Boli specifice virale la iepuri

Boli specifice virale la iepuriIn continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus).


1. Mixomatoza respiratorie cronica cu transmitere orizontala

Mixomatoza clasica constituie un pericol permanent pentru iepuroaice aproape tot timpul anului, mai periculoase fiind insa verile calduroase si umede, care favorizeaza multiplicarea insectelor intepatoare, transmitatoare de virus. Distingem aici 2 forme de boala: forma clasica, cu manifestare cutanata nodulara, cu transmitere numai prin insecte hematofoge si forma respiratorie cronica cu transmitere orizontala, de la iepure la iepure, dar poate fi si ea in aceeasi masura transmisa prin insecte, ca si forma clasica. In ultimii ani, un numar de crescatori au inregistrat manifestari ce pot fi atribuite acestei forme de evolutie astfel: aparitia in celulele de maternitate, la reproducatori, a unor forme discrete de coriza si conjunctivita purulenta, cu evolutie lenta. Procentul de mortalitate nesemnificativ la maternitate, dar cu o exteriorizare marcanta sub aspectul reproductiei, prin scaderea fertilitatii, abandonul puilor si sterilitate.

Mortalitatea foarte ridicata la tineretul intarcat, ce poate atinge 10-15%, atat la viitori reproducatori cat mai ales la tineretul pentru carne. Episoadele acute pot alterna cu perioade de remisie. Leziunile initiale de blefaroconjuctivita purulenta, cu manifestari vizibile, pot evolua variabil catre agravare sau cronicizare. In fermele unde aceste manifestari treneaza, nu sunt intotdeauna obligatoriu legate de prezenta insectelor si de sezon. Rezervorul de virus in aceste cazuri sunt iepurii excretori de virus aparent sanatosi.

Diseminarea acestei forme de boala se face atat de la cusca la cusca cat si prin diversele miscari de reproducatori (prin adoptiuni, custi si hranitoare nedezinfectate). Livrarile de purtatori ca material de reproductie constituie calea cea mai grava si sigura de diseminare a bolii. Practicarea sistemului de crestere in ''custi si fosa profunda'' protejeaza aparitia si transmiterea mixomatozei clasice prin vectori, dar suntem descoperiti in ceea ce priveste riscul difuzarii bolii prin forma respiratorie cronica cu transmitere orizontala. Din acest motiv, consideram necesar sa facem anumite precizari: 

Imunitatea dobindita in mixomatoza apare ca urmare a trecerii prin boala sau a vaccinarii cu vaccinuri vii dar nu este de durata, fapt ce constituie o dificultate in aplicarea unui program de profilaxie. Realizarea unui raspuns protector imun face apel la reactia de sensibilizare provocata de inocularea cu vaccin viu. Aceasta nu este de natura tumorala si nu se obtine cu vaccinuri inactivate. Serul hiperimun nu previne boala si nu opreste evolutia acestuia, anticorpii materni antimixomatosi transmisi de iepuroaice la fatare si prin lapte nu sunt capabili sa protejeze sugarii contra bolii. Acesti anticorpi pot insa sa neutralizeze virusul vaccinal, motiv pentru care este interzisa vaccinarea puilor inainte de intarcare si indepartarea lor de la mama.

In ceea ce priveste conditiile de eficacitate a vaccinarii pentru mixomatoza, se accepta legea biologica generala a asigurarii unui procent minim de 70% protectie din indivizii vaccinati. Succesul unui program de profilaxie si combatere depinde de realizarea acestui procent in cadrul unei populatii vaccinate. Trebuie avut in vedere ca, foarte frecvent, intr-un efectiv de reproductie, proportia de nevaccinare este de 10-15%. Daca se ia in considerare ca fiecare nou nascut reprezinta un iepure adult, atunci apare un dezechilibru flagrant in maternitate in ceea ce priveste efectivul vaccinat si nevaccinat. De aici decurge obligatia ca in zonele de risc (contaminate) sa se completeze cu cea mai mare corectitudine vaccinarea adultilor, cu vaccinarea fiecarui exemplar intarcat.

Mixomatoza respiratorie cu transmitere orizontala reclama adaptarea schemelor imunologice existente pentru mixomatoza clasica, transmisa exclusiv prin vectori. In aceasta situatie, trebuie pornit de la faptul ca programul imunoprofilactic trebuie sa asigure o protectie continua a efectivelor destinate reproductiei. Aceasta se poate realiza prin folosirea succesiva a celor doua surse de vacin (heterolog si homolog). Programele bazate pe doua inoculari la 6 luni interval asigura o protectie discontinua. Adaptarea lui pentru o protectie continua ar impune scurtatea rapelurilor la un interval de 4 luni (comparativ cu programul actual).

O schema de imunoprofilaxie continua se poate asigura prin utilizarea vaccinului heterolog la intarcare, urmat apoi de un rapel la 6-8 saptamani cu vaccin homolog, dupa care vaccinarile de intretinere sa se faca cu vaccin homolog din 4 in 4 luni.

 

2. Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus)

Este o boala noua in patologia iepurilor, aparuta in anul 1984 in China si extinsa mai tarziu in tarile din estul si mijlocul Europei. Dupa cate se cunoaste pana in prezent, agentul patogen a bolii este Picornavirus. Clinic, boala se poate simila cu septicemia hemoragica a iepurilor, febra iepurilor sau pesta iepurilor. La oameni nu prezinta pericol chiar in cazul consumului de carne. Are importanta difuzarea agentului patogen si incidenta bolii, incidenta ce este mai mica acolo unde taierile particulare la iepuri, in conditii necorespunzatoare, sunt interzise.

Sunt afectati iepurii peste 7 saptamani, fara a fi excluse de la imbolnavire nici exemplarele mai tinere. In efectivele contaminate, agentul patogen se raspandeste usor, astfel ca morbiditatea este foarte mare, iar mortalitatea in efectivul infectat poate ajunge la 80-100%. Incubatia este foarte scurta, 2-3 zile, animalele mor in 12-30 de ore. Pentru inceput nu se pot remarca semne vizibile de boala. Apoi in decurs de cateva zile, se constata ca un numar mare de iepuri mor fara semne caracteristice. Clinic se constata inapetenta partiala, slabire si polipnee. Temperatura corporala se ridica la 40-42°C. In unele cazuri se poate inregistra jetaj sanguinolent, se constata hipertrofie renala si splenica, ficatul este de consistenta scazuta de culoare gri-galbui. Aceste constatari se stabilesc in laborator. Odata aparuta boala trebuie declarata, apoi trebuie instituite masuri de carantina, din ferma respectiva nu se mai elibereaza furaje, se interzice accesul perosoanelor straine. Agentul patogen al acestei boli virotice poate fi raspandit prin diverse cai: contact cu animalele bolnave, prin intermediul furajului contaminat, cai aeriene, inventar si echipament. Masurile ce se pot lua vizeaza in primul rand lichidarea efectivelor imbolnavite, suspecte de boala, precum si stabilirea de zone de interdictie si de protectie, apoi interzicerea in gospodarii a sacrificarii de iepuri fara control sanitar veterinar, interzicerea de expozitii sau functionarii de targuri de iepuri.

Combaterea bolii se realizeaza prin masuri de curatenie si dezinfectie, atat in adaposturi, cat si in zonele limitrofe. In masura in care este posibil, materialele si produsele ca balegarul, furajele, asternutul sa fie incinerate. Pornind de la pericolul acestei boli, ea trebuie declarata obligatoriu.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>