Afacerile Grupului AGRICOLA au accelerat cu 13% in primul semestru 2023

Afacerile Grupului AGRICOLA au accelerat cu 13 la suta in primul semestru 2023Grupul de firme AGRICOLA a inregistrat in primele 6 luni ale anului o cifra totala de afaceri de aproximativ 567,651 mil. lei (aproximativ 115 milioane eur), cu 13% mai mult fata de prima parte a anului precedent. Vanzarile de carne de pasare ale companiei AGRICOLA au depasit usor in volum 25.000 tone, cu 8,68% mai mult fata de perioada similara a anului 2022, iar cifra de afaceri inregistrata de Agricola International SA Bacau in semestrul I 2023 inregistreaza 11,8% crestere.


Performanta obtinuta de Agricola in 2022 s-a datorat in special faptului ca am reusit sa avem o pozitionare de pret mai aproape de principalii nostri competitori. Pe de alta parte, investitiile de peste 20 de milioane de euro realizate la abatorul de pasari pentru modernizare ne-au oferit posibilitatea majorarii capacitatii de la 8.000 de capete pe ora la 13.500 de capete pe ora, dar si realizarii de produse cu valoare adaugata mare. Combinate, aceste doua elemente au condus la un rezultat economic ce creeaza perspectiva unui viitor bun pentru companie.

Grigore HoroiRezultatele primelor 6 luni din 2023 sunt in linie cu ce ne-am bugetat pentru toate liniile de business. Strategia noastra din ultimii zece ani, de crestere si diferentiere, functioneaza si se consolideaza de la un an la altul. Sunt deja 14-15 ani de cand suntem pe un trend ascendent si suntem siguri ca vom reusi si anul acesta. Concret, pana la acest moment, rata medie de crestere la nivel de grup din perspectiva valorica este de pana in 10%”, a declarat Grigore Horoi, presedintele AGRICOLA.

La categoria mezeluri (obtinute la Salbac SA), vanzarile acestora, in valoare, sunt similare celor realizate in prima parte din 2022, in conditiile unei diminuari cu 4% a volumelor pe categoria salamurilor crud-uscate si a unei cresteri de 14 procente a volumelor de mezeluri fiert afumate. „Divizia mezeluri, in special segmentul de crud-uscate resimte efectul puterii de cumparare in scadere si al inflatiei. Consumatorii au un buget de cumparaturi mai mic si atunci o buna parte dintre ei se orienteaza spre produse mai ieftine, sacrificand standardele de calitate cu care erau obisnuiti, sau reducand volumul achizitiilor”, apreciaza Grigore Horoi.

Europrod SA, compania din Grupul de firme Agricola ce comercializeaza semipreparate si produse tip ready-meal, a inregistrat in 2023, fata de semestrul I al anului precedent, cresteri a volumelor comercializate de 5,6%. „Creste intr-un ritm sanatos aceasta categorie, performeaza chiar foarte bine, pentru ca produsele de tip redy-meals raspund unor nevoi clare – economia de timp, in principal. 27% din productie merge la export si luam serios in calcul achizitia unei noi linii de productie pentru aceasta categorie”, a precizat presedintele AGRICOLA.

La consumul de oua, produse la Avicola Lumina Constanta, s-a inregistrat o crestere a vanzarilor in 2023 de 11%, in conditiile in care au fost comercializate 34 mil. oua in prima jumatate a anului.

Anul acesta alocam insa 17 milioane de euro pentru investitii in zone extrem de diverse. Vorbim despre o statie de incubatie, o statie de incinerare, o statie de epurare, trei parcuri fotovoltaice, o centrala termica noua. Nu targetam categorii noi, dar sunt produse in care cererea este pe un trend ascendent si atunci este firesc sa investim in capacitatile de productie.

Daca pentru produsele noastre diferentiatoare, cum ar fi Puiul Fericit, Puiul Fermierului si Cocoselul de Padure nu am planificat neaparat cresteri, din cauza deprecierii puterii de cumparare a oamenilor, anul acesta vom sprijini din punct de vedere strategic si al comunicarii in special gama BRAVITO, lansata in 2022, dedicata copiilor si familiilor cu copii, gama in care regasim sortimente de calitate inalta din fiecare categorie de produse Agricola.

Ma astept ca 2023 sa fie in linie cu 2022, desigur daca nu apar modificari in peisajul pietei care sa denatureze lucruri cum ar fi Culoarul Marii Negre pentru cereale, razboiul din proximitate si efectele acestuia, masuri administrative pentru controlul preturilor, masuri fiscale pentru gestionarea deficitului bugetar, s.a.m.d. – toate acestea pot influenta evolutia afacerilor noastre, dar noi ramanem optimisti si obiectivul nostru este de a mentine trendul ascendent. In contextul dat, nu va fi fezabila o crestere de peste 10% per total business, dar cu siguranta vom incheia 2023 pe plus.”, a precizat Grigore Horoi.

 

 

Despre Agricola 

Despre Agricola

Agricola este unul dintre cei mai mari producatori de carne de pui din Romania si principalul exportator din aceasta categorie, care in septembrie 2022 a implinit 30 de ani de la infiintare.

Agricola detine 18% din piata carnii de pui, este lider cu 9% din piata de semipreparate si produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola este lider in total segment Salam de Sibiu comercializat in Romania cu 42% cota de piata, medie, in valoare (Nielsen).

Agricola este caracterizata in primul rand prin diversitate si prospetime, fiind singurul furnizor din Romania care ofera pietei interne cele mai multe categorii de produse: 

  • carne de pui refrigerata
  • preparate si specialitati din carne fierte afumate
  • salamuri crude uscate
  • semipreparate si produse tip ready meal din carne si vegetale
  • oua si praf de oua 

Unul dintre cele mai importante atribute ale brandului Agricola este acela de inovator, in special in ce priveste noi concepte de prezentare a produselor:

Agricola este prima companie care a lansat in Romania sortimentele din carne de pui ambalate la tavita cu cryofilm, dupa care aceasta metoda de ambalare a fost preluata si de alti jucatori din piata.

Agricola este si primul brand de carne de pui care si-a asumat un demers de responsabilitate sociala, lansand in anul 2006 conceptul BIOSECURIZAT prin care a explicat oamenilor cum se aplica un plan de biosecuritate, crescand increderea populatiei in carnea de pui autohtona si sensibilizand autoritatile in scopul luarii unor masuri necesare in momente grele.

In anul 2007, continuand inovatiile in domeniul produselor proaspete si sigure, Agricola a lansat prima linie de ambalare in atmosfera controlata (sistem BDF) din Romania.

In 2009, Agricola a lansat in premiera un produs inedit pe piata romaneasca de carne de pui, Puiul familist, ce se prezinta intr-o formula inovatoare de ambalare - un astfel de produs conceput cu grija si din grija fata de consumatori si familiile lor.

In aprilie 2010, Puiul Antistres, comercializat in «tavita minune», unica in Romania, in care se si gateste, a reprezentat solutia Agricola pentru gospodinele cu mai putin timp liber.

In iulie 2010, Agricola a lansat Puiul Fericit, crescut minim 56 de zile in ferme mici, hranit cu cereale si scos in aer liber, dedicat tuturor acelora care doresc sa-si aminteasca de gustul, culoarea si savoarea puiului crescut la curte.

In septembrie 2018, Agricola a lansat Cocosel de Padure, primul coquelet proaspat romanesc.

In septembrie 2022, Agricola a lansat gama BRAVITO, dedicata familiilor si copiiilor in special.

Noutati

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>