Tratamente la albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Consultare publica cu privire la proiectul de aviz al Comitetului Stiintific EFSA cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albineComitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prezentata o abordare holistica, bazata pe strategii de monitorizare si modelare.

Mai multe>>

Pesticide: Precizari privind autorizatiile de urgenta pentru produsele pe baza de neonicotinoide

Pesticidele si tratamentul semintelor - Comisia Europeana interzice Lituaniei si Romaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru substante daunatoare albinelorIeri, 3 februarie, Comisia Europeana a adoptat doua decizii care interzic Romaniei si Lituaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam). Intrucat s-a dovedit ca aceste substante le sunt daunatoare albinelor, utilizarea lor a fost deja limitata la nivelul UE.

Mai multe>>

Conditii pentru acordarea de despagubiri la animale

Conditii pentru acordarea de despagubiri la animale si pasari catre fermieri din fondurile autoritatiilor guvernamentaleProprietarii de animale si pasari, pot beneficia de despagubiri de la autoritatile guvernamentale, in vederea lichidarii rapide a bolilor transmisibile la animale, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boala, situatie care implica taierea sau uciderea acestora, cu exceptia sumelor recuperate prin valorificarea produselor si a subproduselor de la animalele taiate, ucise sau altfel afectate.

Mai multe>>

Medicamentele pentru combaterea varoozei si nosemozei decontate prin Programul National Apicol 2018

Subventii apicultura - Medicamentele pentru combaterea varoozei si nosemozei decontate prin Programul National Apicol 2018In continuare va prezentam cantitatile/dozele maxime de medicamente pentru combaterea varoozei si nosemozei decontate prin Programul National Apicol 2018

Mai multe>>

Piata mierii din UE: Sprijin mai mare pentru apicultori, sanatatea albinelor si promovarea produselor apicole

Piata mierii din UE - Sprijin mai mare pentru apicultori sanatatea albinelor si promovarea produselor apicoleCei mai mari producatori din UE in 2016 erau Romania, Spania, Ungaria, urmate de Germania, Italia si Grecia. Aproximativ 600,000 apicultori UE produc aproximativ 250,000 tone de miere pe an. Eurodeputatii au stabilit o strategie UE pe termen lung pentru miere si apicultori si cer UE si statelor membre sa investeasca mai mult in protejarea sanatatii albinelor, in lupta impotriva contaminarii mierii, in promovarea pentru export a produselor apicole si pentru sprijinirea apicultorilor.

Mai multe>>

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Prevenirea bolilor la albineIn Romania, Apicultura este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, cu plante melifere variate. Albinaritul presupune respectarea unor reguli stricte pentru a se evita anumite accidente sau modificari in starea de sanatate a albinelor. Bolile albinelor se impart in boli contagioase, necontagioase si intoxicatii dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Focar de Loca Americana pe raza municipiului Satu Mare

Focar de Loca Americana la Satu MarePe raza municipiului Satu Mare, in zona Padurii Noroieni, s-a inregistrat un focar de Loca Americana, boala infecto-contagioasa la albine. Focarul de boala a fost luat in evidenta de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si de catre Serviciul Agricol din cadrul Primariei Municipiului Satu Mare, fiind atent monitorizat.

Mai multe>>

Revizia de primavara a familiilor de albine

stup primavaraO data cu venirea primaverii, incep si interventiile apicultorilor in viata albinelor.

Mai multe>>

Dispozitivul revolutionar care poate monitoriza de la distanta activitatea stupilor de albine

Dispozitiv monitorizare stup albineCercetatorii de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, au dezvoltat si testat un nou dispozitiv prototip care poate monitoriza de la distanta activitatea unui stup fara a deranja albinele. Dispozitivul preia si analizeaza vibratiile produse de albine. Acesta analizeaza schimbarile in activitatea albinelor de la zi la noapte, urmarind cu succes monitorizarea evenimentelor in functie de aceste semnale specifice.

Mai multe>>

Ingrijirea albinelor primavara

Ingrijirea albinelor primavaraOdata cu venirea primaverii se executa prima lucrare in stupina - revizia de primavara a familiilor de albine dupa iernare si se iau masuri imediate de indreptare a starilor anormale constatate.

