Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, prin Statiunea Didactica de Cercetare-Dezvoltare Pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa – Istrita pune la dispozitia celor interesati oferta de pomi fructiferi pentru toamna anului 2023.
Dupa 24 de ani de la ultimele plantari de pomi fructiferi in fosta Livada Palocsay, acum denumita Statiunea de Cercetari Horticole (SCH) si aflata in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, inginerii au infiintat o plantatie de ciresi si pruni, pe o suprafata de 3.5 hectare.
Conditiile climatice si faza de vegetatie a pomilor au creat premisele pentru aparitia si dezvoltarea Viespei Neagre a Prunului (Hoplocampa minuta). Ca masura preventiv - curativa se recomanda executarea unui tratament chimic, incepand din momentul cand 10 – 15 % din petalele florilor s-au scuturat. Perioada optima dureaza 5 zile, pentru fiecare soi.
Monilioza samburoaselor (Monilinia Laxa) este o boala raspandita si pagubitoare, producand pagube cifrate intre 30-50% din productia de fructe si poate duce treptat la uscarea pomilor. Conditiile climatice din ultima perioada si faza de vegetatie, au favorizat aparitiia si dezvoltarea bolii in livezile de prun, cires, visin, cais, piersic.
In aceasta perioada se recomanda realizarea urmatoarelor tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, par, prun, cires si visin.
Paduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus) ataca peste 200 specii de arbori, arbusti si plante ierboase, insa prefera speciile lemnoase. Dintre speciile pomicole ataca mai frecvent speciile samantoase (mar, par, coacaz, mosmon s.a.) si mai putin speciile samburoase (piersic, cais, visin, cires). Dintre arbori, arbusti forestieri si ornamentali ataca ulmul, teiul, frasinul, artarul, salcamul, stejarul, plopul, carpenul, salcia etc., preferand lemnul cainesc, gutuiul japonez, trandafirul si paducelul.
Viermele prunelor (Cydia funebrana sin Laspeyresia funebrana, Grapholita funebrana) este considerat printre cei mai periculosi daunatori ai prunului. Frecventa fructelor atacate ajungand pana la 70-80% in plantatiile netratate. Daunatorul ierneaza ca larva intr-un cocon matasos sub scoarta exfoliata a pomilor, sub frunzele cazute, si dezvolta in mod obisnuit 2 generatii pe an.
Viespea samburilor de prun (Eurytoma schreineri Schr.) este considerata cel mai periculos daunator al prunului, pagubele cauzate in unii ani ajungand pana la 90% din productia de fructe. Pentru combaterea viespii samburilor de prun sunt necesare 2-3 tratamente fitosanitare. Primul tratament se aplica atunci cand viespile incep sa sape orificiul de iesire in peretele samburelui. Al doilea tratament considerat „cheie” se efectueaza la 6-8 zile dupa primul, ceea ce biologic corespunde cu maximum de aparitie al adultilor, iar cel de-al treilea tratament se aplica la 8-10 dupa al doilea, pentru combaterea ultimilor adulti aparuti.
Va invitam cu bucurie in 22 septembrie 2018, pe platoul de langa ferma de legume organice Colina Farms, sa cunoasteti povestea magiunului de prune si a oamenilor harnici din Vultureni. Magiunul de prune se face de sute de ani, numai din prune, fara zahar, la foc domol, cu multa poveste. Produsele alese, activitatile cu artisti, caii si poneii, drumetiile ghidate si, bineinteles, concursul de preparat silvoita, sunt punctele de atractie ale evenimentului.
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli si daunatori foarte periculosi, care pot aduce mari pagube la speciile pomicole samburoase (prun, cires, visin) si in plantatiile de semintoase (mar, par, gutui).
La prun este indicata in aceasta perioada aplicarea a doua tratamente. Primul tratament se va realiza la scuturarea a 10 – 15% din petale pentru combaterea moniliozei, ciuruirii frunzelor, rapanului, patarii rosii a frunzelor, hurlupilor, viespilor cu fierastrau (Hoplocampa minuta si Hoplocampa flava), afidelor, insectelor defoliatoare, gargaritei mugurilor (Sciaphobus squalidus).
