În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei.
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman.
USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, iar autorii sunt personalitati din domeniul Medicinei Veterinare: Prof. Dr. Gheorghe M. Constantinescu – Universitatea din Missouri (Columbia, SUA), Conf. Dr. Ciprian Ober – USAMV Cluj-Napoca, Prof. Dr. Cornel Igna – USV „Mihai I” Timisoara si Prof. Dr. Rafael Latorre – Universitatea din Murcia (Spania).
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF).
Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii.
Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza:
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni.
PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa.
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor.
Aceasta boala mai poarta denumirea de Encefalopatia spongiforma bovina, dupa prima aparitie a bolii, in Anglia, la mijlocul anilor 80 ai secolului XX, cand aceasta tara s-a confruntat cu o explozie de imbolnaviri (in jur de 200 000 de cazuri). Apoi au aparut cazuri si in alte tari europene si extra-europene. Pana acum, in Germania au fost diagnosticate sub 300 de cazuri, rata de imbolnavire scazand puternic, ca si in alte tari, insa nu se poate spune daca se va reusi o eradicare completa.
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada.
Zoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Un rol important pentru prevenirea si combaterea zoonozelor le revine medicilor veterinari, autoritatilor, crescatorilor de animale si nu in ultimul rand populatiei, prin implementarea masurilor de profilaxie, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este redus la minim.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor.
Contextul actual al evolutiei pestei porcine africane (PPA) in Romania impune urgent luarea de masuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evolutia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despagubirilor se ridica la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adauga si dezechilibrarea balantei comerciale datorita blocarii comertului cu porci si produse din carne pe piata europeana sau la export.
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului).
In situatia conditiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifica zonei geografice, cu avertizare "cod portocaliu" sau "cod rosu", pentru asigurarea statusului de sanatate a efectivelor de animale, personalul din reteaua sanitara veterinara atentioneaza operatorii economici care detin exploatatii cu animale si pasari, sau taberele de vara pentru animale, ca au urmatoarele obligatii:
Fenomenele meteorologice extreme (ploi torentiale, furtuni, caderi de grindina) pot provoca inundatii in diferite zone ale tarii. Aceste fenomene pot afecta sanatatea animalelor, prin declansarea de afectiuni specifice intemperiilor sau boli transmisibile. Medicii veterinari avertizeaza crescatorii de animale, precum si autoritatiile locale cu privire la obligatia de implementa masuri de profilaxie generala/specifica si de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea si limitarea posibilelor imbolnaviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni.
Dezinfectia reprezinta un complex de operatiuni de baza in complexul masurilor de prevenire si combatere a bolilor infectioase la animale, prin care se urmareste distrugerea microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafete (inclusiv tegumente). Din punct de vedere al scopului urmarit, dezinfectia poate fi profilactica sau de necesitate (in combaterea unor boli) care este la randul ei curenta si finala.
Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%.
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures.
Un proiect de cercetare finantat de EFSA si implementat, in calitate de coordonator, de USAMV Cluj-Napoca, in colaborare cu IDSA si ANSVSA, si-a relevat rezultatele, dupa studiile efectuate timp de 11 luni, in perioada martie 2020-ianuarie 2021. Specialistii precizeaza ca descoperirea majora a acestor studii este ca anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pesta Porcina Africana, se hranesc pe porci, astfel ca in corpul lor se gaseste material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate in ferme comerciale cu PPA declarata contineau ADN-ul viral, conform sursei citate.
Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi mai multe saptamani dupa fatare.
Acest material informativ se adreseaza crescatorilor de porcine din gospodarii, transportatorilor de animale, vanatorilor si consumatorilor. Campanie de constientizare in randul populatiei asupra pericolului raspandirii Pestei Porcine Africane este realizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in eforturile sale de a limita efectele evolutiei acestei boli in Romania, in colaborare cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor.
