Ferme piscicole

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Acvacultura din UE stagneaza in pofida unui sprijin considerabilDesi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. 

Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Reprezentantii sectorului pescaresc in dialog cu ministrul agriculturiiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si autorizatiilor/avizelor accesorii pentru acvacultura, birocratia, pasarile ihtiofage, etc.

Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana vrea sa scufunde acvacultura - Carmen Avram semnaleaza greseala si propune o solutie salvatoareComisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic.

Mai multe>>

Subventii pentru motorina utilizata in acvacultura

Rata redusa de impozitare a motorinei pentru lucrarile in acvaculturaIn Sedinta de Guvern din 26 mai 2023 a fost aprobata o Hotarare prin care se instituie o schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura. Valoarea totala a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2025 este de 3.000.000 lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 PAP al RomanieiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro.

Mai multe>>

CE adopta orientari strategice pentru o acvacultura sustenabila si competitiva in UE

Pactul verde european - Comisia Europeana adopta orientari strategice pentru o acvacultura sustenabila si competitiva in UEComisia Europeana a adoptat noi orientari strategice pentru o acvacultura a UE mai sustenabila si mai competitiva. Orientarile ofera Comisiei, statelor membre si partilor interesate o perspectiva comuna pentru a dezvolta acest sector intr-un mod care sa contribuie in mod direct la Pactul verde european si, in special, la Strategia „De la ferma la consumator”. Orientarile vor ajuta sectorul acvaculturii din UE sa devina mai competitiv si mai rezilient si sa isi imbunatateasca performantele de mediu.

Mai multe>>

Sectorul de acvacultura din Romania in pericol sa nu poata accesa finantarile viitoare

Sectorul de acvacultura din Romania in pericol sa nu poata accesa finantarile pe viitoarea perioada de programare 2021-2027Propunerea Comisiei de Regulament EMFF prevede la art. 23 alineatul 3 ca investitiile in sectorul de acvacultura se pot realiza doar prin intermediul instrumentelor financiare – credite bancare cu dobanda garantata - eliminand astfel granturile ca forma de sprijin, iar acest sector din Romania are nevoie de continuarea acordarii granturilor, intrucat operatorii economici sunt mici si detin ferme care folosesc tehnologii depasite din punct de vedere tehnic.

Mai multe>>

Recomandari privind comercializarea si consumul de peste

Recomandari privind comercializarea si consumul de pesteCarnea de peste este importanta pentru sanatate, intrucat contine un lant lung de grasimi (omega-3), este bogata in substante nutritive, vitamina D si selenium si alte substante minerale reprezentate de Na, K, Ca, Cl, fosfati, sulfati, iod, are un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pentru ca acest important produs sa nu cauzeze discomfort alimentar sau toxiinfectii alimentare consumatorilor, operatorii economici si populatia trebuie sa cunoasca urmatoarele:

Mai multe>>

Exploatatii piscicole: Fondurile pentru motorina subventionata in acvacultura au fost suplimentate

Exploatatii piscicole - Fondurile pentru motorina subventionata in Acvacultura au fost suplimentateIn sedinta Guvernului din data de 30 aprilie 2020 a fost aprobata o Hotarare ce completeaza art. 14 din Hotararea Guvernului nr.748/2018 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura. Actul normativ aprobat ieri completeaza cu valoarea de 1.000.000 lei sumele prevazute initial. In acest fel, vor fi efectuate platile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizata in acvacultura pentru anul 2020.

Mai multe>>

Masuri de prohibitie pentru pescuit pe o durata de 60 de zile

Masuri de prohibitie pentru pescuit pe o durata de 60 de zilePotrivit Ordinului nr. 43/310/2020 se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial, pe o durata de 60 de zile. Prevederile au fost introduse in baza solicitarii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura pentru a permite desfasurarea activitatilor specifice pentru angajatii care lucreaza in fermele de acvacultura, inclusiv deplasarea pentru valorificarea productiei de peste.

