Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura - Ghidul fiscal actualizat al persoanelor fizice

Impozit agricultura piscicultura 2016 - cultivare plante crestere animalePrezentul ghid se adreseaza contribuabililor persoane fizice romane care obtin venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. 

Veniturile din activitati agricole sunt venituri obtinute din desfasurarea, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, a urmatoarelor activitati: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Veniturile din silvicultura si piscicultura sunt veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.

 

Venituri neimpozabile

Sunt venituri neimpozabile din agricultura acele venituri realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica din valorificarea in stare naturala a urmatoarelor categorii de produse:

    • produse culese din flora salbatica, exclusiv masa lemnoasa. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate;
    • produse capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial care se impoziteaza potrivit regulilor de impunere aplicabile veniturilor din activitati independente;
    • veniturile obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale.


Veniturile din activitatile de: 
cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, s
unt neimpozabile, in limitele stabilite mai jos: 

    • Produse vegetale
        • Cereale - pana la 2 ha
        • Plante oleaginoase - pana la 2 ha
        • Cartof - pana la 2 ha
        • Sfecla de zahar - pana la 2 ha
        • Tutun - pana la 1 ha
        • Hamei pe rod - pana la 2 ha
        • Legume in camp - pana la 0,5 ha
        • Legume in spatii protejate - pana la 0,2 ha
        • Leguminoase pentru boabe - pana la 1,5 ha
        • Pomi pe rod - pana la 1,5 ha
        • Vie pe rod - pana la 1 ha
        • Arbusti fructiferi - pana la 1 ha
        • Flori si plante ornamentale - pana la 0,3 ha
    • Animale
        • Vaci - pana la 2
        • Bivolite - pana la 2
        • Oi - pana la 50
        • Capre - pana la 25
        • Porci pentru ingrasat - pana la 6
        • Albine - pana la 75 de familii
        • Pasari de curte - pana la 100


NOTA! In cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fara personalitate juridica, cultivarea 
terenurilor cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute in lista de mai sus, nu genereaza venit impozabil.

 

Stabilirea venitului anual din activitati agricole pe baza de norme de venit

Venitul din activitati agricole este stabilit pe baza normelor de venit si este impozabil indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

Normele de venit sunt stabilite pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine, pentru categoriile de produse vegetale si animalele (prevazute in lista de la cap. Venituri neimpozabile din ghid) si se propun de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotarare a Guvernului, se aproba si se publica de catre directiile generale regionale ale finantelor publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme.

Normele de venit se pot vizualiza pe site-ul A.N.A.F. accesand urmatorul link

Produsele vegetale cuprinse in grupele pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

In cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind:

    1. mazare pentru boabe;
    2. fasole pentru boabe;
    3. bob;
    4. linte;
    5. naut;
    6. lupin.


Grupele de produse animale
pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:

    1. vaci si bivolite:
      1. vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data;
      2. bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data;
    2. ovine si caprine:
      1. oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;
      2. capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;
    3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;
    4. albine - familii de albine;
    5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.


In vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vegetale si fiecare grupa de animale vor fi avute in vedere suprafetele/capetele de animal insumate in cadrul grupei respective.

Sunt considerate in stare naturala produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, precum si produsele de origine animala: lapte, lana, oua, piei crude, carne in viu si carcasa, miere si alte produse apicole definite potrivit legislatiei in materie, precum si altele asemenea.

Preparatele din lapte si din carne sunt asimilate produselor de origine animala obtinute in stare naturala.

Norma de venit corespunzatoare veniturilor realizate din cresterea si exploatarea animalelor, precum si din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, include si venitul realizat din:

    • exemplarele feminine din speciile de animale care nu indeplinesc conditiile prevazute la pct. Grupele de produse animale din ghid;
    • exemplarele masculine din speciile respective reprezentand animale provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie pentru animalele detinute de contribuabili (de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).


Veniturile din activitati agricole generate de exemplarele prevazute mai sus, incluse in norma de venit nu se impoziteaza distinct fata de veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor din grupele prevazute la pct. Grupele de produse animale din ghid.

Contribuabilii au obligatii declarative numai pentru animalele cuprinse in grupele care indeplinesc conditiile prevazute la pct. Grupele de produse animale. Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" al titlului IV din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma.

Norma de venit include si venitul realizat din instrainarea produselor vegetale, a animalelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.

Modificarea structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite dupa data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.


In cazul suprafetelor destinate produselor vegetale hamei, pomi si vie, suprafetele declarate cuprind numai grupele de produse vegetale intrate pe rod incepand cu primul an de intrare pe rod. Suprafetele din grupa pomii pe rod cuprind numai pomii plantati in livezi.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.

In situatia in care, in anul fiscal curent contribuabili au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca inghet, grindina, polei, ploaie abundenta, seceta si inundatii, precum si a epizootiilor ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animalele detinute, norma de venit se reduce proportional cu pierderea respectiva.

Constatarea pagubelor mentionate mai sus si evaluarea pierderilor se efectueaza la cererea contribuabililor, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti.

Contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.

Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor (suprafete destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine), detinute in comun sau in devalmasie de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care acestea nu se cunosc. In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribuie contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.

 

Stabilirea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate

Sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, urmatoarelor categorii de venituri, pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit :

    1. Venituri din silvicultura si piscicultura;
    2. Venituri din valorificarea produselor in alta modalitate decat in stare naturala, obtinute din:
        • cultivarea produselor agricole vegetale;
        • exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
        • cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala;
    3. Venituri din:
        • cultivarea produselor agricole vegetale;
        • exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
        • cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala.


Pentru aceste venituri, contribuabilii au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal, sunt calificate drept venituri din alte surse si se aplica prevederile proprii acestei categorii de venituri.
 

