Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

Cultivarea rosiilor ecologice - Descriere si metode de urmatIn continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere.


Rosiile ecologice sunt permanent la mare cautare, cu tehnici de productie adecvate, puteti genera un randament ridicat al investitiilor. Randamentele sunt semnificativ mai mari atunci cand vindeti mai devreme si mai tarziu marfa dvs in sezon.

In aceast articol vom aborda metode de productie ecologice si tehnici de comercializare a rosiilor bazate pe cunostiinte si metode proprii ce stau la baza.

Ca de obicei dupa cum e mentionat in literatura, baza agriculturii ecologice este solul.

Solul poate fi nisipos, argila etc. Pentru rosii, solurile argiloase sunt cele mai portivite, pentru ca ele asigura un drenaj adecvat si o structura buna a solului. Dimpotriva, argilele mai grele pot fi o problema serioasa din cauza drenajului slab si a excesului de umiditate in sol, facand rosiile mai predispuse la boli.

Una dintre fundamentele agriculturii ecologice este mentinerea unui sol activ, imbogatit cu materie organica si o dieta minerala echilibrata.

Testele de sol ofera o baza de referinta pentru solul dvs. Testele se fac in laboratoare speciale, de obicei de stat, dar sunt si companii private, o cautare pe internet va va ajuta.

Plantele de rosii au un mare necesar de macroelemente ca potasiu (K), si calciu (Ca) si de microelemente ca fier (Fe), mangan (Mn) si zinc (Zn).

Fara o cantitate normala de K si Ca pentru absorbtia si utilizarea plantelor, fructele nu vor primi continutul necesar de nutrienti si vor fi mai predispuse la boli.

Rosiile au cerinte mai mici fata de azot (N), magneziu (Mg), fosfor (P), bor (B) si cupru (Cu), care sunt necesare pentru dezvoltarea corecta a plantelor.

Efectuati intotdeauna un test de sol pentru a determina ce cantitate de nutrienti si cat sa aplicati.

Gunoiul de grajd ar fi o sursa buna ca supliment in sol al azotului, el trebuie incorporat in sol cu 3-5 luni inainte de recoltare.

Rosiile cresc mai bine cind pH solului este intre 6 - 6.5

 

Irigarea

Apa trebuie furnizata uniform din momentul primului fruct pana la recoltarte. Pentru productia de rosii sunt utilizate metode de irigare prin picurare (cea mai potrivita), prin brazda si prin aspersoare.

Irigarea prin picurare sporeste randamentul si este posibila in situatii cu pante a campului.

In general rosiile necesita aproximativ 3 cm de apa o data pe saptamana. Udarea mai rar scade susceptibilitatea la boli de putrezire a radacinilor si creste gestionarea eficienta a buruienilor.

 

Sisteme de suport

Cultivarea rosiilor ecologice - Sisteme de suport


Suportul pe baza de araci (sisteme staked) este cea mai buna metoda atat pentru rosiile nedeterminate cat si pentru cele determinate, oferind sprijin rasadului in timpul dezvoltarii si impiedicand ruperea tulpinii de rosii in timpului vantului. Folosirea unui tarus de lemn va ajuta pentru a lega de el sarma sau ata.

Un sistem de spalier este cel mai bine utilizat pentru rosiile nedeterminante.

Cresterea plantelor pe sol este inca o metoda de producere, costurile reduse sunt principalul avantaj al acestui sistem, dar puteti astepta recolte mai mici, o calitate scazuta a fructelor si vulnerabilitate crescuta fata de boli.

 

Combaterea buruienilor

Fermierii ecologici folosesc o varietate de abordari pentru a controla buruienile fara a utiliza substante chimice. Rotatiile culturilor s-au dovedit a fi importante in agricultura ecologica. Rotatia culturilor nu numai ca sporeste competitivitatea plantei de cultura, dar inhiba si cresterea buruienilor si intrerupe ciclurile de viata ale insectelor si bolilor din camp.

