Afaceri cu rosii

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi, tomate si usturoi

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi tomate si usturoiIn Sedinta de Guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobata schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum”, precum si o Ordonanta de urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate si cultura de usturoi, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Mai multe>>

Ajutorul pentru legume in spatii protejate continua si in extrasezon (toamna/iarna 2023-2024)

MADR continua programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru perioada de extrasezon toamna-iarna 2023-2024In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023 - 2024 si pentru modificarea art.8 din Hotarare Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru anul 2023.

Mai multe>>

S-a prelungit perioada de valorificare a tomatelor

A fost prelungita cu 15 zile perioada de valorificare a tomatelorA fost aprobata Hotararea de Guvern prin care se prelungeste valorificarea tomatelor si in perioada 1-15 iulie 2023, inclusiv. Actul normativ aprobat astazi modifica si termenul limita pana la care se pot depune documentele justificative la directiile agricole judetene, respectiv pana la data de 18 iulie 2023, inclusiv.

Mai multe>>

Tinerii fermieri reprezinta circa 32% din totalul producatorilor inscrisi in Programului Tomata

Tinerii fermieri au prins gustul Programului Tomata 2023La nivelul Directiilor Agricole Judetene, responsabile cu implementarea Programului Tomata, la data de 03.04.2023, s-au inregistrat un numar de circa 22.295 solicitanti pentru inscriere. Astfel, in judetul Olt s-au inscris 7.070 beneficiari, in judetul Galati avem peste 5.700 de solicitanti, in Dolj 1.936, iar in Giurgiu 1.881. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat un numar de 17.180 de cereri, acum se remarca o crestere de peste 20 %.

Mai multe>>

Programul Tomata pentru anul 2023

A fost aprobat programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru 2023In sedinta Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobata Hotararea care va reglementa programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate in primavara anului 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi in valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

Mai multe>>

Festivalul tomatelor si al biodiversitatii la Muzeul ASTRA din Sibiu

Festivalul tomatelor si al biodiversitatii la Muzeul ASTRA din SibiuMuzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, organizeaza evenimentul Festivalul tomatelor si al biodiversitatii. Initiativa va avea loc la Targul de tara din Muzeul in aer liber si este realizata in colaborare cu grupul Seminte cu suflet. Festivalul tomatelor si al biodiversitatii este desfasurat sub forma unui targ de seminte daruite gratuit, alaturi de legume si plante care se pot achizitiona.

Mai multe>>

Programul Tomata: s-a prelungit perioada de valorificare a productiei si termenul de depunere a documentelor

Perioada de valorificare a productiei din Programul Tomata si termenul de depunere a documentelor au fost prelungiteIn Sedinta de Guvern din 8 iunie 2022, a fost aprobata prin HG, prelungirea perioadei de valorificare a productiilor realizate prin „Programul Tomata”. Astfel, noul termen este 1 iulie, in loc de 10 iunie, cum fusese prevazut initial.

Mai multe>>

Sprijin financiar pentru legumicultori aprobat in Sedinta de Guvern

Masuri de sustinere financiara pentru legumicultori aprobate in Sedinta de GuvernMADR anunta ca au fost aprobate in Sedinta de Guvern din data de 2 februarie 2022 doua acte normative ce instituie o serie de masuri de sustinere financiara a legumicultorilor, pentru anul 2022: Hotararea pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate si Hotararea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi”.

Mai multe>>

Patria Credit IFN: 2020, an bun pentru creditarea antreprenorilor din agricultură

Patria Credit IFN - credite pentru antreprenorii din agriculturaClientul Patria Credit IFN din 2020 este legumicultor, locuiește în mediul rural din Muntenia și ia credite între 5.000 și 25.000 de euro, pe care îi alocă pentru investiții. Acesta este profilul clientului, conform datelor statistice ale portofoliului Patria Credit. 67% dintre clienți provin din Muntenia, 23% din Moldova, 9% din Ardeal și doar 1% din Dobrogea. 90% dintre clienți sunt producători agricoli individuali și 5% sunt încorporați (au o companie – PFA, II, SRL), în timp ce 10% sunt microîntreprinderi.