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania - APCPR saluta publicarea in transparenta decizionala a proiectului de OUG pentru aprobarea Planului de masuri de urgenta pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania si pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Focarul de pesta porcina africana de la ferma din localitatea Macea, apartinand societatii C.A.I. Curtici a fost confirmat in data de 05.03.2021. Exploatatia in care a fost depistat virusul are un efectiv de 20.000 de capete.
Antraxul (carbunele, buba neagra sau dalac) este o boala infectioasa comuna omului si animalelor, fiind intalnita mai frecvent la paricopitate (bovine, caprine, ovine) produsa de un bacil, (Bacillus anthracis) care in mediul ambiant se transforma in spori, ca forma de supravietuire a acestui microb, care ii confera o rezistenta inalta la actiunea factorilor mediului extern (razele solare, substante dezinfectante) si care favorizeaza mentinerea focarelor telurice (teritorii cu sol contaminat cu spori) pe o perioada indelungata de zeci de ani si imbolnaviri la animale mai numeroase primavara si in anii cu precipitatii abundente.
Pentru informarea crescatorilor de cabaline, reamintim ca Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.), cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa, fiind raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori, insectele hematofage, se dezvolta in numar mare, fiind o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari).
Avand in vedere ca starea de sanatate a animalelor reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate cantitativ si calitativ, se impun responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale, a asociatiilor de profil, a autoritatiilor locale, precum si a serviciilor sanitare veterinare. Rentabilitatea cresterii animalelor este conditionata in primul rand de modul in care crescatorii de animale respecta legislatia privind conditiile de bunastare, normele privind miscarea animalelor, precum si normele de protectie sanitara veterinara.
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prezentata o abordare holistica, bazata pe strategii de monitorizare si modelare.
Este o boala extren de contagioasa afectand toate speciile de mamifere copitate (rumegatoarele paricopitate, suine, sobolani, arici) cu raspandire in intreaga lume. Este produsa de un virus din grupa Picorna avand mai multe subtipuri imunologice ceea ce face duficila clasificarea lor si imunizarea prin vaccinuri specifice.
In perioada actuala, in lumea globalizata, bolile infectioase sunt tot mai imprevizibile datorate in special unor tulpini noi de microorganisme, boli care pot afecta animalele crescute in scop comercial, animalele de companie, animalele din zona silvatica, dar si zona lantului alimentar cu influenta economica semnificativa. O modalitate vitala de a preveni, de a produce o bariera, sau de a opri evolutia unei boli o constitue vaccinarea profilactica sau de necesitate a animalelor.
Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala.
Enterovirozele aviare sunt: encefalomelita infectioasa aviara, hepatita virala a bobocilor de rata, nefrita aviara a curcior.
In data de 03.09.2020 a fost declarat un focar de boala limbii albastre (bluetongue) ca urmare a confirmarii unui caz singular de infectie cu virusul bluetongue la o ovina (mascul) dintr-o exploatatie nonprofesionala din localitatea Turcesti, comuna Mateesti, judetul Valcea. Focarul a fost notificat la organismele internationale (ADNS si OIE), iar in exploatatia in cauza au fost impuse restrictii privind circulatia animalelor, precum si toate masurile specifice privind controlul bolii.
Ca urmare a faptului ca Romania a fost recunoscuta pe plan mondial, ca fiind libera de mai multe boli in ultima perioada (Bruceloza Bovina, Gripa Aviara inalt Patogena si Boala de Newcastle), a fost creata o mare oportunitate pentru crescatorii de animale domestice si de pasari, care vor putea derula operatiuni de export animale vii catre tari terte la costuri mult mai scazute si in perioade de timp mai reduse.
Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic).
In Sedinta Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost aprobata o Hotarare prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", in limita alocarilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru masculii din speciile ovine/caprine care intra la reproductie in anul 2020 in cadrul programelor de ameliorare aprobate.
Tantarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problema la nivel global, deoarece au un areal de raspandire foarte vast, mai ales acolo unde exista si balti, lacuri, etc. La animale anumite specii de tantari sunt vectori pentru transmiterea Bolii limbii albastre, sau a Dermatozei nodulare contagioase la bovine, dar si alte boli care produc morbiditate si mortalitate ridicata la animale, precum si insemnate pierderi economice.
