Criteriul care sta la baza clasificarii gastelor se refera la aptitudinile economice ale palmipedelor corelate direct cu greutatea corporala a adultelor neingrasate. Rasele de gaste se impart in functie de greutatea corporala in: rase grele, rase semigrele si rase usoare.
Gastele (genul Anser) sunt pasari acvatice mari, robuste mai mici decat lebedele. Ciocul lor este scurt si ingrosat la baza, picioarele sunt relativ mai lungi decat la rate. Alearga foarte bine si aproape toate zboara si inoata excelent. Ele isi gasesc pe sol hrana formata din varfuri de ierburi tinere, cereale verzi, trifoi si alte frunze, diferite seminte, sfecla si alte radacinoase. Ambele sexe sunt la fel de colorate, in general in culori sterse – cafeniu, cenusiu pana la alb. Sunt pasari clocitoare, din regiunile salbatice si migreaza toamna spre sud in stoluri ce formeaza un clin sau o linie.
Rasele grele de gaste au greutatea corporala medie cuprinsa intre 8-10 kg, sunt rase care transmit in descendenta in cazul combinarii cu alte rase un ritm de crestere rapid.
In categoria raselor grele amintim Rasa Toulouse.
S-a format in sudul Frantei din materialul local care prin selectie si alimentatie rationala a ajuns sa se evidentieze printr-o productie ridicata de carne si grasime. In ultimul timp datorita preocuparilor si pentru exterior s-a ajuns la stabilizarea standardului rasei. In cadrul rasei se deosebesc doua tipuri: un tip agricol la care femelele ating in medie 7-8 kg, iar masculii 10-11 kg si un tip industrial la care masculii cantaresc in medie 13-14 kg, iar ingrasati 16-18 kg.
Exteriorul. Sunt gaste mari, au cap puternic si masiv cu profilul drept, ciocul puternic este mai gros la baza si are culoarea rosu-orange, ochii caprui cu pupile rosii, gatul este drept vertical foarte gros, corpul lung si gros cu spatele drept putin bombat purtat orizontal. Abdomenul este lung si larg, foarte jos fanonul abdominal bine detasat, aripile bine atasate si lungi, depasesc coada. Picioarele sunt scurte foarte distantate, coapsele sunt puternice cu penaj bufant. Culoarea este brun inchis si alb imaculat pe abdomen, capul si gatul au culoarea gri inchis, coada este gri, bordata cu alb, ciocul si picioarele sunt orange.
Ca performante au ritm rapid de crestere. In conditii prielnice bobocii ating la varsta de 8-10 saptamani greutatea de 6 kg. Productia de oua la tipul de gaste de tipul greu este in medie de 25 de oua in primul an si 40-60 de oua in al doilea an, greutatea oului fiind de 180-220 grame. Cele din categoria foarte greu nu dau decat o productie medie de 15-25 de oua anual. Ouale au un procent de fecunditate scazut, intre 45-50 %. Capacitatea de ecloziune de asemenea este foarte slaba, intre 23-43 %.
Gastele Toulouse sunt closti si mame rele, mai ales cele din tipul foarte greu si aproape nu se pot folosi la clocit din cauza greutatii foarte mari. Bobocii cu toate ca au o intensitate mare de crestere se cresc insa destul de greu, fiind sensibili atat la frig si umezeala cat si la caldura mare. Mortalitatea pana la 3 luni este de 20 %. Pasarile adulte sunt greoaie, au temperament accentuat limfatic si nu se deplaseaza la distante prea mari de adapost. Ele necesita pasuni de calitate foarte buna, situate in apropiere de adaposturi. Penajul de culoare cenusie este bogat, cu puf abundent si elastic. Din cauza ca sunt colorate penele sunt mai putin apreciate decat cele produse de rasele cu penaj alb. De la gastele sacrificate se obtin in medie cca 500 gr de puf si fulgi jumulite pe viu de doua ori pe an. Produc anual in medie 200 grame de puf/pasare.
Gastele din rasa Toulouse pot fi folosite in ameliorare, in special in postura de tata pentru transmiterea ritmului de crestere si a aptitudinii de a obtine foie gras. Exemplarele din tara noastra s-au aclimatizat obtinand performante asemanatoare cu cele din tara de origine.
