne de vita! Editia din acest an este dedicata carnii de vita maturate! Indiferent ca este umeda sau uscata, simpla in unt sau in whisky, maturarea carnii de vita ajuta la fragezirea fibrei de carne modificand usor textura, culoarea si gustul ei. In egala masura ne usureaza prepararea si timpii de gatire.
In perioada 25 martie – 29 aprilie 2022, la sediul APIA – Aparat Central, se primesc Cererile de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc. Stocarea privata a carnii de porc este un sprijin acordat, in situatia in care, pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu impact negativ semnificativ in sector.
MADR anunta ca a postat in dezbatere publica Ordinul pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor, de inregistrare si raportare a preturilor de piata ale carcaselor si ale animalelor vii, pentru specia bovine. Proiectul de act normativ reglementeaza, la nivel national, derogarile de la clasificarea obligatorie prevazuta de Regulamentele UE, detaliaza si stabileste reguli pentru aplicarea obligatorie a grilelor UE pentru clasificarea carcaselor de bovine cu varsta mai mica de opt luni cu greutatea carcasei calde egala sau mai mare de 25 kg si a carcaselor de bovine cu varsta de minimum opt luni.
Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime.
Evolutia pietei in domeniul tehnologiilor ofera acum posibilitatea celor care activeaza in domeniul agro-alimentar de a avea un acces facil la informatie, de a comunica cu usurinta cu potentialii furnizori de solutii, iar INTERFRIG GROUP Constanta se inscrie prin lansarea noului sau website pe traiectoria acestor tendinte.
In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara.
Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor.
Carnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatea consumata zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.
Evenimentul Romanian Beef Master a fost denumit "Sibiul si renasterea unui fenomen gastronomic" si a fost prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in Romania care a dat semnalul unei revolutii a gustului! Vedeta evenimentului fiind carnea de vita Premium Angus. Romanian Beef Master Sibiu, competitia culinara in premiera dedicata carnii de vita produse exclusiv in Romania, a reunit cei mai priceputi chefi din tara, organizati in 6 echipe care au gatit piesa Picanha de vita Angus de la Karpaten Premium Angus. Trofeul a fost obtinut de Adrian Sipoteanu, Ioan David si Gigi Fedeles - echipa castigatoare!
Pe 4 august 2021 Sibiul te invita la Romanian Beef Master by Radu Zarnescu, competitie care va stabili titlul de cea mai buna echipa de bucatari romani specializati in prepararea carnii de vita! Evenimentul reuneste bucatari cu experienta in gatirea carnii de vita, iar juratii vor evalua prestatia culinara unica: gatirea carnii de vita produsa in Romania.
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) asteapta decizia Guvernului de a-si asuma proiectul de OUG pentru aprobarea Planului de masuri de urgenta pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania, aducand reglementari pentru controlul si combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) si solicita aprobarea sa in regim de urgenta.
In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania.
In mod traditional la masa de Pasti majoritatea populatiei consuma carne de miel sau de ied, oua, branzeturi, cozonac, legume si verdeturi de sezon si alte alimente specifice dupa zona geografica si obiceiuri locale. Pentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul acestor alimente de origine animala si vegetala creste in mod considerabil, populatia consumatoare trebuie sa cunoasca urmatoarele:
Mai multe produse de la fermele si statiunile Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca vor intra in vanzare in magazinele proprii, pentru prima data in acest an, incepand cu data de 19 aprilie 2021. Intre aceste produse se numara carne de miel (pe baza de comanda), muscate, stoloni de capsun remontant in ghivece suspendate si alte specii de flori sau plante aromatice.
ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum.
Incepand cu luna martie, Puiul Fericit si Cocoselul de Padure AGRICOLA sunt prezenti pe raft intr-o noua formula de ambalare, cu o noua promisiune adresata consumatorilor: niciodata antibiotice in lantul de productie. Categoria lansata de brandul romanesc a devenit un segment relevant in piata: puii Agricola proveniti din gaini cu crestere lenta din rasa Hubbard sunt apreciati de peste sapte ani de catre consumatori pentru gustul si consistenta mult mai ferma a carnii si oaselor, pentru procentul mai mare de proteina in musculatura, precum si pentru culoarea galbena a pielii si a grasimii.
Uniunea Europeana si Statele Unite au incheiat negocierile pentru ajustarea contingentelor agricole ale Uniunii Europene in cadrul OMC, ca urmare a retragerii Regatului Unit din UE. Acesta este punctul culminant a doi ani de negocieri in cadrul OMC pentru a repartiza aceste contingente ale UE, o parte dintre ele ramanand in UE-27, iar o parte fiind transferata catre Regatul Unit, pe baza fluxurilor comerciale recente. Acordul acopera zeci de contingente si schimburi comerciale in valoare de miliarde de euro, inclusiv pentru carnea de vita, carnea de pasare, orez, produsele lactate, fructe, legume si vinuri.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>