Mai multe>>

Hibrizi noi de tomate din gama Bakker Brothers

Hibrizi noi de tomate din gama Bakker BrothersIntr-o piata cu din ce in ce mai multe probleme cauzate de daunatori si patogeni ce duc la aparitia bolilor, asigurarea unor varietati care sa ofere fermierului garantia unei productii de calitate, continuitate in productie, rezistenta si uniformitate este lucrul cel mai important. Ceres Union, firma ce administreaza site-ul SemintePlante.ro a testat mai multi hibrizi din gama Bakker Brothers la diversi fermieri din Romania (fiecare aplicand, la randul lor, diverse tehnologii), si a selectat pentru comercializare doi hibrizi ce aduc un plus de rezistenta ofertei actuale de hibrizi de tomate cu crestere nedeterminata din Romania.

Mai multe>>

Lencoplant – Solutii profesionale pentru legumicultori la un click distanta

Lencoplant  Solutii profesionale pentru legumicultori la un click distantaMersul la piata sau intr-un magazin specializat destinat semintelor si materialelor necesare exercitarii muncii agricole a devenit un proces mult mai complicat pentru fiecare dintre noi. Astfel odata cu pandemia si pentru a fi mai aproape de fiecare agricultor, pentru ai oferi siguranta necesara, compania LENCOPLANT incepand cu acest an s-a extins si in mediul online www.lencoplant.ro. 

Mai multe>>

Malagrow: Castiguri substantiale pentru cei care au acum rosii de vanzare

Piata premiaza cultivatorii profesionisti - Castigurile ce pot fi obtinute in aceasta perioada de cultivatorii de rosiiProducatorii de rosii care in momentul de fata pot recolta si valorifica pe piata cantitati consistente de produse vor obtine preturi sensibil mai mari in aceasta perioada – ne spune Gabriel Danciulescu. Managerul regional al Malagrow considera ca agricultorii care aplica practici profesionale si amana perioada recoltarii in acest an vor obtine un profit suplimentar considerabil datorita preturilor de producator substantial mai mari.

Mai multe>>

Incep platile pentru beneficiarii Programului Tomata

Incep Platile pentru beneficiarii programului de tomateMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza beneficiarii Programului tomata ca in cursul acestei saptamani incep platile. Ministerul Finantelor Publice a aprobat deschiderea creditelor bugetare, urmand ca in data de 25.08.2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa alimenteze conturile tuturor Directiilor pentru Agricultura Judetene.

Mai multe>>

Patria Credit IFN lanseaza masuri de sprijin pentru micii producatori si antreprenori din mediul rural

Patria Credit IFN - masuri de sprijin pentru micii producatori si antreprenori din mediul ruralIn contextul evolutiei noului coronavirus in Romania, Patria Credit IFN continua sa fie activa si alaturi de micii producatori si antreprenori din mediul rural cu o serie de masuri menite sa protejeze sanatatea dar si sa ii sprijine pe acestia sa isi continue activitatea in aceasta perioada. Creditul Punte Tomatina, un produs nou, adaptat nevoilor actuale ale micilor legumicultori, este lansat de Patria Credit IFN, in acest context.

Mai multe>>

S-a aprobat sprijinul financiar pentru producatorii de tomate in sere si solarii

S-a aprobat sprijinul financiar pentru producatorii de tomate in sere si solariiIn Sedinta Guvernului din data de 26 martie 2020 a fost adoptata Hotararea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2020. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt in suma de 187.500 mii lei, reprezentand echivalentul in euro al sumei de 39.477 mii euro si se asigura din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.

Mai multe>>

Programul "TOMATA" continua si in 2020

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2020Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate” continua si in anul 2020. Termenul limita de inscriere in program este 15 aprilie 2020, iar termenul limita de valorificare a productiei este 15 iunie 2020, inclusiv.

Mai multe>>

S-au majorat fondurile pentru plata ajutorului dedicat producatorilor de tomate in spatii protejate

S-au majorat fondurile Programului de sprijin pentru tomate 2019In Sedinta Guvernului din 6 decembrie a fost aprobata Hotararea pentru modificarea art. 9 alin (1) din Hotararea Guvernului nr. 107/2019 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate” pentru anul 2019. Prin acest act normativ se modifica resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazute de H.G.nr. 107/2019, respectiv, de la maximum 233.190.000 lei, la maximum 292.925.517,8 lei.

