Risipa alimentara in agricultura: milioane de tone de alimente la gunoi

Risipa alimentara in agricultura milioane de tone de alimente la gunoiSe estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face fermierii? Dar consumatorii? Aflati din articolul nostru.

Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face consumatorii? Aflati din articolul nostru.

Potrivit FAO, in Europa 20% din fructe si legume, 20% din culturile de radacinoase si tuberculi si 10% din semintele oleaginoase si leguminoase sunt pierdute in agricultura, cu alte 5% din fructe, legume, radacinoase si culturi tuberculoase pierdute dupa recoltat.

Unele pierderi la nivel de ferma rezulta nu numai din specificatiile calitative ale produselor impuse furnizorilor, ci si din alte practici restrictive, cum ar fi anularea comenzilor ca urmare a modificarilor cererii de piata, supra-productia ca urmare a cerintelor de a satisface cererile sezoniere si utilizarea produselor alimentare de baza ca "lideri de pierderi" pentru a creste cota de piata. Aceste aspecte subliniaza necesitatea revizuirii standardelor comerciale privind calitatea si estetica pentru clasificarea produselor agricole.

Noile masuri vor viza restaurarea unei politici eficiente de reglementare a pietelor agricole, pentru a se echilibra mai bine oferta cu cererea in scopul reducerii risipei de alimente.

Parlamentul European considera ca sunt necesare studii mai ample pentru a evita risipa de alimente in productia primara si recomanda inlocuirea cu metode ecologice a vechilor practici care produc risipa resurselor in productia agricola, in prelucrarea sau distributia produselor alimentare.

De asemenea, prin noul pachet de masuri, se vor incuraja statele membre si CE sa promoveze alimentele locale si ecologice si sa sprijine lanturile scurte de aprovizionare si vanzarea produselor agricole direct "de la poarta fermei" sau "de acasa". Produsele locale si regionale, precum si sistemele de agricultura sprijinite de comunitatile locale, permit lanturi de aprovizionare mai scurte, care sporesc standardele de calitate ale produselor si sprijina cererile sezoniere, avand astfel beneficii sociale, de mediu si economice considerabile.

 

Risipa alimentara in Romania

Romania are una dintre cantitatile cele mai scazute de deseuri alimentare generate, respectiv 76 Kg per persoana, fiind, alaturi de Slovenia si Malta, una din tarile cu cea mai mica risipa alimentara per total.

De asemenea astazi, 12 mai 2017, s-a propus o Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceasta prevede Masurile de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare privesc fiecare veriga a lantului alimentar incepand cu productia primara, sectorul de procesare, depozitarea, distributia, comercializarea, inclusiv sectorul de industrie hoteliera si cel al serviciilor alimentare si constau in: masuri de planificare sau alte instrumente economice care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor, masuri de colectare selectiva a produselor alimentare improprii consumului uman, masuri de educare si informare a operatorilor referitoare la prevenirea risipei de alimente, adaptarea productiei la conditiile de piata, asigurarea trasabilitatii, masuri privind donarea alimentelor, cuantificarea risipei de alimente, promovarea cercetarii, dezvoltarii si utilizarea rezultatelor acestora in vederea realizarii de produse si tehnologii, economice si adaptate la mediu.

Proiectul de hotarare este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Click Aici), iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Povestea rosiilor risipite

377.000 de tone de rosii se pierd sau risipesc in lantul alimentar anual. Aceasta pierdere echivaleaza cu folosirea inutila a 90 de kilometri patrati de teren, a 57 de miliarde de litri de apa si a 7 milioane de ore de munca. Gestionarea deseurilor (rosiile aruncate) costa 12,3 milioane de euro. Producerea acestora a generat 312.000 de tone de gaze cu efect de sera, aproximativ cat emit 55.000 de masini.

Risipa alimentara in UE - milioane de tone de alimente la gunoi

In ferme, in procesare si productie, in magazine, restaurante si acasa… alimentele se pierd si se risipesc de-a lungul intregului lant alimentar. Pe primul loc in generarea deseurilor alimentare se gasesc gospodariile.

Este necesar ca cetatenii sa inteleaga mai bine notiunile de siguranta alimentara, risipa alimentara si cauzele acesteia. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, etichetele privind data expirarii nu sunt bine intelese. Aceasta confuzie sporeste rata risipei alimentare. In acelasi timp, aproape sase din zece europeni declara ca verifica intotdeauna etichetele „a se consuma, de preferinta, inainte de” si „data-limita de consum”.

 

Risipa alimentara: o chestiune economica, ecologica si etica

Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbarile climatice, avand o amprenta de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de sera antropogene globale. Reprezinta o risipa de resurse limitate, precum pamant, energie si apa de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate in atmosfera 4,5 kg de CO2.

Risipa de alimente are nu numai costuri sociale, economice si de mediu ridicate, ci si consecinte etice. Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, 793 de milioane de oameni din lume sunt subnutriti. Conform Eurostat, in 2014, 55 milioane de persoane (9,6% din populatia UE) nu isi permiteau o masa de calitate o data la doua zile.

 

Ce face Parlamentul pentru reducerea risipei alimentare

Luni, 15 mai, deputatii europeni vor dezbate un raport redactat de Biljana Borzan (S&D), care propune o serie de masuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% pana in 2030. Cu acest obiectiv, Parlamentul repeta obiectivul pe care l-a fixat deja in pachetul de legi privind deseurile, care a fost votat in martie.

In plus, raportul Borzan include facilitarea donatiilor alimentare si solutii pentru eliminarea confuziei legate de etichetele de expirare a produselor alimentare. Raportul va fi dezbatut in plen pe 15 mai seara si votat pe 16 mai. Puteti urmari dezbaterea in direct pe site-ul nostru.

Parlamentul European

 

Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>