Mai multe>>

Eurodeputata Carmen Avram: „Criza COVID-19 ineaca acvacultura romaneasca”

Carmen Avram - Criza COVID-19 ineaca acvacultura romaneascaEurodeputata Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, prin care solicita masuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei: „Cu cateva zile inainte de Paste si intr-un moment in care alergam cu totii dupa hrana, riscam sa ramanem fara una dintre cele mai importante surse de proteina – pestele – si sa mai adaugam o victima la sirul lung pe care, probabil, il va produce viitoarea criza economica: piscicultura".

Mai multe>>

Programul de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii

Programul de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturiiAnul 2019 aduce in prim plan un nou act normativ, respectiv Legea nr. 28 din 10 ianuarie 2019, privind aprobarea Programului de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii. Continutul acestuia se axeaza pe oportunitatea oferita potentialilor beneficiari, de a accesa fonduri asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate a fermelor de acvacultura, prin imbunatatirea productiei.

Mai multe>>

Ghidul de bune practici pentru pastravarii va fi realizat de Cercetatorii de la Cluj-Napoca

Ghidul de bune practici in domeniul Salmoniculturii - Cercetatorii de la Cluj-Napoca evalueaza bunastarea pastravilorUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca a inceput derularea proiectului ”Evaluarea bunastarii salmonidelor din pastravariile romanesti, in contextul cresterii productivitatii si a calitatii produselor”, printr-un grant de cercetare in valoare de circa 65.000 de euro. Pe baza acestor date culese din teren si a analizei acestora, va fi editat ghidul de bune practici in domeniul Salmoniculturii, avand ca obiectiv tintit imbunatatirea productivitatii pastravariilor romanesti. Proiectul se va finaliza in luna iulie 2020 prin editarea unui ghid care va fi distribuit in mod gratuit pastravarilor.

Mai multe>>

CORMORANUL – inamicul nr. 1 al producatorilor din acvacultura romaneasca

CORMORANUL  inamicul nr 1 al producatorilor din acvacultura romaneascaCormoranii constituie un subiect sensibil in Romania de multi ani, datorita legislatiei de protectie a cormoranilor care este astfel gandita incat produce pierderi mari fermierilor din acvacultura romaneasca. Dezbaterile pe aceasta tema au ramas fara ecou pana acum cateva zile cand domnul Petre Daea - ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale a atras atentia in Comisia de Pescuit a Parlamentului European.

Mai multe>>

Masuri de sprijin pentru sectorul acvaculturii din Romania

Utilizarea responsabila a resurselor acvatice trabuie sa aduca mai mult peste pentru comunitateLa Reuniunea Comitetului consultativ pentru sectorul pescaresc au fost discutate probleme privind sectorul acvaculturii din Romania. Printre subiectele abordate se numara propunerea de promovare a unui nou ordin MADR privind licentierea unitatilor de acvacultura, masurile ajutorului de stat pentru motorina utilizata in acvacultura, abordarea unor aspecte ihtiopatologice, precum si pregatirea conferintei “100 de ani de pescarie romaneasca”.

Mai multe>>

Se preconizeaza cresterea productiei de peste in urmatorii 10 ani. Sectorul se confrunta insa cu provocari majore

Cresterea productiei de peste in urmatorii 10 ani - Sectorul are insa provocari majoreProductia de peste la nivel global va continua sa creasca in urmatorii zece ani, chiar daca cantitatea de peste capturata in salbaticie s-a stabilizat iar dezvoltarea intensa a acvaculturii este acum temperata, se spune intr-un nou raport FAO. Astfel, pana in 2030, se estimeaza o crestere a productiei de peste provenita din pescuit si acvacultura pana la 201 milioane de tone.

Mai multe>>

Care este stadiul Pescuitului si Acvaculturii in Romania ? (Informatii utile)

Activitatile de pescuit si piscicultura in Romania - Ultimele date indica oportunitati majore pentru pescarii si piscicultorii de la noi din taraLinia de coasta a Romaniei la Marea Neagra are o lungime de 256 km. Tara noastra este caracterizata de resurse terestre si disponibilitatea apelor interioare. Aceste conditii ofera oportunitati pentru dezvoltarea activitatilor de pescuit si acvacultura atat in zonele marine, cat si in cele de apa dulce, precum si in activitatile de prelucrare conexe.