Mai multe>>

Au fost virati banii catre beneficiarii Programului pentru tomate din Ciclul I

S-a finalizat plata fermierilor din Programul pentru tomate - Ciclul IMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) informeaza ca in data de 6 august a fost platita ultima transa catre fermierii inscrisi in ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a virat in conturile Directiilor Agricole Judetene suma totala de 201.5 milioane lei, reprezentand plata beneficiarilor inscrisi in programul de sprijin pentru tomate din Ciclul I.

Mai multe>>

2569 de producatori de tomate si-au incasat banii, iar pentru alti 1065 au fost virati banii la DAJ

Platile pentru beneficiarii programului de tomate sunt in plina desfasurareMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca la data de 15 iunie 2019 s-a incheiat perioada de valorificare a productiei minime necesare de 2.000 kg tomate/1000 mp, prin programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate. Pana la aceasta data, 2.569 fermieri care au depus dosarele si-au primit banii, iar pentru alte 1065 dosare au fost virati banii in conturile Directiilor Agricole Judetene, urmand ca in cel mai scurt timp conturile beneficiarilor sa fie alimentate.

Mai multe>>

Au inceput platile catre beneficiarii programului de sprijin pentru tomate

S-a dat startul platilor destinate beneficiarilor programului de sprijin pentru tomateMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca au fost demarate platile pentru beneficiarii programului de tomate, astfel ca, pana la data de 5 iunie 2019 un numar de 214 beneficiari si-au primit deja banii, in suma totala de 3 milioane lei. Totodata, alte 1.757 de dosare se afla in lucru, urmand ca dupa alimentarea conturilor MADR, banii sa ajunga direct la fermieri.

Mai multe>>

Rosiile romanesti si verdeturile de sezon, sigure pentru consum

Rosiile romanesti si verdeturile de sezon sigure pentru consumProducatorii agricoli romani dau dovada de seriozitate si cumpatare in ceea ce priveste utilizarea optima si in conditii de siguranta a produselor de protectie a plantelor. In acest moment, in pietele agroalimentare si in targurile unde producatorii autohtoni isi comercializeaza en-gros marfa pe care o produc, alaturi de tomatele romanesti apreciate pentru gustul lor deosebit, se gasesc in cantitati suficiente si cartofi timpurii, ardei grasi, capsune, castraveti, varza alba, fasole verde, verdeturi, toate din productia autohtona.

Mai multe>>

Verificari privind productia si comertul cu legume/fructe. Rosiile din Programul Tomate sunt sigure pentru consum

Verificari privind productia si comertul cu legume si fructe - Rosiile romanesti din Programul Tomate sunt sigure pentru consumMinisterul Agriculturii se asigura in permanenta ca sunt respectate prevederile legale privind standardelor de comercializare referitoare la calitate, siguranta alimentara si etichetare, precum si prelevarea de probe de rosii de la producatorii inscrisi in Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, in special pentru a determina eventuala prezenta a reziduurilor de pesticide. De asemenea, in urma controalelor ANPC la marii comercianti de legume si fructe, s-au aplicat peste un milion de lei amenzi.

Mai multe>>

Programul pentru tomate: S-a prelungit termenul de valorificare a productiei

Prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru beneficiarii Programului de tomateAstazi s-a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate in spatii protejate pana la data de 15 iunie pentru anul 2019. Decizia a fost luata in contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate in primavara acestui an, care au afectat cresterea si dezvoltarea rasadurilor precum si replantarea acestora.

Mai multe>>

Flori anuale, plante aromatice si rasaduri de legume de vanzare la serele USAMV Cluj-Napoca

Rasaduri de legume specii floricole anuale si plante aromatice de vanzare la serele din campusul USAMV Cluj-NapocaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca anunta punerea in vanzare, incepand din 15 aprilie, a primelor rasaduri de legume din soiuri romanesti, precum si vanzarea de specii floricole anuale si de plante aromatice, la serele din campus. Intre acestea se numara rasaduri de tomate si de ardei gras, capia, iute sau gogosari, dar si soiuri de busuioc aclimatizat cu arome mai speciale, de lamaie sau de scortisoara si trei soiuri de muscate.

