Basicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) este o boala, care in prezent se intalneste in toate tarile unde se cultiva piersicul si produce pagube insemnate in anii cu precipitatii abundente. Boala se manifesta pe frunze, flori, fructe si ramuri. Frunzele atacate, pe anumite portiuni sau pe toata suprafata hipertrofii ale parenchimului foliar au un aspectul basicat, cu unflaturi pe suprafata superioara si adancituri pe cea inferiora, unde apare o pulbere alba.
Monilioza samburoaselor (Monilinia Laxa) este o boala raspandita si pagubitoare, producand pagube cifrate intre 30-50% din productia de fructe si poate duce treptat la uscarea pomilor. Conditiile climatice din ultima perioada si faza de vegetatie, au favorizat aparitiia si dezvoltarea bolii in livezile de prun, cires, visin, cais, piersic.
Un studiu recent a descoperit faptul ca fermierii europeni pot evita pierderi de miliarde de euro protejandu-si culturile cu produse inovatoare precum cele care contin Isoclast™ activ. Prezentat in cadrul targului Fruit Logistica din Berlin, studiul desfasurat de grupul independent de consultanta Nomisma a aratat ca pot beneficia de utilizarea acestui produs, culturi in valoare de 129 mld. Euro, dispuse pe 54,1 milioane de hectare, sau 31% din totalul zonei cultivate la nivel european.
Pentru a combate molia orientala (Grapholita molesta sin. Cydia molesta) la piersic si cais, efectuati unul din tratamentele urmatoare:
Tratamentul pentru combaterea antracnozei, ciuruirii, moniliozei la cais, visin, cires si prun se realizeaza folosind unul dintre amestecurile:
Tratamentul pentru combaterea generatiei hibernante a moliei, defoliatoare, basicarea, ciuruirea si monilioza la piersici si caisi se efectueaza folosind produsele:
In aceasta perioada se recomanda realizarea tratamentului pentru combaterea bolilor de scoarta (monilioza, ciuruiri, bacterioze) in vederea reducerii rezervei biologice la prun, piersic, cais, cires si visin.
Specialistii recomanda efectuarea in aceasta perioada a tratamentului pentru combaterea Moliei orientale la soiurile tarzii de piersic – tratamentul I, generatia II-a. Se mai combat: molia vargata, defoliatoare, afide, ciuruire si monilioze.
In aceasta perioada se recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea moliei vargate (Anarsia lineatella) la piersic si cais (tratamentul I, generatia I). Se mai combat defoliatoarele, afidele, basicarea, moniliozele si ciuruirea.
Ramadanul este luna sfanta de binecuvantari in care musulmanii respecta posturile si isi arata dragoste lor fata de Profetul Allah.
Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului in vegetatie in toate plantatiile de cais si piersic in care s-a semnalat si identificat aparitia unor boli: Ciuruirea frunzelor, Patarea frunzelor de cais, Monilioza (Monilinia fructigena), Basicarea frunzelor, Fainarea, Rapanul samburoaselor si daunatori: Afide, Paduchele din San Jose, Molii (vargata, orientala, a scoartei).
O rezolutie aprobata recent de Parlamentul European impune necesitatea unor masuri eficiente in Uniunea Europeana pentru a preveni raspandirea bacteriei Xylella fastidiosa in afara granitelor Italiei. Pana acum aceasta bacterie a produs daune grave livezilor de maslini din Italia. Xylella are multe gazde si ar putea ataca alte plantatii, inclusiv cele de piersici, migdale, citrice, plante ornamentale si podgorii.
SAS prezinta CODABRIX, un aliat bun pentru cresterea de zaharuri, culoarea si dimensiunea fructelor: piersici, nectarine, cirese, prune, mere, pere. CODABRIX actioneaza cresterea concentratiei de zaharuri in fructe, sporind astfel gradul Brix, crescand intensitatea culorii fructelor si o mai mare uniformitate in coloratie, imbunatateste rezistenta la recoltare, CODABRIX faciliteaza avansarea datei recoltarii.
Laboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Directiei Agricole Bihor comunica tratamentul pentru combaterea generatiei hibernante a moliei la piersici si cais.
Laboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Directiei Agricole Bihor comunica tratamentul pentru combaterea basicarii, ciuruirii si moniliozei, in vederea reducerii rezervei biologice la: piersic, cais, cires, visin si prun.
Piersica alba Pescabivona, IGP, Italia, este o varietate a speciei de Prunus persica produsa in Bivona, provincia Agrigento din Sicilia.
Plumcot este un fruct hibrid, rezultatul din polenizarea incrucisata atent controlata intre prune si caise.
Cu vreme calda din ultimele zile, fermierii din nord - estul Statelor Unite, au posibilitatea sa vada, concret, modul in care culturile lor agricole au supravietuit iernii foarte reci din anul acesta.
Producatorul de vinuri Domeniile Ostrov este si unul dintre cei mai importanti producatori de fructe la nivel national cu o suprafata de aproape 400 de hectare de plantatii pomicole. August este luna in care la Domeniile Ostrov se numara ciresele, caisele, nectarinele si piersicile.
Afacerile din sectorul agricol au rar succes, chiar daca produsele promovate sunt de buna calitate.
Soiurile de cais CAIS ( Prunus armeniaca L.), create recent la SCDP Constanta sunt: ELMAR si OVIDIUS
Cu multi ani in urma, piersicul (Prunus persica) crestea liber pe dealurii mijlocii insorite din tara noastra, alaturi de vita de vie.
Printre vedetele targului AGROMALIM 2011 trebuie sa amintim si o noua varietate de piersici realizate de SC BIOPLANT SRL Seleus, judetul Arad
Caisele Gönc (IGP) reprezinta un produs tipic al celor mai nordice regiuni de cultivare a fructelor din Ungaria, fiind produse pe coastele dealurilor, pe terasele si pe campiile din regiunea numita Hegyalja de-a lungul raului Hernád, in regiunile deluroase Szerencs si Cserehát, la o altitudine de 150-300 de metri deasupra nivelului marii.
Caisele „Wachauer Marille”, produse DOP obtinute in Austria, apartin familiei Rosaceae, subfamiliei Prunoideae si gen. Prunus.
Piersicul este una din cele mai valoroase specii pomicole cultivate, care se remarca prin precocitate in rodire, potential mare de productie si calitate superioara a fructelor.
Pomii incep sa fructifice economic din anul al treilea de la plantare, iar fructele obtinute se consuma in stare proaspata, sau se folosesc ca materie prima, pentru procesare, in vederea obtinerii unui numar mare de produse finite.
Cultura Caisului importanta culturii caisului si aria sa de raspindire. Cultura Piersicului Infiintarea si intretinerea plantatiilor de piersic.
Avertizare nr 46 din 26.05.2010 – Statia de Prognoza Arad
Avertizare nr 32 din 5.05.2010 – Statia de Prognoza Arad
IGP „Pesca di Verona” se refera la specia Persica Vulgaris, Mill si este rezervata piersicilor cu pulpa alba si cu pulpa galbena, precum si piersicilor fara puf (numite si nectarine).
Sub raportul valorii economice, piersicul detine pe plan mondial locul al doilea (dupa mar) intre speciile pomicole cu frunze cazatoare.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>