Mai multe>>

Practicile durabile si sprijinirea micilor pescari - prioritatile Noilor fonduri europene pentru pescuit

Noile fonduri europene pentru pescuit si piscicultura 2021-2027In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisa Europeana propune un fond mai simplu si mai flexibil in valoare de 6,14 miliarde EUR pentru sprijinirea sectorului european al pescuitului si a economiei maritime. Noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime va continua sa ajute sectorul european al pescuitului sa adopte practici de pescuit mai durabile, punand accentul pe sprijinirea micilor pescari.

Mai multe>>

Daea a discutat pescuitul si acvacultura romaneasca cu comisarul european Karmenu Vella

Sectorul pescuitului si acvaculturii din Romania - Daea discutata cu comisarul european Karmenu VellaPetre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit in 22 februarie 2018, pe Karmenu Vella, comisarul european responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit. Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat pescuitul sustenabil in Marea Neagra – prioritatile pentru anul 2018, obiectivele Romaniei pentru viitoarea Politica Comuna in domeniul pescuitului, sistemul de control al pescuitului si implementarea FEPAM post 2020.

Mai multe>>

Controale oficiale ANSVSA in sectorul pestelui

Controale ANSVSA in sectorul pestelui si produselor din pescuitIncepand cu 30 octombrie si pana pe 17 noiembrie 2017, ANSVSA efectueaza controale tematice pentru verificarea modului de respectare a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea si comercializarea pestelui si a produselor din pescuit.

Mai multe>>

Modernizarea fermei Piscicole Dracsani cu ajutorul finantarii prin Programul Operational pentru Pescuit

Idei de afaceri - Modernizarea fermei Piscicole Dracsani cu fonduri europeneUnul din proiectele de succes finantate din POP 2007-2013 include si lucrarile de reabilitate, amenajare si achizitie de utilaje la ferma Piscicola Dracsani. Investitia a urmarit dotarea cu utilaje performante in vederea aplicarii metodelor de crestere intensiva a crapului autohton si a celorlalte specii de fitofag, marirea procentului de peste rapitor (somn, salau), cresterea si modernizarea productiei.

Mai multe>>

Combustibilul utilizat in acvacultura va fi subventionat

Subventionarea motorinei utilizate in acvaculturaAstazi s-a propus instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura. Acesta acopera activitati si lucrari precum transportul de furaje, materii prime si materiale in interiorul fermei, transportul materialului piscicol in interiorul si in afara fermei, pomparea apei cu motopompe, lucrari pe cuveta helesteului si intretinerea digurilor sau canalelor.

Mai multe>>

Acvacultura si cresterea ecologica a crapului in UE si in Romania

Piscicultura ecologica a crapului in UE si in RomaniaIncepand din 2010, productia ecologica de peste a crescut in statele europene ca urmare a adoptarii normelor UE, a cresterii interesului consumatorilor pentru produsele ecologice, precum si a posibilitatii de a utiliza sigla ecologica pentru a evidentia mai bine caracteristicile pozitive ale productiei de acvacultura. In Romania piscicultura ecologica s-a concentrat pe crap, deoarece diferentele dintre practica cresterii traditionale si practicile ecologice nu au fost foarte mari.

Mai multe>>

Producatorii agricoli si piscicoli sunt sprijiniti sa obtina finantare pentru campania agricola de primavara

Credite agricultura si piscicultura - Producatorii agricoli si piscicoli sunt sprijiniti sa obtina finantare pentru campania agricola de primavaraGuvernul a adoptat o serie de masuri pentru asigurarea accesului la finantare a producatorilor agricoli si a celor care au exploatatii in piscicultura. Prin actul normativ se creste procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun masuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% si se extinde categoria potentialilor beneficiari atat in sectorul agricol, cat si in acvacultura.

