Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor.
Conditiile meteorologice si faza de vegetatie au favorizat extinderea atacului de Arsura bacteriana (Focul bacterian al rozaceelor - Erwinia amylovora), ca infectie primara in timpul infloritului, la speciile semintoase (Mar, Par si Gutui). In plantatiile unde a fost inregistrat atac in anii anteriori, se recomanda executarea a doua-trei tratamente in timpul infloritului pomilor cu produse pe baza de Fosetil de Aluminiu.
In aceasta perioada se recomanda realizarea urmatoarelor tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, par, prun, cires si visin.
La speciile pomicole semintioase (mar, par, gutui) pentru prevenirea atacului agentului patogen Erwinia amylovora care produce focul bacterian, (patogen de carantina) in perioada repaosului vegetativ, recomandam efectuarea unui tratament cu produse de uz fitosanitar, omologate.
Paduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus) ataca peste 200 specii de arbori, arbusti si plante ierboase, insa prefera speciile lemnoase. Dintre speciile pomicole ataca mai frecvent speciile samantoase (mar, par, coacaz, mosmon s.a.) si mai putin speciile samburoase (piersic, cais, visin, cires). Dintre arbori, arbusti forestieri si ornamentali ataca ulmul, teiul, frasinul, artarul, salcamul, stejarul, plopul, carpenul, salcia etc., preferand lemnul cainesc, gutuiul japonez, trandafirul si paducelul.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, a luat masura returnarii unui transport de 1600 bucati material saditor pomicol specia par, (Pyrus communis), provenienta Republica Moldova, cu destinatia finala Bulgaria. Masura a fost luata ca urmare a identificarii organismului daunator de carantina „Pear decline mycoplasm” (Declinul parului).
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli si daunatori foarte periculosi, care pot aduce mari pagube la speciile pomicole samburoase (prun, cires, visin) si in plantatiile de semintoase (mar, par, gutui).
Ploile de 35 l/mp si evolutia fazelor de vegetatie, creeaza premise pentru aparitia si dezvoltarea mai multor agenti de daunare la Mar, Par, si Gutui: Rapanul merilor si perilor, Fainarea la mar, Monilioza si Patarea bruna a frunzelor de gutui, precum si diferite specii de acarieni, omizi defoliatoare si paduchi de frunza. Pentru prevenire si combatere se recomanda un tratament complex in aceasta perioada.
Pentru combaterea rapanului la mar si par efectuati tratamentul folosind unul dintre amestecurile:
In plantatiile de Mar, Par si Gutui se recomanda executarea unui tratament cu caracter preventiv impotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), a Rapanului merilor si perilor (Venturia ssp.), a Moniliozei gutuiului (Monilinia linhartiana) si a Fainarii marului (Podosphaera leucotricha), in perioada cuprinsa de la infrunzitul mugurilor de rod (fenofaza urechiuse), pana la infoierea corolei (prima floare).
Parul intalneste conditii favorabile in zonele mai calde unde temperatura anuala este cuprinsa intre 9,5 grade C si 11 grade C. Tara noastra produce anual in jur de 70 mii tone de pere si se situeaza pe locul 19 in randul tarilor producatoare de pere.
In aceasta perioada se recomanda aplicarea unor tratamente cheie in scopul diminuarii bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, prun, par, cires si visin.
Tratamentul pentru combaterea daunatorului: viermele merelor – la mar, par, gutui. Se mai combat: defoliatoare, afide, psilide, minatoare, acarieni, rapan, fainare, monilioza.
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia:
• Rapan, fainare, monilioze, forme de rezistenta peste iarna (miceliu de rezistenta, ascospori, conidii de iarna);
• Gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum L.);
• Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus Gyll.)
Focul bacterian (Erwinia amylovora) este cea mai pagubitoare boala a gutuiului, parului si marului (Familia Rozaceae). Atacul se manifesta pe flori, lastari, ramuri si trunchi. Daca nu se iau masuri de combatere, in cativa ani pomii se usuca in masa. In livezile atacate de foc bacterian se vor lua masuri de igiena culturala si combatere chimica astfel:
Taierile de productie la gutui incep din momentul aparitiei primelor fructe si se continua pana la intrarea pomilor in declin.
Gutuiul este un pom sau un arbust cu mai multe tulpini si cu talia de 3-5 m.
Taierile de productie la par urmaresc normarea productiei de fructe si reinoirea elementelor de semischelet.
Avem nevoie de cateva cunostinte de specialitate, pentru procurarea materialui saditor de par in vederea plantarilor.