Tratamentul pentru combaterea antracnozei, ciuruirii, moniliozei la cais, visin, cires si prun se realizeaza folosind unul dintre amestecurile:
Pentru satisfacerea cerintelor de consum din mica gospodarie, sortimentul la prun este mai amplu si cuprinde un numar mare de soiuri, diferite ca epoca de coacere si ca mod de valorificare.
In aceasta perioada se recomanda realizarea tratamentului pentru combaterea bolilor de scoarta (monilioza, ciuruiri, bacterioze) in vederea reducerii rezervei biologice la prun, piersic, cais, cires si visin.
In aceasta perioada se recomanda aplicarea unor tratamente cheie in scopul diminuarii bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, prun, par, cires si visin.
Laboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor recomanda efectuarea tratamentului pentru combaterea daunatorului: viermele prunelor – generatia II. Se mai combat: defoliatoare, afide, ciuruire, monilioza, patarea rosie.
In aceasta perioada se recomanda realizarea unui tratament fitosanitar de combatere a bolilor si daunatorilor in livezile de mar (viermele merelor, insecte defoliatoare, acarieni, tripsi, omizi miniere, aphidae+rapa, fainare, moniloza, etc) si de pruni (viermele prunelor, insecte defoliatoare, aphidae, acarieni, patarea rosie, moniloze, ciuruire, etc).
Conditiile climatice si faza de vegetatie au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului Viermele prunelor (Cydia funebrana). Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea a doua tratamente pentru generatia I. Tratamentele mai combat: Afide, Acarieni si Monilioza.
Tratamentul I combate agentii patogeni: Monilioze (Monilinia laxa in special, cat si Monilinia fructigena), Ciuruirea frunzelor de prun (Coryneum beijerinckii), Patarea si ciuruirea bacteriana a samburoaselor (Xanthomonas pruni, Pseudomonas mors prunorum), Rapan prun (Venturia c sinonim Fusicladium pruni). Prin acest tratament se combat si se diminueaza formele de rezistenta peste iarna a bolilor (miceliu de rezistenta, ascospori, conidii de iarna) reducandu-se astfel infectia primara.
Structura permanenta a coroanei prunului este diversa ca vigoare, rezistenta si unghi de insertie si impune aplicarea unor taieri adecvate prin care pomii sa valorifice intreg potentialul de productie al soiului si sa asigure coroanei o structura solida.
Prunul este o specie pomicola altoita pe corcodus formand pomi cu talie mare de 6-7 m sau pe prunul local formand pomi cu talie mijlocie de 3,5-4 m.
Incepand cu data de 14 ianuarie 2016, MADR impreuna cu ANPC, la solicitarea Sonimpex Topoloveni si cu sustinerea APAR, au elaborat un document comun avand semnificatia initierii procesului de modificare legislativa pentru a se conferi o baza legala recunoasterii caracterului de produs traditional pentru produsele recunoscute la nivel european ca Indicatii Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate sau Specialitati Traditionale Garantate. In acest context este de mentionat faptul ca, pana la acest moment, Romania beneficiaza de protectie, ca Indicatie Geografica Protejata, pentru un singur produs, respectiv, Magiun de prune Topoloveni, produs si comercializat de catre Sonimpex Topoloveni.
Secretul tariei reusite, cu gust si miros curat este intotdeauna dat de cazanul in care este distilata bautura. Cazanele de cupru DES ofera garantia unei tarii de calitate artizanala, indiferent de cantitatea in care este prelucrata. Romanii care tin la traditie sau doresc sa fie siguri de calitatea tariei consumate prefera sa pregateasca aceasta bautura in propria gospodarie. Chiar daca exista diferente in retetele dupa care se ghideaza, producatorii de tarie respecta negresit obiceiul transmis din tata in fiu: distilarea in cazane de cupru.
Schema orientativa de tratament pentru combaterea urmatorilor agenti de daunare la prun: viermele prunelor (Cydia funebrana Tr.), paduchele din San-Jose, acarieni, afide, insecte defoliatoare, ciuruirea micotica si bacteriana, patarea rosie a frunzelor de prun.