 

Declararea veniturilor, calculul si plata impozitului

Declararea veniturilor din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit

Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual la organul fiscal competent, formularul 221 Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.

NU au obligatii de declarare si nu datoreaza impozit, urmatoarele persoane:

    1. persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica ce detin cu orice titlu suprafete de teren destinate productiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde, destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi, pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la capitolul veniturilor neimpozabile prezentat mai sus;
    2. persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale;
    3. contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea in mod individual, in limitele stabilite potrivit listei prezentate la capitoul venuturilor neimpozabile de mai sus.


Declaratia se depune
, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau se comunica prin posta cu confirmare de primire astfel:

A) In situatia in care activitatea se desfasoara in mod individual, declaratia se completeaza in doua exemplare, copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul/curatorul acestuia iar originalul se depune la:

    1. organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
    2. organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

B) In situatia in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, declaratia se depune la organul fiscal la care asocierea este luata in evidenta fiscala. Obligatia depunerii declaratiei 221 revine asociatului desemnat pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice, in cadrul aceluiasi termen, impreuna cu anexa care va cuprinde cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

Declaratia se poate obtine accesand pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala: www.anaf.ro sau accesand urmatorul linkDeclaratia se poate obtine gratuit si de la unitatile fiscale teritoriale. Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

 

Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Organul fiscal competent stabileste pe baza declaratiei depuse de contribuabil, impozitul anual datorat si emite decizia de impunere.

Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza in doua rate egale, astfel:

    • 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
    • 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

 

Declararea veniturilor din activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, din silvicultura si pisciculura

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, realizate in mod individual sau intr-o forma de asociere au obligatia de a depune, la organul fiscal competent, formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit".

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.

Termenul de depunere a declaratiei 220 este:

    • 30 de zile de la data inceperii activitatii, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati agricole impuse in sistem real, venituri din silvicultura si piscicultura si care incep o activitate in cursul anului fiscal;
    • pana la data de 25 mai a anului de impunere, odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul contribuabililor care, in anul anterior, au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.


Formularul
Declaratiei 220 se poate obtine de pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala: www.anaf.ro sau accesand urmatorul link

Contribuabilii care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura au obligatia de a depune anual la organul fiscal competent, formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Declaratia se completeaza pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.

Formularul Declaratiei 200 se poate obtine de pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala: www.anaf.ro sau accesand urmatorul link

Informatii suplimentare privind obligatiile fiscale in cazul determinarii venitului in sistem real se pot obtine si accesand site-ul ANAF www.anaf.ro sectiunea Persoane fizice/Asistenta contribuabili/Ghiduri: Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din activitati comerciale din Romania.

 

Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole determinate in sistem real, din silvicultura si piscicultura

Stabilirea obligatiilor privind platile anticipate de impozit

Pentru stabilirea platilor anticipate, organul fiscal va lua ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net din declaratia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, dupa caz.

La stabilirea platilor anticipate se utilizeaza cota de impozit de 16%. Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii.

In cazul contribuabilior care au desfasurat activitate in anul precedent, iar stabilirea platilor anticipate se face dupa expirarea termenelor de plata, contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent. Diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizeaza pe termenele de plata urmatoare din cadrul anului fiscal.

Pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse in luna decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat.

Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, potrivit Deciziei de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit, emisa de organul fiscal.

Impozitul anual datorat

Organul fiscal competent are obligatia recalcularii venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinata in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilita potrivit Declaratiei privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contributiilor sociale obligatorii datorate.

Venitul net anual/Venitul net anual recalculat din activitati independente se impoziteaza prin aplicarea cotei de 16%. Impozitul anual datorat se va stabili prin decizia de impunere.

Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati. 

 

Scutiri de impozit pe venit

Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutiti de la plata impozitului pentru veniturile realizate din activitati agricole, silvicultura si piscicultura realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.

 

Contributia de asigurari sociale de sanatate

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati agricole pe baza de norme de venit datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) stabilita prin decizia de impunere anuala emisa de organul fiscal, in cota de 5,5% din valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care s-a desfasurat activitatea, contributia fiind evidentiata lunar in decizie, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 octombrie inclusiv si 15 decembrie inclusiv a anului curent.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura, venituri din valorificarea produselor in alta modalitate decat in stare naturala, precum si venituri pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), asa cum este prevazuta la veniturile din activitati independente.

Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

Informatii detaliate cu privire la contributiile sociale si obligatiile declarative pot fi regasite pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala : www.anaf.ro - in ”Ghidul privind contributiile sociale (C.A.S./C.A.S.S.) datorate de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri, precum si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri”. Acest ghid poate fi vizualizat accesand urmatorul link. 

 

Sanctiuni

Nedepunerea formularelor: 221 "Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit”, 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si nedepunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" la termenele legale mentionate mai sus, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 lei la 500 lei.

In cazul aplicarii sanctiunii amenzii, contribuabilul are posibilitatea achitarii, pe loc sau in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

 

Linkuri si informatii utile

Informatii detaliate se pot obtine:

    • accesand pagina de Internet, www.anaf.ro\\\\\\\\\\\\ ;
    • telefonic, la Biroul central de asistenta telefonica a contribuabililor, la nr. 031.403.91.60;
    • la serviciile/birouri de servicii pentru contribuabili din cadrul unitatilor fiscal teritoriale.
    • legislatia aplicabila si link-uri utile:
        • Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi consultat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala www.anaf.ro sau accesand urmatorul link.
        • Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi consultat pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala www.anaf.ro sau accesand urmatorul link.
        • Calendarul obligatiilor fiscale pe anul 2016 poate fi consultat accesand urmatorul link.
        • Ghidurile elaborate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pot fi vizualizate accesand urmatorul link. 


ANAF - Agentia Nationala de Administrare Fiscala

   

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>