Alte rase din aceasta categorie mai amintim: Rasa Emden, Rasa Holmogor, Rasa Africana, Rasa Americana.
Rasele semigrele sunt caracterizate printr-o greutate medie a adultilor de 5-8 kg.
In cadrul raselor semigrele amintim Rasa Landaise, cu originea in sudul Frantei. Este o gasca de talie inalta, zvelta si agila in miscare. Capul fin se micsoreaza de la crestet la baza ciocului. Penajul este bogat, strans pe corp, mai putin pe crupion si coapse decat pe spate si piept. Culoarea este cenusiu inchis mergand pana la brun, abdomenul este alb, capul, gatul este de culoare cenusiu uniforma (mai mult sau mai putin intensa, in functie de varsta si regimul alimentar). Aceasta culoare se estompeaza treptat pe piept pentru a deveni alb pe abdomen.
Sunt apreciate exemplarele care au o egalitate absoluta intre urmatoarele patru dimensiuni: lungimea degetelor, lungimea tarsului, distanta care separa doua degete exterioare, distanta intre ochi si extremitatea ciocului.
Ca performante greutatea adultilor este de 6-7 kg la masculi si 5-6 kg la femele. Este o rasa apreciata in mod deosebit pentru aptitudinea de formare a ficatului gras, caracter pe care-l transmite bine in descendenta in cauza incrucisarilor de prima generatie. In urma indoparii cu 30-35 kg de porumb pot realiza un ficat cu greutate de 700-8800 grame, superior calitativ. Productia de oua a exemplarelor selectionate ajung la 45-50 de oua/ciclu cu o medie a greutatii oului de 170-180 grame. Greutatea bobocilor la 8 saptamani este de 4-4,5 kg. Indicii de incubatie sunt potriviti realizandu-se un procent de ecloziune de 55 -60 %, la un procent de fecunditate de 65-70 %.
Alte rase de gaste din aceasta categorie mai amintim: Gasca de Rin, Rasa Pomerana, Rasa Diepholz, Rasa alba italiana, Gasca Ungureasca, Rasa Pilgrim, Gasca Ceha.
Rasele de gaste usoare sunt rase care au greutatea de corporala de 5 kg la adulti. Dintre acestea amintim Gasca carunculata chinezeasca.
Este cunoscuta sub denumirea de gasca asiatica sau de Hong-Kong, iar la noi in tara a capatat denumirea de rasa leseasca.
Este o gasca cu pozitie inalta, caracteristica. Capul este de marime mijlocie, ciocul, mediu ca marime, prezinta un caruncul rotund, proeminent, mai mare la mascul. Ochii sunt caprui, gatul este lung, pieptul este bine rotunjit. Sunt descrise doua varietati: varietatea alba si varietatea cenusie (castanie).
Varietatea alba are penaj alb, cioc si carunculi portocalii, picioare galben-portocalii ochi albastri.
Varietatea cenusie are capul de culoare cenusiu-inchis, in special in partea superioara, gatul mai inchis in partea posterioara, penajul castaniu-cenusiu.
Performante productive. Greutatea la mascul este de 5-6 kg, iar la femele de 4-5 kg. Cresterea bobocilor este tardiva, doar la 1 an masculii cantaresc 4,4 kg, iar femelele 3.6 kg. Caracteristica este productia de oua, in special a varietatii albe care in medie poate ajunge la 70-80 de oua cu o greutatea de 180 de grame. Fecunditatea este buna putand ajunge chiar 80-90 % la efectivele ameliorate si un procent de ecloziune de 70-80 %. La noi in tara sunt raspandite in gospodariile din Moldova si Muntenia, fiind bine adaptate in conditiile locale.
Alte rase din aceasta categorie mai amintim: Rasa frizata danubiana, gastele comune-banatene, canadiene, egiptene, alsaciene.
Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
16-03-2023 Pasari
O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>
01-02-2023 Pasari
Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>
18-11-2021 Pasari
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>
28-10-2021 Pasari
Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>
24-06-2021 Pasari
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>
12-05-2021 Pasari
In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>
10-05-2021 Pasari
Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>
08-05-2021 Pasari
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>