Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face fermierii? Dar consumatorii? Aflati din articolul nostru.
Se estimeaza ca in UE sunt generate anual 88 de milioane de tone de deseuri alimentare. Sau 173 de kilograme pe cap de locuitor. Ce sectoare produc cele mai multe deseuri? Ce se face la nivel UE pentru reducerea acestora? Ce pot face consumatorii? Aflati din articolul nostru.
Potrivit FAO, in Europa 20% din fructe si legume, 20% din culturile de radacinoase si tuberculi si 10% din semintele oleaginoase si leguminoase sunt pierdute in agricultura, cu alte 5% din fructe, legume, radacinoase si culturi tuberculoase pierdute dupa recoltat.
Unele pierderi la nivel de ferma rezulta nu numai din specificatiile calitative ale produselor impuse furnizorilor, ci si din alte practici restrictive, cum ar fi anularea comenzilor ca urmare a modificarilor cererii de piata, supra-productia ca urmare a cerintelor de a satisface cererile sezoniere si utilizarea produselor alimentare de baza ca "lideri de pierderi" pentru a creste cota de piata. Aceste aspecte subliniaza necesitatea revizuirii standardelor comerciale privind calitatea si estetica pentru clasificarea produselor agricole.
Noile masuri vor viza restaurarea unei politici eficiente de reglementare a pietelor agricole, pentru a se echilibra mai bine oferta cu cererea in scopul reducerii risipei de alimente.
Parlamentul European considera ca sunt necesare studii mai ample pentru a evita risipa de alimente in productia primara si recomanda inlocuirea cu metode ecologice a vechilor practici care produc risipa resurselor in productia agricola, in prelucrarea sau distributia produselor alimentare.
De asemenea, prin noul pachet de masuri, se vor incuraja statele membre si CE sa promoveze alimentele locale si ecologice si sa sprijine lanturile scurte de aprovizionare si vanzarea produselor agricole direct "de la poarta fermei" sau "de acasa". Produsele locale si regionale, precum si sistemele de agricultura sprijinite de comunitatile locale, permit lanturi de aprovizionare mai scurte, care sporesc standardele de calitate ale produselor si sprijina cererile sezoniere, avand astfel beneficii sociale, de mediu si economice considerabile.
Romania are una dintre cantitatile cele mai scazute de deseuri alimentare generate, respectiv 76 Kg per persoana, fiind, alaturi de Slovenia si Malta, una din tarile cu cea mai mica risipa alimentara per total.
De asemenea astazi, 12 mai 2017, s-a propus o Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceasta prevede Masurile de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare privesc fiecare veriga a lantului alimentar incepand cu productia primara, sectorul de procesare, depozitarea, distributia, comercializarea, inclusiv sectorul de industrie hoteliera si cel al serviciilor alimentare si constau in: masuri de planificare sau alte instrumente economice care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor, masuri de colectare selectiva a produselor alimentare improprii consumului uman, masuri de educare si informare a operatorilor referitoare la prevenirea risipei de alimente, adaptarea productiei la conditiile de piata, asigurarea trasabilitatii, masuri privind donarea alimentelor, cuantificarea risipei de alimente, promovarea cercetarii, dezvoltarii si utilizarea rezultatelor acestora in vederea realizarii de produse si tehnologii, economice si adaptate la mediu.
Proiectul de hotarare este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Click Aici), iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.
377.000 de tone de rosii se pierd sau risipesc in lantul alimentar anual. Aceasta pierdere echivaleaza cu folosirea inutila a 90 de kilometri patrati de teren, a 57 de miliarde de litri de apa si a 7 milioane de ore de munca. Gestionarea deseurilor (rosiile aruncate) costa 12,3 milioane de euro. Producerea acestora a generat 312.000 de tone de gaze cu efect de sera, aproximativ cat emit 55.000 de masini.
In ferme, in procesare si productie, in magazine, restaurante si acasa… alimentele se pierd si se risipesc de-a lungul intregului lant alimentar. Pe primul loc in generarea deseurilor alimentare se gasesc gospodariile.
Este necesar ca cetatenii sa inteleaga mai bine notiunile de siguranta alimentara, risipa alimentara si cauzele acesteia. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, etichetele privind data expirarii nu sunt bine intelese. Aceasta confuzie sporeste rata risipei alimentare. In acelasi timp, aproape sase din zece europeni declara ca verifica intotdeauna etichetele „a se consuma, de preferinta, inainte de” si „data-limita de consum”.
Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbarile climatice, avand o amprenta de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de sera antropogene globale. Reprezinta o risipa de resurse limitate, precum pamant, energie si apa de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate in atmosfera 4,5 kg de CO2.
Risipa de alimente are nu numai costuri sociale, economice si de mediu ridicate, ci si consecinte etice. Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, 793 de milioane de oameni din lume sunt subnutriti. Conform Eurostat, in 2014, 55 milioane de persoane (9,6% din populatia UE) nu isi permiteau o masa de calitate o data la doua zile.
Luni, 15 mai, deputatii europeni vor dezbate un raport redactat de Biljana Borzan (S&D), care propune o serie de masuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% pana in 2030. Cu acest obiectiv, Parlamentul repeta obiectivul pe care l-a fixat deja in pachetul de legi privind deseurile, care a fost votat in martie.
In plus, raportul Borzan include facilitarea donatiilor alimentare si solutii pentru eliminarea confuziei legate de etichetele de expirare a produselor alimentare. Raportul va fi dezbatut in plen pe 15 mai seara si votat pe 16 mai. Puteti urmari dezbaterea in direct pe site-ul nostru.
Parlamentul European
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>