Dezvoltarea focului bacterian al rozaceelor (Erwinia Amylovora) poate cauza pierderi importante la culturile de mar, par si gutui. Erwinia Amylovora, poate supravietui peste iarna in ulceratiile care s-au format in sezonul anterior pe ramuri si trunchi si poate sa devina o infectie activa din nou in primavara. Se recomanda lucrarile de taiere a zonelor afectate, ca masura de protectie in livezile de pomi fructiferi, dupa cum urmeaza:
Pentru combaterea urmatorilor agenti de daunare din plantatiile de mar si par: fainare, rapan, patarea alba, monilioza, afide, omizi defoliatoare, omizi miniere, acarieni, psylide, viermele marului, se recomanda o serie de produse pentru protectia plantelor precum:
Denumirea „Pöllauer Hirschbirne” DOP, Austria, se aplica numai perelor pentru cidru neprelucrate din soiul „Hirschbirne” (soi regional vechi), precum si perelor uscate si sucului de fructe nefermentat, obtinute din aceste fructe.
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat evolutia atacului de rapan, a fainarii, precum si a omizilor defoliatoare, omizilor miniere si a psilidelor la mar si par. Pentru combaterea acestora se recomanda urmatoarele tratamente:
SAS prezinta CODABRIX, un aliat bun pentru cresterea de zaharuri, culoarea si dimensiunea fructelor: piersici, nectarine, cirese, prune, mere, pere. CODABRIX actioneaza cresterea concentratiei de zaharuri in fructe, sporind astfel gradul Brix, crescand intensitatea culorii fructelor si o mai mare uniformitate in coloratie, imbunatateste rezistenta la recoltare, CODABRIX faciliteaza avansarea datei recoltarii.
Conditiile climatice din ultima perioada sunt favorabile aparitiei si dezvoltarii urmatoarelor boli si daunatori: FAINARE (Podosphaera leucotricha ), RAPAN (Venturia inaequalis - mar si Venturia pirina - par), PATAREA ALBA (Mycosphaerella sentina), VIESPEA CU FERESTRAU (Hoplocampa testudinea Klug.), ACARIENI, AFIDE, INSECTE DEFOLIATOARE, PSYLIDE, etc.
Livada de la Stauini, din judetul Alba, este un exemplu de referinta pentru o livada la standarde europene, care evidentiaza avantajele unei culturi superintensive, prin rezultatele spectaculoase obtinute inca din al treilea an de la infiintare.
Producatorii de fructe din estul Canadei pot planta noul soi de pere Harovin Sundown care este practic imun la focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora).
Aproximativ 120 de cultivatori de pomi fructiferi din toata tara care detin livezi insumand suprafete totale de aproximativ 4.000 de hectare, reprezentanti ai supermarketurilor, ai Organizatiilor Interprofesionale, reprezentanti ai catedrei USAMV si ai Timac Agro vor participa la cea de a V-a editie a Forumului OptiTech pentru Pomicultura, organizat de compania Syngenta. Evenimentul se va desfasura in perioada 11- 12 februarie 2014, la hotelul Hilton din Sibiu.
John si Brady Jacobson organizeaza nunti la ferma lor ecologica de pomi fructiferi situata la poalele Muntelui Hood din statul Oregon. Ei au infiintat o livada de de mere si pere pe 60 de hectare intr-o zona cu un peisaj de vis.
Reumatismul nu este un fenomen local, ci un rau care cuprinde omul in intregime, nu numai trupul, ci si sufletul. De aceea, inainte de toate, organismul trebuie curatat de reziduuri, detoxifiat si regenerat.
La pomii tineri, care fructifica pe tepuse, taierile de normare constau in reductia scheletului la 3-6 tepuse, in functie de vigoarea acestuia.
Produsul „Mostviertler Birnmost”, (IGP), Austria, este fabricat prin fermentarea in butoi a mustului din pere obtinut prin presare.
Cartea „Parul si gutuiul” este utila tuturor celor care vor sa cultive acesti pomi fructiferi si contine informatii despre particularitatile lor biologice, particularitati de fructificare, fazele fenologice, cerinte fata de mediu, infiintarea plantatiilor, agrotehnica culturii, boli si daunatori, ingrijirea recoltei de pere si gutui.
In perioada 27-28 mai 2010 a avut loc in Italia, in localitatea Ferrara al treilea Congres Mondial al perelor
Avertizare nr 28 din 5.05.2010 – Statia de Prognoza Arad
Avertizare nr 26 din 22.04.2010 – Statia de Prognoza Arad
Avertizare nr 24 din 20.04.2010 – Statia de Prognoza Arad
Aceste fructe, dulci, delicioase, de dimensiuni mari sunt considerate o varietate de pere deosebite.
Soiuri de toamna: Conference; Ducesa de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy; Abatele Fetei.
- Venturia pirina
Rapănul părului (Venturia pirina) se găseşte răspândită în toate zonele de cultură ale părului, unde sunt condiţii climatice favorabile.
.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>