Folosirea piramidei alimentatiei sanatoase te ajuta sa consumi o varietate de alimente sanatoase. Atunci cand consumi o varietate de alimente, organismul obtine toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie.
Cerealele şi amidonoasele
Stau la baza piramidei unei alimentatii sanatoase. Se vor consuma zilnic intre 6 -11 portii, in functie de necesarul tau de calorii. O portie este formata din: 1 felie de paine; 1/4 cana cereale uscate; 1/2 cana cereale fierte; orez sau paste gatite.
Sunt o categorie de alimente in care se includ pinea, cerealele pentru micul dejun, pastele fainoase, cartofii si alte legume cu continut crescut de amidon. Consumati amidonoase la fiecare masa. Unii oameni va vor spune ca nu e bine sa mancati prea mult din astfel de alimente, dar acest sfat nu mai este corect. Consumul de alimente bogate in amidon s-a dovedit a fi sanatos pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care sufera de diabet. Amidonoasele oferă organismului energie, vitamine, minerale, precum şi fibre.
Cerealele integrale sunt mai sanatoase pentru ca ele contin mai multe vitamine, minerale si fibre. Fibrele combat constipatia si contribuie la sanatatea intestinelor. Poti consuma una, doua sau trei portii de alimente amidonoase la un pranz. Daca folosesti mai mult decat o singura portie la o masa, poti opta intre a manca mai multe tipuri de alimente amidonoase sau mai multe portii din acelasi aliment.
Cumparati cereale si paine integrala. Consumati cat mai putin si mai rar amidonoase prajite, bogate in grasime, cum ar fi cartofii prajiţi, chipsurile, preparatele de patiserie, biscuitii, briosele etc. Folositi iaurt degresat sau partial degresat in loc de smantana pentru cartofii copti. Inlocuiti maioneza din sandwichuri cu mustar. Inlocuiti maioneza si margarina folosite cu paine, chifle sau paine prajita cu alternative degresate partial sau total. Gatiti si consumaţi cerealele cu lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi numai gemuri sau dulceturi fara zahar, branza de vaci fara grasime sau iaurt degresat.
Verdeturile sunt alimente sanatoase pentru toti.
Consumati in fiecare zi 3 - 5 porti de verdeturi si legume crude si gatite. O portie reprezinta: 1 cana crude, 1/2 cana gatite, 3/4 cana suc de legume.
Ele va ofera vitamine, minerale si fibre, cu foarte putine calorii. Poti manca una, doua sau trei portii de verdeturi la o masa. Daca consumi mai mult decat o portie la o masa, poti opta intre a consuma tipuri diferite de verdeturi sau a servi doua sau trei portii din acelasi tip de verdeturi.
Consumaţi verdeturi si legume crude sau gatite cu putina sau fara grasime adaugata. Da, este posibil ca verdeturile sa fie gatite si consumate fara nici un pic de grasime! Incercati dresuri de salate fara grasime sau cu continut redus de grasime la verdeturile si salatele consumate. Gatiti verdeturile la aburi (inabusit) sau cu o cantitate mica de apa, fara grasime. Adaugati putina ceapa sau usturoi maruntite. Folositi putin suc de lamaie pentru a da gust verdeturilor sau salatelor. Presarati deasupra mirodenii si condimente vegetale. Acestea dau gust delicios dar nu contin grasimi sau calorii aproape deloc. Daca folositi o cantitate mica de grasime, alegeti ulei de masline, de floarea soarelui.
Fructele sunt sanatoase pentru toata lumea.
Fructele ne dau energie, vitamine, minerale si fibre. Zilnic se consuma 2-4 portii in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta 1 mar, portocala, banana, etc. de marime medie, 1/2 cana fructe din compot sau gatite, 3/4 cana suc de fructe.
Poti sa consumi una sau două portii de fructe la o masa. Daca mananci mai mult decat o portie la o masa, alege tipuri diferite de fructe sau consuma doua portii din acelasi fruct. Poti manca fructele in stare cruda, sub forma de suc fara adaus de zahar sau conservate in sirop propriu ori prin uscare.
Consumati de preferinta fructele integrale in loc sa beti doar sucul lor. Pe langa alte avantaje, va veti satura mai repede. Cumparati numai sucuri de fructe care contin 100% suc natural de fructe, fara adaus de zahar. Beti sucul de fructe in cantitati mici. Pastrati deserturile din fructe cu continut crescut de zahar si grasime (prajitura de mere, de cirese etc.) pentru ocazii cu totul speciale.
Laptele şi iaurtul degresate sau partial degresate sunt sanatoase pentru toata lumea.
Laptele si iaurtul ne ofera energie, proteine, calciu, vitamina A, alte vitamine si minerale. Laptele si iaurtul se afla pe treapta a treia a piramidei. Se vor consuma zilnic 2-3 porti. O portie reprezinta: 1 cana lapte de vaca, de soia sau iaurt, 50 g branza de vaci, 45 g telemea.