Va recomandam in perioada imediat urmatoare sa aplicati trat.I, gen II la VIERMELE MERELOR (Carpocapsa p) si VIERMELE PRUNELOR (Laseyresia f) cu unul din urmatoarele produse:
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia urmatoarelor boli si daunatori: Paduchele din San Jose (generatia-a-I-a), Viermele prunelor (generatia-a-II-a), Acarieni, Afide, Insecte defoliatoare, Monilioze, Ciuruirea micotica si bacteriana, Patarea rosie a frunzelor de prun.
SAS prezinta CODABRIX, un aliat bun pentru cresterea de zaharuri, culoarea si dimensiunea fructelor: piersici, nectarine, cirese, prune, mere, pere. CODABRIX actioneaza cresterea concentratiei de zaharuri in fructe, sporind astfel gradul Brix, crescand intensitatea culorii fructelor si o mai mare uniformitate in coloratie, imbunatateste rezistenta la recoltare, CODABRIX faciliteaza avansarea datei recoltarii.
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia urmatoarelor boli si daunatori: viespea prunelor (Hoplocampa minuta Christ. si Hoplocampa flava L.), viespea semintelor de prun (Eurytoma schreineri Schr.), acarieni, insecte defoliatoare, afide si boli ca: monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena), deformarea fructelor (Taphrina deformans), ciuruirea micotica si bacteriana a frunzelor, patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum Pers.).
Atat prunele proaspete, cat si cele uscate contin doi fitonutrienti unici care au calitati antioxidante deosebite, protejand celulele de actiunea unor radicali liberi.
Laboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Directiei Agricole Bihor comunica tratamentul pentru combaterea basicarii, ciuruirii si moniliozei, in vederea reducerii rezervei biologice la: piersic, cais, cires, visin si prun.
Comisia Europeana a propus dublarea contingentelor de export fara taxe vamale pe piata europeana pentru mere, prune si struguri de masa din Republica Moldova.
Plumcot este un fruct hibrid, rezultatul din polenizarea incrucisata atent controlata intre prune si caise.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la aprobarea de catre Comisia Europeană, in data de 25.04.2013, a 22 de programe destinate sa promoveze produsele agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte.
Duminica a avut loc, in Comuna Bertea judetul Prahova, prima editie a Sarbatorii tuicii de Bertea. Produsul este inscris in Registrul Produselor Traditionale din Romania si, pe viitor, locuitorii din Bertea vor sa il faca brand national.
Pentru obtinerea unor rezultate economice favorabile, soiurile de prun trebuie sa fie amplasate mai ales in localitatile consacrate, din regiunile intai si a doua pomicola.
Insecticid cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare la mar, prun, vita de vie si cartof.
Deshidratarea se bazeaza pe reducerea continutului de apa pana la o anumita limita la care activitatea vitala a acestora si a microorganismelor care pot produce in mod normal alterarea lor este oprita.
Prunul, fiind adaptat la cele mai diverse conditii de clima si sol si avand cerinte tehnologice mult diminuate fata de celelalte specii pomicole, va continua sa populeze si mai departe zonele colinare unde, in decurs de sute de ani, s-au format si au supravietuit unele din cele mai valoroase soiuri (Grase romanesti, Tuleu gras, Vinete romanesti etc).
Rachia de “Groseni” este un produs traditional fermentat natural aflat in curs de atestare
Avertizare nr 36 din 6.05.2010 – Statia de Prognoza Arad
Avertizari si tratamente fitosanitare – Statia de Prognoza Arad
Programul de protectie fitosanitara este orientativ si se va adapta in functie de zona si tipul de plantatie. Volumul de solutie este de 1500 l/ha.
Prima cerere depusa, in Romania, este pentru obtinerea protectiei denumirii „MAGIUN NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI”, Indicatie Geografică Protejata (IGP).
In anul 2000 s-a realizat o productie de 345 000 t prune. Prunul continua sa aiba o pondere exagerata (cca. 50%), din livezile romanesti. Romania ocupa primul loc la suprafata de prun din U.E. Din suprafata pomicola de 77 883 ha, prunul ocupa 34 899 ha.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>