Mulciurile naturale cum ar fi frunzele, paiele, fanul, etc, au multiple beneficii ecologice, cum ar fi, reglarea temperaturii solului, umiditatea, imbunatatesc calitatea generala a solului prin adaugare de materie organica in sol etc.

 

Combaterea daunatorilor

Exista un spectru larg de insecte daunatoare care afecteaza culturile de rosii. Controlul daunatorilor necesita monitorizare continua si implimentarea practicilor biologice.

Cel mai bun sistem de combatere a daunatorilor se bazeaza mai degraba pe prevenire decat pe control. Monitorizarea si prognosticul rapid si corect, este cheia succesului de a scapa de daunatori.

O alta optiune este sa folositi plante repelente precum usturoiul, ceapa, galbenelele care sunt folosite ca alungatori naturali pentru o serie de insecte cum ar fi musculita alba.

Alta metoda naturala este folosirea pesticidelor naturale, biopesticide, din extracte naturale. Aceste pesticide in general sunt toxice pentru albine si insecte benefice.

Controlul biologic presupune folosirea insectelor pradatoare pentru a controla diferite insecte daunatoare..

Pesticide certificate ecologic sunt la fel o optiune.

 

Boli

Rosiile sunt predispusse la boli patogene cauzate de ciuperci, bacterii si virusi. O metoda mai rar intalnita in combaterea bolilor este altoirea, asemanatoare cu cea a pomilor.

Un cultivator ecologic nu se poate baza numai pe selectia soiului. De aceea in agricultura ecologica sunt permise la moment cateva fungicide cum ar fi zeama bordoleza (Cu) si sulful (S).

Produse pe baza de cupru sunt utilizate pe scara larga in agricultura ecologica, dar trebuie respectate toate masurile de aplicare. Cu toate acestea, cuprul reprezinta o problema cu potential de toxicitate a solului, contaminare a apei, toxic pentru organisme netinta cum ar fi ramele si unii microbi in sol.

Sulful este folosit ca fungicid impotriva fainarii frunzelor si combaterea acarienilor. Evitati aplicarea lui la temperaturi ridicate pentru a reduce ranirea plantelor.

Bicarbonatul de sodiu la fel se foloseste in agricultura ecologica pentru protejarea impotriva fainarii sau altor boli foliare, precum mana.

 

Recoltarea

Inainte de plantare, alegeti soiul dorit care se potriveste climei, distantei pana la consumator etc. Unele soiuri de rosii sunt usor transportabile, altele nu, unele care crapa dupa prima ploaie, altele mai rezistente.

Rosiile trebuie culese pe timp racoros, de obicei dimineata. Rosiile (fructele) cu semne de boala, patate, stricate trebuie aruncate in afara campului unde au fost crescute.

Depozitarea este importanta, dupa cules trebuie sa le depozitati in loc cu temperatura constanta. Locul unde depozitati rosiile trebuie sa fie dezinfectat.

 

Piata de desfacere

Pentru producatorii ecologici, pietele directe, angro, standuri pe marginea drumului, restaurantele si magazinele din zona sunt potrivite pentru a vinde productia dvs.

Pietele angro au avantajul ca fermierii isi vand productia neambalata, in lazi direct de pe camp, iar in pietele cu ridicata vor fi nevoiti sa le ambaleze corespunzator.

Daca anticipati sa cresteti rosii pentru piata, recomandat este sa faceti un plan de marketing, rosiile cultivate ecologic (organic) pot avea preturi premium, in special la inceput si sfarsit de sezon. Cultivarea rosiilor in sera este cea mai buna modalitate de a asigura rosii de sezon timpuriu si tarziu.

Cercetati piata, pricipala parte a unui plan de marketing este colectarea informatiilor despre cati producatori, consumatori, piete de desfacere, etc. sunt in zona dvs.

Succese, sper sa va fie de folos materialul dat.

Zolotariov Petru
expert in agricultura ecologica

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>