Mai multe>>

Actiuni privind ingrijirea albinelor pe timp de iarna

ingrijirea albinelor iarnaIn cadrul actiunilor de prevenire a bolilor la albine un rol important, pe langa actiuniile specifice pentru fiecare boala, il detine masurile de profilaxie generala, din care pentru perioada de iernat, recomandam urmatoarele:

Mai multe>>

Prevenirea bolilor la albine

bolile albinelorDesi activitatea cu albinele nu este dificila, ea presupune, totusi, respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita anumite accidente sau modificari in starea de sanatate a albinelor, implicit a stupinei.

Mai multe>>

Ingrijirea albinelor in perioada de iarna

INGRIJIREA ALBINELOR Familiile de albine ierneaza obisnuit in aer liber in unele zone se aplica iernarea in cojoc si cu totul izolat in adapost. Iernarea in aer liber a familiilor de albine prezinta avantajul ca permite albinelor sa execute zboruri de curatare in zilele calduroase din timpul iernii ramanand sub influenta directa a factorilor de mediu sporind rezistenta organismului.

Mai multe>>

Bolile albinelor

bolile albinelorBolile pricinuiesc mari neajunsuri familiilor de albine si din aceasta cauza este important sa le cunoastem pentru a sti sa le putem preveni sau sa le putem trata in mod corespunzator.

Mai multe>>

Bolile si daunatorii albinelor

paraziti albineAlbinele, ca si alte organisme vi, se pot imbolnavi de diferite boli care, prin mortalitatea pe care o produc, reduc numarul albinelor si prin aceasta familiile de albine se depopuleaza, devenind neproductive, pagubele materiale si financiare fiind insemnate atat pentru apicultori cat si pentru economia nationala (dat fiind rolul major pe care il au albinele in polenizarea culturilor entomofile).

Mai multe>>

UE interzice fipronil-ul din pesticide si semintele care sunt tratate cu acesta

FepronilPana la sfarsitul anului statele membre vor trebui sa modifice sau sa retraga autorizatiile existente pentru produsele de protectie a plantelor care contin fipronil ca substanta activa, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

Mai multe>>

Compania Syngenta a lansat propriul plan de actiune pentru protectia sanatatii albinelor

op-pol resizeSyngenta a luat act de faptul ca Statele Membre ale Uniunii Europene, pentru a doua oară, nu au putut ajunge de comun acord asupra propunerii Comisiei Europene de a interzice produsele de protecţia plantelor pe bază de neonicotinoide.

Mai multe>>

Tratament in apicultura bio cu BeeVital HiveClean

BeeVital HiveClean reprezinta una din cele mai recente metode de control al varoazei aparute oficial pe piata romaneasca.

Mai multe>>

Bolile albinelor

Cartea „Bolile albinelor” se adreseaza atat apicultorilor experimentati dar mai ales celor care vor sa inceapa practicarea stuparitului, in ea fiind descrise toate bolile care ataca albinele, de la loca americana pana la varooza, iar numeroasele fotografii color faciliteaza punerea diagnosticului. Datorita faptului ca autorul a renuntat, pe cat posibil, la expresiile strict specializate si la limbajul academic, cartea este foarte usor de inteles chiar si de catre apicultorii incepatori carora le recomand in mod deosebit aceasta carte.
Prin masurile de combatere prezentate in cartea „Bolile albinelor” apicultorul poate renunta, atat cat este posibil, la medicamente, folosindu-se in schimb metode biologice de combatere a bolilor albinelor, obtinand astfel produse apicole mult mai sanatoase.

Mai multe>>

Albinele si sanatatea lor

Intre om si albine exista un raport extrem de vechi, care in momentul de fata este bine stabilit de exigentele cotidiene. Mai intai, apicultura s-a impus prin valoarea si rafinamentul produselor folosite in alimentatie si in scop terapeutic, apoi a fost stabilit stiintific rolul albinelor de agent polenizator al plantelor entomofile si de barometru al cunoasterii gradului de stabilitate ecologica in natura.

Mai multe>>

LOCA AMERICANA

 

 

Este produsa de Paenibacillus larvae larvae si afecteaza puietul de albine in stadiul de puiet capacit.

Mai multe>>

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>