Beti zilnic lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi iaurt degresat sau partial degresat. Acestea contin mai putine grasimi totale, saturate si colesterol.
Alimentele proteice sunt carnea, ouale, pestele, leguminoasele uscate (fasole, soia etc.) si tofu.
Consumati cantitati mici din aceste alimente in fiecare zi. Este preferabil daca sunteti bolnavi de diabet sa renuntati la acest aliment, intrucat carnea nu este indispensabila unei alimentatii sanatoase; dimpotriva, ea contine numeroase substante daunatoare sanatatii. Serviti maxim 2-3 porti pe zi in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta: 1/2 cana leguminoase gatite, 1/4 cana inlocuitori de carne, 3-4 nuci, 1/4 cana seminte, 1 ou, 2 albusuri. Marimea portiei de carne pe care o consumati zilnic nu trebuie s depaseasca 60-90 g dupa gatire, adica o bucata de dimensiunea unui pachet de carti de joc.
Alimentele proteice sunt utile organismului pentru a cladi tesuturi si muschi. De asemenea, ele furnizeaza vitamine si minerale.
Cumparati carne cat mai slaba, fara grasime vizibila. Inlaturati toata grasimea vizibila in timpul prepararii. Consumati carnea de pasare sau de curca fara piele. Gatiti alimentele proteice cu cat mai putina grasime. Coaceti la cuptor, inabusiti, fierbeti, aburiti. Pentru a da o aroma mai buna, folositi suc de lamaie, sos de soia, ketchup, mirodenii si condimente vegetale. Gatiti ouale cu o cantitate mica de grasime. Consumati cantitati mici de nuci, pui fript sau peste fript.
Grasimile si uleiurile se gasesc in varful piramidei.
Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam numai in cantitati mici, intrucat contin foarte multe calorii. Grasimea poate proveni si din alte alimente, cum este carnea si unele produse lactate. Alimentele bogate în grăsimi sunt ispititoare. Dar pastrarea consumului acestor alimente la valori scazute va ajuta sa scapati de kilogramele in plus, sa va readuceti la normal zaharul si grasimile din sange si sa scadeti valorile tensiunii arteriale. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 1 lingura de ulei, unt sau margarina; 2 linguri de sos pentru salate sau de maioneza
Dulciurile se gasesc tot in varful piramidei.
Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam in cantitati mici si rar. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 2 linguri de zahar, miere sau dulceata; 2 prajituri mici; 1 felie de placinta sau tort; 1 pahar de bautura racoritoare, etc.
Daca le veti consuma in cantitati mici, veti reusi sa eliminati kilogramele in plus si sa va mentineti glicemia din sange sub control.
Sursa: Institutului national de diabet si boli digestive si renale (NIDDK) din SUA.
ARTICOLE SIMILARE
Pentru o noua realitate a satului romanesc in mileniul III
(Editorial/Editorial)
... facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, ...
Idei pentru a organiza un eveniment agricol in localitatea dumneavoastra
(Informatii/Marketing)
... Ziua alimentatiei sanatoase Se poate organiza petreceri la fermele agricole in care copii sunt invitati pentru a invata sa manance sanatos. Copii pot vedea cum se produc alimentele, cum se prelucreaza ...
Alimente pentru o viata sanatoasa. Ghid de preventie si terapeutica
(Carti agricole - Produse alimentare/Gastronomie)
... (specialist in alimentatie si nutritie umana, directorul Institutului de Cercetari pentru Chimie Alimentara) si prof. dr. G. Puia Negulescu (specialist in nutritie comparativa, membru al Societatii Americane ...
(Agroturism/Gastronomie)
... inca!) mamaliga, facuta, in vremurile cele mai vechi, din mei, apoi, dupa introducerea in cultura (secolul al XVII-lea) si in alimentatie (secolul al XVIII-lea), a porumbului, din malai de porumb. Mamaliga ...
Jamie Oliver, titular la Ministerul Hranei
(Agroturism/Gastronomie)
... ani, prin mai multe proiecte, programe, emisiuni si carti a militat pentru hrana sanatoasa si schimbarea mentalitatilor legate de alimentatie. Dintre toate, programul cel mai complex s-a dovedit a fi infiintarea ...
Gandeste-te la corpul tau ca la un acvariu…
(Cultivarea plantelor/Plante medicinale)
Imagineaza-ti ca celulele din organismul tau sunt pesti si acestia inoata in fluidele din corpul tau. Majoritataea dintre noi ne poluam acvariile (organismele) cu o alimentatie necorespunzatoare, ...
(Editorial/Editorial)
... sa poata functiona. Dat fiind ca organismul omenesc nu poate produce aceste substante nemijlocit, ele trebuie incluse in alimentatie daca vrem ca mecanismul viu sa nu sufere de lipsuri grave. O alimentatie ...
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>