Principalele boli ale curcilor

Principalele boli ale curcilorCoriza infectioasa

Boala poate fi intalnita in mai multe zone avicole, dar in general apare in anumite regiuni ale tarii, ca problema cronica sau sezoniera. Coriza duce la scaderea productiei de oua la curcile de reproductie. Infectia apare in urma contactului direct cu pasarile purtatoare afectate clinic sau indirect, cu echipamentele sau personalul contaminat. Germenul patogen nu ramane viabil in afara gazdei mai mult de 24 de ore.

Morbiditatea efectivului variaza intre 1-20%. Mortalitatea este neglijabila in cazurile de coriza fara complicatii, iar infectia diminueaza productia de oua a pasarilor ouatoare si a pasarilor de reproductie.

Principalele boli ale curcilor - Coriza infectioasa

Pasarile afectate clinic prezinta lacrimare unilaterala sau bilaterala, cu evolutie spre celulita faciala si sinuzita cronica. Cazurile acute prezinta conjuctivita grava si inflamatii faciale periorbitale. Cazurile cronice prezinta sinuzite seroase sau cazeoase. 

Haemophilus paragallinarum poate fi izolat din tampoane sinuzale de la pasarile afectate acut. Deoarece microorganismul este sensibil la uscaciune, se recomanda trimiterea pasarilor vii afectate acut unui laborator de diagnostic, ori de cate ori este posibil.

Pasarile imature pot fi tratate cu sulfamide solubile in apa. Aceste medicamente nu trebuie administrate efectivelor mature din cauza riscului prezentei rezidurilor de medicamente in oua si efectului defavorabil al sulfamidelor asupra productiei de oua si calitatii cojii oului.

Combinatia de teracicline sunt folosite, adesea, pentru tratarea corizei si pot fi administrate in apa sau injectate direct pe cale intramusculara. Dupa tratarea efectivelor de pasari trebuie pastrate perioade de eliminare a medicamentului, obligatoriu sau autoimpuse, inaintea comercializarii oualor.

Masurile corespunzatoare de biosecuritate vor limita riscul introducerii infectiei in crescatoriile de curci pentru oua de reproductie. Efectivele de tineret trebuie protejate prin administrarea de bacterii inactivate polivalente sau omoloage in suspensie apoasa sau emulsie de ulei. In cursul perioadei de tineret vor fi administrate 2 doze de vaccin inactivat, pe cale subcutanata sau intramusculara, la intervale de patru saptamani conform recomandarii medicului veterinar.

 

Micoplasmoza

Micoplasmoza aviara este o boala a gainilor, curcanilor si al altor soiuri de pasari. Maladia are efecte economice dezastroase constand in scaderea calitatii pasarilor taiate, greutatea finala a pasarilor mai mica si mortalitatea sporita. Imbolnavirea se declanseaza sub influenta unor factori favorizanti cum ar fi conditiile de mediu neadecvate, adaposturile suprapopulate, climatizare deficitara, asternut de proasta calitate. Contaminarea se face prin secretiile nazale si excremente, prin apa sau furaje contaminate, iar puii eclozionati sunt deja contaminati de la fermele bolnave. In fermele cu mai multe grupe de varsta, respectiv in adaposturile supapopulate, transmiterea boli se face prin aer, prin utilaje contaminate sau prin intermediul rozatoarelor.

Principalele boli ale curcilor - Micoplasmoza - Mycoplasma-galliscepticum MG

Mycoplasma-galliscepticum (MG) este agentul cauzal al CDR (chronic respiratory disease), adica boala respiratorie cronica. Tabloul clinic consta intr-o contaminare indelungata, de saptamani si luni, de la pasare la pasare.

In cardurile aflate la o varsta mai mare, infectia ajunge sa afecteze rapid, in cateva zile tot efectivul. In multe cazuri, animalele prezinta unilateral si bilateral sinusurile umflate (cap de bufnita).

Caracteristic este respiratia zgomotoasa. Infectia poate fi insotita si de o puternica slabire a picioarelor si o umflare a articulatiilor. La necropsie se observa intarirea plamanilor si a sacilor aerieni, iar articulatiile sunt pline de lichid.




Principalele boli ale curcilor - Micoplasmoza - Mycoplasma-meliagridis MM

Mycoplasma-meliagridis (MM) apartine micoplasmei specifice curcanilor, micoplasme care nu au puternice proprietati patogene, dar care pot vatama vizibil aparatul respirator al pasarilor in crestere. Tabloul clinic este caracterizat printr-o respiratie zgomotoasa precum si prin deformari vizibile ale picioarelor (in X sau in forme de paranteze).







Principalele boli ale curcilor - Micoplasmoza - Mycoplasma-synoviae MS

Mycoplasma-synoviae (MS) are o mai mare insemantate la curcani decat la gaini. Agentul patogen afecteaza articulatiile si tecile tendinoase si cauzeaza o umflatura inflamatorie cu secretii purulente apoi scaderea in geutate, medie redusa la greutatea de taiere, animale cu greutate eterogena. Pneumoniile si inflamatiile articulare si tendinoase purulente sunt urmarile acestei maladii. Infectia insiduasa, poate afecta pana la 30% din efectivul de pasari. Tabloul clinic al efectivului arata astfel: pasarile schiopateaza si se aseaza de nenumarate ori in spatele sau pe o latura a halei. Pasarile subponderale mor intr-o pozitie cu capul lasat. Adeseori, se observa o tendinte accentuata de a ciuguli articulatiile, se umfla, iar respiratia devine zgomotoasa.

Terapia se realizeaza cu antibiotice eficiente impotriva micoplasmelor, iar infectiile secundare, in plus, necesita si alte antibiotice administrate dupa testul de rezistenta. Animalele bolnave se insanatosesc dar nu complet, in ciuda tratamentelor. Se ajunge din pacate la o prelungire a raspunsului agentului patogen. Pentru a recunoaste cat mai repede populatiile infectate e bine sa se faca testul serologic asupra infectiilor cu micoplasme (MG,MM,MS). Pasarile sanatoase pot fi vaccinate preventiv impotriva infectiei.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

 

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>