Mai multe>>

Legislatia nationala a pescuitului si acvaculturii s-a modificat pentru a se armoniza cu cea europeana

Armonizarea legislatiei nationale referitoare la pescuit si acvacultura cu cea UEModificarile aduse de Executiv Ordonantei de Urgenta Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura vizeaza intarirea rolului administrativ al ANPA, dezvoltarea acvaculturii, imbunatatirea sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Mai multe>>

Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura - Ghidul fiscal actualizat al persoanelor fizice

Impozit agricultura piscicultura 2016 - cultivare plante crestere animalePrezentul ghid se adreseaza contribuabililor persoane fizice romane care obtin venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Veniturile din activitati agricole sunt venituri obtinute din desfasurarea, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, a urmatoarelor activitati: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Mai multe>>

Consumul global de peste pe cap de locuitor a depasit 20 de kilograme, pentru prima data in istorie

FAO - consumul de peste si situatia stocurilor de peste din acvacultura si pescuitConsumul global de peste pe cap de locuitor, pentru prima data in istorie, a depasit 20 de kilograme pe an, datorita cresterii semnificative a ofertei de produse de acvacultura si a cererii consistente, a capturilor record pentru anumite specii si a pierderilor reduse, se arata in raportul FAO publicat la 7 iulie. Noul raport FAO intitulat "Situatia Mondiala a zonelor de Pescuit si Acvacultura" recomanda sa fie depuse eforturi considerabile pentru reducerea pescuitului excesiv inclusiv pentru resursele piscicole din Marea Neagra unde situatia este considerata a fii "alarmanta".

Mai multe>>

25 mai este termenul limita pentru declararea veniturilor

ANAF - Declarare venituri din agricultura 2015-2016ANAF reaminteste contribuabililor ca 25 mai 2016 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei 200 privind veniturile realizate in Romania in 2015. Trebuie sa completeze aceasta declaratie persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri in bani si/sau in natura din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, etc.

Mai multe>>

Piata si productia de crap in Europa

Pescuitul comercial si cresterea crapului - Piata europeana pentru crapConform unei ample analize efectuate de EUMOFA, Observatorul Pietei Uniunii Europene pentru produse provenite din pescuit si din acvacultura, piata UE pentru crapul comun (pescuit + piscicultura) este estimata la 76.000 de tone. Republica Ceha este cel mai mare producator si Polonia cel mai mare consumator, in timp ce Ungaria are cel mai mare consum de crap pe cap de locuitor, crapul fiind si cea mai consumata specie de pesti din Ungaria.

Mai multe>>

EUMOFA: Informatiile privind piata produselor piscicole si de acvacultura sunt disponibile acum si in limba romana

EUMOFA - piata produselor pescaresti si de acvaculturaEUMOFA, Observatorul Pietei Uniunii Europene pentru produse provenite din pescuit si din acvacultura a intrat intr-o noua etapa, odata cu lansarea site-ului intr-o formula mai usor de utilizat, cu suport pentru 24 de limbi, inclusiv romana. Site-ul prezinta utilizatorilor date fiabile si armonizate, in timp real, cu privire la sectorul pescuitului in UE, oferind informatii cu privire la produsele individuale, dar si cautari complexe in functie de tara, de saptamana, luna sau an.

Mai multe>>

CAJ Brasov ofera cursuri de formare profesionala agricultorilor care vor sa-si dezvolte afacerea

Cursuri agricultor cultivare plante apicultura si animale BrasovAvand in vedere prevederile Politicii Agricole Comune privind ridicarea nivelului profesional al fermierilor care doresc sa-si infiinteze sau sa dezvolte o afacere in agricultura, Camera Agricola Judeteana Brasov continua si anul 2016 programul de instruire si formare profesionala pentru persoanele interesate. Astfel, se vor organiza noi cursuri de calificare in meseriile: Lucrator in cresterea animalelor, Lucrator in cultura plantelor, Lucrator in gospodaria agroturistica, Apicultor, Piscicultor si Pomicultor.

Mai multe>>

Idee de afacere inedita: Productia combinata de pesti si tomate

Productie combinata de pesti si tomateIn Belgia, o ferma piscicola si un producator de tomate in sera preiau provocarea agriculturii durabile. Provocarea este, de asemenea, o oportunitate pentru agricultori de a dezvolta metode ecologice si eficiente de realizare pisciculturii si legumiculturii.

Mai multe>>

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>