Peste 750 de studenti la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina (USAMV) din Cluj-Napoca au asistat, in premiera, pentru medicina veterinara clujeana, la o interventie chirugicala transmisa ”online”, joi seara, de catre echipa medicala de la Disciplina Chirurgie si ATI a facultatii. Operatia – rumenotomie - a fost facuta unei vaci in varsta de patru ani, din rasa Holstein, care a fost diagnosticata cu reticulita traumatica, iar interventia s-a incheiat cu bine dupa aproximativ doua ore.
Babesioza este o sporozooza cu evolutie acuta si cronica, urmata de o faza latenta de lunga durata, produsa de specii de Babesia, transmisibile prin mai multe specii de capuse. Forma acuta se manifesta printr-o tetrada clinica ce consta in febra, anemie, icter (ingalbenirea pielii) si hemoglobinurie. In tara noastra, babesioza porcilor nu este semnalata, dar existand capuse transmitatoare, ea poate apare.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri specifice de supraveghere sanitara veterinara pentru a elimina riscul patrunderii gripei aviare inalt patogene, H5N8, care evolueaza la pasarile domestice in regiunile administrative maghiare de la granita cu Romania. Au fost vizate in special judetele limitrofe de pe granita de vest, dar masurile generale de preventie se aplica concomitent pe tot teritoriul Romaniei.
Desi in aceasta perioada institutiile statului si toata populatia din tara noastra sunt implicate in supravegherea, prevenirea si combaterea infectiei cu COVID 19, nu trebuie sa fie scoase din atentia generala si alte afectiuni produse de agenti patogeni (virusi, bacterii sau paraziti) precum si de vectorii care transmit boli cu implicatii grave in populatia de animale si oameni.
Prima editie a Congresului International de Medicina Complementara are loc, in perioada 6-7 martie 2020, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, in organizarea Facultatii de Medicina Veterinara. Medicina complementara si/sau alternativa cuprinde acele practici de ingrijiri de sanatate care nu sunt integrate in sistemul principal al serviciilor medicale de sanatate si sunt folosite ca terapii adjuvante sau pot inlocui terapiile clasice.
In data de 22.02.2020 au fost ridicate toate restrictiile impuse in judetul Maramures ca urmare a aparitiei virusului gripei aviare H5N8 pe platforma avicola din localitatea Seini, judetul Maramures. In acest moment, in Romania nu mai exista nicun focar activ sau vreo suspiciune de gripa aviara.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca este, din nou, gazda generoasa a Congresului anual al Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania. In 2020, reuniunea implineste un deceniu de sesiuni si lucrari stiintifice dedicate medicinilor veterinari specializati in studiul ecvinelor, iar la USAMV Cluj-Napoca se va desfasura in acest an intre 28 februarie si 1 martie.
Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale. Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari cele mai grave sunt Pseudopesta aviara, Gripa Aviara, Salmonelozele, dar si alte boli infectioase, boli produse de paraziti, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.
Ieri, 3 februarie, Comisia Europeana a adoptat doua decizii care interzic Romaniei si Lituaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam). Intrucat s-a dovedit ca aceste substante le sunt daunatoare albinelor, utilizarea lor a fost deja limitata la nivelul UE.
In continuare va prezentam punctul de vedere al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” - ASAS privind evolutia gripei aviare in Romania: Influenta aviara (AI) este o boala virala extrem de contagioasa care afecteaza mai multe specii de pasari domestice, crescute pentru obtinerea de produse destinate consumului uman (gaini, curcani, prepelite, fazani etc.), pasari de agrement si pasari salbatice. Ocazional, in circumstante bine definite, mamiferele, inclusiv oamenii, pot contracta virusul gripal de la pasari.
S-a diagnosticat gripa aviara intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures. Boala evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene. La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor pentru gestionarea situatiei provocate.
Principalele boli intalnite in efectivele de curci sunt Coriza infectioasa care duce la scaderea productiei de oua la curcile de reproductie si Micoplasmoza care are efecte economice dezastroase constand in scaderea calitatii pasarilor taiate si mortalitatea ridicata.
