Horezu, centrul olaritului

.

Amplasat intr-un cadru natural deosebit – inconjurat de Muntii Capatanii, Magura Slatioarei, dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, orasul Horezu este cel mai puternic centru de olarit din sudul tarii. Pe langa turismul etno-cultural reprezentat de olarit, tesaturi executate manual si pictura religioasa, Horezu dispune de resurse pentru practicarea turismului cultural-religios (in zona se afla Manastirile Hurez, Dintr-un Lemn, Bistrita si Arnota), turismului stiintific, montan si a agroturismului. Horezu se afla in apropierea celei mai mari concentrari de manastiri din tara, intr-o zona cu flora si fauna bogata, cu peisaje de un farmec aparte. Din teritoriul administrativ al orasului fac parte alte 6 localitati- Romanii de Jos, Romanii de Sus, Ramesti, Ifrimesti, Tanasesti, Ursani, iar din punctul de vedere al activitatilor traditionale, localitatea este recunoscuta pentru ocupatiile seculare ale locuitorilor sai: practicarea pomiculturii, cresterea animalelor, centru de exploatare si prelucrare a lemnului si de centru al ceramicii populare, veritabila emblema a locului.

Accesul in statiune se poate face pe DN 67, care asigura legatura intre Ramnicu Valcea (45 de kilometri) si Targu Jiu (70 de kilometri). In partea de sud, Horezu face legatura cu municipiul Craiova (113 kilometri) pe DN 65C.

La Horezu exista un veritabil tezaur de arta religioasa-Manastirea Hurez monument UNESCO) Manastirea Dintr-un Lemn, Manastirea Bistrita si Manastirea Arnota. Turismul rural este si el bine reprezentat, fiind sustinut de existenta in aceasta zona a obiceiurilor, sarbatorilor stramosesti si a mestesugurilor ridicate la nivel de arta.

Specificitatea zonei este data si de existenta de-a lungul anului a unei succesiuni de manifestari culturale si, in special, obiceiuri si datini stravechi, apreciate unanim de turisti. Astfel, in contextul Sarbatorilor de iarna, desfasurate intre 25 decembrie si 7 ianuarie, Plugusorul, Sorcova, Capra, jocurile cu masti si teatrul popular, declamate sau cantate de copii si de tineri, genereaza o atmosfera generala de optimism si de speranta. In timpul verii, “Fagurele de aur” este o alta sarbatoare traditionala care ii reuneste pe cei mai priceputi apicultori in cea de-a doua saptamana a lunii iunie si dureaza doua zile, iar “ Invartita dorului” este un festival al cantecului ciobanesc si o parada a costumelor populare, desfasurat in a treia saptamana a aceliasi luni in satul Vaideeni. “Braul de aur”, sezatoare si concurs de creatie, se bucura de o audienta deosebita, fiind organizat de ziua Sfantului Ilie (20 iulie), in localitatea Barbatesti. Toamna, la Targul international al tiganilor care are loc in satul Bistrita si la Festivalul Eco-Etno-Folk-Film de la Slatioara, participarea este numerosa, la fel si asistenta.

In urma cu doua luni s-au celebrat „Zilele orasului Horezu“ si prima editie a festivalului „Hora Brancovenilor”, manifestare la care mesterii populari din zona si-au expus ultimele lucrari.Viata locuitorilor din Horezu este animata si de unul dintre cele mai renumite targuri nationale ale olarilor ,”Cocosul de Hurez”, in care isi dau intalnire mesteri din toata tara si unde se expun pe zeci de tarabe cateva mii de farfurii, de strachini si de ulcioare. Targul este organizat pe platoul “Stejari”, in prima saptamana din luna iunie si dureaza trei zile. Ulterior, cea mai mare parte a produselor premiate sunt expuse la galeria de arta contemporana, deschisa la Casa de Cultura din Horezu. Culorile traditionale utilizate de mesterii locali sunt ocrul, verdele si albastrul, iar motivele predominante sunt valul, spirala, sarpele si cocosul. Olarii din Horezu sunt apreciati si pentru tehnica specifica pe care o utilizeaza- vase smaltuite si arse de doua ori, decorarea obiectelor fiind realizata cu vechi instrumente-corn sau gaita.