Mai multe>>

Tot mai multi producatorii agricoli sunt interesati de Programul de sprijin pentru Tomate

Sprijinul pentru tomate prezinta interes din ce in ce mai mare pentru producatorii agricoliAflat in al treilea an de implementare, Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii prezinta un interes din ce in ce mai crescut pentru producatorii agricoli. Astfel, pana la data de 1 aprilie 2019, s-au aratat interesati sa se inscrie in Program 18.500 de fermieri. Pentru Ciclul I s-au primit deja 15.337 de cereri de inscriere in program, numarul acestora fiind in crestere fata de anul 2017.

Mai multe>>

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2019

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2019A fost adoptata schema de Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, pentru anul 2019. Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se platesc intr-o singura transa.

Mai multe>>

Peste 220 mil. lei pentru cultivatorii care au accesat Programul de tomate - ciclul II 2018

Peste 220 mil. lei pentru cultivatorii care au accesat Programul de tomate - ciclul al II-lea de productiePentru asigurarea fondurilor necesare aplicarii schemei de minimis pentru tomate in spatii protejate in anul 2018, prin actul normativ aprobat astazi, se suplimenteaza suma aferenta ajutorului, in vederea realizarii platii tuturor solicitantilor declarati eligibili in cadrul schemei. Astfel, suma alocata pentru anul 2018 va fi 220.021.400 lei.

Mai multe>>

Precizari MADR cu privire la producatorii de rosii din judetul Dolj

Vehicularea in mass-media a unei informatii eronate despre legumicultorii din sudul tariiIn urma aparitiei unor stiri difuzate in spatiul public, referitoare la situatia fermierilor din judetul Dolj, care ar fi fost nevoiti sa arunce tone de rosii, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

Mai multe>>

S-a prelungit termenul de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

S-a prelungit termenul de valorificare a productiei pentru producatorii de tomateIn Sedinta de Guvern din 24 mai 2018 s-a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate in spatii protejate pana la 15 iunie 2018. Decizia a fost luata in contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile desfasurate in perioada februarie-martie 2018, care au afectat cresterea si dezvoltarea rasadurilor precum si replantarea acestora.

Mai multe>>

Primele rosii de la producatorii autohtoni au ajuns in pietele din Bucuresti

Primele rosii livrate de producatorii autohtoni au ajuns in pietele din BucurestiPrimele tomate ale producatorilor agricoli autohtoni inscrisi in programul de sprijin guvernamental au aparut in pietele agroalimentare din municipiul Bucuresti. Consumatorii se pot aproviziona cu tomate romanesti preferate pentru calitatile lor gustative, obtinute pe sol prin metode conventionale, fertilizate cu ingrasamant natural si, bineinteles, proaspete.

Mai multe>>

Peste 12.000 de fermieri au solicitat inscrierea in programul de sprijin pentru tomate 2018

Programul pentru tomate continua si in 2018 - Peste 12000 de fermieri au solicitat inscrierea in programMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca pana la data de 2 aprilie 2018 au fost primite in total 12.421 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru anul 2018. Dintre acestia 11.310 s-au inscris in Ciclul I si restul de 1.111 in Ciclul II.

Mai multe>>

S-a propus urgentarea acordarii subventiei pentru tomatele destinate industrializarii

Sprijinul cuplat pentru tomate destinate industrializarii s-ar putea acorda mai repedeIn cadrul intalnirii de astazi de la MADR, reprezentantii Organizatiei Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe au discutat urgentarea acordarii sprijinului pentru suprafetele cultivate cu tomate destinate industrializarii.

Mai multe>>

Seminte de legume 2018 | tomate, ardei, castraveti, vinete, fasole, ceapa ...

Vanzare seminte de legume 2018 - tomate ardei castraveti vinete fasole ceapa etcStatiunile de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultura ofera spre vanzare seminte de ardei, castraveti, tomate, vinete, fasole, ceapa, mazare, varza, pepene galben/verde, spanac, porumb zaharat, salata, cimbru, leustean, patrunjel, gulie, pastarnac, ridichii, telina, dovleac si alte legume din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, pentru campania de primavara 2018.