Comisia Europeana a informat despre evolutia unui numar de 9 focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, inalt patogena, care evolueaza in regiunile: Krasnostawski, Lubartowski si Ostrowski din Polonia. Avand in vedere prevederile legislatiei europene in vigoare, in baza principiului precautiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel national, a unor masuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare in tara noastra.
In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus).
Potrivit unui nou raport al Curtii de Conturi Europene, combaterea la nivelul UE a „bacteriilor multirezistente”, in special a bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice, a inregistrat putine progrese pana in prezent. In opinia Curtii, desi actiunile intreprinse de UE au condus la unele progrese, in special in ceea ce priveste sanatatea animala, exista putine dovezi care sa ateste faptul ca impactul rezistentei la antimicrobiene asupra sanatatii s-a redus.
O importanta deosebita pentru prevenirea izbucnirii si raspandirii unor boli transmisibile la animale si de la animale la om, ca exemplu, antraxul, E.S.T, botulismul, leptospiroza, tuberculoza, salmonelozele, diverse boli parazitare, o constitue implementarea normelor de ecarisare a teritoriului, care defineste activitatea de colectare a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii, fiind inclusa si depozitarea, manipularea si transportul la unitatea specializata pentru neutralizarea lor in produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul inconjurator, animale sau om.
Disciplina de Parazitologie si Boli parazitare a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca a dezvoltat, impreuna cu compania Nonnagon Systems, VectExcel, o aplicatie mobila gratuita care are drept scop informarea populatiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Astfel, utilizatorii pot vizualiza in mod interactiv toate datele de distributie geografica ale tuturor celor 32 de specii de capuse din Romania, precum si ale 58 de specii de tantari si opt de flebotomi.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Medicina Veterinara, si in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj-Napoca organizeaza, intre 26-30 august 2019, cea de-a 15 Conferinta Internationala de Trichineloza. Romania a devenit gazda a conferintei, care se desfasoara din patru in patru ani, dupa o competitie de dosare cu Polonia si Argentina.
Colibacilozele sunt boli infectioase determinate de diferite serotipuri de Escherichia Coli. Ea este o boala infectioasa comuna mai multor specii de pasari, caracterizata prin semne clinice respiratorii, inflamatii exudative ale seroaselor. Boala este intalnita frecvent la noi in tara, constituind unul din factorii constanti de morbiditate si mortaliate la pasari. Colibaciloza aviara este produsa de diferite serotipuri de Escherichia coli, capabile sa produca imbolnaviri fara concursul unor factori favorizanti.
Consiliul pentru Agricultura si Pescuit a adoptat ieri un set de concluzii privind „biosecuritatea: un concept general cu o abordare unitara”. Presedintia romana a ales biosecuritatea drept subiect prioritar pentru discutiile din domeniul veterinar desfasurate pe parcursul mandatului sau. Aceasta a organizat discutii aprofundate la nivelul sefilor serviciilor veterinare din statele membre, precum si o „conferinta la nivel inalt privind bolile transfrontaliere la animale”, care a avut loc la 10 iunie 2019 la Bucuresti.
In general gainile ouatoare au o buna stare de sanatate, asigurata atat prin zestrea ereditara, de masurile de biosecuritate luate in faza de crestere, cat si prin masurile de preventie generale din faza de adult. Totusi, cateva boli pentru care nu exista masuri specifice de prevenire, pot aparea in efectivele de ouatoare, din care enumeram: Holera aviara, Coriza (infectioasa sau banala), Salmonella, Trifoza aviara si Sindromul caderii ouatului.
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
13-06-2023 Carti - Medicina veterinara
USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>
07-02-2023 Sanitar / veterinar
Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>
16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>
08-11-2022 Zootehnie
Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>
04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>
26-10-2022 Zootehnie
Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>
04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>
20-07-2022 Farmacii veterinare
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>
30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare
In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>
24-02-2022 Zootehnie
In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>