Evenimentul Romanian Beef Master a fost denumit "Sibiul si renasterea unui fenomen gastronomic" si a fost prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in Romania care a dat semnalul unei revolutii a gustului! Vedeta evenimentului fiind carnea de vita Premium Angus. Romanian Beef Master Sibiu, competitia culinara in premiera dedicata carnii de vita produse exclusiv in Romania, a reunit cei mai priceputi chefi din tara, organizati in 6 echipe care au gatit piesa Picanha de vita Angus de la Karpaten Premium Angus. Trofeul a fost obtinut de Adrian Sipoteanu, Ioan David si Gigi Fedeles - echipa castigatoare!
Au jurizat 18 membri dintre care Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniela Cimpean, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Octavian Isaila, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Sibiu, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Samuel Widmer, cel mai mare producator de carne de vita Angus din tara, Ionut Gociman, directorul executiv al Asociatiei Aberdeen Angus Romania, precum si alti fermieri, procesatori, specialisti in gastronomie din toata tara. Membrii juriului au fost profund impresionati de preparatele pe care le-au degustat, unii din ei marturisind: "Am trait o experienta mai mult decat inedita, poate chiar o poveste de viata expusa de cei mai mari profesionisti ai artei culinare."
Pentru a decide castigatorul, juratii au urmarit: modul interpretarii retetei propuse de echipa, care apartinea repertoriului clasic sau putea fi o creatie de moment, asocierea carnii de vita cu legume, leguminoase, verdeturi, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice, corectitudinea gatirii carnii de vita, sosul, coloristica folosita in vederea evidentierii "reginei farfuriei", respectiv a carnii de vita Premium Angus.
Vizitatorii au beneficiat de demonstratii ale bucatarilor profesionisti de la restaurante si steak-house-uri bine-cunoscute si au putut degusta steakuri savuroase din diverse piese din carcasa: Brisket, Picanha, Baveta, Coaste, Burgeri, Spata, Chuck, Plate, Flank, Rasol. Totodata, alaturi de acesti specialisti din industria carnii au fost prezenti si producatori de bauturi care au pus pe masa participantilor la eveniment cele mai apreciate vinuri romanesti si sortimente de bere artizanala.
O experienta culinara de neuitat de care ne vom aminti cu mult timp de acum inainte, ne-a umplut de excelentul gust al carnii de vita premium si ne-a trimis cu gandul in difeite parti ale lumii, carnea de vita Premium Angus fiind gatita cu ustensile specifice altor culturi: asado Japonia, tandoor, India, testul din fonta Texas, SUA, smoker, SUA, sous-vide, consomme, etc. Degustarile au prilejuit schimburi de experiente si idei: gatirea diversificata a carnii de vita, folosindu-se tehnici si echipamente diferite: Mibrasa Charcoal Oven, Pit Box Smoker, Taurus Spit&Grill, Petromax, Primo Ceramic Grills, Tojiro Knife Japan, Tandoor, Green Egg, Asado, Elegen Sous Vide. Preparate creative s-au distins prin combinatii de legume, verdeturi si mirodenii care au evidentiat carnea de vita prin mixuri de culori si arome. In plus, totul a fost dres cu deschiderea spre dialog a bucatarilor si producatorilor, participantii avand posibilitatea sa descopere ultimele noutati din domeniu si sa se inspire din experienta chefilor in plina desfasurare sub ochii lor.
Prin acest demers, bucatarii si-au aratat sustinerea pentru consumul de produse romanesti, folosindu-se de aceasta oportunitate pentru a incuraja cat mai multa lume sa vina in sprijinul fermierilor romani, prin achizitia de produse de pe plan local. Asa cum a precizat Radu Zarnescu, unul din organizatorii acestui eveniment: "Era oportun sa facem un concurs, insotit de o sesiune larga de degustari, de teste, de diverse aparate, instrumente, utilaje cu ajutorul carora poti sa gatesti carne de vita. Colegii pe care i-am selectat s-au pregatit la inaltime. Au prezentat niste farfurii deosebite si chiar pot sa ma mandresc cu toti. Pentru mine toti au fost la fel de buni, pentru ca stiu cat au luptat in spate ca sa faca aceste preparate. Bineinteles, trebuie sa-i numim pe cei mai buni: Adrian Sipoteanu, Ioan David si Gigi Fedeles. Am reusit, prin acest eveniment, sa mai punem o piatra la zidul pe care incercam sa-l construim in vederea promovarii produselor locale"
Dupa o zi intreaga in care s-au aflat la dispozitia gurmanzilor, bucatarii au avut parte si ei de cateva surprize, iar pasionatii de carne de vita Angus au participat la o tombola oferita de DRY-AGER, care a oferit prin tragere la sorti un frigider de maturare Dry-Ager DX500 celui care a intuit cel mai exact greutatea unei bucati de roastbeef vita Premium Angus aflate in frigiderul de la eveniment.
Locatia aleasa, Symphony by the Lake, Selimbar, a raspuns perfect conceptului de eveniment pus in scena: locatie de 5 stele, exclusivist, situat in mijlocul naturii, langa un lac si o padure de stejari, cu o priveliste incantatoare, cadru potrivit pentru a pune in valoare preparate culinare pentru gusturi alese. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai celor mai mari producatori si procesatori de carne din Romania buyeri de top din sectorul de retail, importatori si exportatori din domeniu, delegati ai Ambasadelor, dar si chefi care reprezinta sectorul HoReCa.
Aceasta manifestare a imbinat educatia culinara cu promovarea produselor romanesti, dar in acelasi timp a deschis consumatorului roman perspectiva asupra carnii de vita: "Pentru cei care gatesc vita, le recomand un singur lucru: sa nu omoare animalul de doua ori. Adica, odata ce a fost sacrificat, al doilea pas deosebit de important este sa invete sa gateasca carnea de vita foarte bine, s-o faca gustoasa, savuroasa, sa n-o duca in limite extreme, unde ea deja sufera transformari. Aspectul conteaza foarte mult la carne, acel rosu intens pe care-l are carnea de vita e pacat sa dispara din farfurie printr-o tehnica gresita. Carnea de vita trebuie sa fie suculenta, in primul rand, pentru ca tot gustul original, autentic, il contine acel suc al carnii. Daca il lasam un pic in sange, totdeauna o sa simtim o aroma speciala. Sa nu uitam ca vita este printre putinele animale care-si transmit gustul din alimentatie in textura carnii." De aceea este important consumul de carne de vita care provine din ferme sigure, care se supun unui sistem de productie natural, complet controlat, cu o furajare bazata pe iarba si cereale, fara hormoni, soia si premixuri, care asigura si garanteaza o carne proaspata cu un grad de marmorare ridicat, fragezime si un gust deosebit. Consumati produse locale cu trasabilitate de la ferma la farfurie, cu autentificarea genetica a bovinelor si o promisiune de administrare a mediului durabila.
Adevarat tur gastronomic al carnii de vita produse in Romania, acest eveniment a fost pe de o parte o provocare pentru bucatarii participanti la competitie si pentru jurati, iar pe de alta parte, un regal pentru publicul larg care s-a bucurat de minunatul gust al carnii de vita Angus, de complexitatea creatiilor pe care masterchefii le-au etalat pe farfurii, dar si de povestile de degustare a preparatelor gatite care mai de care mai impresionant.
18-07-2025 Stiri agricole
Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
11-07-2025 Alimentatie sanatoasa
S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro. Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>