Mai multe>>

Fermierii din programul de tomate romanesti au livrat in 2017 peste 50.000 tone de rosii pe piata

Peste 50000 tone de rosii proaspete au fost livrate pe piata de catre beneficiarii programului de tomate romanesti in 2017Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate derulat in anul 2017 de catre Ministerul Agriculturii a prezentat un mare interes in randul producatorilor agricoli. Dupa primul an de implementare, au fost livrate pe piata peste 50.000 tone de rosii proaspete de catre 8.024 legumicultori, beneficiari ai programului, suma platita catre acestia in anul 2017 fiind de 23.667.674,62 euro.

Mai multe>>

Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2018

Sprijinul financiar de sustinere a producatorilor de tomate in spatii protejate continua si in 2018Cultivatorii de tomate in spatii protejate vor beneficia si in 2018 de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector in Programul de Guvernare. In Sedinta de guvern astazi, 20 decembrie 2017, a fost adoptata, printr-o Hotarare, schema de "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate", pentru anul 2018.

Mai multe>>

Au inceput platile pentru ciclul II al programului de sprijin pentru tomate

Au inceput platile pentru ciclul II al programului de sprijin pentru tomateMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca pana la data de 7 noiembrie 2017 un numar de 195 beneficiari ai programului de sustinere a tomatelor cultivate in spatii protejate din ciclul II au fost platiti cu suma de 2.628.873 lei. In perioada imediat urmatoare alti 52 beneficiari vor primi suma de 1.941.321,60 lei (peste 430.000 euro). Iar in data de 07.11.2017 au mai fost primite la MADR alte 197 cereri pentru suma de 2.655.835,80 lei.

Mai multe>>

Pana la 31 decembrie se depun documentatiile pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal

Subventii cultivare plante - Documentatiile pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal 2017Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pentru a beneficia de sprijinul cuplat in sectorul vegetal (mazare boabe, fasole boabe, tomate, castraveti, legume in sere si solarii, fructe, cartof timpuriu) in cadrul Campaniei 2017, fermierii au obligatia, ca pana la data de 31 decembrie 2017, sa depuna documentele specifice fiecarui tip de cultura in termenele prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Producatorii de tomate vor avea mai mult timp la dispozitie pentru valorificarea productiei

Producatorii de tomate vor avea mai mult timp la dispozitie pentru valorificarea productieiProducatorii agricoli sustinuti prin program guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), in vederea asigurarii necesarului de consum intern, isi vor putea valorifica productia realizata intr-o perioada de timp mai mare, respectiv incepand cu data de 23 octombrie.

Mai multe>>

6 milioane de euro au ajuns in conturile producatorilor de tomate cultivate in spatii protejate

Peste 2000 de fermieri au primit banii pentru tomatele romanesti cultivate in spatii protejateMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca pana la data de 19 iunie 2017 au fost platiti 27.003.244 lei (6 milioane de euro) unui numar de 2003 beneficiari ai programului de sustinere a tomatelor cultivate in spatii protejate, urmand ca in perioada urmatoare sa se plateasca inca 1.294.000 lei (peste 280.000 euro).

Mai multe>>

Se prelungeste Programul de sprijinire a producatorii de tomate

Se prelungeste Programul de sprijinire a producatorii de tomateProducatorii agricoli din Romania vor fi sustinuti in continuare printr-un program guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate, astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona. Cultivatorii care nu au reusit pana la 1 iunie sa iasa cu rosiile pe piata mai au astfel o sansa pentru incasarea ajutorului de 3.000 de euro/beneficiar/an.

Mai multe>>

Din programul RALF 2017: Initiativa lui Denis Digel si a celor 35 de fermieri francezi

RALF 2017: Initiativa lui Denis Digel si a celor 35 de fermieri franceziDenis Digel este unul dintre fermierii invitati in programul Forumului International de Agricultura RALF 2017, care va avea loc in aceasta toamna la Bucuresti. Impreuna cu alti 35 de fermieri, Denis Digel a preluat un fost supermarket al unui mare lant international, pe care l-a transformat intr-un nou centru alimentar, in care fermierii autohtoni comercializeaza in prezent peste 40 de soiuri de tomate, productie proprie.

