Prima retea nationala pentru sustinerea mestesugarilor din mediul rural

Reteaua mestesugarilor din mediul ruralSaptamana trecuta, la Sibiu, World Vision Romania a dat startul constituirii primei retele nationale de mestesugari rurali, structura care va contribui la revigorarea mestesugurilor traditionale si crearea de oportunitati pentru dezvoltarea economica a comunitatilor rurale vulnerabile prin intermediul mestesugurilor populare.


Vizita de studiu, organizata in perioada 23-25 iunie 2015, in beneficiul mestesugarilor participanti la proiectul MADE IN RURAL a reprezentat primul pas in cristalizarea unei retele de mesteri, retaileri si asociatii non-profit sau guvernamentale. Obiectivul retelei este sa creeze si promoveze bune practici, strategii si tactici de pozitionare si distributie pe piata a produselor, dar si actiuni de advocacy pentru incurajarea si promovarea traditiilor.


Reprezentantii sectorului public si privat — Fundatia Pact si KCMC Romania — si membrii asociatiilor de mestesugari create prin proiectul MADE IN RURAL au apreciat vizita de studiu ca oportunitate unica si valoroasa de a impartasi cunostinte, experinte si de a dezbate provocarile aduse vanzarii de artizanat autentic de dinamica pietei actuale.

Mestesugari din 17 comunitati rurale din judetele Bistrita, Cluj, Dolj, Constanta, Iasi, Ialomita, Vaslui si Valcea au avut pentru prima data ocazia sa discute avantajele formelor asociative si sa caute solutii pentru atragerea tinerilor 'de partea traditiei' sau crearea unor produse mestesugaresti inovative si atractive pentru publicul urban, selectiv si capricios.

De asemenea, ei au vizitat asociatii locale de mestesugari si un muzeu etnografic local si au intalnit distribuitori de artizanat din regiunea Sibiului.

Reteaua mestesugarilor din mediul rural foto grup


"Ne dorim sa ajutam mesterii populari sa devina proprii purtatori de cuvant, capabili sa-si reprezinte si apere competent si profesionist interesele. Experienta World Vision Romania in proiecte similare ne-a aratat care sunt obstacolele legislative, economice si sociale pe care le intampina mesterii din mediul rural. Unul dintre ele este necoordonarea actiunilor de revigorare si dezvoltare a mestesugurilor si, de aceea, consideram ca parteneriatul actorilor implicati este o premisa pentru revitalizarea mestesugurilor si dezvoltarea economica rurala.


Invitam mesterii populari din intreaga tara, asociatiile si grupurile de initiativa locala si autoritatile guvernamentale responsabile sa se alature initiativei noastre. Impreuna putem contribui la dezvoltarea unei legislatii adecvate si actuale, astfel incat sa evitam ca mestesugurile traditionale sa devina o activitate reprezentata doar in spatiile muzeale. Cei mai multi mesteri populari au varste foarte inaintate, iar tinerii nu sunt incurajati spre ucenicie", a declarat Adrian Secal, managerul proiectului MADE IN RURAL.

'In activitatea Fundatiei Pact in comunitati rurale am intalnit si sprijinit oameni priceputi, mestesugari care doresc sa schimbe in bine viata familiilor lor si a comunitatilor in care traiesc. Resursele de la nivel local sau regional la care ei au acces sunt limitate. Aceasta retea inseamna de fapt punerea in comun de resurse, de la informatii de interes general pentru mesteri (surse de finantare, oportunitati de desfacere) pana la consultanta specializata. Credem ca o retea nationala a mesterilor din mediul rural este o oportunitate de dezvoltare care vine in completarea programelor punctuale din mediul rural, in sprijinul resursei umane preocupate de mestesuguri.' a completat doamna Madalina Ene, director de programe al Fundatiei Pact.


Mestesugurile traditionale: resursa de dezvoltare rurala insuficient valorificata

Piata artizanatului este intr-un trend ascendent, incurajat indeosebi de promovarea intensa in ultimii ani a iei traditionale romanesti, dar si de organizarea frecventa a targurilor handmade. Obiectele lucrate manual, in serii mici, sunt din ce in ce mai apreciate, facand concurenta productiilor in masa, prin unicitate si valoare.

Cadrul legislativ ridica insa o serie de obstacole micilor antreprenori rurali si ingreuneaza demararea si sustinerea afacerilor mestesugaresti. Legea mestesugurilor nu si-a gasit inca locul pe masa niciunui reprezentant al Parlamentului ca prioritate si oportunitate pentru dezvoltarea comunitatilor rurale.

De asemenea, problemele existente in reglementarile cu privire la ucenicie descurajeaza tinerii sa isi faca o meserie din mestesugurile traditionale. Principalele mijloace de promovare si vanzare a artizanatului autentic raman targurile sezoniere la care costurile de participare depasesc profitul din vanzarile realizate.

Reteaua mestesugarilor din mediul rural 2Fundatia World Vision Romania dezvolta de peste patru ani proiecte care urmaresc revitalizarea artei mestesugaresti si promovarea acesteia ca oportunitate accesibila oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economica a comunitatilor lor. Reteaua nationala pentru sustinerea mestesugarilor reprezinta pasul urmator in structurarea initiativelor noastre si urmareste sa imputerniceasca asociatiile de mestesugari sa gaseasca resurse si resorturi pentru a se autosustine.

Institutiile si persoanele interesate de afilierea la retea sunt rugate sa il contacteze pe Iulian Ifrim, Coordonator Regional Centru la tel. 0 746 123 696 sau email [email protected]


Despre MADE IN RURAL
MADE IN RURAL este un proiect pentru dezvoltarea mestesugurilor si stimularea antreprenoriatului in mediul rural care ofera gratuit calificare, consiliere si mediere profesionala, precum si sprijin pentru inceperea unor mici afaceri. Proiectul se desfasoara in perioada 31 martie 2014 — 31 septembrie 2015 in beneficiul persoanelor din mediul rural, judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Constanta, Cluj, Dolj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Vaslui si Valcea.

Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania a desfasurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

 

logo World Vision Romania

 

 

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>