Imprejurimile orasului Horezu contribuie si ele la prestigiul national si international al noii statiuni turistice. Astfel, in imediata apropiere a orasului se afla comuna Costesti care adaposteste Manastirile Bistrita si Arnota, Cheile Bistritei si Pestera Liliecilor, precum si comuna Maldaresti, cu celebrele sale cule. La Vaideeni, turistii pot vedea modul in care se prepara branza la stana si felul in care isi duc traiul cotidian cele cateva familii de ciobani autentici care traiesc in localitate. Tot in apropiere de Horezu se afla si localitatea Polovragi, cu manastirea si pestera cu acelasi nume, dar si splendidele Chei ale Oltetului, iar la Novaci, statiunea alpina Ranca atrage ca un magnet pe toti iubitorii muntelui. Aflat la doar 10 kilometri de Horezu, Muzeul Trovantilor a fost declarat obiectiv UNESCO, iar Manastirea Horezu este o ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, construita intre anii 1690—1697. Construita in stil propriu brancovenesc, manastirea a fost cel mai important centru de pregatire al copistilor, diacilor si gramaticilor.

La Horezu, turistii pot admira micuta pestera Bistrita, sapata intr-o stanca si inconjurata de un peisaj superb. Pe versantul opus se afla stanca Schitului Papusa, iar jos drumul serpuit al Cheilor Bistritei. In pestera, dupa o galerie ingusta apare o prima surpriza: biserica egumentului Teofil al Bistritei (din 1642). Adevarata atractie este insa bisericuta ascunsa in maruntaiele pesterii, zidita la sfarsitul secolului al XV-lea ca loc de rugaciune si ascunzatoare a moastelor Sfantului Grigorie Decapolitul in timpurile de prigoana. Prezenta liliecilor, singurele mamifere zburatoare, care stau atarnati de tavanul pesterii sporesc misterul locului. Si Manastirea Hurez a fost declarata patrimoniu UNESCO.

Muzeele, casele memoriale si bibliotecile pot fi o alta atractie pentru turistii locatiei. Spre exemplu, la Muzeul Manastirii Hurez se afla mai multe piese de arta medievala, tesaturi, carti vechi. Aceste exemplare provin din biblioteca manastirii intiata de Constantin Brancoveanu, care detinea una dintre cele mai valoroase colectii de carte ale timpului sau. Muzeul Etnografic functioneaza in cadrul Complexului Muzeal de la Maldaresti si adaposteste obiecte de arta medievala, obiecte de arhitectura populara, cusaturi, tesaturi, picturi, port popular. Casa de Cultura Horezu dispune de o sala cu 400 de locuri, o biblioteca si o Galerie de Arta Populara contemporana in care este expusa o mare colectie de obiecte ceramice donate timp de 30 de ani de mesterii populari participanti la Targul de Ceramica. Totodata, biblioteca oraseneasca “Ada Orleanu” este deschisa permanent, are o sala de lectura si un fond de carte de 40 000 de volume.

Mesterii olari de la Horezu s-au facut de-a lungul anilor cunoscuti atat pe plan national, cat si international. Ei sunt apreciati pentru pastrarea traditiei si pentru saltul de la etnografic la artistic, de la utilitar la estetic care i-a consacrat. Practic, sub mainile lor, produsele de lut au devenit opere de arta, iar prin simplitate si rafinament, colorit si semne sacre, pecetea originalitatii zonei este mostenita si de noile generatii. Dintre ceramistii cu veche experienta cunoscuti si peste hotare amintim pe Victor si Eufrosina Vicsoreanu, Ion Vicsoreanu, Victor Ogrezeanu, Stelian Ogrezeanu, Nicolae Tambrea, Dumitru si Ioana Mischiu, Gheorghe si Maria Iorga, Mihai si Maria Bascu, Costel Popa, dar si Ionel Popa. Pe langa acesti maestri, o noua generatie de artisti au preluat stafeta si pastreaza traditia artei populare, ducand mai departe “scoala” hurezenilor. Ei sunt Milu Bascu, Nicoleta (Mischiu) si Laurentiu Pietraru, Ion si Mihaela Palosi, Viorel Frigura, Ionel Frigura, Florin si Aida Frigura, Elena si Irinel Miutoiu, Constantin si Maria Bascu, Alina si Liviu Iorga, Cristian Tanasescu, Leonida si Gheorghe Bascu, Ion si Felicia Mischiu, Stefan Mischiu, Ion Vicsoreanu si Sorin Giubega. La inceputul lunii septembrie orasul Horezu a implinit 518 ani de atestare documentara. Asezarea s-a dezvoltat mult dupa anul 1780, cand a devenit cunoscuta sub numele de „Targul Horezu”.

Printul Charles, care a vizitat in aceasta vara manastirile din zona in contextul unei calatorii particulare, a ramas cateva zile si la manastirea Hurez. El a vizitat imprejurimile si l-a asistat pe mesterul olar Palosi pentru a deprinde taina modelarii lutului. Ulterior, artistul i-a daruit o farfurie speciala printului, in semn de pretuire si aducerea aminte asupra clipelor petrecute aici.

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>