Mai multe>>

Risipa alimentara in agricultura: milioane de tone de alimente la gunoi

Risipa alimentara in agricultura milioane de tone de alimente la gunoiIn Europa 20% din fructe si legume, 20% din culturile de radacinoase si tuberculi si 10% din semintele oleaginoase si leguminoase sunt pierdute in agricultura. Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face fermierii? Dar consumatorii? Aflati din articolul nostru.

Mai multe>>

Au fost livrate primele rosii romanesti in piete si hypermarketuri

Primele rosii romanesti obtinute prin programul de subventii pentru tomate au ajuns in piete si hypermarketuriPrimii producatori de rosii romanesti produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate au livrat deja marfa pe pietele din Romania si hypermarketuri.

Mai multe>>

Ziua Cultivatorului de Rosii - o noua initiativa de sustinere a producatorilor locali

Ziua Cultivatorului de Rosii - o noua initiativa de sustinere a producatorilor localiLidl Romania impreuna cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB) si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Legume (SCDL) Buzau au organizat pe 21 aprilie 2017 „Ziua Cultivatorului de Rosii”. Initiativa a luat forma unui seminar de informare si experiente practice dedicat dezvoltarii sustenabile a producatorilor locali si cresterii calitatii produselor autohtone. Acesta face parte din parteneriatul strategic dintre Lidl Romania si USAMVB pentru sprijinirea producatorilor romani de legume si fructe.

Mai multe>>

S-a propus plafonul/cuantumul ANT si sprijinului cuplat in sectorul vegetal pentru 2016

plafonul si cuantumul ANT si sprijinului cuplat in sectorul vegetal pentru 2016Incepand de astazi se afla in dezbatare un proiect de hotarare pentru aprobarea plafoanelor si cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal pentru anul de plata 2016. Legumele in sere si solarii (3085 - 6305 euro/ha), tomatele in camp (1410 euro/ha), precum si cartofii pentru samanta si timpurii (710 - 970 euro/ha) au cel mai mare cuantum de euro/hectar pentru sprijinul cuplat in 2016.

Mai multe>>

Peste 1000 de legumicultori au aplicat pentru programul de sprijin a tomatelor in sere si solarii

cereri depuse de fermieri pentru programul de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solariiLa 10 zile de la intrarea in vigoare a Programului de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de inscriere in program din 35 de judete. Ministrul Daea a mers in judetul Mehedinti, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au aratat interesati de sprijinul pe care il pot obtine anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp in spatii protejate.

Mai multe>>

Seminte netratate pentru agricultura ecologica oferite de SCDL Buzau pentru 2017

Oferta vanzare seminte agricultura ecologica - SCDL Buzau pentru primavara 2017Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau pune la dispozitia cultivatorilor ecologici oferta actualizata de seminte netratate pentru infiintarea culturilor ecologice de legume din primavara 2017.

Mai multe>>

Ministrul Petre Daea a prezentat producatorilor legumicoli formele de sprijin pentru tomate

Ministrul Petre Daea a prezentat producatorilor legumicoli formele de sprijin pentru tomate in sere si solariiIn perioada 21-23 ianuarie 2017, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a vizitat bazinele legumicole din judetele Giurgiu (comunele Adunatii Copaceni, Comana, Colibasi), Ilfov (comuna Vidra) si Galati (comuna Matca). Cu aceasta ocazie, ministrul Petre Daea a discutat cu producatorii de legume – tomate in spatii protejate – pentru a vedea la fata locului stadiul pregatirii noilor culturi.

Mai multe>>

Masuri pentru sustinerea produselor deficitare: Tomatele si carnea de porc

Ajutoare de stat pentru sustinerea produselor deficitare - Tomatele si carnea de porcMADR propune o Ordonanta pentru instituirea unor scheme de ajutoare de minimis/ajutoare de stat pentru sustinerea produselor deficitare in domeniul agriculturii si al cresterii animalelor. Incepand cu anul 2017, se stabilesc ca produse deficitare carnea de porc si tomatele.

Mai multe>>

Pana la 2,5 milioane de euro pentru finantarea proiectelor de procesare a produselor alimentare

Fonduri europene pentru procesare a produselor alimentareAproximativ 61 de milioane de euro mai sunt disponibili prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru a finanta proiecte de investitii din domeniul procesarii produselor agricole. Un exemplu de proiect pentru modernizarea procesarii legumelor, finantat prin sM 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” poate fi verificat aici >>>

Mai multe>>

Oferta de seminte de legume pentru culturile de primavara 2017 - SCDL Buzau

Oferta de preturi seminte legume 2017 - culturi de primavara - SCDL BuzauStatiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultura SCDL Buzau ofera spre vanzare seminte de ardei, castraveti, tomate, vinete, fasole, ceapa, varza si alte legume din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, pentru campania de primavara 2016.

Mai multe>>

Tomatele, legumele cele mai valoroase economic din lume

Tomatele - productia mondiala de rosii si valoarea lor economicaTomatele (Licopersicon esculentum) ocupa loc de intaietate sub raportul raspandirii in cultura si ca pondere in structura consumului de legume pe plan mondial. Valoarea productiei in dolari este de peste 58 miliarde dolari, la o productie mondiala de 161,8 milioate de tone. Primul producator de rosii din lume este China cu o valore a productie de 17,9 miliarde dolari..

Mai multe>>

Romania, intre primii 5 producatori de fructe si legume din UE

Romania intre primii 5 producatori de fructe si legume din UE - mere, cirese, tomate, castravetiIn Uniunea Europeana, peste 2,3 milioane de hectare sunt destinate productiei de fructe si alte 2,1 milioane de hectare pentru productia de legume. Romania este pe locul cinci in UE la suprafata totala de legume, cu 151.000 de hectare de teren cultivate. Tot pe acelasi loc se situeaza si la suprafata totala destinata productiei de fructe, cu aproximativ 145.000 de hectare cultivate.

Mai multe>>

Sumele subventiilor ANT si sprijinului cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2015

Suma subventii ANT si sprijin cuplat - culturi agricole pentru Plati APIA 2015Prin HG 427/2016, s-a aprobat plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile de: in pentru fibra ANT 2, canepa pentru fibra ANT 3, tutun ANT 4, hamei ANT 5 si sfecla de zahar ANT 6, care se acorda pentru anul de plata 2015, in limita sumei de 4318,500 mii euro. De asemenea, se aproba plafonul maxim de 105.707 mii euro, care se acorda pentru anul de plata 2015 pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal.

Mai multe>>

S-au propus sumele pentru ANT si sprijinul cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2015

Sume ANT si sprijin cuplat in sector vegetal anul 2015Incepand de azi se afla in dezbatere publica o hotarare de guvern cu propunerea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul 2015. Astfel propunerea pentru plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul 2015 va fi de 4318,500 mii euro si se va distribui astfel:

Mai multe>>

Oferta de seminte de legume pentru agricultura ecologica 2016 - SCDL Buzau

preturi seminte legume agricultura ecologica 2016Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau pune la dispozitia cultivatorilor ecologici oferta actualizata de seminte netratate pentru infiintarea culturilor ecologice de legume din primavara 2016.

Mai multe>>

Oferta de seminte de legume, plante aromatice si condimentare - SCDL Buzau 2016

Vanzare seminte de legume plante aromatice si condimentareOferta de seminte pentru infiintarea culturilor de legume (ardei, castraveti, ceapa, fasole, vinete, tomate, varza, etc.), plante aromatice si condimentare din sezonul 2016, puse la dispozitia cultivatorilor de catre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Mai multe>>

Seminte de legume pentru infiintarea culturilor de primavara 2016

Seminte legume - soiuri legume 2016Oferta de seminte de legume din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate, oferite spre vanzare, pentru campania de primavara 2016, realizate de institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola romanesti.

Mai multe>>

De la automatele de lapte la cele de rosii

tomaten2Producatorul Stoffels din Belgia a creat masina de distribuit tomate, care o fost nominalizata pentru premiile FLIA 2016.

Mai multe>>

Masurile tehnologice care influenteaza gustul tomatelor

rosie secetaPreturile mai ridicate la tomate si in special la cele ecologice, trebuie sa fie justificate si printr-o calitate superioara.

Mai multe>>

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>